...

9 A legjobb 4K TV 75in – Értékelés 2022

TV-t vásárolni mindig kihívás. Ez az a fajta készülék, amelyet hosszú évekre veszel meg, és az árak manapság már messze nem kicsik. Ezért kell gondosan kiválasztani a tévékészülékeket, nem csak az ár, hanem a jellemzők, a teljesítmény és a funkcionalitás alapján. És ez még fontosabb, ha nagyméretű tévéket választ, amelyek nagyon drágák, és egy hiba egy fillérbe kerülhet.

Ezért van a honlapunk. Mai cikkünkben a legjobb tévékről mesélünk, amelyek 75 hüvelykes képátlóval rendelkeznek, és 4K felbontású képet adnak. Részletesen ismertettük az egyes tévékészülékeket, beszélve azok jellemzőiről, pozitív tulajdonságairól és hiányosságairól. Ez lehetővé teszi, hogy kiválaszthassa az Önnek legmegfelelőbb egységet.

2021: Samsung 55Q70A felülvizsgálat és teszt: egy karcsú 120 Hz-es sportoló a középkategóriában.

A tévé meglehetősen szerény overallba öltözött, amely összetéveszthető az LCD-mátrixok csomagolásával:

A csomag alapfelszereltségű, de a távirányítóban van némi változás:

A formaterv a fém változatból származik, de a test most már műanyagból készült. Az alsó három gomb az Okko, ivi és Megogo videószolgáltatások számára van fenntartva.

A távirányító hátulján található egy napelem, amely a beépített akkumulátorral együtt 86%-kal csökkenti az energiafogyasztást (legalábbis ezek a számok a távirányító csomagolásán láthatók).

Felhős napokon a varázspálca töltése USB Type-C-n keresztül javasolt (a kábel nem tartozék):

A tévé lassú kicsomagolásakor két csavarkészletet látunk (fotó azoknak, akik a tévét a falra akasztják, kidobják a dobozt a csavarokkal, és aztán nem találják őket):

M4xL14 (5EA) a fenti képen láthatóak. Összekötik a láb két részét. M4xL14 (4EA) – szabványos csavarok, amelyek a lábat a TV-hez rögzítik.

A lábfej filozófiája hasonló a Q80T-éhez – egy fém alaplemez és egy tömör műanyag rész:

Mint látható, a lábnyom minimális. A tévé a tetejéből kilógó két „ágra” illeszkedik. Tehát ez az 55 hüvelykes TV elég könnyű egy személy számára, hogy összeálljon. Ha azonban tapasztalatlan vagy ebben a szakmában, jobb, ha veszel némi erősítést, és mindenképpen mosd le a vásárlásodat – hogy tovább tartson és örömet okozzon.

A láb össze van szerelve, a TV-hez van csavarozva. A hátoldalon a hálózati kábel és a VESA 200×200-as rögzítés helye látható. Ezúttal, mivel a TV nagyon vékonynak bizonyult (3 cm), nem volt szükség süllyesztett perselyekre vagy extra, hosszabb csavarokra. Még ha a Samsung akarná is, fizikailag lehetetlen, hogy ezúttal sikerüljön.)

Ha már szóba került a tévé vastagsága (ami a 2008-as első LED tévékre emlékeztet), megemlítem a többi méretet is: 123,5 cm széles és 77 cm magas (71 cm láb nélkül). Általában a testnek ez a fajta vastagsága kelti az első, legkedvezőbb benyomást.

Igaz, van egy mellékhatása a karcsúsító szerek használatának, erről később.

Addig is térjünk át a csatlakozókra:

Alulról felfelé:

Digitális tuner földfelszíni és kábeles műsorszóráshoz; műholdas tuner; internet; 4x HDMI, amelyből a legfelső a 2. verzió.1 a következő generációs konzolokhoz és grafikus kártyákhoz; optika, USB 2×2.0, az alsó pedig 1A külső merevlemezek és nem annyira merevlemezek számára.

Amikor kiveszi az 55Q70A-t a dobozból, észre kell vennie két fehér betétet, amelyek megakadályozzák az érzékelő sérülését, ha a tulajdonos túl idegesen fogja meg az érzékelő szélét.

Nincs film a képernyőn, legalábbis nem ezen az orosz gyártmányú modellen. A biztonság kedvéért lefényképezem a mátrix sarkát.. Volt egy eset a fórumon:

Ez nem hajózási fólia, hanem tükröződésmentes mátrixszűrő.

Egyébként a szűrő ezúttal fényesebb:

Bár ki nem állhatom a kék színt a TV menükben, itt mégis szépen mutat:

A TV teljesítménye nagyon jó. Nem vettem észre nagyobb módosításokat, bár érdemes megemlékezni néhány filmrészletről, amelyet a TV nem volt hajlandó lejátszani. De egy újraindítás után engedékenyebbé vált.

Bár egyes régebbi tartalmakat a Samsung még mindig nem támogat a kodekek hiánya miatt:

Egy új menüben külön lapot talál a számítógép TV-n keresztüli vezérlésére:

Maga az intelligens héj nem változott, ami tulajdonképpen jó dolog:

Az LG minden évben újabb és újabb extra kereket próbál a robogóhoz csatolni, ami egyre aggasztóbb.

Van még egy új menüpont, de erről majd később beszélünk.

Ami a TV hangját illeti, az teljesen normális, de hangos. Mégis, a tok túl vékony ahhoz, hogy valamit ábrázolni lehessen benne. Összehasonlításképpen, az 55Q80T hangzása észrevehetően érdekesebb.

Most pedig térjünk át a legfontosabb dologra a tévéknél (legalábbis ebben az árkategóriában) – a képminőségre.

A TV egy -VA 120Hz-es mátrixot (AB02) használ, nagy natív kontraszttal (ami azonnal észrevehető az élő anyagon) és rossz betekintési szögekkel (ami logikusan kiegészíti az első tulajdonságot). Háttérvilágítás – Edge (DualLED alulról)

Az érzékelő makrofotója azt mutatja, hogy a szubpixelek minden területen, valamint a nagyon kis elemekben is képesek ragyogni, ami (részben) nagy kontrasztot biztosít:

A TV almintavételezési tesztje mind az USB, mind a HDMI (tömörítetlen színátvitel) átmegy. Részletes fotók a fórumon lesz a közzététel után a felülvizsgálat nem túlterhelni a helyet itt.

A HDR TV-ben a hangok maximális száma csak Mozi üzemmódban adható át. Most már van értelme, de mi a baj a Filmmakerrel… Ugyanakkor a mechanikai teszt nem jeleníti meg az összes vörös és kék árnyalatot a HDR videó 1000 nit metaadatokkal rendelkező HDR videók esetében. A teljes megjelenítéshez próbálja meg a kontrasztot 50-ről 44-re csökkenteni. Minden 1000 nits feletti érték nem jelenik meg. Bár, az érdekesség kedvéért, a film metaadatai 4000 nits-ig, megpróbálhatod a kontrasztot 19-re csökkenteni. Egyébként általában nem ajánlott a kontrasztot HDR módban módosítani. De kipróbálhatod.

A TV fényereje SDR üzemmódban 100% fehéren (a legkönnyebb az LCD TV-k tesztje) 344 lux volt a Cinema módban, alapértelmezett képbeállításokkal (34 a fényerő, 45 a kontraszt).

A háttérvilágítás villogása 97%. Fényerő a sarkokban – 208, 217, 150, 203. Összességében szemmel nézve elég egyenletes, a sarkokban nincs erős sötétedés.

Egy érdekes dolog az, hogy ha kikapcsolja az újrafolyatás funkciót (minden a „Kép élesség beállításai” alatt), akkor nem csak a villogás csökkenne 8%-ra, de a fényerő 247 luxra csökkenne. 100 lux különbség ebben az esetben elég tisztességes értéknek számít.

Ugyanakkor, ha az equalizert 0/0-ra állítja (elmosódás/elmosódás), a TV ugyanúgy viselkedik, mint bekapcsolt equalizerrel – azaz ugyanaz a 340-350 lux és flicker faktor. Ha aktiválja a fekete keret betétet (LED Picture Sharpness), a fényerő 340 luxról 200 luxra csökken, és a villogás 245%-ra nő. Ugyanakkor a 24 fps filmeknél (USB-vel) ez a villogás nem túl zavaró, ellentétben a PS4 csatlakoztatásával vagy a 60 fps sebességgel rögzített videók megtekintésével.

Ha növeljük a háttérvilágítást (elem Fényerő) és a kontrasztot a maximumra (50-ből 50), máris a QLED TV-nek megfelelőbb számokat látunk – 690 lux és 30% flicker (észrevehető a kamerán és a ceruzán). Ami érdekes, a fényerő nagyon enyhén csökken, egészen 670 Lux-ig, 2% csillogás mellett.

Dinamikus üzemmódban – 700 lux és 50% flicker.

Ha valódi SDR jelenetek fényerejéről beszélünk, az általában eléri a 640 luxot.

HDR-ben, például a Sötét torony példájával, hagyományosan kihívás az lcd számára (sötét jelenetek, kis terület

Kedvezőbb anyagban azonban, akár 680 lux.

A hangszórók kezelése hagyományosan szenved a villogástól. Akár klipeket, akár az „Első ember készenlétben” jeleneteit játsszák le – az az érzésünk, hogy a műtárgyak még nagyobb felületet foglalnak el, mint korábban. Ennek ellenére a Mad Max elég hosszú megtekintése nem okozott nekem gondot, sőt, a kontraszt miatt sok, bár nem minden jelenet elég jól nézett ki.

Tehát egyrészt vannak olyan anyagok, amelyeket élvezettel nézhetsz, másrészt vannak olyanok, amelyek szinte minden képkockán megrázzák a szemedet. De elvileg nem is vártam mást.

És a zajcsökkentés (Auto/Off) működése szép – megszünteti az észrevehető zajt és teljesen eltávolítja a sávosodást (legalábbis azokon az anyagokon, ahol én ellenőrzöm). Természetesen ez nem vonatkozik a játékmódra és a PC-re, t.. ez az opció ott nem elérhető.

A piszkos képernyő hatása átlagos. Egyrészt a panel érezhetően tisztább a FALD-hoz képest (ugyanaz az 55Q80T), másrészt a Samsung a múltban egyenletesebben hasonló példányokat gyártott. A hoki és a foci nézése azonban személy szerint nem zavart.

Játékokban a fényerő eléri a 640 luxot normál dinamikatartományban és a 680 luxot HDR-ben (a háttérvilágítás alapértelmezett fényereje maximális).

Természetesen hűvösebb árnyalatok, túlzott élesítés stb.. – minden aláírás, a helyén.

A képbeállítások finomhangolásával, pl. sötétben való játékhoz, 230 luxot kapunk fel-le játékkal és 170 luxot fel-le nélkül. Azaz, figyeljük meg ugyanazt a fényességcsökkenést…

A beállítások a fórumon lesznek.

Ha úgy látja, hogy valami nincs rendben a képpel (néhány halványan kiemelt vagy éppen ellenkezőleg, az árnyékban lévő részletek szinte megkülönböztethetetlenek), ellenőrizze a Black HDMI elemet. Három elem van – Alacsony, Normál és Automatikus. Auto (alapértelmezett), a következőktől függően

Van egy új elem is a menüben – HDR a játékokhoz:

Ha egy játék támogatja a HGIG-t, ez általában növeli a fényerőt. Még ha van is néhány egyéni beállítása, ez az elem egyfajta kiegészítő elem.

Például a Final Fantasy VII Remake lámpás jelenetében, ahol a háttérvilágítás már maximális, a lámpa fényereje 400-ról 500 luxra nő, ha a HDR aktiválva van a játékoknál:

A játék simítása egyértelműen javult – egyrészt csökkent a simaság, másrészt eltűntek az időnkénti komoly késések. Ebben az esetben úgy gondolom, hogy a változás pozitív.

Az egyik árnyalat, hogy megígértem, hogy elmondja korábban – a megjelenése a játék felület (PC módban nem áll rendelkezésre jól, vagy legalábbis az asztalon). A játékban a lejátszás/szünet gomb megnyomásával aktiválható.

Lesznek tisztább képek a fórumon)

A játék menü mutatja a késleltetés állapotát (magas késleltetés, ha a játék fel-letöltője engedélyezve van és fordítva), a rögzített képkocka sebességet, a HDR és VRR állapotot. De az a jó ebben a menüben, hogy gyorsabban be lehet jutni a játékbeállításokba.

A második árnyalat, amit említettem – a karcsú, karcsú test miatt a háttérvilágítás kockázata megnő. A mi példánkban alulról jól látható volt (bár teljes sötétségben).

A PC mód megváltoztatta az előbeállítások nevét – mostantól Szórakoztató mód és Grafikus mód (a Dinamikus és Standard helyett).

Egy kis apróság – a konzollal ellentétben a bemeneti bővítés nem engedélyeződik automatikusan, amikor csatlakoztatja a számítógépet. Ha tehát problémái vannak a kis betűtípusok megjelenítésével, vagy a HDR nem indul el, nézze meg ezt az elemet.

Alapértelmezés szerint mindkét eszköz (PC és TV) gond nélkül felismeri egymást, 3840×2160, 60 Hz van beállítva.

1920×1080 + 120Hz látható problémák nélkül fut.

2560 x 1440 + 120Hz ugyanaz, de ezt a felbontást keresse a legalsó részben, egy külön bekezdésben.

3840×2160 + 120 Hz – nem lehetett tesztelni, mert nem volt megfelelő

Az 55Q70A bemeneti késleltetése 14,5 ms Gaming módban, 28 ms, ha bekapcsoljuk a játék kiegyenlítőjét.

A PC ikon játékmóddal 13ms, a PC móddal 17ms.

Ez minden esetben több mint elfogadható (a

A lényeg.

Az 55Q70A egy remekül kinéző és gyorsan futó intelligens 4k TV az egészen elvárt teljesítménnyel: magas kontraszt és fekete mélység; a várható fényerő ennél a sorozatnál nem rekord, de egyértelműen a költségvetési szegmens felett van; alacsony incut lag a játékoknál, a 30 fps konzolos játékreflex jelenléte, a felhasználóbarát játékfelület bevezetése; hatékony zajszűrő rendszer. Az érem másik oldala a hangszórók kezelése az erős artefaktumokkal rendelkező filmeknél, a fakulás kockázata… Egyesek számára hátrányt jelenthet a DTS hiánya és néhány régi codec támogatása is.

Egyelőre az 55Q80T olcsóbban kapható. És a filmrajongók számára a FALD háttérvilágítás miatt még érdekesebb lesz. Azonban a játékosok és a sportrajongók számára a felülvizsgálatunk hőse előnyösebb.

Kimenet

Általánosságban elmondható, hogy ha van vagy tervez olyan játék PC-t vagy konzolt vásárolni, amely támogatja a 120 Hz-es frekvenciát, akkor mindenképpen 120 Hz-es TV-t kell vásárolnia, mivel ez sokkal érzékenyebb és magával ragadóbb játékélményt nyújt.

számít-e a frissítési sebesség egy LED TV-nél?

Ne feledje, hogy a 120Hz maximális kihasználásához 120fps (képkocka/másodperc) támogatására is szükség van. 60 FPS ugyanúgy néz ki 60Hz-en és 120Hz-en, de legalább ~90 FPS-re van szükséged ahhoz, hogy kihasználd a magas képfrissítési frekvencia előnyeit.

A legtöbb Xbox One játék 30 vagy 60 képkocka/másodperc sebességre van korlátozva, így a 60 Hz és a 120 Hz közötti különbség nem lesz nagyon észrevehető a mozgás tisztasága szempontjából. Azonban kevesebb input lagot kap, ami nagyszerű a kompetitív játékokhoz.

Ha csak filmeket és tévéműsorokat szeretne nézni, a 120 Hz-re nincs szükség. Ha érzékeny a 24p jitterre, győződjön meg róla, hogy a tévé rendelkezik olyan funkcióval, amely ezt korrigálja.

A képernyő frissítési sebességének hatása a látásra

Az alacsony képkockasebesség veszélyezteti a kép integritását, és észrevehetővé válik a villódzás. A szemek fáradni kezdenek, ahogy a vizuális apparátus megpróbálja elkapni a képkockák változását és túlterhelik a szemet.

A szem megerőltetése szemégést, fejfájást és akár epilepsziát is okozhat, ha hajlamos vagy rá.

A magasabb képernyőfrissítési sebesség megszünteti a kellemetlen érzést a videótartalmak nézése közben, mivel a szeme már nem próbálja követni a képkocka változásait.

A túlzott fényerő és kontraszt szintén hozzájárul a vizuális túlterheléshez.

A modern televíziók elfogadható képkockasebességgel rendelkeznek (60 Hz vagy annál magasabb), így a szemed nem szenved. De az alacsony képminőség arra kényszeríti Önt, hogy a képernyőn lévő tárgyakra nézzen, hogy fókuszálja a tekintetét, és így ismét arra kényszeríti a szemét, hogy megerőltesse magát.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Avgustin Simon

Üdvözlöm a lakókomfort és a lakberendezés minden kedvelőjét! A nevem Avgustin Simon, egy tapasztalt tervező, akinek szíve tele van egy évtizednyi tapasztalattal és szenvedélyes szenvedéllyel az életterek átalakítása az időtlen elegancia és kényelem birodalmává.

Meghittseg.info -magazin belsőépítészetről, dekorációról és lakásfelújításról
Comments: 1
  1. Dávid Eötvös

    Melyik 4K TV modellt ajánlanád a legjobbnak ebben az értékelésben?

    Válasz
Megjegyzések hozzáadása