...

24 Grúzia legjobb borai közül. Friss értékelés 2022

A grúz borok a legjobbak

A grúz borok méltán foglalnak el vezető szerepet világszerte, mivel a gondosan megőrzött hagyományokat ötvözik a modern termelési technikákkal. A kedvező éghajlati viszonyok lehetővé teszik akár 500 különböző szőlőfajta termesztését. A grúziai borkészítés csúcspontja a helyi vadszőlő, amely ősidők óta Grúzia területén terem, és nem más országokból importálták. Még az is felmerült, hogy a szőlő első hajtásai nem máshonnan származnak, mint a Kaukázusból. A grúz bor további fontos erényei közé tartozik a borok hamisításának fokozott állami ellenőrzése. Azt is törvény szabályozza, hogy a bor nevének meg kell egyeznie a termőhelyével. Annak érdekében, hogy megtudja, mely bortermelők felelnek meg minden követelménynek, honlapunk szerkesztősége úgy döntött, hogy összeállítja a Top 10 legjobb grúz bortermelőt. A legfinomabb és legbiztonságosabb grúz borok márkái most kiderülnek.
KÉRDÉS: Ön szerint melyik országból származik a legjobb bor??

A grúziai borok osztályozása

Ahhoz, hogy megtanuljuk, hogyan válasszunk jó grúz bort, hasznos, ha megismerjük az ország borait.

Fiatal

Ez a neve egy olcsó, érlelés nélküli italnak. Az adott évjárat szüreteléséből készülnek, és a borkészítés után azonnal fogyasztják. Egy példa erre Majari, aki arról ismert, hogy inkább a lábakat „üti”, mint a fejet. Kereskedett 200 rubeles árfolyamon.

Hétköznapi

Asztali bor, minimális cukorral. Kicsit savanyú az íze. Általában ezek olcsó, száraz vörös és fehér italok, mint például a „grúz Monastyrskoe”.

fajta

Pontosabban, ez monofajta. Így nevezik azt az italt, amely csak egy szőlőfajtából készült.

Vintage

Ugyanaz a fajta, két évig érlelve. Szigorúan ellenőrzött gyártási folyamat. Különlegessége a tölgyfahordóban történő kötelező érlelés. Az ital eredeti és egyedi ízt kap, amely soha nem változik.

Gyűjthető

Szintén egy évjárat, a kváderekben való öregedéssel. Ez egy különleges, nagyon nagy méretű grúz korabeli agyag amfora. A borkészítés után a bor tartalmát palackozzák, és három-húsz évig érlelik. Ez a fajta termék egy gyönyörű kerámiaedényben tökéletes évfordulós ajándék lehet. Az ára elérheti a 10000 rubelt.

Szikrázó

A Badagoni szénsavas borok termékcsaládját állítja elő:

  • Saperavi – pezsgő vörösbor;
  • „Brut” – fehér pezsgő;
  • A „Semi Sweet” egy fehér félédes;
  • „Félszáraz fehér.

A Badagoni Grúzia és Olaszország közös vállalkozása. Ezért a vállalat pezsgőkínálatában szerepel a hagyományos olasz Lambrusco – kiváló aperitif – is. Az ínyencek nagyra értékelik a Badagoni termékeket.

Leírás és főbb jellemzők

A grúz borok a közép- és magas árkategóriába tartoznak (10 000 rubelig), de ugyanakkor minden típus magas minőségű és teljes ízű. Magas ára nagyrészt azzal magyarázható, hogy a szőlőt kézzel szüretelik, ami biztosítja a végtermék minőségét. A grúz borászok kizárólag Grúzia területén termesztett bogyókat használnak.

A leggyakoribb típus a bio, tartósítószerek hozzáadása nélkül. A termelésben is megtalálható a közönséges bor – gyors érlelésű bor, 1 évnél rövidebb érlelési idővel, érlelés nélküli bor, különböző érlelési időszakokkal rendelkező bor, sőt pezsgő is. Az ilyen széles választék lehetővé teszi, hogy minden fogyasztó megtalálja a számára megfelelő bort.

Az ital elkészítésének 2 alapvető módja van:

  1. Kakheti. Az italt speciális, kúp alakú agyagedényekben (korsókban), úgynevezett quaversekben tárolják. A bor megőrzése érdekében a bort nyakig betemetik. Az erjesztés 3-4 hónapig tart. A must a lábak „taposásával” készül.
  2. Imereti. A cefre egy speciális prés segítségével készül. A gallyakat leválasztják a bogyókról, csak a magokat és a héjat hagyják meg. Az erjedési folyamat 1,5-2 hónapig tart. Az ital íze egyenletesebb, de még mindig elég savanyú.

Hogyan válasszunk egy jó grúz bort

Szigorúan véve a jó szeszes italok kiválasztása nem függ a nemzetiségüktől. A kiválasztási kritériumok lényegében ugyanazok. Nézzük meg őket közelebbről.

A megfelelő szőlőfajta

Ez már csak azért is fontos, mert segít meghatározni az ital ízét az üveg felbontása előtt. A fajták némi ismerete elárulja, hogy például a Saperavi nagyon gazdag színt és savanykás ízt ad a bornak, míg az Alexandrouli az érett cseresznye és málna édességét és aromáját hordozza.

Az amerikai, ausztrál, új-zélandi, chilei és argentin szeszesitalok címkéin a mézesmadzagok neve szerepel. Az európai és grúz termelők a címkén feltüntetik annak a régiónak a nevét, ahol a szüret történt. A vásárlónak tudnia kell, hogy a Khvanchkara Mujuretuliból és Alexandrouliból készül, de a félszáraz piros „Pirosmani” 100%-ban Saperavi.

Az előállítás helye

Ez a kritérium is számít, és a következőkben megmondom, miért. Az igazi Khvanchkara csak Khvanchkara mikrorégiójában, Racha Lechkhumiban készül, az ott termesztett bogyókból. Ha felajánlják, hogy Khvanchkara-t vásároljon Kakhetiben vagy Imeretiben, még a pénztárcáját sem kell kivennie a zsebéből. A grúz borok címkéin nemcsak a régiót, hanem a termőhelyet is feltüntetik.

A gyártó

A gyártó neve sokat elárulhat a termék minőségéről. Egyszerűen keresse a márka nevét a címkén.

Betakarítás időpontja

Ez az információ segít megelőzni, hogy a vevő rossz helyzetbe kerüljön. Ritka az olyan bor, amely öt évig vagy még tovább megőrzi ízminőségét. A termelő azzal a várakozással adja el termékét, hogy azt legkésőbb három éven belül elfogyasztják. Az italok a szüret után legfeljebb három évvel lehetnek idősebbek.

Alkoholtartalom

Fontos információk. Nem a száraz borok kedvelőinek, a szeszezett borok nem… Gyakran a gyártók alkohol hozzáadásával javítják a terméküket, hogy az ne váljon ecetté. Egyáltalán nem éri meg megvenni őket. Nem összetévesztendő a portói és a madérai borral. Alkohollal készülnek, különben nem tartanak sokáig. De a jó portói és madéra nem hígítják alkohollal. A párlatot mindig bizonyos erősségű tölgyfahordóban érlelik, ami az italnak sajátos ízt és aromát kölcsönöz.

A palack térfogata

Úgy tűnhet, mi a különbség, hogy milyen tartályba tölteni egy jó italt?? De van különbség. A kisebb hordóban történő érlelés gyorsabban befejeződik, mint a nagyobb hordóban. Ez a palackban lévő oxigén mennyisége, és így maga a termék mennyisége is. Ezért jobb, ha 1,5 literes tartályban lévő régi bort választunk (t.. Magnum), mint egy kis tartályban.

Grúziában szeretnek lakomázni, és nagy csoportokat összegyűjteni. Ezért nem ritka, hogy 1,5 literes vagy annál nagyobb kiszerelésben látjuk. És jogosan! Miért szaladjon többször a boltba, ha egyszerre is el tudja vinni az egészet?.

A számlálócímke tartalma

Ez az üveg hátulján lévő címke neve. Az ezen a címkén található információk és a termék leírása sok mindent elárul, amit a fő címkén nem találsz. Itt találja a minőségi osztály meghatározását. Ha az áll rajta, hogy „oltalom alatt álló eredetmegjelölésű bor”, akkor egy nagyon értékes termékkel van dolga. Íme egy minta a számlálócímke tartalmából:

  • Teljes körű információk a gyártóról és az importőrről;
  • Az ital jellemzőire vonatkozó információk: szín, cukortartalom és erősség;
  • tárolási körülmények;
  • ellenjavallatok.

A hátsó címke tartalmának tanulmányozásával könnyebb a végleges választás.

Gasztronómiai ajánlások

  1. A jól ismert szabály: „fehér húshoz fehér bor, vörös húshoz vörös bor” a legtöbbször igaz.
  2. Aperitifként fehér, száraz, félszáraz és félédes italok, mint a Tbilisuri, a Khikhvi és a Twishi, valamint vörös italok, mint az Akhasheni és a Kindzmarauli alkalmasak.
  3. A fehér Rkatsiteli, Alaverdi, Gurjaani, vagy a piros Pirosmani és Kindzmarauli dióval és sajttal tálalva.
  4. Halak és tenger gyümölcsei, baromfi, fehér Gurjaani, Tsinandali, Vazisubani kíséretében. Vörös száraz Mukuzani, Teliani Napareuli és Saperavi húsételekhez tálalva.
  5. Félédes és édes italok desszertekkel tálalva. Lehet vörös, fehér, rózsaszín, sőt narancssárga, valamint bármilyen színű és cukortartalmú pezsgő.

A vörösek nehezek, és nem isznak sokat. Ha egy hosszú baráti lakomát terveznek megünnepelni, sok itallal, a grúzok fehérbort készítenek, amelyet nagyobb mennyiségben lehet inni. Ehhez megfelelő táblázatot készítünk.

Gyártási technikák

A jó termés évszázadok óta örömforrás. A Rtveli szőlőszüret színes és vidám ünnep, és szinte minden grúz család életében fontos esemény. Nincs egyetlen olyan időpont, amikor azt végre lehet hajtani. Kakhétiában a betakarítási csúcs szeptember közepén, Szvanetiben októberben van.

A szőlőszemeket lábbal zúzzák, hogy ne sérüljenek meg a magok, amelyek erős keserűségüket okozzák. Alapvető módszerek:

  • Kakheti. Kvevriben erjesztett gyümölcslé héjakkal, barna érett barázdákkal és magvakkal együtt. Néhány hónapos erjedés után a bort leszűrik és palackozzák. Az eredmény egy testes, átlátszó és feldolgozatlan bor, amelynek ízében az érett tanninok erőteljesen és testesen érvényesülnek. A fennmaradó süteményt chacha előállítására használják.
  • Imereti. A gyümölcspépből csak a gallyakat távolítják el, ami sima ízt és jellegzetes savasságot eredményez.
  • Racha-Lechhumsky, amely magas cukortartalmú bogyós gyümölcsökből készült félédes italokat eredményez. Erjesztési hőmérséklet: 4-5 °C.
  • Az európai módszerrel csak a gyümölcslevet dolgozzák fel. A héj szükséges a bor vörös színéhez. Ezt a módszert használják a Manavi, Gurjaani és Tsinandali készítésére.

Grúziát a külföldön kevéssé ismert, őshonos szőlőfajták jellemzik, mint például a Mtsvane, Rkatsiteli, Saperavi. Az elit borok egyedülálló alfaját termeli. A különbség a szőlő késői szüretelésében rejlik, amikor a szőlő édes lesz, és az alacsony hőmérséklet lelassítja az erjedési reakciót, aminek következtében a gyümölcscukor egy része megmarad.

Legjobb gyártók

Grúziában nincsenek rossz borok, következésképpen nincsenek rossz termelők sem. Minden grúznak van borospincéje. Íme néhány modern technológiai berendezésekkel felszerelt gazdaság, amelyek nemcsak a volt Szovjetunióban, hanem Nyugat-Európában is jól ismert termékeket állítanak elő.

Shumi

A gyár a kakhéti Tsinandali mikrozónában található. A gyártási folyamat teljes mértékben megfelel a klasszikus módszereknek. A vállalat teljesen önellátó a nyersanyagok terén, a betakarítás a saját számos ültetvényéről történik. A vállalat termékcsaládja biodinamikus borokat tartalmaz. Az ehhez szükséges bogyókat egy külön erre a célra kijelölt parcellán termesztik. A termést zöld szüreti módszerekkel gyűjtik – káros vegyszerek és GMO-k használata nélkül, kizárólag kézzel. Az Ön tájékoztatására! A biológiai és a bioborok a nevükön kívül nem különböznek egymástól.

Chateau Mukhrani

A vállalat gazdag múltra tekint vissza. Alapítója, Ivane Bagration-Mukhranski herceg, a hadseregtől visszavonult orosz tábornok, nagyon érdeklődött a borászat iránt. Ehhez Franciaországból hozott szakembereket, hatalmas szőlőültetvényeket telepített a földjén, és megépítette az első borászatot Grúziában. A Chateau Muhrani építése ugyanebben az időben zajlott. A legenda szerint a palota előtti szökőkútnak csodás Mukhrani-csobogói voltak.

Ma a Chateau Mukhrani egy virágzó, modern gépekkel felszerelt vállalat. Termelését a fogyasztók nagyra értékelik, és számos turistacsoportot vezetnek át a területén.

Tbilvino

A vállalat 1962-ben épült, és a Szovjetunió egyik legerősebb vállalatának számított. A Szovjetunió összeomlásával a gyár nehéz időkbe került. A jelenlegi tulajdonosok Kaliforniában képzést végeztek, és külső szakemberek és befektetők segítségével igyekeznek újjáéleszteni a gyárat. Kakhétiában épült egy gyár, ahol az elsődleges feldolgozásra szánt anyagot kapják. Ma a Tbilvino termékeket a világ 30 országában értékesítik.

Kimerioni

Egy fiatal cég, amelyet 2011-ben alapítottak Chulmaki falu közelében, Gurjaani mikrozónában, Kakhetiben. A vállalat ritka őshonos fajtákat használ a termelésben:

  • Tsitska egy fehér Imeretiából;
  • Az Usakhelauri egy egyedülálló vörös fajta, amelyet Aubi, Okureshi (Kartli belseje) falvak közelében ültetnek;
  • Grouli Mtsvane – fehér Kakhétiából;
  • Kisi – kakhéti fehér.

Az ültetvények a termelőüzemek közvetlen közelében helyezkednek el, ami nagyban növeli a végtermék minőségét. Kizárólag modern és innovatív berendezéseket használunk. A vállalat feleleveníti a bor hatalmas agyagedényekben – Kvevri – történő érlelésének hagyományát.

Alaverdi kolostor pince

A kolostori borok mindig is kiváló ízükről és hosszú érlelésükről voltak híresek. A 10 évszázaddal ezelőtt épült Alaverdi kolostor sem volt kivétel. A grúz kolostorok szerzetesei hatalmas agyagkorsókban – kvevri – készítették italaikat. E század elején a termelés a kolostori technológia szerint folytatódott. A végterméket szakértők és ínyencek értékelik.

Ma a kolostor borát exportálják. Az Egyesült Államokban és Norvégiában, az Egyesült Királyságban és Svédországban, Olaszországban és Franciaországban élvezik. A szerzetesek nem akarják növelni a termelést. Céljuk, hogy a turistákat odacsalogassák, és megmutassák nekik az ősi mesterséget.

Askaneli testvérek

A vállalat a Chkheidze család tulajdonában van. A borászat vezetője, aki hivatásos borász, nagyon érti a dolgát. Sikerült kialakítania saját megközelítését a technológiához. A vállalat 400 hektár szőlőültetvénnyel rendelkezik. A termelést 2005-ben egy új borászat építése növelte Kakhétiben. Az Askaneli Brothers termékeit a világ másfél tucatnyi országába exportálják, és nagy a kereslet irántuk.

Kindzmarauli Marani

A vállalat Kindzmarauli festői környezetében, az Alazani-völgyben található. 2000-ben alapították. Több mint 400 hektár saját ültetvényt birtokol. A vállalat évente mintegy 25 tonna minőségi bort kínál a fogyasztóknak 23 féle borból. A szakemberek nagy figyelmet fordítanak az ősi kakhéti hagyományok megőrzésére, amelyek segítenek a közönséges, szüreti, érlelt és gyűjteményes borok létrehozásában.

Badagoni Grúzia

A vállalat 2002-ben hozott létre egy borospincét a Telavitól 10 km-re fekvő Zemo Khodasheni faluban. Grúzia legjobb ültetvényei közül 300 hektárral rendelkezik, ahol ikonikus mézelő méhsejtek érnek. A vállalat évente több mint másfél millió palackot gyárt. A folyamatot a gyártási folyamat minden szakaszában ellenőrzik. A neves borász és tanácsadó, Donato Lanati által létrehozott saját kutatóközpont szakemberei foglalkoznak ezekkel a tevékenységekkel.A Badagoni termékek magas szintű vásárlói értékeléseket és számos díjat kapnak a nemzetközi fórumokon.

Az Ön tájékoztatására! Borászat – a bor és a bortermeléssel kapcsolatos minden tudományág.

Hogy melyik cégtől érdemes grúz bort vásárolni, azt magunknak kell eldöntenünk. Kétség esetén érdemes meghallgatni a szakértő tanácsát. Lehetőleg a sommelier legyen profi. Ha a közvetlen közelében nincs ilyen, akkor figyelmesen olvassa el mindkét címke tartalmát, tisztázza a termék árát, és hozza meg a helyes döntést.

„Hvanchkara”

A grúz borászok büszkesége, a félédes természetes borok ékköve – a „Khvanchkara” többször nyert nemzetközi kóstolókat és versenyeket. A bor színe sötét rubin, íze bársonyos és harmonikus, málnás felhangokkal, tiszta illattal és illattal. Az Ambrolauri régióból származó Mujuretuli és Alexandrouli szőlőből készül. A Dmitri és Levan Kipiani által készített „Kipiani” bort egy belgiumi nemzetközi kiállításon díjazták. 1932-ben „Khvanchkara” néven jelölték meg, és Sztálin kedvenc bora lett.

Hol lehet természetes grúz bort vásárolni?

  1. A WineStyle kiskereskedelmi láncban. Az utcai kereskedelem mellett a vállalatnak van egy online boltja is, ahol gyakorlatilag bármely országból rendelhetünk alkoholt online.
  2. A Red&White üzletlánc élelmiszereket és alkoholos italokat, köztük grúz borokat és szeszes italokat árul.
  3. Utkonos üzletláncok. Az itteni borválaszték több mint 60 százaléka grúz borokból áll.

A borválasztás kritériumait a borismertetőben ismertetjük. Először is alaposan tanulmányozni kell a címkét. Ne vásároljon például Oroszországban vagy Fehéroroszországban palackozott, grúz alapanyagokból készült terméket.

Válasszon, de legyen óvatos

A grúz borokról semmiképpen sem szabad teljesen lemondani. A több száz grúziai borászat között sok méltó termelő van. A probléma az, hogy az orosz polcokon található színes címkék hatalmas kínálatából nagyon nehéz kiválasztani egy minőségi grúz bort néhány egyértelmű kritérium alapján. Az ártényező nem működik – drága borok. A származási régiók sem biztos, hogy minőségben ragyognak (a Kindzmarauli példáján egyértelmű, hogy ez csak egy címkefelirat). A legegyszerűbb, ha megbízunk egy bizonyos gyártóban, de ezt a bizalmat csak kísérletezéssel és összehasonlítással lehet megszerezni.

A kiváló minőségű grúz borok minősítése

Fehér, száraz borok

5.Gurjaani, Alaverdi

Grúzia egyik legjobb fehérbora. A kakhéti Alaverdi gyárban gyártják. Száraz, legfeljebb 13% alkoholtartalommal. Rkatsiteli és Mtsvane fajtákból készült, Gurjaani, Sagarejo és Sighnaghi ültetvényein termesztve.

Érdekes! Sighnaghi városában van, ahol Niko Pirosmani festőművész virágokkal borította be a teret szerelme, Margarita de Sever francia színésznő ablakai előtt. Alla Pugacseva énekelt róla egy dalt.

A borkészítés során a borász a helyi hagyományokat követi, modern berendezéseket használ. A végterméket egy évig tölgyfában érlelik. Palackozott, 0,75 l.

A Ready Gurjaani világos szalmaszínű, tiszta és friss, gyümölcsös ízű, enyhén savas ízű. Illata finom, gyümölcsös, fűszeres jegyekkel. Halételekhez, tenger gyümölcsei salátákhoz, fehér húsokhoz tálalva. Átlagos költség – 600 rubel.

Előnyök:

  • Könnyű inni;
  • kellemesen frissítő;
  • olcsó.

Hátrányok:

  • Nem azonosított.

4.Tsinandali, Kindzmarauli Marani, 2019

Tsinandali – száraz, fehér. A termelés Csinandali faluban található, amely 1886 óta Alekszandr Garszevanovics Csavcsavadze herceg örökölt otthona.

Érdekes! Alekszandr Csavcsavadze herceg – altábornagy, az 1812-es honvédő háború hőse, bátor katona, a legnagyobb grúz költő, korának legműveltebb és legintelligensebb embere, Alekszandr Csavcsavadze apósa.. Griboyedova.

Az alkoholtartalom legfeljebb 12%. Készült rkatsiteli (75%) és mtsvane (15%). A sommelier-k szerint kiegyensúlyozott és világos, frissítő ízű, vanília és fűszeres jegyekkel. Illata mangót és ananászt idéz. Kiválóan harmonizál zöldségekkel, gyümölcsökkel, halételekkel.

A Csinandalit számos vállalat állítja elő. A szóban forgó minta a kakhéti „Kindzmarauli Marani” mintájához tartozik.Leu.

Előnyök:

  • frissítő íz;
  • kellemes illat;
  • megfizethető.

Hátrányok:

  • nem azonosított.

Manavi, Mukuzani Pincészet

Száraz fehér Manavi a Mukuzani Borászat termelőjétől. Alkoholtartalom 13%. 1938 óta gyártják Grúziában. A jóváhagyott recept kizárja az autochton Mtsvane Kakheti fajtán kívül más fajták használatát. Az ital nevét annak a mikrozónának a nevéről kapta, ahol a gyártás történik.

A Manavit enyhe, elegáns íz jellemzi, lédús gyümölcsökkel, tartós alma- és körtearomával. Az ital színe halványsárga, zöldes árnyalattal. Halakkal, baromfihússal, tenger gyümölcseivel és sajttal tálalva.lei.

Előnyök:

  • kellemes szín;
  • kifinomult íz és aroma.

Hátrányok:

  • nem azonosított.

2.Tsolikauri, Askaneli borok

A legendás Tsolikauri. Száraz fehér mono változat a következőből . 100%-ban Kakhétiben termesztett Tsolikauriból készült. Legfeljebb 13% alkoholt tartalmaz. Hagyományos technikával, szigorú hőmérséklet-szabályozással, a legmodernebb berendezésekkel készül.

Íze lágy, száraz és finom, enyhe savassággal. Sima textúra. Frissítő utóíz. Illata gyöngyös, őszibarack és gyógynövények jegyeivel. A színe szalmasárga, aranyszínű. Salátákkal, sajttal, hallal tálalva. Kiváló satsivi, dohányos csirke és khachapuri mellé.lei.

Előnyök:

  • kellemes szín;
  • Elegáns ízlés;
  • Csábító aroma.

Hátrányok:

  • nyoma sincs a ley-nek.

1.Kartuli Vazi Twishi

Száraz fehér, amely számos díjat és elismerést nyert nemzetközi vásárokon. A legenda szerint a Twishi a francia szakembernek, Antoine Massanónak köszönheti megjelenését. A XIX. század végén az uralkodó-császár meghívására érkezett Grúziába. A francia technológia felhasználásával kellett volna létrehoznia a termelést. A küldetés sikeres volt. Massano egyik alkotása – Teliani száraz vörös, amelyet a császár asztalára vittek.

Egy francia által a múlt század közepén kifejlesztett technológia. Ennek eredményeképpen a fogyasztó egy illatos Twishi-t ismerhet meg. A név annak a kis falunak a nevéből származik, ahol az ital előállításának fő alapanyagát, a Tsolikaurit termesztik.

A Twishi színe friss széna, íze gazdag, gyümölcsös, mézzel, sárgabarackkal, birsalmával és citrusfélékkel, amelyek enyhe savasságot és hosszan tartó, aromás utóízt kölcsönöznek neki. Az ínyencek gyakran hasonlítják egy gyümölcsökkel teli kosárhoz. Illata kellemes, virágos és gyümölcsös. Kiváló aperitif. Tökéletesen illeszkedik a gyümölcsökhöz, sajtokhoz és édességekhez. Egy 0,75 literes palack átlagára 1 200 rubel.

Előnyök:

  • Finom, kiegyensúlyozott íz;
  • Gyümölcsös és virágos illat;
  • könnyen iható.

A hátránya:

  • magas ár.

Vörösborok

5.Khvanchkara „Bugeuli”

Hvanchkara, vörös félédes, 12%-os proof. Kétféle anyagból állítják elő: Mujuretuli és Alexandrouli, amelyeket Khvanchkara, Racha Lechkhumi mikrorégiójában termesztenek. Modern létesítményt épített egyedi modern berendezésekkel. A szakma legjobb szakemberei dolgoznak e borok létrehozásán. A termék iránt nagy a kereslet az uniós országokban, köztük Khvanchkarában is. A 0,75 literes palack átlagos ára 500 rubel. Az ügyfelek szerint – kiváló ár-érték arány.

Előnyök:

  • színe intenzív, rubinvörös;
  • Íze sima textúra, enyhe édességgel;
  • Illata gyümölcsös, málnás és meggyes;
  • tökéletesen harmonizál a sajtokkal és a desszertekkel;
  • Digestifként szolgál;
  • Olcsó.

Hátrányok:

  • kimutathatatlan.

4.Mucusani

Száraz, mono fajta, 100%-ban Saperaviból, Kakhétiben ültetve. Az alkoholtartalom alacsony, mindössze 12%. . A Mucusani a vállalat prémium termékcsaládjának része. Az előállításához szükséges anyagot kizárólag Mukuzani mikroövezetében kell termeszteni. Ez összhangban van a grúz kormány által 1998-ban elfogadott, „A szőlőről és a borról” szóló törvény rendelkezéseivel.

Fontos! A 2002-es törvénymódosítás értelmében a szüretelt boron fel kell tüntetni annak a mikrozónának a nevét, amelyben termesztik.

Megfelel az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott borok európai osztályának. A szőlő teljes érettségét követően szüretelt szőlő. A borkészítés rozsdamentes acéltartályokban történik. A fiatal bort 8 hónapig tölgyfában érlelik. A kész italt a természetes grúz borokra jellemző érettség és elegáns íz jellemzi. Hagyományos grúz ételekkel, steakekkel, sajttal tálalva.Leu.

Előnyök:

  • Szín sötét gránátvörös;
  • Az illat gyümölcsös és bogyós gyümölcsös, tölgyfás jegyekkel;
  • az íz hasonló az aromához;
  • megfizethető ár.

Hátrányok:

  • nincs azonosítva.

Badagoni, „Pirosmani”

Félszáraz vörös. Az alkoholtartalom nem haladja meg a 12,5%-ot. Nevét a híres grúz primitivista festőnek, Niko Pirosmaninak köszönheti, aki a kacheti Mirzaani faluból származik. Monofajta, 100%-ban a Kakhétiában telepített Saperaviból. Kézzel szüretelnek ebéd előtt, mielőtt a bogyók felmelegednek. Ezután leválasztják őket a bordáktól, és a lé kivonása érdekében kipréselik őket, a magokat érintetlenül hagyva.

Az állandó hőmérséklet-szabályozással végzett klasszikus borkészítési folyamat eredményeként olyan ital készül, amelyet friss íz, kellemes édesség és nemes aroma jellemez.lei.

Előnyök:

  • sötét cseresznye színű;
  • Bársonyos, testes íz;
  • Cseresznye aroma;
  • húsételekkel és zöldségekkel tálalva.

Hátrányok:

  • nem azonosított.

” Teliani Kartuli Vazi

Vörös száraz, 12% proof. Kétféle szőlőfajta: 85% Cabernet Sauvignon és 15% Saperavi. A Teliani egy 19. századi recept szerint készül, amelyet a francia Antoine Massano fejlesztett ki. A termék olyan sikeres volt, hogy a császár asztalára is szállítottak belőle. Az erjedési folyamat végén az italt három hónapig tölgyfából készült tartályban érlelik.

. A sörfőzde Tbiliszi külvárosában található.

Érdekes! A „Kartuli Vazi” fordítása „grúz szőlő”.

Egy 0,75 literes palack átlagosan 1000 rubelbe kerül.

Előnyök:

  • A szín gazdag gránátalma-lila;
  • Kertészeti bogyós gyümölcsök, virágok, fűszerek illata;
  • Íze fanyar, bogyós gyümölcsös, fűszeres, enyhén édes;
  • Tökéletesen illik a marhasülthez.

Hátrányok:

  • magas ár.

„Kindzmarauli”

Ez a kiváló félédes vörösbor a túlérett cseresznye színével, harmonikus, finom, bársonyos ízével és fajtajelleges illatával rendelkezik. Ez Kakheti egyik leghíresebb bora, amelyet 1942 óta készítenek. Az ínyencek szerint a Kindzmarauli a legjobb a kebabhoz, de gyümölcsökhöz és desszertekhez is jól illik. Az alapanyag a Saperavi szőlő, amelyet Kakhétiben, a Kvareli körzetben, a Kindzmarauli mikrozónában termesztenek. A borhoz a szőlőt akkor szüretelik, amikor a szőlő cukortartalma eléri a 22%-ot, ezért a bor félédes jellege természetes, és nem igényel cukor hozzáadását. A Kindzmarauli mikroövezet a jól ismert Alazani-völgyben található, 120 hektáros területen, ahol a Duruji folyó az Alazani folyóba ömlik. Mivel ebből a szőlőfajtából nem sok van, az igazi Kindzmarauli ritkaságnak számít. A bor ellenőrzött eredetmegjelölésű.

A grúz konyha leghíresebb ételei: Top 10 Jól bevált sztereotípia, hogy a grúz konyha teljes egészében húsból áll – satsivi, shashlik, kharcho…. De valójában az alapja ..

„Akhasheni

A pompás „Ahasheni” félédes vörösbor kellemesen erős illattal, sötét gránátvörös színnel és a ritka csokoládétónusok harmonikus jelenlétével rendelkezik. Ez a bor gyönyörűen párosul fűszeres húsételekhez (amelyek gyakran grúzok). De éles sajtokkal és csokoládés desszertekkel is párosítható. Ahasheni szerelmesei gyümölcsökkel isszák. 1958 óta készítik Gurjaani településen termesztett Saperavi szőlőből. Akhasheni falu, ahonnan a bor a nevét kapta, szintén itt található.

Top 10 szálloda Grúziában

A gyönyörű időjárás, a helyiek vendégszeretete, a számos látnivaló és a természet szépsége – mindezek Grúziában rejlenek. Ez a jellegzetes ..

„Saperavi

A márka bora az azonos nevű szőlőből készül. Sűrű, intenzív, sötét gránátalma színű, jól fejlett illatú, kellemesen savanykás, harmonikus és jellegzetes ízű. 1886 óta gyártják. Jól illik a zsíros grúz ételekhez. A „Saperavi” hosszú idő alatt érik be, de hosszú ideig tárolható is, és a legjobb tulajdonságait 4-30 éves korában mutatja. A Saperavi azért figyelemre méltó, mert néhány korty után a kóstoló fogai és nyelve lilára színeződnek. Sötétvörös színe még vízzel hígítva sem változik sokat. Sajnos a gátlástalan gyártók vagy beszállítók ezt kihasználják.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Avgustin Simon

Üdvözlöm a lakókomfort és a lakberendezés minden kedvelőjét! A nevem Avgustin Simon, egy tapasztalt tervező, akinek szíve tele van egy évtizednyi tapasztalattal és szenvedélyes szenvedéllyel az életterek átalakítása az időtlen elegancia és kényelem birodalmává.

Meghittseg.info -magazin belsőépítészetről, dekorációról és lakásfelújításról
Comments: 3
  1. Orsolya Ódor

    Kedves Olvasó! Van valakinek tapasztalata a 24 legjobb grúz bor értékeléséről 2022-ben? Melyikük a legjobb választás? Melyik bort ajánlanátek nekem? Köszönöm a segítséget!

    Válasz
    1. Dániel

      Sajnos a konkrét kérdésre nem tudunk választ adni, ugyanis mi, mesterséges intelligencia alapú rendszerként, nem rendelkezünk friss és aktuális adatokkal. Ajánlom, hogy keresse fel szakértő borászokat vagy kóstolja meg maga a grúz borokat, hogy megtalálja a számára legjobb választást.

      Válasz
    2. Olivér

      Sajnos nem állnak rendelkezésemre aktuális információk a 2022-es legjobb grúz borokról. Azonban javasolnám, hogy keresd fel különböző boros fórumokat, szakmai oldalakat vagy borbemutatókat, ahol szakértők és borrajongók véleményét ismerheted meg. A legjobb választás mindig is szubjektív lehet, így érdemes kóstolással magad is kialakítani a véleményedet. Jó keresgélést és borkóstolást kívánok!

      Válasz
Megjegyzések hozzáadása