...

Az extra szűz olívaolaj minősítése a Roscontrol 2022 ajánlásai szerint

olívaolaj

Az extra szűz olívaolaj egy rendkívül egészséges termék, amelyet hőkezelés és kémiai adalékanyagok nélkül, kézzel szüretelnek. Ez a fajta olaj nem alkalmas sütésre, és leggyakrabban saláták, köretek és különböző mediterrán ételek önteteként használják. Bőr- és hajápolási termékként is használják.

A termelés jellege és a felhasznált erőforrások miatt a természetes, prémium minőségű olívaolaj nem lehet olcsó. Annak érdekében, hogy biztosak legyünk a termék minőségében, és ne botoljunk hamisítványba, 5 népszerű, az orosz üzletekben kapható extra szűz olajgyártót választottunk ki elemzésre.

Mit jelent az Extra Virgin címke

Az olívaolaj fő étrendi előnye más olajokkal szemben az, hogy mindenféle kémiai kezelés, finomítás, szagtalanítás vagy hidrogénezés nélkül fogyasztható. Ez a termék 100%-ban természetes. Az olajat azonban az alapanyag minősége és az előállítási módszer szerint több osztályba sorolják.

A reklámok által nevelt, az egészséges életmód hívei már tudják, hogy a legjobb fajta az „Extra szűz” feliratú. Ez igaz. A TR CU 024/2011 műszaki előírás szerint ez a címkézés azt jelenti, hogy a legfrissebb olajbogyókból nyert szűz olívaolajról van szó, amelyet a préselésen és szűrésen kívül semmilyen más kezelés nélkül nyernek. Meghatározó mutató: a savassági szint legfeljebb 0,8 g/100 g termékre vonatkozóan. Ez a legmagasabb minőségű.

Amikor kiválasztjuk, hogy melyik olívaolajat vásároljuk meg, tudnunk kell, hogy az „extra szűz” mellett más típusú termékek is léteznek.

  • „Szűz olívaolaj” – finomítatlan olaj, amelynek savtartalma legfeljebb 2 g/100 g.
  • „Finomított olívaolaj: Az első sajtolás termékéből nyert finomított olívaolaj, amely nem felel meg a vizsgálatoknak, mert túl savas és/vagy rossz érzékszervi tulajdonságokkal rendelkezik. Tisztítás után savassága 0,3 g/100 g.
  • Az „olívaolaj” az első préselt és finomított olívaolaj.
  • „Az olajpogácsából nyert olajbogyóolaj lehet finomított vagy finomítatlan; savtartalma legfeljebb 1g/100g.

Minél kevésbé savas az olaj, annál jobban eltartható: ennek semmi köze a termék ízéhez és gazdagságához. A főzőműsorokban gyakran hallani, hogy nemcsak a salátákat kell extra szűz olívaolajjal dresszingelni, hanem sütni is lehet benne…. A spanyolok és az olaszok azonban maguk is használják az olívaolajat vagy a pépesített olajat a főzéshez. Áruk lényegesen alacsonyabb, mint a legmagasabb kategóriájú „extra szűz” olajoké.

A legjobb olasz olívaolaj

Frantoi Cutrera Extra Vergine

Értékelés: 4.9

A rangsor első helyezettje a szicíliai finomítatlan olívaolaj. Az első októberi olajbogyószüretből készült. A kivonatolás után azonnal tartályokba önthető, ami megőrzi kellemes aromáját és kiváló ízét. A terméket egészséges táplálkozásra és kozmetikai felhasználásra is ajánlják. A „legjobb” státuszát a 2022-ben odaítélt aranyérem is megerősíti. A szakértők dicsérték az olaj minőségét, és példamutató terméknek tekintették. A felhasználók visszajelzései is elismerőek, kiemelve finom ízét és enyhe, édes és kesernyés ízét.

Előnyök

  • amelyek kiváló érzékszervi tulajdonságokkal rendelkeznek;
  • a savtartalom nem haladja meg a 0,8-as értéket.

Hátrányok

  • Viszonylag drága, 1140 p 250 ml-ért.

Melyik edény a jobb: az ón, az üveg vagy a műanyag?

A tápanyagok megőrzése és a napfény hatására történő lebomlásuk megakadályozása érdekében az olajat üvegpalackokba vagy lakkozott belső réteggel ellátott fémdobozokba csomagolják. Ez a megfelelő tartály a jó olívaolaj kereséséhez, és hogy melyiket választja, attól függ, hogyan szeretné használni. Finomított fajták – konyhai feldolgozásra, természetes – friss fogyasztásra, gyógyászati és kozmetikai célokra.

Az üzletláncok polcain olívaolaj található, és műanyag csomagolásban – de jobb, ha elkerüljük. Az átlátszó palackban a termék a fény hatására gyorsabban elveszíti hasznos tulajdonságait. Az üvegpalackok egyébként lehetőleg sötétebb színűek legyenek.

Hidegen sajtolt finomított

A finomítatlan olívaolaj olyan termék, amelyet különleges módon tisztítottak meg. Megszabadítják a szerves szennyeződésektől, hogy javítsák a tulajdonságait:

  • Meghosszabbítja az eltarthatósági időt. Finomított formában nem tud megrohadni.
  • A dohányzási küszöbérték csökkentése. Ez teszi biztonságossá a sütést és a sütést.
  • Szüntesse meg a lehetséges allergéneket.

Hogy a keveréket megfossza az erős aroma- és ízprofiljától. Annak érdekében azonban, hogy teljesen megszabaduljon a szagtól, szagtalanítják.

A szakértők még ma is vitatkoznak a tisztított szűz olívaolaj egészségéről vagy ártalmáról. Természetesen a termék elveszíti néhány gyógyító tulajdonságát, amely az orvostudományban és a kozmetológiában értékesnek bizonyul, de kulináris szempontból előnyei vannak.

Az Aceite de Oliva, azaz a harmadik olívaolaj minőségének javítása érdekében 15%-os prémium minőséget adnak hozzá. Ez javítja az érzékszervi tulajdonságokat, de nincs hatással az eltarthatóságra és a kulináris lehetőségekre.

A konyhában mindenféleképpen felhasználható, és biztonságosan beépíthető az étrendbe.

Mit kell írni a csomagolásra

Az 1959-ben létrehozott Nemzetközi Olívaolaj-tanács (az olajbogyó- és olajbogyó-termelők szervezete) számos különleges jelölést javasol a csomagoláson. Mielőtt olívaolajat választ, olvassa el figyelmesen az összes címkét. A következő jelek láthatók rajtuk.

  • OEM (OEM) – ez a státusz az oltalom alatt álló eredetmegjelölést jelenti. Ez azt jelenti, hogy az olajbogyót közvetlenül ugyanazon a területen termesztik, szedik és dolgozzák fel, anélkül, hogy elszállítanák. Ehhez a rövidítéshez közvetlenül hozzáadható a terület neve, Példa: A KURTES egy jól ismert biogazdaság Kréta hegyvidéki régiójában.
  • RAV – a terméket nem tették ki magas hőmérsékletnek, és nem tartalmaz kémiai adalékanyagokat.
  • ORGANIC (BIO), egy olyan címke, amely garantálja, hogy az olajbogyó termesztése során nem használtak vegyszeres műtrágyát, növekedésserkentőket vagy genetikailag módosított adalékanyagokat.

A legtöbb jó olívaolaj gyártója a címkén savassági indexet is feltüntet. Tehát az Ön által említett KURTES termék kiváló minőségű, egyedülállóan alacsony, 0,2-0,3%-os savtartalommal.

A címkén fel kell tüntetni a fajtát. A „gríz” azt jelenti, hogy a termék kizárólag pörköléshez alkalmas. Szerves oldószerekkel történő extrakcióval nyerik ki a pogácsából, majd finomítják. Minden természetes egészségügyi előnye elvész vele együtt.

Az „Olaj” és a „Finomított olaj” fajták finomított olaj és természetes első préselésű termék keverékei, amelyek ízt, aromát és táplálkozási értéket kölcsönöznek. A keverékekhez legfeljebb 20%-ban kiváló minőségű préselt vajat adnak.

Mi a palackozás dátuma

Mivel az olívaolaj egy teljesen természetes termék, amelynek főzési hőmérséklete nem haladja meg a 42 ℃-ot, eltarthatósága 18-24 hónapra korlátozódik. Ezért mindig ügyeljen a gyártási dátumra. Az olajbogyó érlelési ideje a Földközi-tenger különböző területein eltérő, még Olaszországban is a déli és az északi régiókban.

A gyártási hónap lehet október, november vagy akár december is. Ha nagy konzervdobozt vásárol, tegye az olajat egy sötét üvegbe, és próbálja meg felhasználni a tárolási idő lejárta előtt.

Sötét, száraz (a relatív páratartalomnak 80%-on belül kell lennie), hűtött helyiségben, legfeljebb +18°C-os hőmérsékleten kell tartani. Távolítsa el a közeli illatanyagokat, mivel az olajok aktívan magukba szívják és átveszik a számukra idegen szagokat. A hőmérséklet-ingadozás nem kívánatos, mivel ez a csomagoláson kondenzációhoz és a termék romlásához vezet. Az olívaolaj tárolható üvegedényben vagy konzervdobozban.

Hasznos funkciók

Az olívaolaj egészségügyi előnyeit már Hippokratész is ismerte, aki „a nagy gyógyítónak” nevezte. [3]. A modern kutatók azt is mondják, hogy az olívaolaj az egészségre gyakorolt jótékony hatásait tekintve felülmúlhatatlan. Beszéljünk az alábbiakban a termék legfontosabb előnyeiről.

Csökkenti a cukorbetegség kockázatát

A zsíros ételeket már régóta a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek egyik tényezőjének tekintik. De az igazi probléma nem annyira a mennyiség, hanem az elfogyasztott zsír típusa. Mi több, ma már jól ismert, hogy az egyszeresen telítetlen zsírokban (olívaolajban, diófélékben, magvakban) gazdag étrend éppen ellenkezőleg, segít megelőzni számos krónikus betegséget. A jelenlegi tudományos kutatások megerősítik, hogy az olívaolajban gazdag mediterrán étrend segít megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását [4].

Megelőzi a stroke-ot

Azok az idősek, akik naponta olívaolajat fogyasztanak, védekezhetnek a stroke ellen. Ezt mondják francia kutatók [5]. Öt éven keresztül több mint 7,5 ezer 65 év feletti ember egészségi állapotát vizsgálták. A kísérletben részt vevőket három csoportba osztották az olívaolaj-fogyasztásuk aránya szerint. Öt év elteltével azok, akiknek az étrendjében kevés olívaolaj volt, vagy egyáltalán nem volt, 41%-kal nagyobb eséllyel szenvedtek stroke-ot, mint azok, akik élvezték azt.

Fiatalon tartja a szívet és az ereket

Jól ismert tény, hogy az életkor előrehaladtával a szív, akárcsak az artériák, öregedni kezd, és ez különböző szívbetegségekben nyilvánul meg. De nemrégiben spanyol tudósok felfedezték, hogy az olívaolajban gazdag étrend segít lassítani a szív és az erek öregedését [6]. Az egyszeresen telítetlen zsírsavakról kimutatták, hogy jótékony hatással vannak az idősebb emberek artériáira. Ez különösen az endothelium (az artériák belső falán lévő speciális réteg, amely javítja a vérkeringést az ereken keresztül) javulása miatt történik.

Megelőzi a csontritkulást

A csontritkulás a csontszövet elvékonyodásában nyilvánul meg, ami nagyon törékennyé teszi azt, és hajlamos a gyakori törésekre (még a könnyű ütésektől is). A tudósok azonban felfedezték, hogy az olívaolaj olyan anyagokat tartalmaz, amelyek befolyásolják a csont vastagságát. Különösen a kalcium, a vas, a nátrium és a kálium, a szövetek sűrűségének fenntartásához fontos ásványi anyagok. Természetesen a termék távol áll attól, hogy a betegség elleni küzdelem kulcsfontosságú összetevője legyen, de a holisztikus terápia kiegészítő gyógymódjaként nem árt.

Csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát

Számos tanulmány szerint ez a termék jótékonyan hat az Alzheimer-kór megelőzésére és a kognitív funkciók javítására [7]. Mindez a polifenoloknak köszönhető, amelyek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és lassítják a szervezetben zajló oxidatív folyamatokat, amelyek valójában az öregedés fő okai.

Véd a depresszió ellen

Spanyol kutatók szerint az olívaolajban gazdag étrend védelmet nyújthat a mentális zavarok ellen [8]. Ebben a hatéves kísérletben több mint 12 ezer önkéntes vett részt, akik különböző mennyiségű olívaolajat fogyasztottak. Az eredmények azt mutatták, hogy a termék gyakori használóinál 48%-kal kisebb valószínűséggel alakult ki depresszió, mint a többi kísérletezőnél. Egyébként nem ez az első eset, hogy a mediterrán étrend bizonyítottan javítja az érzelmi jólétet. A hal, a friss gyümölcsök és a zöldségek, amelyek szintén az étrend hagyományos összetevői, hasonló hatással vannak a pszichére.

Ezért rákmegelőző terméknek számít

Az olívaolaj fogyasztása megakadályozhatja a rosszindulatú sejtek átalakulását, valamint lassíthatja a rák terjedését. Különösen a melanoma esetében bizonyult előnyösnek [9]. A kutatók ezt annak tulajdonítják, hogy az olaj képes ellenállni a nap oxidáló hatásának. A kutatók szerint a mediterrán országokban 100 ezer lakosból csak három szenved bőrrákban, míg például Ausztráliában ez a szám 100 ezer lakosra 50 ember. Az olívaolajat a mellrák megelőzésében is jótékony hatásúnak tartják.

Mi legyen a származási ország

Az olívaolaj íze, színe és zsírsavtartalma számos tényezőtől függ, többek között az olajbogyó fajtájától, termőhelyétől, az időjárási viszonyoktól és a betakarítás időpontjától. A legismertebb termelők és exportőrök Görögország, Olaszország, Spanyolország és Dél-Franciaország. A felsorolt országokon kívül Portugáliában, Albániában, Tunéziában, Szíriában, Palesztinában, Szíriában és Albániában is gyártják ezt a csodálatos terméket.

A szakértők tudják, hogyan válasszanak nem csak minőségi olívaolajat, hanem olyan olívaolajat, amelynek jellegzetes íze és aromája van. Spanyolország Európa egyik legmelegebb országa, ahol évente akár 285 napsütéses nap is lehet. A spanyol olajnak csípős, jellegzetes illata és enyhén kesernyés, borsos íze van. A görögöt mézes, gyümölcsös aromák és ízek jellemzik, és nagyon finom.

Olaszország éghajlata nagyon változékony, más a hegyekben és más a tengerparton. Ennek megfelelően a különböző területekről származó olajnak más az íze, az illata és az íze. Íze édesebb, mint a spanyolé, lágyabb a szájpadláson. Az Olitalia márka, amely Emilia-Romagna tartományban, az Adriai-tenger által délre öblített Emilia-Romagna tartományban termeszti az olajbogyót, jó példa erre.

Az Ashanti bioboltban különböző eredetű, ízű és illatú, minőségi olívaolajok választékát találja. Lehet, hogy össze kell hasonlítania és ki kell választania az ízlésének megfelelőbbet!

Kémiai összetétel

Az olívaolaj az egyik legegészségesebb élelmiszer. Főleg egyszeresen telítetlen zsírokból, A-vitaminokból, polifenolokból és néhány más tápanyagból áll. Az olajsav (omega-9) vélhetően az egyik fő összetevő, amely az olívaolaj terápiás tulajdonságait adja. Ez az az anyag, amely a tudományos kutatások szerint rendkívül hasznos a koleszterinszint csökkentésére, az étvágy javítására, az anyagcsere felgyorsítására és még a rák megelőzésére is [2]. A termékben szintén megtalálható linolsav biztosítja az olajnak a sebgyógyulás felgyorsításának, az izomtónus fenntartásának, a látás, a koordináció, a pszicho-érzelmi állapot javításának képességét. Az említett összetevőkön kívül a termék palmitin-, sztearin- és linolénsavakat tartalmaz. A termék zöld színe a klorofill jelenlétére utal. A termék színét a karotinoidok és a fiofitin is befolyásolhatják.

Miért adalékanyagok?

Nem ritka, hogy az olívaolaj olyan összetevőket tartalmaz, mint a provence-i fűszernövények, fokhagyma, oregánó, chili, mustár és még gomba is. Az ízesítés nem változtatja meg az állagát, de fűszerezi. Gyakorlatilag kész öntet salátákhoz, halakhoz, tenger gyümölcseihez. Segítségükkel kísérletezhet a konyhában olasz, spanyol, görög ételekkel anélkül, hogy a ritka egzotikus fűszerek keresésével bajlódna.

A legjobb olívaolajok értékelése

Jelölés A hely termék neve 1 liter ára
A legjobb olasz olívaolaj 1 Frantoi Cutrera Extra Vergine 1 139 ₽
2 Casa Rinaldi Puglia Extra Vergine 1 428 ₽
3 Alce Nero Extra Vergine Di Oliva DOP 1 344 ₽
4 Monini Extra Virgin 853 ₽
A legjobb spanyol olívaolaj 1 Suerte Alta Picual Extra Virgin 909 ₽
2 Deortegas Picual Extra Virgin 1 149 ₽
3 Borges Extra Virgin 990 ₽
4 Iberica Extra Virgin 870 ₽
A legjobb görög olívaolaj 1 Cretel P.D.O. Messara extra szűz 1 280 ₽
2 Minerva Kalamata Extra Szűz 949 ₽
3 GAEA Zöld és gyümölcsös 1 400 ₽
4 Delphi Extra Virgin 1 250 ₽
5 Glafkos Extra Virgin 1 260 ₽
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Avgustin Simon

Üdvözlöm a lakókomfort és a lakberendezés minden kedvelőjét! A nevem Avgustin Simon, egy tapasztalt tervező, akinek szíve tele van egy évtizednyi tapasztalattal és szenvedélyes szenvedéllyel az életterek átalakítása az időtlen elegancia és kényelem birodalmává.

Meghittseg.info -magazin belsőépítészetről, dekorációról és lakásfelújításról
Comments: 1
  1. Viktor Kovács

    Az extra szűz olívaolaj minősítése a Roscontrol 2022 ajánlásai szerint hogyan történik? Milyen kritériumok alapján értékelik a minőséget?

    Válasz
Megjegyzések hozzáadása