...

Top 10 modell az orosz fürdő tűzhelyek számára: 2022

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám és nem vásárlási útmutató. A vásárlás előtt tanácsos szakemberrel konzultálni.

A szaunák országunk minden régiójában népszerűek. Manapság sok magántulajdonos épít a földjén modern építményeket a rekreáció és a vízkezelés érdekében. Az egyik legfontosabb elemük a tűzhely. A szaunát magas hőmérsékletre kell felfűtenie, kellemes, nedves mikroklímát teremtve. Ma a háztartási felhasználóknak a fűtőelemek széles választékát kínálják. Árban, funkcióban és kialakításban különböznek. A szakértők azt tanácsolják, hogy figyeljen több fontos pontra is.

A cikk tartalma

Milyen szempontok alapján válasszunk szaunakazánt?

A mérce a teljesítmény. Lehetetlen univerzális számokat megadni, de egy jó modell esetében az együtthatónak optimálisnak kell lennie (8-10 kW) a gőzfürdő, a szomszédos helyiségek fűtésére.

Alacsony teljesítmény mellett a sütő nagymértékű kopással működik, sokáig kell fűteni, energiát használva fel. A magas érték egyensúlyhiányhoz és túlmelegedett levegőhöz vezet.

Egyéb tényezők, amelyek számítanak:

  • a szerkezet típusa, formája;
  • anyag;
  • a felhasznált tüzelőanyag típusa;
  • Ha gyári modellt választ, akkor kívánatos, hogy a víztartály és a konvektor is benne legyen.

    Ajánlott elolvasni a fogyasztói véleményeket, utasításokat, ellenőrizze a termék GOST-nak való megfelelését.

    TMF Cast Cast Cast Vitra megnövelt kemencekamrával

    Ideális nagy helyiségekbe a nagy kemencekamrának köszönhetően. A burkolat és a tűztér tűzálló öntöttvasból, míg az ajtó hőálló üvegből készült. A dupla ing véd az égési sérülések ellen. Ideális a szaunába vagy a nagy szaunába.

    Jellemzők:

    • 18 m³-ig melegít;
    • 115 mm átmérőjű kéménycsatorna;
    • súlya – 97 kg;
    • méret (H/H/H) – 810x410x760 mm.

    Vélemények

    Maxim, 27

    „Sok gyerek van a családban, és gyakran játszanak az előszobában. a tűzhelyet úgy választottuk, hogy ne lehessen eltörni. telepítettek egy kiegészítő tartályt, elegendő mindenkinek”; „telepítettek egy kiegészítő tartályt, elegendő mindenkinek”; „telepítettek egy kiegészítő tartályt, elegendő mindenkinek”.

    a szaunakályha teljesítményének kiszámítása

    Átlag: 1 kW = 1 köbcenti.. A módszertan a következő:

    1. Számítsa ki a szauna térfogatát. Ha a helyiség 3 x 2 m-es és a belmagasság 2,3 m, akkor a teljesítmény 13,8 köbméter..
    2. Számítsa ki az ablak- és ajtónyílások területét, szorozza meg ezt a számot 1,2-vel a hőveszteség kiszámításához. Adja össze a négyzetmétert. Ha az ablak 0,4 négyzetméteres.m, és egy 1,8 négyzetméteres ajtó.Ha a rendelkezésre álló helynek megfelelően méretezzük, a teljes felület 2,2 négyzetméter..
    3. Tudjon meg többet. A fenti értékek mellett – 2,2 x 1,2 = 2,64 cbm..
    4. Adja hozzá az értékeket. Összesen 16,44 köbcenti..

    Ha a szauna nincs befejezve, és a hőszigetelés alacsony, szorozza meg a számot 1,6-tal (16,44×1,6 = 26,3). A kívánt érték 26-30 kW (kis mozgástérrel).

    A gyárilag gyártott modellek teljesítménye szabványosított, és megtalálható a szaunakályha dokumentációjában. Ha nem, akkor a számítás során figyelembe kell venni a területet. A szaunakályha térfogatát kiszámítjuk, megszorozzuk 0,5-tel.

    Gefest ZK 18 (M)

    Erőteljes gőzfejlesztés, ideális orosz fürdőben való használatra. 18 m³ kályha, van egy mélyedés az extra gőz számára, a hőelvezető tüskék alján. Mindez növeli a fűtési felületet és hozzájárul a gyorsasághoz.

    Jellemzők:

    • 18 m²-ig fűti a helyiséget;
    • 115 mm-es kéménycsatorna
    • súlya – 166 kg;
    • Méret (H/W/H) – 538x393x478 mm;

    Ajánlások

    Vladimir, 52 éves

    „Van egy 12 négyzetméteres szaunám.m, nagyon gyorsan felmelegszik, a régivel több órát kellett várni. Nagyszerű modell”.

    a szaunakályha anyaga

    A szaunakályha vastagsága és az anyag, teljesen függ a termék élettartamától. Ha korábban csak téglát használtak, ma már krómacélt (hogy oxigén elégetése nélkül állítsanak elő tiszta levegőt a helyiségben), vagy öntöttvasat használnak.

    Acél szaunakályhák

    A gyári szaunakályha előnyei a következők. Termékek:

    • könnyű, tartós;
    • kompakt;
    • Nincs szükségük alapozásra;
    • Gyorsan felmelegítik a szaunakályhát;
    • könnyen telepíthető.
    Acél tűzhelyek

    Az acél tűzhelyek könnyűek és tartósak.

    Hátránya, hogy a tűzvédelmi szint alacsony. A tüzet a kemencében állandóan fenn kell tartani, különben a helyiség gyorsan lehűl a fém kis hőkapacitása miatt. Lehet, hogy nem elég erős nagy területek fűtéséhez.

    A legjobb modelleket a finn ]Helo[/anchor], Harvia.

    Öntöttvas tűzhelyek

    A múltban a felhasználók primitív burzhuyki-t telepítettek, bár elveszítik modern társaikat a biztonság, a funkcionalitás és a biztonság szempontjából. Manapság a gyártók biztonságosabb, tartósabb egységeket kínálnak megnövelt hőteljesítménnyel és hőkapacitással.

    Az eszközöknek azonban vannak hátrányai, amelyek közé tartozik a magas ár, a törékenység (az öntöttvas megrepedhet a terhelés és a szállítás alatt) és a méret, a súly (mielőtt a falazott kemence megköveteli a szilárd alap felállítását).

    Tégla kemence

    Kiváló tűzbiztonság, hőtartás. Egy lehetőség, ha gőzfürdőt szeretne építeni, mint egy orosz fürdőben. Bár az ilyen nehéz kályhák már a múlté, mivel akár 1200 kg-ot is nyomnak, nehéz megépíteni és kályhaépítő mestert találni.

    Tégla kemence

    A téglakemence tűzbiztonsága miatt figyelemre méltó.

    A jó falazás a szaunakályhához Oroszországban művészetnek számított. Ezek a kandallók sokáig megőrzik a hőt, de nehézkes a meggyújtásuk. Mivel a szauna nagyobb részét foglalják el, szilárd alapra van szükségük.

    A legjobb: Mit jelent ez??

    Mit tudunk tehát az öntöttvasról? Törékeny fém, magas széntartalommal, ami szintén nagyon keménnyé teszi. Ez utóbbi az oka annak, hogy meglehetősen nehéz megmunkálni, ezért a gyártók inkább öntik az alkatrészeket, mint faragják őket. Az egy centiméternél vékonyabb alkatrészek öntése nem kifizetődő. De miért a tűzhelyeknél jobb, mint az acél?

    A valóságban mind az öntöttvas, mind az acél különböző összetételű, így az egyszerű összehasonlítás nem egészen pontos. Fogalmazzunk így: A közönséges, ötvözetlen acél nem bírja ki olyan sokáig a szaunakályhában, mint a közönséges szürke öntöttvas, már csak azért sem, mert a két fém falvastagsága általában jelentősen eltér – az utóbbi sokkal vastagabb, mint az előbbi.

    De
    Az öntöttvas is oxidálódik és kiég, bár hosszabb idő alatt. Hacsak a márkája nem hőálló. És ezek meglehetősen ritkák a kereskedelemben kapható kályhákban, és pénzbe kerülnek. A krómtartalmú tűzálló acélok szintén pénzbe kerülnek, de minőségüket tekintve a megfelelő minőségű öntöttvashoz hasonlíthatók.
    Van azonban különbség a minőségi acél és az öntöttvas között: a vékonyabb acél gyorsabban felmelegszik és gyorsabban lehűl. Hőkapacitása alacsony. Másrészt az öntöttvas vastagsága és összetétele miatt hajlamosabb a hőfelhalmozódásra (természetesen az acélhoz és nem a kőhöz képest). Ezért az ilyen fémkályha hőteljesítménye magasabb lesz. (És ha téglával is lefedjük, az öntöttvas nem fog engedni a téglának a gőz minőségében egy orosz fürdőhöz.)!)

    ) Általánosságban, miután átgondoltuk, hogy mit is értünk pontosan a „legjobb öntöttvas szaunakályhák” kifejezés alatt, a következő követelményekre redukáljuk:

    • hőálló öntöttvasból készült (a fajtákról bővebben ebben a cikkben olvashat);
    • Zárt szaunakályhával;
    • téglafalazáshoz alkalmas (nincs rács a kövekhez).

    Egyébként, lásd még ebben a témában ezt a cikket a zárt fűtőtesttel ellátott öntöttvas tűzhelyekről. Alternatívaként pedig fontolja meg a zárt szaunakályhával ellátott téglakályhákat.
    De mindez csak az orosz fürdők szerelmeseinek fontos (nem a szauna szerelmeseinek). Mindenki más elégedett lehet a Vesuvius tűzhelyekkel is, így a felhasználó preferenciáitól függ, hogy melyik a jobb.

    Hasznos videó

    Meglehetősen hosszú videó, amelyből rengeteg hasznos információhoz juthatsz, köztük olyanokhoz is, amelyekről a cikkünkben nem esett szó. Javasoljuk!

    A tűzhelyekkel kapcsolatos következő információk is érdekelhetik:

    • Típusok (fa, gáz, elektromos)
    • Tervek.

    Egyéb lehetőségek a tűzhely kiválasztásához

    A formatervezés megvásárlásakor vegye figyelembe:

    1. Az egység időtartama. A készülék hosszú ideig megőrzi a hőt, és 3,5-4 órán keresztül működik további tüzelés nélkül.
    2. Hőtárolási kapacitás. A norma 100 gramm víz 1 köbméterenként.m, hogy a gőzkamra levegője ne szökjön ki a nedves, nehéz, átlátszó. A hőmérséklet nem csökkenhet 100˚C alá.
    3. Hőcserélő, amely a szauna hőmérsékletét elég magasan tartja ahhoz, hogy fát takarítson meg.
    4. költség. A mérsékelt kapacitású modellek ára 18000 rubeltől kezdődik.

    Milyen tüzelőanyagot éget a tűzhely?

    A tűzrakóhely meggyújtásához szükséges fa rendelkezésre áll, sőt az egyetlen fa, ha a régió nem rendelkezik elektromos árammal vagy gázzal. A tüzelőberendezések praktikusak, tartósak és kézreállóak. Hátrányok – a hamu képződése a tüzelőanyag elégetése után, a korom eltávolításának szükségessége a kéményből és a tömítésből. Jellemzőjük a szauna hosszú, összetett felmelegedése (különösen párás időben), ellentétben más alternatívákkal.

    Fa

    A fa a legolcsóbb elérhető anyag a kemence meggyújtásához.

    Gázt vagy vezetékes vagy palackozott gázt használnak. A berendezések nehezek és terjedelmesek, bonyolult összeszerelni, így szakember nélkül nem lehet. A hátrányok – nem kell újratölteni a fát, a lángot ellenőrzés alatt tartani, és a hamutartó fiókot tisztítani. Gáztüzelésű készülékeknél elegendő a tüzelőanyag-ellátás intenzitását változtatni ahhoz, hogy a fülke belső hőmérsékletét kordában tartsuk.

    Hátránya a magas tűzveszély, a tartály cseréje palackos gáz használata esetén.

    Nincs szükség profi villanyszerelőre a fűtőtest gázhálózatra való csatlakoztatásához.

    Az elektromos modelleknek nincs kéményük, és nem bocsátanak ki szén-monoxidot. A felhasználó nem kell aggódnia az égéstermékek miatt. A nagyobb teljesítményű egységek azonban nagyobb energiafogyasztást jelentenek.

    Az elektromos modellek, hátrányaik ellenére, nagy keresletnek örvendenek. Súlytalanok, kompaktak, tűzbiztosak, funkcionálisak, könnyen kezelhetők. Gyorsan és egyenletesen melegítik fel a helyiségeket, és nem igényelnek gázcsatlakozást. A készülékek nem alkalmasak olyan területeken, ahol az áramellátás problémás. Fontos, hogy a szaunakályha csatlakoztatásakor földelje le az áramkört.

    Az égéstér típusának megválasztása

    Ez a típusú szaunakályha 2 módon telepíthető:

    1. Klasszikus, távoli csatorna nélkül, közvetlen elhelyezéssel a gőzkamrában.
    2. Bővítéssel (az előszoba és a gőzkamra közötti falban elhelyezve).
    A kemence helyzete

    A tűztér közvetlenül a helyiségben elhelyezhető.

    Az első módszer olcsó, de alacsony a tűzvédelmi minősítése. A második lehetőség drágább, de kényelmesebb. A szaunakályha a szaunateremből fűthető; a tűzifa betöltése nem zavarja a szauna közönségét, és a helyiség mikroklímája sem romlik meg.

    A gőzfejlesztővel például a szauna hőmérséklete optimális szinten marad akkor is, ha kevés a gőz.

    A szaunakályha típusa

    Vannak nyitott és zárt modellek. Az első biztonságos, de magas üzemanyag-fogyasztású modellek. A gőzfürdőt forró kövekkel gyorsan felmelegítik, de nem tartják sokáig melegen, miután az üzemanyag elégett. A gőz a gyújtás után azonnal élvezhető, és addig maradhat a gőzfürdőben, ameddig csak akar. Célszerű, hogy a fürdő gyakori látogatásakor eszközöket hozzon létre.

    Zárt modellek is készülnek, amelyeken a felső kősor elkülönítésére egy speciális füllel van ellátva. A nyilvános gőzfürdőkbe nagy hatékonyságú egységeket szereltek be. Most az orosz fürdőkhöz az egyenletes fűtésért. A kályha akár 12 órán keresztül is megtartja a hőt, de sokáig tart, amíg eléri a kívánt hőmérsékletet. A szaunakályha csak akkor melegszik fel, ha a kövek teljesen felmelegedtek. A szaunakályhában gyorsan felhalmozódik a korom.

    A fűtőberendezés típusa

    A nyitott és zárt modellek típusuk szerint.

    A szaunakályha műszaki felszerelése

    A modern funkcionális modellek a szállítási terjedelem részét képezik:

    1. A konvektor (a levegő egyenletesen melegszik a burkolaton és a képernyőn keresztül, optimális körülményeket teremtve a gőzkamrában).
    2. Melegvíztartály a fürdőfolyadék felmelegítéséhez. Szaunakályha külső hőcserélővel – alkalmas nagy forgalmú szaunahelyiségekbe. Beépített – legfeljebb 3-4 fős családok számára (melegvíz-ellátás).
    3. Hőcserélő más helyiségek fűtésére, beleértve a következőket.. öltöző.

    A kombinált termékek népszerűek. A hő a csatlakoztatott helyiségekbe úgy jut el, hogy folyadékot mozgatnak a radiátorokon keresztül. A gőzkamrát konvekcióval fűtik.

    A tervezéshez száraz, könnyű gőz (nem minden eszköz képes), a szakértők azt tanácsolják, hogy vásároljon elektromos gőzfejlesztőt a fürdőben való kényelem érdekében.

    A tűzhely alakja

    A modellek téglalap vagy henger alakúak.

    A tűzhely alakja

    A téglalap alakú tűzhelyek a legelterjedtebbek.

    A klasszikus téglalap alakú tűzhelyek a legjobbak, mert egyenletesen melegítenek.

    A hengeres egységek alsó és felső falai magasra túlmelegedhetnek, vagy hidegek maradhatnak.

    Fűtőberendezés

    A leggyakoribb szaunakályha típus, melynek fűtőeleme a kő. A régi típusú orosz fürdő elve szintén a kövek felmelegítésén alapul.

    Zárt fűtőtest

    A szaunakályha egy kőedényből áll, amelynek fedele szorosan záródik. Hosszabb ideig tartják melegen a köveket, és magas páratartalmat és alacsony hőmérsékletet biztosítanak a gőzkamrában. A tűzhely hosszú fűtési időt és nagy mennyiségű tüzelőanyagot igényel. A zárt változat garantálja a klasszikus orosz fürdőkádat szuperburkolatos lágy gőzzel. A szaunakályha szaunaköveit, amelyek a tűztérhez közelebb helyezkednek el, egy speciális párologtatóval lehet nedvesíteni. A nyomás alatt álló gőz a kősorokon keresztül emelkedik fel, és a gőz koncentrált, forró gőzfelhőben tör fel a gőzkamrába.

    Nyitott fűtőtest

    A szaunakályhát nem takarja fedél a kőtálcán, így biztosítva a több mint 100°-os gőzfürdő hőmérsékletet, a száraz gőzt és a gyors felmelegedést. A szaunakályha és a kövek közötti kapcsolat fontos részlet. Ha túl sok edény van, akkor azok nem melegednek fel a megfelelő hőmérsékletre ugyanúgy, mint a gőzfürdő, és a gőz nedves és szétszórt lesz.

    A kombinált szaunakályha nyitott és zárt modellel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a szaunát különböző gőzölési módokban és hőmérsékleten lehet kiszolgálni az Ön preferenciáinak megfelelően.

    A szaunakályhát úgy tervezték, hogy közvetlenül a gőzkamrában vagy a szaunával szomszédos helyiségben lehessen fűteni. A második lehetőség kényelmes a gőzfürdő tisztán tartásához, a fatörmelék nem jut be a gőzfürdőbe.

    A szaunakályha tüzelőanyagaként a fa mellett földgáz is használható.

    A tűzhely esztétikája

    Az ajtó speciális hőálló üveggel szerelhető fel, hogy különleges hangulatot teremtsen. Köztudott, hogy a végtelenségig lehet bámulni a tüzet és a folyó vizet. Egy ilyen modell költségei azonban az üveg árával arányosan nőnek.

    Fűtési jellemzők

    A falak fűtésének mértéke alapján megkülönböztetünk hideg és meleg tűzhelyeket. A helyiségben lévő hő gyorsan eléri a +100 °C-ot a szaunakályha felületén. Jó választás, ha a szauna nem rendelkezik állandó fűtéssel. A szaunában nehéz szabályozni a hőmérsékletet. A levegő túlmelegedhet vagy hűvös maradhat.

    A forró tűzhely alkalmas magán szaunának, mivel a külső falain keresztül hőt ad le. Megégetheti Önt, és nehéz szabályozni a fűtési hőmérsékletet.

    Hideg kemencénél a szaunakályha legfeljebb +40…+45°C-ra melegszik fel. A hideg levegőt speciális csatornákon keresztül szívják be, és meleg levegőként tér vissza. Az ilyen tűzhelyek biztonságosak és kényelmesek. Stabil hőrendszerrel rendelkeznek. Bár a gőzfürdő sokáig melegszik. Ez az opció nem alkalmas a tűzhely gyors felmelegítésére és a szaunába járásra.

    Vezúv „Legend Retro 24 (DT 4)

    A kisméretű kályha legfeljebb 26 négyzetméteres helyiségeket fűthet. Tervezése meglehetősen egyszerű, de tömör. Teljesen öntöttvasból készült, zárt típusú. Biztonságos használat, hosszú ideig tartja a szobahőmérsékletet. A fűtőtestet tartósan, téglába burkolva helyezik el, t.. nincs konvektorhéj.

    Jellemzők:

    • 12-26 négyzetméteres helyiséget fűt;
    • A kémény füstelvezetőjének átmérője 120 mm;
    • súlya – 117 kg;
    • Méret (D/W/H) – 795 x 660 x 660 mm.

    A jó pontok közé tartozik a megfizethetőség, a könnyű használat, a robusztus anyagok és a kiváló építési minőség.

    Hátrányai: Súlya nagy; a bejárati ajtó öntöttvasból készült, de ez nem mindenki számára hátrány.

    Vélemények

    Vladimir, 29 éves

    „Van egy 15 négyzetméteres szaunám.., gyorsan felmelegszik, körülbelül 25 percig tart. Egyszerre jó mennyiségű tűzifát tudsz elhelyezni, és ritkábban kell újratöltened”.

    A fafőző kiválasztásának paraméterei

    A berendezés megvásárlásakor kérjük, vegye figyelembe:

    1. Fürdő mikroklíma, a hőmérséklet és a páratartalom aránya. A fűtési módtól és a sebességtől függ. A levegő kiszárad, a hőmérséklet és a sebesség pedig emelkedik, ha a fémfőző túlmelegszik. Legjobb, ha a felülete kicsi.
    2. Gőzminőség. A víz +100°C-on az utolsóvá válik. A +35…+40 °C optimális emberi hőmérsékletet a nyitott fűtőberendezésben lévő kövekkel érhetjük el.

    Ne melegítse túl a köveket +400°C fölé, hogy finom eloszlású gőzt kapjon. Ellenkező esetben a gőzfürdő túlmelegszik annyira, amennyire kellene.

    Kiválasztási paraméterek

    Figyeljen a gőz minőségére.

    A kiválasztásnál figyelembe kell venni a szaunakályha fűtési sebességét. Ez a leggyorsabb az acél kivitelben, az öntöttvas modellek nagyobb hőkapacitással és falvastagsággal rendelkeznek. A téglaegységek melegednek fel a leglassabban.

    Fontos szempont a könnyű karbantarthatóság, a fa hossza és minősége. Az utolsókat a kemence aljára, a kemence tetejére helyezik. De a tapasztalat csak a gép kezelése után jön. A fogyasztók nem mindig találják ki, hogy mivel találkozhatnak a vásárlás után. Ezért jobb, ha egy ismerős, kipróbált és bevált modellt vásárol a könnyű használat érdekében.

    Építési jellemzők

    A fatüzelésű tűzhelyek a következőkre oszthatók:

    1. Klasszikus, üres fém- vagy üvegajtóval az égéstérben. A köveket a szaunakályha tetejére helyezik.
    2. Háló. A burkolatot fémrudakból állítják össze.
    3. Gőzfejlesztővel.
    Építési jellemzők

    A klasszikus modell üres fém- vagy üvegajtóval rendelkezik.

    Hagyományos formatervezési minták – egyszerű. Ezek egy hamutartóból, fűtőberendezésből, füstcsőből, gázcsatornából és égéstérből állnak. Opcionálisan egy vízmelegítő tartály is beépíthető és a kéményre helyezhető a könnyebb használat érdekében. Így a gázok felmelegítik a tartályban lévő vizet, és nem távoznak a kéményen keresztül.

    Az üzemanyag feltöltve:

    • beltérben, a szaunaterületen keresztül;
    • Kívülről, a szomszédos helyiségekből (fürdőszobát megelőzően).

    Kő kapacitása

    Nagy sziklák lerakása. A kisebbek felfelé. Legjobb, ha ritkán fektetik egymáshoz képest, hézagokat hagyva. Átlagosan egy 1 négyzetméteres.2-3 csomag 25 kg-os gőzkamra számára.

    A kövek lekerekítettek és vágott élekkel rendelkeznek. Ez a legjobb módja a légkeringés biztosításának. Ha hosszúkás sziklákat használ, akkor azok függőlegesen vannak egymásra helyezve az egyenletes fűtés érdekében.

    Működési elv

    A fatüzelésű tűzhelyek a következő típusokra oszthatók:

    1. Gyors fűtés. A köveket kis mennyiségben +350°C-ra hevítik. A fűtőtestet kívülről fémlemezzel bélelték ki az égési sérülések elkerülése érdekében.
    2. Időszakos, t.. A készülékbe töltött legnagyobb számú kővel, nyílt lánggal fűtött állapotban. Jó választás privát szaunának, mert nincs ajtóelválasztó. Lehetőség van a kövekhez vizet adni, mivel a koromrészecskék nem kerülnek a környezeti levegőbe.
    Működési elv

    A fatüzelésű tűzhelyek különböző típusúak lehetnek – folyamatos vagy szakaszos fűtés.

    Fűtési idő

    Az egységek között különbséget kell tenni:

    1. Egyszerű, gyakori utántöltésre van szükség. A készülék 8-10 órán át működik 1 töltéssel.
    2. Hosszú égés 2 üzemmóddal. Először a fűtőberendezést melegítik fel, majd a hőmérsékletet fenntartják.

    Gyártó

    Különböző gyártók szállítanak tűzhelyeket a piacra. A vezető modellek a következők:

    1. Harvia. A finn beszállítók padlóra állítható, hagyományos kialakítású (sarok, falra szerelhető), különböző funkcionalitású egységeket kínálnak. A Harvia márkás fatüzelésű modelljei masszívak, tartósak és kiváló minőségűek. A tűztér legalább 1 cm vastag, nagy szilárdságú acélból készül. Tűzálló külső festék. Hosszú használat után sem veszítik el kezdeti teljesítményüket.
    2. Helo (Finnország). Stílusos, gazdaságos, sima futású elektromos, olcsó és prémium kivitelben kapható.
    3. „Gefest. Megbízható tűzhelyek illesztések nélkül.
    4. A kandalló. Minőségi, olcsó egységek raktáron.
    5. Tylo (Svédország). Kényelmes távirányító egységek.

    A Harvia szaunakályhák széles választékát kínálja.

    A fatüzelésű tűzhely kiválasztásának előnyei és hátrányai

    A választás során érdemes figyelembe venni a tervezési jellemzőket, a készülék műszaki jellemzőit, és figyelni a további lehetőségekre, a tartály térfogatára.

    Legalább 100 liter forró vízre van szükség ahhoz, hogy az egész családot meg lehessen mosni a szaunában.

    A szauna látogatásának kényelmesnek kell lennie. Ezért jó, ha gőzfejlesztő és panorámaajtó is van, és a szauna kályha vagy tekercs gyönyörű taloklorit burkolattal rendelkezik.

    Fatüzelésű tűzhelyeket vásárolnak ott, ahol nincs áram és gáz. A kályha a kívánt hőmérsékletre fűthető és hosszú ideig ezen a hőmérsékleten tartható a gőzkamrában.

    Hátránya – gyakran kell a kemencébe naplókat tenni, hogy elkerüljék a láng kialvását. A fa égésekor füst és szén-monoxid keletkezik. Ezért elengedhetetlen a jó füstgázelszívó rendszer biztosítása.

    Ermak „16 Grid Premium” (öntöttvas)

    Öntöttvas és acél tűzhely. A tűztér öntöttvasból és grafitból, a szaunakályha pedig szénacélból készül. A fűtőtest nyitott, az egész testben, ami a gőzkamra levegőjét szárazzá teszi. A gyártó emellett egy modult kínál az orosz fürdőhöz.

    Jellemzők:

    • Akár 16m³-es helyiséget is képes fűteni;
    • 115 mm átmérőjű kéménycsatorna
    • Súlya 97 kg;
    • Méret (H/W/H) 820 x 500 x 780 mm.

    Vélemények

    George, 34 éves

    „Jól néz ki, illik a belső terünkhöz. Nem kell sok fa, ez egy jó üzlet.

    Hogyan válasszunk elektromos fűtőtestet

    Vegyük figyelembe a következő szempontokat:

    1. Teljesítménytényező.
    2. A fűteni kívánt helyiség mérete.
    3. A fűtőelem típusa (csöves, szalag, kombinált fűtőelem).
    4. Burkolat.
    5. Tervezés.
    Teljesítményjelző

    Az elektromos szaunakályha kiválasztásához figyelembe kell venni az elektromos szaunakályhát.

    Fő kiválasztási kritériumok

    A szaunakályhát elektromos árammal működtetik, ezért távirányítóval kell ellátni – távirányítóval vagy beépített távirányítóval. Az elsőt sokkal kényelmesebb használni.

    A fűtőtest vagy TEN az elektromos fűtőtestek fontos eleme:

    1. A csőelemet magas hőmérsékletre melegítik, de élettartama rövid. Jobb, ha a fűtőelem rozsdamentes acélból készül.
    2. A szalagelem gyorsan felmelegszik, gazdaságos, környezetbarát. Hosszú ideig tart, kevés oxigént fogyaszt, és nem szárítja a levegőt.
    3. CombiTherm (szalag kerámia komponenssel együtt) – drága. Azonban ez a legmagasabb hőmérsékleti teljesítmény, jó sebességű fűtés a szobában.

    Tekintsük a kemence anyagát. A szabványos burkolat fém. Maga a burkolat talkum-magnezitből, talkum-kloritból készül, hogy javítsa az egység külső tulajdonságait, hogy megvédje a tulajdonosokat az ultraibolya sugárzástól.

    Ha elektromos szaunakályhát választ, kérjen az eladótól minőségi tanúsítványt. Az egységnek meg kell felelnie a tűzvédelmi előírásoknak. Jó, ha a szaunakályha tárolja a hőt, egyenletes hőháttérrel rendelkezik és jótékony hatással van az emberi testre.

    Az elektromos szaunakályhák előnyei

    A modellek előnyei:

    1. Kompakt, nem foglalnak sok hasznos helyet, ellentétben szilárd tüzelőanyaggal vagy gázzal működő társaikkal.
    2. Könnyen kezelhető (ha teljesen automatikus), a hőmérséklet és a páratartalom szabályozható.
    3. Környezetbarát, mivel nincs kéményük. Nincs por, füst vagy hamu szóródása a helyiségbe.
    4. Hosszú élettartamú.
    5. Könnyen használható. A telepítés után a felhasználónak csak be kell kapcsolnia a készüléket, megvárni a fűtést.
    Az elektromos szaunakályha előnyei

    Az elektromos fűtőtestek kompaktak és könnyen kezelhetők.

    Az elektromos fűtőberendezések érzékeny automatikával, biztonsági kapcsolókkal vannak felszerelve. Nincs probléma a működés és az üzemanyag elégetése során.

    A modellek gyorsan felmelegítik a szaunát, kíméletes, egyenletes hőt produkálva. A készülék bármilyen kényelmes helyre felszerelhető: a falhoz, a szoba közepére vagy a falhoz.

    modern lehetőségek

    A technológia lehetővé teszi a gyártók számára, hogy különböző típusú, különböző funkciókkal és optimális műszaki jellemzőkkel rendelkező tűzhelyeket állítsanak elő.

    Ha van egy gáztűzhely a szomszédban

    Ha fatüzelésű tűzhelyet választ, akkor a hő 1 alkalommal történő felmelegítés után is megmarad. A folyamatos tüzelésű modell ideális egy olyan szaunához, amely egy nap alatt sok embert gőzfürdőzésre késztet. Gázfűtéses telepítés – gazdaságos. A legfontosabb, hogy tűzálló padlót alakítson ki.

    Az elektromos fűtőberendezés kiválasztásának előnyei és hátrányai

    Ha elektromos szaunakályhát választ, annak a következő előnyei vannak

    1. Bárhol felszerelhető a szaunateremben, mivel nem igényel alapozást. A legfontosabb, hogy legyen a közelben egy konnektor.
    2. A gőzkamra levegője gyorsan felmelegszik.
    3. Növeli a biztonságot.
    4. Automatikusan beállítja a hőmérsékletet és az optimális üzemmódot, lehetőség van a víz/gőz szabályozására.
    5. Nem kell aggódni a kémény miatt a megfelelő huzat biztosítása érdekében.
    Előnyök és hátrányok

    A szaunakályha a szaunában bárhol elhelyezhető.

    Városi lakásban vagy szaunában történő telepítéshez az elektromos portálok a legjobb választás.

    Ermak „20 Grid Standard” (öntöttvas)

    A tűztér és a burkolat öntöttvasból készült. Ez a kályha azoknak szól, akik értékelik az esztétikát. Van egy rács a kövek számára, de maga a kemence zárt típusú, ami biztonságosabb. A kéményhez való fej feletti csatlakozást biztosít. Alkalmas nagy gőzkamrák fűtésére. Könnyen megvásárolható, mindig raktáron.

    Jellemzők:

    • 20 m²-ig fűti a helyiséget;
    • 115 mm átmérőjű füstcsatorna áll rendelkezésre;
    • súlya 115 kg;
    • Méret (D/W/H) – 800x540x920 mm.

    Hivatkozások

    Alexander, 37 éves

    „Úgy döntöttem, hogy ezt a modellt választom, miután elolvastam a véleményeket. Csak rövid ideig tart a telepítés, nem hűl le sokáig. A feleségnek még van ideje mosni.

    Lehetőségek a gáztűzhely kiválasztásához

    A készülékeket a magas helyiségfűtési arány és a költséghatékonyság jellemzi. Nem kell üzemanyagot adagolni vagy a maradék mennyiséget ellenőrizni.

    A készülék vásárlásakor vegye figyelembe a berendezés teljesítményét és:

    1. A készülék méretei. Jobb, ha egy kis modellt választ hosszú üzemanyagcsatornával.
    2. Gázfogyasztás (minél alacsonyabb a gázfogyasztás, annál jobb a készülék minősége).

    Ezenkívül vannak olyan sokoldalú készülékek, amelyek gázzal és fával is működhetnek.

    A gázkazán építésének sajátosságai

    A klasszikus gázüzemű elektromos szaunakályha a következő elemekből áll:

    • Gázégővel a kabinban;
    • víztartály;
    • Egy tálca a kövek egymásra helyezéséhez;
    • az égéstermékek;
    • macskakövek;
    • Termosztát és biztonsági elem, hogy a felhasználók ellenőrizni tudják a szauna hőmérsékletét, vészhelyzet esetén elzárhatják a tüzelőanyag-ellátást.

    A tűzhely tervezési jellemzői.

    Legfontosabb ajánlások a választáshoz

    A berendezésnek tanúsítvánnyal kell rendelkeznie (érdemes megkérdezni az eladót). Ez az első és legfontosabb ajánlás az Ön választásához. A gázégővel óvatosan kell kezelni – egyértelműen kövesse a szabályokat a választás, biztonsági óvintézkedések működésében.

    Vásárláskor ajánlott tájékozódni a készülék teljesítményéről és hatásfokáról, valamint arról, hogy az egyes égők gázfogyasztása mekkora.

    Ellenőrizni kell a berendezés tervezési jellemzőit, figyelembe véve a helyiség jellemzőit és területét. A legbiztonságosabb, legsokoldalúbb, legolcsóbb – gáz- és fatüzelésű kályhák.

    Érdemes visszautasítani a vásárlást, ha az eladó megpróbálja a terméket szinte semmiért eladni egy árengedménnyel.

    A gázüzemű szaunakályhák felszerelésére vonatkozó követelmények

    Nem vállalhatja a kockázatot, a gázkészülékek saját maga telepítésével.

    Fontos telepítési követelmények:

    • A tűzhely és a legközelebbi fal között legalább 50 cm-es bemélyedés;
    • a nyílástól a gázégőig tűzbiztos távolságra kell felszerelni (lásd a készülék használati utasítását);
    • A szaunakályha gázcsőhöz való csatlakoztatásakor csak rozsdamentes acél füstcsövet használjon, és a füstcső átmérőjét legalább 50%-kal hosszabbítsa meg;
    • ajtó nyílik kifelé;
    • a füstcső felszerelése az égőtől 50 cm magasságban;
    • a kémény füstcsatornáját a gázrendszerrel szemben le kell zárni.
    Telepítési követelmények

    A szaunakályhát tűzbiztos távolságra kell felszerelni.

    A gázüzemű szaunakályha kiválasztásának előnyei és hátrányai

    A modellek abban különböznek fatüzelésű társaiktól, hogy:

    • a hamutartó fiók és a tűztér hiánya;
    • kompakt, a készülékeket a legszűkebb gőzkamrákban is be lehet építeni;
    • könnyen kezelhető, csak a kívánt üzemmódot kell beállítani.

    A hátrányok közül kiemelkednek:

    • Nem telepíthető olyan helyre, ahol nincs gázellátás;
    • alacsony tűz- és robbanásbiztonság;
    • Nehézségek, veszélyek az önálló telepítés során.

    Jobb, ha szakemberekre bízza a gázkészülékek telepítését.

    Vezúv „Legend Lux”

    Akár 30 kW teljesítményű, amely lehetővé teszi, hogy akár 28 m ³-ig terjedő helyiségeket fűtsön. A kemence falának vastagsága 12 mm! 180 kg-os szaunakályha kapacitás, nagyszerű gőzt kaphatsz. Kényelmes hamutartó és öntisztító üvegrendszer található. Nagyon sokáig tartja a hőt.

    Jellemzők:

    • 28 m³-ig fűti a helyiséget;
    • a füstcsatorna átmérője 115 mm;
    • súlya – 137 kg;
    • Méret (D/H/H) – 760x560x780 mm.

    Vélemények

    Vladislav, 35 éves

    „A szüleinknek választottuk ajándékba a nyaralóba. Az eladó tanácsára vettük meg ezt a fűtőberendezést. És jól döntöttél, nagyon jól melegít, és kevesebb fát használ fel. A szüleim elégedettek”.

    modell értékelések

    A szaunakályha elsődleges funkciója a szaunahelyiség fűtése és a kényelmes mikroklíma kialakítása a helyiségben. A modellek azonban alakjukban, megjelenésükben és jellemzőikben eltérhetnek egymástól. Ezért érdemes megfontolni a legjobb egységeket, amelyeket a minősítések és az ügyfelek véleménye alapján választottak ki.

    A legjobb fatüzelésű szaunakályha

    A Vesuvius Skif 22″ népszerű modell a vásárlók körében. A főbb jellemzők:

    • teljesítmény – 22 kW;
    • A készülék méretei (szélesség, magasság) 560×740 mm;
    • beépített „tiszta üveg” rendszer, így a szaunakályhán gyakorlatilag nem képződik koromlerakódás.
    Vesuvius Scyth 22

    A Vesuvius Skif 22 egy népszerű tűzhelymodell.

    Egy jó modell – Kastor KARHU. Külső burkolat és ajtó acélötvözetből készült. A funkciókból:

    • súly – 30 kg-tól
    • Szauna térfogat (cu..): 8 – 40

    A Kastor KARHU egy népszerű tűzhelymodell.

    A felszerelés költsége – 43 000 rubeltől.

    „GFS-ZK Grid 18” szaunakályha – öntöttvas készülék. A berendezés főbb jellemzői:

    • A gőzfürdő térfogata – 18 m ³ ;
    • Akár 87%-os hatékonyság;
    • Ajánlott kőtömeg – 140 kg
    Gefest PB-04 MS

    Gefest GFS-ZK a 18-as rácsban – öntöttvas szaunakályha.

    A legjobb elektromos szaunakályha

    Egy jó készülék – Mini Cirrus Rock 2 CRR2-30NS-P. A berendezés fő mutatói közül:

    • kő súlya – 46 kg;
    • Szauna térfogata 2-4 köbméter..;
    • teljesítmény – 3 kW;

    A készülék távirányítóval van felszerelve, a készülék ára – 34 ezer Ft-tól. RUR.

    Egy jó modell a fogyasztói vélemények szerint – Harvia Vega Pro BC-165. A főbb jellemzők:

    • teljesítmény – 17 kW;
    • súly – 15 kg;
    • méretek – 435×640 mm.

    A készülék ára körülbelül 50 ezer forint. dörzsölje.

    A Harvia Vega Pro BC165 egy stílusos és hatékony elektromos tűzhely.

    Megbízható modell – Harvia Cilindro PC70F elektromos sütő beépített vezérlőpanellel. A jellemzők közül kiemelkedik:

    • méretek – 360×930 mm;
    • Teljesítmény – 7 kW.

    A dizájnt 37 ezer forintból vásárolhatja meg. rubel.

    Népszerű Harvia Delta D36E. funkciók:

    • 3,6 kW teljesítmény;
    • méretek – 340×635 mm;
    • súly 8 kg.

    Harvia Delta D36 kompakt elektromos tűzhely.

    A legjobb acél tűzhely

    Kalita Druzhina” pozitív visszajelzéseket kapott. A kemencetér térfogata – kb. 40 l. A készüléket 16-18 köbméteres szaunaszobákhoz tervezték..

    Az előnyök:

    • elegáns stílus;
    • könnyű használat;
    • Alacsony súly (könnyen mozgatható).

    A munkafelület azonban nem teszi alkalmassá egy nagy helyiségben való használatra. A modell aktív faégetés közben zúg.

    A profik szemszögéből

    A választott öntöttvas fatüzelésű egységek a következők: Harvia, Kastor, Gefest, IKI, Fehringer

    Az amatőrök szempontjából

    A felhasználók a következő öntöttvas modelleket kedvelik a fürdőkhöz – Gefest, Harvia, Kostyor.

    Az igénytelen gőzösök szempontjából

    Igénytelen vagy tapasztalatlan gőzösök inkább öntöttvas fatüzelésű szerkezetek Gefest, Fehringer, IKI Acél egységek – Harvia, Helo

    Elektromos tűzhely Harvia Vega Compact BC35 acél, beépített távirányítóval

    A legjobb szaunakályha víztartállyal

    Nincs univerzális modell. A Harvia 20 RS PRO-t választották a legjobb víztartályos szaunakemencének egy külön számítás szerint. Ez egy kompakt, egyszerű, könnyen használható modell. Nem rosszabb az összeszerelés és a funkciók minősége, mint a prémium osztály más analógjainál.

    40 kg-ig megrakott kövek. A készülék beépített hőcserélővel rendelkezik. A kéményt labirintusszerűen alakították ki, ami növeli a hatékonyságot.

    A legjobb szaunakályha hőcserélővel

    Gazdaságos modell – TERMOFOR VITRUVIA. Hőcserélővel együtt.

    A modellt a teljes készlet, az alacsony ár jellemzi. Mérsékelt beltéri klímát teremt. A víz nem forr, de sokáig forró marad.

    Hátránya – a kövek lassú felmelegedése.

    Vesuvius Sensation 16 antracit (270)

    Nagy hamutároló fiókkal rendelkezik; a zárt fűtőtestben akár 60 kg kő is elférhet. Hűtőrendszerrel és öntisztítóval rendelkezik. Kiváló minőségű tartós bevonat. Benne van a Top 5 legjobb kemence orosz fürdők számára.

    Jellemzők:

    • 18 m ³-ig fűti a helyiséget;
    • 120 mm átmérőjű kéménycsatorna;
    • súly – 99 kg;
    • Méret (Sz/H/H) – 640x410x690 mm.

    Vélemények

    Maxim, 54 éves

    „Úgy döntöttem, hogy kicserélem a fűtőtestet, a régi 15 évig szolgált. Egy barátom tanácsára megvettem a Vesuvius Sensation 16 Anthracite-ot. Könnyen karbantartható, mindent figyelembe véve. Nem bántam meg, hogy megvettem”.

    Válaszok a kérdésekre

    A tulajdonosok gyakran tesznek fel különböző kérdéseket, amelyekre csak a szakemberek tudnak válaszolni.

    Hogyan válasszunk szaunakályhát

    A vásárlás előtt meg kell vizsgálni a termékkel kapcsolatos információkat, össze kell hasonlítani az árakat, és a tulajdonosok véleménye és értékelése alapján ki kell választani a legjobb márkát.

    A tervezés kiválasztásának fő szempontjai:

    • Teljesítmény és hatékonyság;
    • Gőzfejlesztővel, konvekcióval rendelkezik;
    • Az alakja, a kémény elhelyezkedése;
    • víztartályos berendezés;
    • Anyagok, fűtés típusa.

    A modellnek meg kell felelnie az üzemeltetési feltételeknek és a műszaki dokumentációnak, megbízhatónak és tartósnak kell lennie. Csak az összes részlet és árnyalat, a minősítések és a fogyasztói vélemények gondos tanulmányozása, a szakemberrel való konzultáció után kezdje el a vásárlást.

    Melyik a legjobb szaunakályha?

    A modellek tanulmányozása után érdemes arra a következtetésre jutni, hogy jobb, ha a szauna kialakításába kerül, amely nagy mennyiségű szobát fog fűteni, biztonságos lesz.

    Alkalmas nagy és kis helyiségekbe, a következő modellek 25 köbmétertől kezdődően fűtött térfogattal.M vagy több – Vesuvius Skif, Gefest PB. Egységek hosszú hőmegtartás, fűtés a szobában 0,5 órán keresztül. Felhasználóbarátok és ellenállnak a magas hőterhelésnek (450ºC).

    Melyik szaunakályha a legjobb – acél vagy öntöttvas?

    Mindenki preferenciája és helyzete szerint választ.

    Az acélszerkezetek, ellentétben az öntöttvas szerkezetekkel, nem igényelnek jó talajt, mivel könnyebbek. Gyorsan felmelegítik a szobát. Az öntöttvas azonban tovább tartja a hőt.

    Melyik márkát válassza??

    Ha tűzhelyet vásárol, először tanulmányozza a legmegbízhatóbb és legnépszerűbb gyártók kínálatát:

    • Gefest – a legjobb öntöttvas tűzhelyek magas energiahatékonysággal;
    • Vesuvius – a Gefest méltó versenytársa széles választékkal;
    • TMF – különböző méretek, kibővített funkcionalitás;
    • Ermak – moduláris termékkialakítás, további felszereléseket használhat;
    • A Harvia megbízható márka, kiváló minőségű anyagokkal;
    • Sawo – stílusos, funkcionális, megbízható tűzhelyek jó garanciával.
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Avgustin Simon

Üdvözlöm a lakókomfort és a lakberendezés minden kedvelőjét! A nevem Avgustin Simon, egy tapasztalt tervező, akinek szíve tele van egy évtizednyi tapasztalattal és szenvedélyes szenvedéllyel az életterek átalakítása az időtlen elegancia és kényelem birodalmává.

Meghittseg.info -magazin belsőépítészetről, dekorációról és lakásfelújításról
Comments: 1
  1. Klaudia Kovács

    Melyek azok a szempontok, amelyek alapján választhatom ki a legjobb modellt? Esik a választék az elektromos vagy inkább a gázüzemű tűzhelyek közé? Melyik típus funkcionálisabb és megbízhatóbb? Mennyire energiatakarékosak ezek a modellnek? Kaphatóak-e Magyarországon és milyen árkategóriában? Mik a legfontosabb tulajdonságok, amelyeket figyelembe kell venni a vásárlás során? Kérlek, segíts a válaszokkal! Köszönöm!

    Válasz
Megjegyzések hozzáadása