...

A legjobb eperfajták a moszkvai régió számára — 25 legédesebb, legízletesebb és legtermékenyebb fajta a termelők szerint

A legjobb eperfajták a moszkvai régió számára
A cikk tartalma

A legjobb kerti szamóca fajták (Victoria) a moszkvai régió számára

Az epret Oroszország számos régiójában termesztik, mert ezt a bogyót az egyik legízletesebb és hasznosabbnak tartják, és a kertben az első között érik. De egészen a közelmúltig meglehetősen szeszélyesnek tartották, nem túlságosan ellenálló a fagyos téllel szemben, így egyes orosz régiókban problémás volt a termesztése.

De a nemesítők erőfeszítéseinek köszönhetően számos új szamócafajtát hoztak létre, amelyeket Oroszország középső övében, a moszkvai régióban, az Urálban és Szibériában termesztettek. Ezek a szamócák fagyállóak, így télen nem fagynak meg, és nem szenvednek tavaszi fagyoktól, ezért termésük nem csökken.

A legjobb eperfajták a moszkvai régió körülményei között termesztett, és az alábbiakban kerülnek bemutatásra.

A cikk tartalma:

1.Hogyan válasszuk ki a megfelelő típusú epret a moszkvai régió számára 2.A legtermékenyebb eperfajták a moszkvai régió számára 2.1 Lord eper 2.2 Roxana 2.3 ‘Kimberley’ 2.4 „Zenga Zengana” 3.Korai eperfajták a moszkvai régió számára 3.1 ‘Darselect 3.2 Olvia 3.3 ‘Sudarushka 3.4 ‘Elsanta 4.A moszkvai régió 4. szamócafajtái a moszkvai régió számára.1 ‘Queen Elizabeth’ 2 4.2 „Monterey” 4.3 Portola 4.4 „San Andreas” 5.A legédesebb eperfajták a moszkvai régió számára 5.1 Albion 5.2 „Aromák” 5.3 Fekete hattyú 5.4 „Govorowskaia” (4) 6.Nagy eperfajták Moszkva számára 6.1 Gigantella 6.2 ‘Chamorra Turussi’ 6.3 Lord 6.4 ‘Giant Delicacy’ 7.Moszkva régióban termesztett, talajművelés nélküli szamóca 7.1 Alexandrina 7.2 ‘Ali Baba’ 7.3 ‘Hófehérke’ 7.4 ‘Solemacher’ 8.Kései eperfajták a moszkvai régió számára 8.1 Alice 8.2 Malvina 8.3 ‘Galia’ 8.4 „Boheme” 9.Vélemények a legjobb eperfajtákról a moszkvai régió számára

A szamóca ültetésének feltételei

A szabadföldi szamócát egész nyáron át lehet ültetni, de vegyük figyelembe, hogy a virágzó és termő cserjék meglehetősen rosszul gyökeresednek.

Oroszország közepén enyhe az éghajlat, de ősszel nem szabad túl későn ültetni a fiatal növényeket. Minél korábban ültetik el a növényt, annál nagyobb az esélye annak, hogy teljesen meggyökeresedik, veszteségek nélkül vészeli át a telet, és a következő szezonban képes lesz az első termést hozni.

De a nyár közepén történő ültetés nem mindig lehetséges. Ennek oka, hogy a termelőknek minőségi, érett növényekre van szükségük – a bajszosok. Az anyanövényből származó tápanyag nélkül normálisan fejlődni képes kis rozetták csak késő nyáron alakulnak ki.

Az ültetési időszak nem annyira fontos, mint az adott időpontban uralkodó külső hőmérséklet:

  • Az éjszakai hőmérséklet nem csökkenhet +5 °C alá;
  • Napközben a hőmérséklet +10 °C és +20 °C között marad;
  • időjárás – száraz, tiszta.

Tavaszi ültetés

Tavasszal a szamócát a szaporítási módszerrel lehet szaporítani – teljes gyökérzetű rozetták. 4-5 leveles, jól fejlett gyökérzettel rendelkező szamóca alkalmas.

A jó palántákhoz 2 éves, nagyméretű növényeket használjon. Az ilyen rozetták jó, termékeny utódokat hoznak. Ne vegyél bajuszt egy öreg szamócától; az utódok nagyobb valószínűséggel lesznek gyengék.

Az ágy tavaszi ültetésre kell készíteni előre, jobb – mivel őszi. A tapasztalt kertészek azt javasolják, hogy a kerti szamócát Moszkva külvárosában a következő algoritmus szerint ültessék:

  1. Az ásás előtt adjon hozzá komposztot, humuszt és ásványi trágyát. Egy kis fahamut kell hozzáadni. Ne adjon hozzá túl sok klórt, különben a növények elszáradnak, és nem fognak gyümölcsöt teremni.
  2. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kerti szamóca hajlamos a különböző betegségekre és kártevőkre, ezért réz-szulfáttal kell fertőtleníteni. Az ültetés előtt egy nappal fertőtlenítse a talajt.
  3. Az ágyat előzetesen meg kell öntözni.
  4. Minden előkészített lyukba adjunk egy kis maréknyi humuszt.
  5. A palánták gyökereit a lyukakba helyezzük, és a lehető leglazábban, földdel betakarva és tömörítve ültetjük el.

Érdemes a növényeket felhős időben ültetni, mert a tűző nap alatt rosszul alkalmazkodnak.

Ha kint meleg van, az alsó leveleket el kell távolítani a palántákról, a fiatal bogyósgyümölcsűeket újságpapírral vagy agrofóliával árnyékoljuk. Víz, ahogy kiszárad.

Megfelelő ültetés és gondozás esetén a következő évben termés várható. A teleltetés miatt sem kell aggódnia. A csemeték a nyár folyamán gyökeret eresztenek és kifejlett bokrokká válnak.

Ültetés ősszel

A moszkvai külvárosokban a bogyókat nyáron vagy kora ősszel ajánlott megújítani, de a legfontosabb dolog az, hogy szeptember közepéig befejezzük az összes ültetési munkát. A „fiatal növények” őszi ültetésének időpontjai szigorúak. Ha ezt az ajánlást nem követjük, fennáll a veszélye, hogy a bokor nem gyökeresedik meg, és nem lesz képes túlélni a fagyot.

A növényeket nem kell egyszerre ültetni. A munka elvégezhető, mivel az indákból kialakult fiatal rózsatövek felnőnek.

Az őszi ültetés technikája nem különbözik a tavaszi ültetéstől, de az előkészítés több időt vesz igénybe. Jobb, ha a telket 4-5 ágyra osztjuk. Az egyikre szeptember végén ültessünk fokhagymát. Érés után szüreteljük le ezt a termést, és kezdjük el a bogyó alakítását, fokozatosan áthelyezve az érett rozettákat egy állandó helyre. Az első évben a terméshozam kicsi lesz, de a második évben a terméshozam jelentősen megnő.

Ne feledje a legfontosabb dolog – a kerti szamóca szeszélyes. Ha figyelmen kívül hagyja a termesztési normákat, nem számíthat jó termésre. A következő évi gyümölcsrügyek az előző szezon végén kezdenek kibújni.

Kedvező napok a holdnaptár szerint

Sokan inkább a kertben dolgoznak az asztrológusok ajánlásai szerint. Ennek a módszernek nincs tudományos alapja, de népszerű.

Így 2022-ben az asztrológusok azt tanácsolják, hogy a következő napokban szamócát ültessenek a bajuszos vagy rozettás ágyásba:

  • Május 10-12, 20;
  • 1-4, augusztus 17-19.

De ne feledje, hogy más normákat is be kell tartani: kedvező időjárás és hőmérséklet, a palánták készenléte.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő szamócatípust Moszkva területén

A szamóca termesztése a moszkvai külvárosban a nyílt terepen, meg kell felelni a fő követelményeknek, amelyek lehetővé teszik, hogy nagyszerű hozamokat kapjon ebből a kultúrából:

  1. csak a moszkvai régió éghajlati viszonyaihoz igazodó fajtákat válasszon ültetésre;
  2. Tartsa be a növények ültetésére és további gondozására vonatkozó ajánlott szabályokat;
  3. Ha a talajvíz a talaj felszínéhez közelít, jobb, ha magas ágyásokat készítünk a palánták ültetéséhez;
  4. Az ültetési helynek napfénynek kell kitettnek lennie, és védve kell lennie a hideg széllökésektől;
  5. a tél előtt terítsen egy réteg mulcsot, és fedje le az eperágyásokat a fagy beálltáig;
  6. a szamócabokrok megelőző permetezése az esetleges betegségek és kártevők ellen.

A legjobb szamócafajták a Közel-Kelet és Moszkva régió számára

A moszkvai régió eperfajtáira vonatkozó fő követelmények a következők:

  1. Fokozott fagyállóság;
  2. a betegségekkel és kártevőkkel szembeni ellenálló képesség;
  3. Ellenáll a tavaszi fagyoknak, így a virágbimbók nem szenvednek;
  4. viszonylagos igénytelensége a feltételek és a gondozás tekintetében.

Kiválasztási kritériumok

A moszkvai régióban a gazdag termés érdekében a megfelelő növényfajtákat kell kiválasztani. A fajták kiválasztása bizonyos kritériumok alapján történik.

  • A moszkvai régióra jellemző éghajlati viszonyok. A legjobb, ha a palántákat Moszkva közelében lévő faiskolákban vásároljuk meg, hogy már az ültetés előtt akklimatizálódjanak.
  • Az érés időtartama. Több fajta szamóca ültetése ajánlott. Így egész szezonban élvezheti a jó termést.
  • Hozam.
  • Gyümölcs mérete.
  • ízletesség.
  • Ellenállás a kártevőkkel és betegségekkel szemben.

Az üvegházhatást okozó körülmények között történő termesztéshez ajánlatos kiválasztani a kultúra remontáns fajtáit, amelyek képesek az önbeporzáshoz, valamint a semleges fényű nap szamóca fajtáit, amelyek nem igényelnek állandó megvilágítást.

A Moszkva környéki területeken késő tavasszal és kora ősszel gyakran tapasztalható hideg időszak. Lehetetlen előre megjósolni őket, ezért a legtöbb eper elpusztul. Még ha ez nem is történik meg, a virágszárak akkor is elfagynak, ami terméskieséshez vezet. Ezért ajánlatos olyan fajtákat választani, amelyek jól tűrik a fagyot.

A szárazságtűrés fontos tényező a szamóca kiválasztásakor.

Mivel a nyári időjárás enyhe és meleg, időnként csapadékkal, olyan fajtákat kell választani, amelyek nem félnek a szélsőséges hőmérsékleti viszonyoktól és a tartós hőségtől.

Jellemzők a rangsorban

Az epret mindenki szereti, és fajtától függően különböző éghajlaton termeszthető. Kevesen tudják, hogy ez egy kiváló

  1. Érettség. A szamócát korai, közepes és késői érésű fajtákra osztják. Érésük egy meghatározott, júniustól szeptemberig tartó időszakra esik.
  2. ízletesség. Lehet nagyon édes vagy enyhén savanyú. Minden fajtának saját íze van, ezért a saját ízlése szerint kell választania.
  3. A vásárlás helye. A moszkvai régió számára a palántákat a helyi faiskolákból lehet megvásárolni. Ez garantálja kiváló túlélési arányukat.
  4. Hozam. Ez a jellemző azt mutatja, hogy egy bokorról hány kiló szamócát lehet egy szezonban betakarítani. A maximális hozam a moszkvai régióban 2 kg.

Rangsoroltuk a legjobb eperfajtákat Moszkva régió számára, leírásokkal és fényképekkel. A kiválasztási folyamat során a következő szempontokat vették figyelembe:

  • hozam;
  • megjelenés;
  • ízlés;
  • termesztési feltételek.

A legjobb termést adó eperfajták a moszkvai régió számára

Ezek a fajták gyakran a legnagyobb gyümölcsűek is. Általában az ilyen szamócát azok a kertészek termesztik, akik ennek az ízletes korai bogyónak az értékesítésével foglalkoznak.

Lord” eper

Közepes érési idő az eper esetében. Az eperbokrok erősek és erőteljesek. Minden bokor általában legalább 2,4-2,6 kg érett bogyót hoz. Ez a fajta rendszeres öntözést és mulcsozást igényel humuszréteggel vagy fűrészporral télire.

Roxanne

A nagy terméshozamú, közepes érésű eperfajták rendszeres öntözést és trágyázást igényelnek.

A gyümölcsök súlya elérheti a 95-105 g-ot, aromásak, és megjelenésük és ízük károsodása nélkül szállíthatóak.
A Roxana rendkívül fagyálló.
Kiváló eperfajták!
Lambada Eper Eper Eper Zephyr Eper Avis Delight

A „Kimberley” eperfajta

Ezek a szamócák nagy terméshozamúak, és ellenállnak a hidegnek és a szárazságnak. A szamóca súlya körülbelül 50 g, és növényenként akár 2,2 kg érett gyümölcsöt is teremhet. Hogy az eper édesebb legyen, érés után néhány napig az ágyon hagyjuk.

Zenga Zengana” eper

Ez a napsütést kedvelő eper ellenáll a hidegnek

A bogyó méltán népszerű a moszkvai régió dacha-tulajdonosai körében. A Zenga Zengana június második felében érett, súlya 40 g körül van. Sok indát fejleszt, amelyeket el kell távolítani, hogy ne csökkenjen a termelékenység.

Zenga Zengana

Jól ismert német fajta, amely ellenáll az időjárás viszontagságainak. Első betakarítás június elején. Egy bokor akár 2 kg szamócát is teremhet. Ez a fajta igénytelen a talajjal szemben, és gazdag, skarlátvörös, kissé savanyú, de szállításra alkalmas gyümölcsöt terem. A súlyuk néha meghaladja a 30 grammot, de az első szüret után a bogyók sekélyekké válhatnak.

Korai eperfajták a moszkvai régió számára

A korai szamóca mindig népszerű a Moszkva régióban élő kertészek körében, különösen azoknál, akik a kerti parcelláikból származó termékeket értékesítik. A kis méret és a savanyú íz ellenére ezeknek a növényeknek az első termését mindig aktívan felvásárolják. És mindig elkényeztetheti családját korai érésű bogyókkal. A moszkvai régió legismertebb korai érésű szamócafajtáit itt ismertetjük.

Darselect

A Darselect eperfajta június 15-én érik. A bogyók közepes méretűek, súlyuk legfeljebb 28-30 g. Ennek a bogyós növénynek a fagyállósága nem túl magas, a bokrok -16 Celsius-fokig ellenállnak a fagyoknak, így a hideg időjárás kezdete előtt a Darselect szamócával borított ágyakat lefedik.

A szezon során a kúp alakja kúposból kerekké válhat. A hús piros, narancsos árnyalattal. A leszedett bogyók bármilyen távolságra elszállíthatók.

Olvia eper

Az Olvia szuperkorai fajta, mivel az első bogyókat május utolsó tíz napjában szedik.

A gyümölcs súlya – legfeljebb 40 g, íze kifejezetten savas. A gyümölcsök fény- és hőhiányos időben érnek. Az indák és a levélrozetták zöldek, vöröses árnyalattal.

Sudarushka

Az érett bogyók hosszúkásak, hegyes csúcsúak. A hús kemény és rózsaszínű. Cukortartalma 5,5-6,5%. A sudarushka meglehetősen termelékeny – minden egyes bokor akár 1,1 kg termést is hozhat. Ez a szamóca fagyálló, és könnyen fejlődik a talaj túlzott nedvességtartalma esetén. Az érett eper bármilyen távolságra szállítható.

Alsanta eper

A holland nemesítők által nemesített eper még szárazságban is könnyen terem, de a terméshozama csökkenhet.

A bogyók 11-12 g-osak, pirosak, jellegzetes csillogással. A vidék közepén az Elsanta cserjéket a hideg idő beállta előtt le kell takarni.

Az éghajlat hatása a szamócára

Oroszország középső övének körülményei között, amely magában foglalja a moszkvai régiót, fontos, hogy olyan fajtákat válasszunk, amelyek meglehetősen fagyállóak, ugyanakkor ellenállnak a viszonylag száraz nyári körülményeknek. Bár az időjárási körülmények Moszkva közelében nyáron szinte ideálisak a szamóca fejlődéséhez: meleg, de nem forró napok, elegendő csapadékkal.

Néhány napos nap lehetővé teszi az édes bogyók kialakulását.

Figyelem! A nagy hátránya a fagy valószínűsége május végén, és fordítva, kora ősszel.

Ezért sok kertész véleménye szerint a kerti szamóca ultra korai fajtái nem nagyon alkalmasak a moszkvai régió számára. Fagy esetén nagy a kockázata, hogy virágzásuk elmarad. Ebben az esetben teljesen elfelejtheti a betakarítást. Sok, a terméstermesztésre alkalmas fajta sem túl termékeny ebben a régióban, mivel a második és harmadik terméshullámuk is elmaradhat ugyanezen fagyok miatt.

Még mindig van megoldás: az eperültetvény fölé masnikat helyezhetünk, és tavasszal és ősszel a fagyos éjszakákra fóliával vagy gyapjúval takarhatjuk le.

Eperfajták Moszkva területén

Bár a bogyós növények remontáns fajtái még nem olyan népszerűek a kertészek körében, mint a megfelelő málna, de már sok kertész termeszti őket, beleértve a moszkvai régiót is.

Eperfajták kiválasztása. Megfiatalítani vagy közös? – videó

Erzsébet királynő 2

Ez a fajta az orosz tudósok munkájának gyümölcse. A bogyók súlya elérheti a 48-52 g-ot, de néha nagyobb szamócák is előfordulnak. Fagyálló, de rendszeres öntözést igényel.

Június végétől szinte a téli hidegig gyümölcsözik. Ajánlott minden évben új Queen Elizabeth 2-t ültetni, hogy a bogyók ne legyenek túl kicsik.

Remontant eper „Monterey”

Az amerikai tudósok számos kiváló eperfajtát fejlesztettek ki, köztük a Monterey fajtát. Az érett bogyók kis kúpszerűek, édesek, némi savval. Legfeljebb 30 g súlyú.

A legjobb eperfajták Moszkva környékén - 25 a legédesebb, legízletesebb és leghatékonyabb a kertészek szerint

Portola

Ez egy másik amerikai válogatás. Szezononként két érett bogyótermés, a második nagyobb, mint az első. Bogyói aromásak és nagyon lédúsak, súlyuk akár 35 g is lehet. Nincs ropogás az evésnél. A Portola eperbokrok rendszeres kezelése a barna foltosság ellen.

HA TUDOD!
A szamóca tavaszi, őszi, virágzás és terméskötődés idején történő trágyázásának szabályai

A „San Andreas” szamócafajta, amely az eperfajtát termeszti

A San Andreas egy másik amerikai származású eper, nagy, illatos bogyóval. A közepes méretű régiókban a kertészek három termést takarítanak be egy nyáron. Ellenállóak számos olyan betegséggel szemben, amely a szamócát megbetegítheti.

Betegség- és kártevőirtás

A betegségek és kártevők elleni kezelést kombináltan kell végezni. A kártevők és gombafertőzések megelőzése érdekében a növényt gyomlálni és gyommentesen tartani kell, a talajnak a szárak közelében és a növény körüli területet művelés alatt kell tartani. Ha száraz vagy sérült levelek jelennek meg a növényen, azonnal szabaduljunk meg tőlük. Ugyanazon betegségekre fogékony növényeket, mint például málna, kutyarózsa és galagonya, nem szabad szamóca mellé ültetni.

Ismerje meg a szamóca kártevők és betegségek kezelését.

A leggyakoribb kártevők közé tartozik a szamóca atka, a pókháló atka és a gyurgyalag atka. A Quadris rovarölő szer (5 ml/10 liter vízhez) akkor használható, ha a növényt erősen fertőzöttek ezek a paraziták. 2 lépcsős kezelés 10 napos időközzel

A vegyi anyagok használata azonban rendkívüli óvatosságot igényel, mert ha a biztonsági szabályokat nem tartják be, az ember súlyosan megmérgeződhet.

Az atka és más rovarok elleni küzdelemhez szappanos-hamu oldat formájában népi jogorvoslatokat használhat, amely 300 g szappanból, 200 g fahamu és 10 liter meleg vízből készül. 5-7 naponta kétszer öntözik őket.

A cikkben bemutatott fajták többsége tartósan immunis a gombafertőzésekkel szemben, de magas páratartalom mellett olyan betegségek, mint a lisztharmat és a barna folt lehetségesek, amelyek helyrehozhatatlan károkat okozhatnak a növényben, befolyásolva a növekedést és a gyümölcsök fejlődését.

A gombás fertőzések ellen 1%-os rézoldattal (100 g/10 liter vízben) kezelik őket. A bokrok és a talaj permetezését a virágzás előtti és utáni időszakban kell elvégezni, akkor a növény megbízhatóan védve lesz a gombaspórák ellen.

A legédesebb eperfajták a moszkvai régió számára

Az eper desszertfajtáit, amelyeket a kertészek édes és ízletes ízük miatt szeretnek, szintén nagy mennyiségben termesztik a moszkvai régióban. A legnépszerűbbek a következők.

A legédesebb eperfajta – videó

Albion

Ez az amerikai fajta remontáns, és megkülönböztető jellemzője a hosszú termésérési időszak (május utolsó napjaitól szeptemberig).

A bogyók nagyok, kúp alakúak, mélyvörösek. Az eper édes és szokatlanul illatos.

Aromák eper

Az Aromas szintén egy kiváló terméshozamú és egyedi ízű szamóca.

A levélrozetták magasan kiemelkednek, ami megkönnyíti a bokrok karbantartását és a betakarítást. Az aromák immunisak a pókháló atka támadására.

Fekete hattyú eper

Ezeknek az epreknek nagy bogyói vannak, ízletes ízűek. Az eper súlya – körülbelül 65-75 g. Az egyetlen hátránya, hogy a szamóca nem egyenletesen érik,

a felső rész már érett, az alsó rész még fehér lehet, de az ilyen bogyók ehetők, mert már édesek és illatosak.

Govorovszkaja (4)

Korai érésű fajta, amelynek növényei erőteljesek. Az eper ovális, élénk skarlátvörös színű és magas cukortartalmú. A Govorovskaya 4 szamóca nagyon immunis a betegségekre és kártevőkre, és a legtöbb talajon nőhet.

Nagy eperfajták a moszkvai régió számára

Amikor nagy epret ültetnek a kertjükben, a kertészeknek nem kell aggódniuk, hogy az aromás és ízletes bogyók termése nélkül maradnak, mert az ilyen fajták mindig nagy hozamúak.

Gigantella

Egy ilyen hazai ígéretes Gigantella szamóca népszerűvé vált a kertészek körében, különösen azok számára, akik eladásra termesztik. A szamóca súlya elérheti a 105-115 gr-ot, a bokrok nagyok és erősek, akár 0,75 m átmérőjűek is lehetnek. Az első bogyók június végén érnek, és még esőben is megőrzik finom ízüket és nagy méretüket. Egy növény akár 1,1 kg érett gyümölcsöt is teremhet. De sok bajuszszálat termelnek, amelyeket el kell távolítani, hogy ne csökkenjen a termelékenység.

Eper „Chamorra Turussi

A Chamorra Turussi a legtermékenyebb fajtánk, amely növényenként akár 2,8 kg érett szamócát is terem. Ha jól karbantartják, a terméshozamuk elérheti a 115-125 g-ot. A „Chamorra Turussi” fajta fő hátrányai a gombabetegségekkel szembeni alacsony immunitás és a hozam közvetlen függése a bokrok gondozásától, különösen a trágyázástól.

Lord

Ezt a szamócát Nagy-Britanniában nemesítették. Lord erős bokrok átlagos érési idővel bogyók. A fajta maximális terméshozama az ültetést követő második nyáron jelenik meg, minden egyes bokor akár 3,0 kg szamócát is gyűjthet.

Óriási finomságok

A Giant Delicacies közepesen érett, nagy, enyhén bordázott bogyókkal, amelyek súlya 95 és 105 g között lehet. Az eper színe élénkpiros. A lédús bogyóhús cukorban gazdag és alacsony savtartalmú. Az óriás csemegék szintén szívósak és fagyállóak.

Nagy gyümölcsű

A moszkvai régióban is termeszthető nagy szamócák. Mindössze annyit kell tennie, hogy kiválasztja a megfelelő fajtát és betartja az agronómiai szabályokat.

Boheme

„A Boheme az egyik legjobb eperfajta a moszkvai külvárosok számára. a huszadik század elején tenyésztették ki, és azóta széles körben ültetik a tanyákon. Bokrai felállóak és erőteljesek. A sűrű bogyótermés július végén kezdődik. A gyümölcsök az első hullámban nagyon nagyok, majd kisebbek.

Víz- és takarmányszükséglet. A talaj nedvesítésével fontos betartani az „arany középutat”. A túl sok vagy túl kevés nedvesség csökkenti a terméshozamot és a minőséget. A trágyázás szezononként háromszor történik – kora tavasszal, a rügyek megjelenésekor és a betakarítás után. Használjon szerves és bórsavat.

A hideg, de hómentes téllel rendelkező régiókban a szamócát komposzttal vagy fűrészporral mulcsozzuk.

Gigantella Maxim

Ezt a középkésői fajtát Hollandiában fejlesztették ki. A bokrok dúsak és erőteljesek, akár 50 cm magasak és 70 cm átmérőjűek is lehetnek. A gyökérzet jól fejlett. Moszkva külvárosaiban a termés június vége felé kezdődik. A hozam bőséges. A bogyók súlya elérheti a 130 g-ot is. Egyetlen bokor akár 3 kg bogyót is teremhet üvegházi körülmények között.

A „Gigantella Maxim” egy igényes fajta. A nedvesség hiánya üreges gyümölcsökhöz vezet. A túlzott műtrágyázás negatív hatással van a növények egészségére. rothadónak tűnik, gombás betegségek.

A problémák elkerülése érdekében a tapasztalt kertészek a csepegtető öntözést talajmulcsozással kombinálva ajánlják.

Moszkvai jubileum

A moszkvai régió kertészei már 50 éve élvezik a hazai nemesítők által nemesített korai, nagy gyümölcsű fajtát. Szerénységük és nagy terméshozamuk miatt a kertészek szeretettel hívják ezt a fajta epret Mashenka-nak.

A bokrok erősek, vastag szárúak. A virágzás május közepén, a terméskötődés június elején következik be. A gyümölcsök nagyok, de az egymást követő hullámokban sekélyebbé válnak. A növények azonban nem termelnek 30-40 grammnál kisebb súlyú bogyókat.

A „Moszkvai jubileum” nemcsak a nagy gyümölcsök miatt vonzza a figyelmet, hanem a jó megőrzés, a sokoldalú használat, a számos betegséggel szembeni immunitás és az igénytelen gondozás miatt is. oktatás 1 A „Moszkvai jubileum” nem csak a nagy gyümölcsök miatt vonzza a figyelmet. Műtrágyázás szezononként 4 alkalommal. Bővebben arról, hogy mit kell megtermékenyíteni a szamócát a levélvágás után →

Moszkva külvárosainak éghajlati viszonyai között a Moszkva Jubilee nem igényel menedéket a hideg elől. A növényeknek védelemre van szükségük, ha enyhe és kemény tél várható.

A nemesítők olyan eperfajtákat fejlesztettek ki, amelyek tökéletesen megfelelnek a moszkvai régiónak. De még a kemény fajtákról is gondoskodni kell a jó termés érdekében. Az elhanyagolt növények öntözés, trágyázás, valamint a betegségek és kártevők elleni védelem nélkül nem hozzák meg a kívánt eredményeket.

Szamóca termesztés Moszkva közelében

Az egyik újdonság a bogyós gyümölcsök összes fajtája között a kecses eper, amelyet sok kertész szeretett, mert könnyen gondozhatók ezek a növények. A moszkvai régió legnépszerűbb kert nélküli eperfajtáit az alábbiakban ismertetjük.

Alexandrina

Ezt a fajtát a következő pozitív tulajdonságok jellemzik:Nagy fagyállóság, egész nyáron át tartó terméshozam, jó terméshozam, ellenáll a legtöbb betegséggel és kártevővel szemben. Alexandrina nemcsak a moszkvai régióban, hanem a középső övezetben, valamint Szibériában is termeszthető.

Az Ali-Baba bezoanizált eper

Ez a fajta elérheti a 13-15 cm-es magasságot. Az első virágszárak május második felében jelennek meg, és a bokrok egészen a hidegig virágoznak. Az „Ali Baba” szakáll nélküli eperfajta – kis gyümölcsű, de bogyók – illatos és édes. A bogyók színe – élénkpiros, hús – fehér. Ali Baba ellenáll a legtöbb betegségnek.

Hófehér eper

Ez a magnélküli fajta az érett bogyók szokatlan színéről ismert – fehér színűek. A Snow White eper édes, szabályos és kúp alakú gyümölcsökkel rendelkezik. Megjegyzik, hogy ezek a bogyók gyógyászati tulajdonságokkal rendelkeznek.

Solemacher eperfajta

Kicsi, de nagyon aromás és édes, enyhén savanykás ízű. Szezononként szüretelt bogyó 0,45-0,5 kg. A Solemacher eperfajta ellenáll a hőmérséklet-ingadozásoknak.

Ananász

Jó fajta, nagyon jól értékesíthető. A szamócabokrok legfeljebb 35 cm magasra nőnek, virágaik fagyállóak, és akár -2 °C-os fagyokat is elviselnek. Nagy népszerűségét nagy méretének, finom ízének és eperaromájának köszönheti. A gyümölcsök először zöldek, majd fehérek lesznek. Amikor a magok élénkpiros színűvé válnak, az eper leszedhető. Ellenállóak a gombás fertőzésekkel és más tipikus betegségekkel szemben.

Késői nagy szamóca a moszkvai régió számára

Annak érdekében, hogy meghosszabbítsák a szamóca betakarítását a kertben lévő ágyakból, sok kertész ültet ott fajtákat különböző gyümölcsérlelési időpontokkal. Ezért a késői érésű szamóca nem kevésbé keresett a moszkvai külvárosi dacha-tulajdonosok körében, mint a koraiak. Az alábbiakban ismertetjük e bogyós gyümölcsök legkedveltebb késői érésű fajtáit.

Késői eper. Milyen késői szamócát kell ültetni a telken? – videó

Alice

Érett eper Alice – kúp alakú, piros színű, narancsos árnyalattal. Egy-egy bogyó súlya 35-40 gramm is lehet. Egy bogyósgyümölcsű növény általában 1,2-1,5 kg érett bogyót terem. A leszüretelt gyümölcsök nagy távolságokra is jól szállíthatóak, és akár 2 hétig is eltarthatóak a hűtőszekrényben.

Malvina

A közepes terméshozamú, késői érésű Malvina eperfajta számos betegséggel szemben ellenálló.

A bogyók nagy méretűek, súlyuk körülbelül 50 g. Minden növény legalább 1,7 kg érett szamócát terem szezononként. A gyümölcsök édesek és lédúsak.

Galia eper

Az első szüret bogyói akár 43-45 grammot is nyomhatnak, később tömegük 35-40 grammra csökken. Az érett gyümölcsök alakja – kúpos. Minden egyes növény szezononként 0,9-1,0 kg érett szamócát terem. A legtöbb betegséggel szemben ellenálló és nagyon fagytűrő.

Boheme késői érésű szamóca

Kúp alakú, érett bogyók, kívül és belül élénkpirosak. A gyümölcs tömege: legfeljebb 50 g. Minden növényt legfeljebb másfél kilogramm bogyót szüretelnek. A termés jól tűri a hosszú távú szállítást, nem rosszul tárolható.

Iriska

Korán érik, fagyokig termőre fordul. Többnyire mag nélküli, kompakt növények (max. 25 cm magasak). Szilárd, édes és savanykás ízűek, súlyuk legfeljebb 25 g. Növényenként akár 1,5-2 kg bogyót is kaphatunk. Könnyen szállíthatók és hosszú ideig tárolhatók. A fedetlen fajta akár 30 fokos fagyot is elvisel, és jól tűri a szárazságot és a túlöntözést. Ellenálló a gombákkal és a főbb betegségekkel szemben.

Vélemények a legjobb eperfajtákról a moszkvai régió számára

Olga, 45 éves, Moszkvai terület. Ryazan: Kertemben csak nagy eperfajtákat termesztek: Gigantella, Lord és Giant Delicacy. Bár ezek a fajták rendszeres műtrágyázást és öntözést igényelnek, mégis minden évben nagy termést kapok ebből az aromás bogyós gyümölcsből az eperültetvényeimről. Nemcsak ételnek használjuk őket, hanem lekvárt is készítünk belőlük, és részben lefagyasztjuk őket télire.

Natalia, 50 éves, Moszkva régió: Sok éve termesztek szamócát. Általában ezeket a bogyókat termesztem különböző érési időszakokkal. Ennek eredményeképpen az eper az asztalunkon már május végén megjelenik, és az utolsó friss gyümölcsöket ősszel veszik. Nagyon elégedett néhány remontáns fajták eper, különösen az elmúlt években növekvő Monterey és San Andreas, a bokrok ezek a fajták a betakarítás elég nem csak az élelmiszer a családunk számára, hanem a konzerviparban is.

ÉRDEKES TUDNI!

15 LEGJOBB EPERFAJTA SZIBÉRIA SZÁMÁRA!

Jelenleg a tenyésztők erőfeszítéseinek köszönhetően nagyszámú szamócafajta létezik, amelyek sikeresen termeszthetők a moszkvai régióban.

Ezért még a kezdők is biztosan kiválasztják ennek a bogyós növénynek a megfelelő fajtáit a kertjükbe, és megfelelő ültetéssel és további gondozással nagy termést fognak gyűjteni az eperágyásokból.

Nemrégiben keresett:

Vetőmag betakarítása

A legjobb vadszamócát gyakran magról szaporítják.

Megvásárolhatók. Az eladásra kínált vetőmagok minősége és mennyisége azonban folyamatosan romlik. Ezért a fajták, amelyekkel rendelkezik, amikor a növényeket ki kell cserélni, jobb, ha saját magokból termesztik. Ehhez a vetésre kiválasztott, napon szárított és kézzel szedett bogyókat.

A kertészek véleménye azt tanácsolja, hogy a bogyókat vízben gyúrjuk meg, és várjuk meg, hogy a magok leülepedjenek az aljára. Ekkor készítsük elő a talajt, öntsük rá a vizet a tartalommal együtt, fedjük le fóliával, és hagyjuk csírázni.

Amint a fiatal növények 6 levelesre nőttek, el lehet őket ültetni állandó helyre. Ha nem időben, akkor ültethet egy csomó földet az összes növényt együtt, védelmet nyújt a fagy ellen, és folytatja a növekedést tavasszal.

A magok kiválogathatók, megszáríthatók és tavaszi vetésig tárolhatók.

A legjobb vadon termő szamócafajták meglehetősen szívósak és igénytelenek a termesztési körülményekre. De ez nem jelenti azt, hogy nem kell gondoskodni róluk.

Meleg időben a szamócának rendszeres öntözésre van szüksége, különben a bokornak vízre van szüksége ahhoz, hogy folyamatosan rügyeket és bogyókat képezzen, és azok megfelelő súlyúvá és ízűvé fejlődjenek?

Rendszeres trágyázást is igényelnek. A legjobb fajták sokáig teremnek. Felhasználják a bőséges tápanyagtartalmukat, felszabadítva azokat a bogyókba. Ezért kell pótolni a készletet. 1 m 2 -enként 15 g nitrogén, 4 g foszfor és 18 g kálium. És ez csak az elhasznált anyagok helyreállítására szolgál.

A bokor akár 4 évig is egy helyen nő. Ezután szétterül az oldalára, a középső rész eltűnik, a bogyók szinte nem nőnek. Nincs értelme tovább növelni. A bokrot kiáshatja a földből, több fiatalra oszthatja és elültetheti. A mag nélküli szamócát gyakran így szaporítják. A legjobb fajták még mindig elég kényesnek mondhatók e tekintetben. Nem minden fajta képes erre. Egyesek csak magról szaporodnak.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Avgustin Simon

Üdvözlöm a lakókomfort és a lakberendezés minden kedvelőjét! A nevem Avgustin Simon, egy tapasztalt tervező, akinek szíve tele van egy évtizednyi tapasztalattal és szenvedélyes szenvedéllyel az életterek átalakítása az időtlen elegancia és kényelem birodalmává.

Meghittseg.info -magazin belsőépítészetről, dekorációról és lakásfelújításról
Comments: 1
  1. Zsuzsa Kántor

    Melyek ezek a fajták és hol lehet őket beszerezni? Érdekelne, hogy mi a véleményük a helyi gazdáknak és mennyire termeszthetőek a moszkvai régióban. Megosztanák a tapasztalataikat és ajánlásaikat? Köszönöm!

    Válasz
Megjegyzések hozzáadása