...

Víz és fűtés: a legjobb kétkörös gázkazánok 2022

A kétkörös kazán bizonyos függetlenséget biztosít a központi fűtéstől, és lehetővé teszi, hogy mindig legyen meleg víz a házban. Bár összességében a kétkörös modellek drágábbak, mint az egykörösek, de vásárlásuk előnyösebb lehet, mivel lehetővé teszi a kazán cseréjét. Melyik a legjobb fali gázkazán az Ön otthonába?? Elmondjuk, hogy milyen fontos kritériumokra kell figyelni a választásnál, és megadjuk a 2022-es kétkörös fali gázkazánok értékelését.

A gázkazánok kiválasztási kritériumai

Top gázkazánok magánházak számára

Amikor a döntés, hogy telepítse fűtőberendezés javára készült fali gázkazán – itt az ideje, hogy megismerjék az alapvető kritériumok a választás.

A gázkészülékek hőteljesítményét a lakás alapterülete alapján kell kiszámítani. A falak számát, a belmagasságot, az ablakok méretét, a kijáratok számát, az éghajlati zónát, a szélrózsát figyelembe kell venni.

Vegyük kiindulópontnak a következő irányelveket: 1 kW hőenergia szükséges egy 10 m2 -es helyiség fűtéséhez egy középmagasan fekvő területen.

Fontos! Ez a szabvány 2,5 és 2,7 közötti belmagasságra érvényes. Ha a felső határok magasabbak, ki kell számítani a korrekciós tényezőt. A saját belmagasság osztása 2,7-gyel.

Az éghajlati zóna figyelembevételéhez együtthatókat használunk:

Éghajlati zóna Együttható
Észak-nyugat 1,5-2,0
Moszkvai régió 1,2-1,5
Középső sáv 1,0-1,2
Déli régiók 0,7-0,9

Ha a kazánt nem csak fűtésre, hanem melegvíz-fűtésre is használni kívánja, akkor további 20-25%-ot kell hozzátennie.

Fagyos időjárás esetén az energiafogyasztás növekedhet, ezért további 10 %-ot kell hozzáadni.

Ha a berendezést teljes kapacitással működteti, az élettartama csökken, ezért 20%-os tartalékkal számoljon.

Példaként számoljuk ki a vízmelegítéshez és a fűtéshez szükséges kapacitást egy északnyugati régióban található, 2,65 m belmagasságú, 77 m2 alapterületű házban.

  1. Számítsuk ki a teljesítményt a terület alapján: 77 m2/10 m2=7,7 kW.
  2. Vegyük a régió korrekciós tényezőjét: 7,7×1,5 = 11,5 kW.
  3. A melegvíz-fűtéshez 25 %-ot adunk hozzá: 11,5+2,87=14,37 kW.
  4. Hideg időben megnövelt fogyasztás (10 %): 14,37+1,43=15,8 kW.
  5. Adjunk hozzá 20 % teljesítménytartalékot: 15,8+3,16=18,96 kW.

Felkerekítés után megkapjuk a fűtőberendezés szükséges teljesítményét – 19 kW.

Vannak 1 és 2 kontúr kazánok.

Az egykörös kazánok fűtésre vannak felszerelve. Ha idővel felmerül a vízmelegítés szükségessége – lehetséges a kazánhoz egy kazánt csatlakoztatni, de figyelembe kell venni, hogy a hőhordozó terhelését növelni kell.

A kétkörös gázkazánok nemcsak fűtést, hanem meleg vizet is biztosítanak.

A gázkészülékek használatának kényelmesebbé tétele, valamint a biztonságról való gondoskodás és a pénzmegtakarítás érdekében a beépített automatikus vezérlési mód segíthet. Lehetővé teszi, hogy a kazánt úgy konfigurálja, hogy a bérlők távollétében minimális energiafogyasztással működjön, és a bérlők visszatérése előtt bizonyos ideig visszatérjen a normál üzemmódba.

A legegyszerűbb lehetőség – vezérlés egy gombbal. A fejlett modellek többféle teljesítményszabályozási móddal rendelkeznek. A korszerű egységek modulátorral vannak felszerelve, amely a beállított hőmérséklet és vízmennyiség függvényében szabályozza az égők működését.

A biztonsági rendszer megakadályoz minden meghibásodást a fali gázkazán működése során: áramkimaradás vagy áramszünet esetén az égő lángja kialszik és a gázellátás megszűnik. Meghibásodás esetén megjeleníti az információkat.

Baxi és Vaillant ügyfélértékelések

A legtöbb Vaillant kazánt a felhasználók magasra értékelik. A legtöbb modell átlagos minősítése a Yandexen.A piac a 4-5 az 5-ből tartományban van. A vásárlók dicsérik a funkcionalitást, az építési minőséget és a rugalmasságot. Sok véleményező megjegyzi, hogy a kazánok a telepítés után több évig hibátlanul működnek.

A Baksi kazánokról szóló vélemények szintén többnyire pozitívak, átlagosan 4,5 pont körül alakulnak, de vannak olyan modellek, amelyekről 2-3 csillagot kaptak.

Egy- és kétszemélyes álló kazánok

Minden kazán alapvető funkciója a fűtőközeg felmelegítése a fűtőkör számára. Minden modell rendelkezik ezzel a funkcióval, függetlenül attól, hogy milyen kiegészítő funkciókat kínálnak.

Vannak olyan egységek, amelyeket csak a fűtőközeg előkészítésére szántak. Ezek egykörös kazánok, amelyek egyetlen, fő feladatot látnak el. Ezenkívül vannak kétkörös kazánok, amelyek képesek a fűtőközeg egyidejű fűtésére, hogy meleg vizet készítsenek a háztartási igényekhez.

Fel vannak szerelve egy kiegészítő hőcserélővel, amely a hűtőfolyadék felesleges hőenergiájának egy részét felhasználja.

Ezeket az egységeket kettős áramkörűnek nevezik. A funkciók maximális választékát kínálják, de a használati melegvíz-kibocsátás tekintetében bizonyos korlátozásokkal rendelkeznek.

Fűtésük tömegáramlásos üzemmódban történik, ezért még nem lehet egyenletes és stabil hőmérsékletet elérni.

FIGYELEM! Az egykörös kazánok külső tároló vízmelegítőkhöz csatlakoztathatók. Ez némi költséggel jár, de stabil és egyenletes használati melegvíz-ellátást eredményez.

Modellválaszték és választék

Segítünk kiválasztani a kazánt! Hívás: +7 (495) 106-15-16.

A Vaillant cég a prémium osztályú berendezésekre specializálódott, míg a Baxi gazdaságos és komfort osztályú modelleket kínál. Mindkét vállalat kínál padlóra és falra szerelhető kazánokat is, a kínálat középpontjában a legnépszerűbb és legkeresettebb gázkazánok állnak. Mindkét márka kínál megoldásokat kisebb ingatlanok, valamint ipari vagy többlakásos házak számára.

Vaillant kazánmodellek

A Baxi a tömegfogyasztók igényeit igyekszik kielégíteni, míg a Vaillant a klasszikus fűtési megoldásokon túlmutató, a háztartási felhasználásra elérhetővé vált új technológiákat kínál. A Vaillant fűtés például napkollektorokat és hőszivattyúkat használhat a környezetbarátabb és energiatakarékosabb tüzelőanyag-fogyasztás érdekében.

Baxi kazánmodellek

A legnépszerűbb Baksi sorozat a Luna 3, ECO Four, ECO 4s, Nuvola. A turboTEC, atmoTEC, ecoTEC modellek a Vaillantnál keresettek.

A Vaillant és a Baxi nemzetközi és orosz minőségi tanúsítványokkal rendelkezik. A Teplo-comfort webáruházunkban kizárólag Oroszország számára készült, tanúsított kazánokat és vízmelegítőket mutat be.

A padlóra állított gázkazánok működési jellemzői és típusai

Egy speciális égőkamrában a gáz elégetése a következő módon történik. A keletkező hő a hőcserélőbe kerül, amely felmelegíti a csövekben lévő hűtőfolyadékot, és a radiátorok felé terjed.

  1. Az egykörös padlófűtéses gázkazánok kizárólag a fűtési rendszer karbantartására szolgálnak. Ezeket például olyan raktárakban szerelik fel, ahol nincs szükség melegvízre. A kétkörös kazánok a hőhordozót és a vizet különböző gazdasági igényekhez fűtik. Ezt a berendezést lakóházak, lakások, szállodák, kávézók számára választják.
  2. A nyitott égéstér olyan kazánokra van felszerelve, amelyek a helyiségben rendelkezésre álló kéményhez csatlakoznak. A légköri égő (nyitott égéstér) ventilátor segítségével szívja a levegőt a helyiségből. Ezért egy ilyen kazán telepítésekor ügyeljen arra, hogy a helyiséget friss levegővel lássa el. A zárt égéstér lehetővé teszi a padlókazán koaxiális csőhöz való csatlakoztatását. Ebben az esetben az égési folyamathoz szükséges levegőt kívülről szívják be, és a kémény egy speciális rekeszén keresztül jut be az égőbe. A füstgázokat elszívják az égéstérből.
  3. Az öntöttvas hőcserélőt 100 °C körüli magas hőmérsékletre tervezték. Nem korrodálódik, kb. 20 évig használható. Ha azonban a bejövő és a visszatérő víz közötti hőmérsékletkülönbség nagyobb, mint 12 °C, a fém megrepedhet. Ez nem fog megtörténni, ha a fűtési rendszer megfelelően van felszerelve.
  4. Az acél hőcserélők érzéketlenek az égő vízhőmérsékletének változására. A fém műanyag, ezért zsugorodik és tágul, amikor az égéstérben melegebbé vagy hidegebbé válik – nem keletkeznek repedések. Az acél hőcserélővel ellátott padlófűtéses gázkazánok általában olcsóbbak, mint az öntöttvasak.

Szolgáltatási hálózat

Az Orosz Föderációban a Baksi vállalatnak több szervizközpontja van, mint a Vaillantnak. A legtöbb Vaillant szerződéses szervizközpont Nyugat-Oroszországban található. A Baxi szélesebb földrajzi lefedettséggel rendelkezik, könnyebb szakosodott céget találni.

Baxi szervizközpontok Oroszországban

Baksi szervizközpontok az Orosz Föderációban

Vaillant szervizközpontok Oroszországban

Vaillant szervizközpont Oroszországban

Bármelyik kazán mellett is dönt, győződjön meg arról, hogy a kiválasztott gyártónak van-e a közelben szervizközpontja. Ez egyszerűsíti a telepítést és a karbantartást.

A hivatalos szervizközpontok aktuális listáját mindig a gyártó hivatalos weboldalán találja meg.

Előnyök és hátrányok

A padlón álló kazánok előnyei a következők

  • Az egység kapacitására vonatkozóan nincsenek korlátozások;
  • Minden csomó és részlet tartóssága, megbízhatósága;
  • Egyszerű telepítés;
  • A működés stabilitása, a beállított üzemmód fenntartásának képessége a külső körülményektől függetlenül;
  • nincsenek felesleges kiegészítők;
  • A nagy teljesítményű modellek akár 4 egységből álló kaszkádba kapcsolhatók, így nagy hatékonyságú termikus egységeket alkotva.

A padlón álló kialakítások hátrányai a következők:

  • nagy súly, méret;
  • hogy külön helyiséget kell elkülöníteni;
  • a légköri modellek közös kéményhez való csatlakoztatást igényelnek

FONTOS! A külön helyiségen kívül a padlóra állított kazánok függőleges kéményhez vagy a falon keresztül vízszintes csatornához való csatlakozást igényelnek.

Baxi és Vaillant minőségellenőrzés

A kazánok, vízmelegítők és egyéb Weilant berendezések a „német minőség” megtestesítői. A gyártó egyedülálló, többlépcsős minőségellenőrzési rendszert alkalmaz, amely az „egy darabból álló áramlás” módszerét alkalmazza. Minden egyes berendezést egyetlen mesterember szerel össze, aki személyesen vállal felelősséget munkájáért. Ezután a berendezéseket a tesztpadokra küldik, ahol részletesen tesztelik a különböző paraméterek tekintetében. A termékeket csak ezután szállítják a köztes tárolóba.

A Baxi üzemek évente több százezer kazánt, vízmelegítőt és egyéb berendezést gyártanak. Egy egység összeszerelése csak perceket vesz igénybe. Ennek ellenére a berendezéseket tesztelik a tömítettség, az alapegységek és az elektronika hatékonysága, az emberek és a környezet biztonsága stb. szempontjából. Rendelkezésre áll egy tesztlaboratórium, amely képes szimulálni a maximális terhelési körülményeket a futószalagról levett mintakazánok „stressztesztjeihez”.

Mindkét gyártó saját kutatási és fejlesztési részleggel rendelkezik, amely lehetővé teszi a technológiai fejlesztést és az innovációt.

Hogyan válasszunk egy padlóra álló gázkazánt

Nem létezik univerzális megoldás, mivel minden eset egyedi és függ a ház paramétereitől és a preferenciáktól, különben csak a legjobb modelleket sorolhatnánk fel. Megpróbáltunk azonban a lehető legrészletesebb útmutatót összeállítani a választáshoz, lebontva abszolút minden olyan paramétert, amelyet a választás előtt elegendő legalább felületesen megérteni. Egyszerűen kövesse a címszavakat, megpróbáltuk őket fontossági sorrendbe rendezni, a legtöbbtől a legkevésbé fontosig.

A legjobb fali gázkazán minősítés 2022 az otthonok számára

Az energiafüggetlen kazánok nem igényelnek csatlakozást az elektromos hálózathoz, és különösen értékesek a távoli területeken, falvakban és más helyeken, ahol gyakori és különösen hosszan tartó áramkimaradások jellemzik őket. Meglehetősen egyszerű automatizálással rendelkeznek, leggyakrabban a jól bevált olasz EuroSIT rendszerrel. Csak az égési funkció fenntartásához szükséges minimális biztonsági elemekkel rendelkezik – a gázellátás leállítása nyomáscsökkenés, az égő kialvása vagy huzathiány esetén.

Nincs hőmérséklet-szabályozás, minden a kiválasztott teljesítményszinttől függ, a gyújtás mechanikus, a gomb megnyomásával. Az energiafüggetlen kazánok a többi elem minőségét tekintve rendkívül megbízhatóak, mivel egyszerűen nincs bennük semmi, ami elromolhatna.

Az energiafüggetlen kazánok csak akkor működnek, ha áram áll rendelkezésre, mivel keringető szivattyúval, fúvóventilátorral és kifinomultabb elektronikus vezérléssel vannak felszerelve, amelyek fokozati szabályozással, különböző üzemmódokkal, távvezérlési lehetőséggel stb. rendelkeznek.. Ma már nem „nagyon megbízhatatlanok”, mivel az áramellátás megszakadása egyre ritkább. Az olyan területeken található otthonok esetében azonban, ahol az áramellátás megbízhatósága sok kívánnivalót hagy maga után, még mindig nem megfelelőek. Kivéve persze, ha a telepítést tervezik

A gázkazán öntöttvas hőcserélője

Gyakorlatilag örökké tartó, korrózió- és mészkőálló öntöttvas hőcserélő.

A hőcserélő a kazán fő és legértékesebb eleme – az égéstér falai. Az égéstérben égő gáz felmelegíti a kazán falai körül kialakított vízköpennyel ellátott hőcserélőt. A hőcserélőből a hőátadó folyadék az egész fűtési rendszerben kering, átadja a hőt a radiátorokon keresztül és vissza a radiátorokba. A hőcserélő anyaga meghatározza annak tartósságát és költségeit. A padlóra állított kazánoknál két lehetőség van:

  1. Acél hőcserélő. Olcsón előállítható és a leggyakoribb megoldás, főként a költségvetési és a közepes árszegmensben telepítik. Az acél hőcserélő meglehetősen könnyű, ellenáll a hirtelen hőmérséklet-ingadozásoknak és a szállítás közbeni ütéseknek, javítható. Jelentős hátránya azonban az acél korrózióval szembeni érzékenysége. A falvastagságtól, a korróziógátló bevonat minőségétől, a hőátadó közeg minőségétől és a változtatások gyakoriságától függően az acél hőcserélők élettartama átlagosan 12-18 év, amely után a szerkezet szivárog.
  2. Öntöttvas hőcserélő. Az öntöttvas hőcserélővel ellátott kazánok 2-3-szor drágábbak, mint az acélból készültek. Az öntöttvas szerkezet sokkal nehezebb és törékenyebb; hosszabb ideig tart a felmelegedés, de a hő megtartása is hosszabb ideig tart az égő kikapcsolása után. Jelentős előnye a korrózióval szembeni ellenállás, így az öntöttvas hőcserélők élettartama általában 30 év vagy több, és a hőátadó közeggel szemben támasztott követelmények sokkal alacsonyabbak (gyakorlatilag bármilyen szennyezetlen víz használható). Kérjük, vegye figyelembe, hogy a szürke öntöttvas sajátossága, hogy érzékeny a hirtelen hőmérséklet-különbségekre, ezért nagy házakban, ahol a hőmérséklet-különbség az előremenő és a visszatérő vezeték között 50-55°C vagy annál nagyobb, javasoljuk egy háromutas szelep beépítését a csővezetékbe, amely a meleg vizet a visszatérő vezetékbe keveri.

Az égéstér típusa határozza meg az oxigénbevitel és a kipufogógáz-kibocsátás módját, valamint a helyigényt, a zajszintet és a kazán költségét.

A gáztüzelésű atmoszférikus kazán működési elve

A klasszikus, padlóban álló, gázzal működő atmoszférikus hőcserélő működési elve.

A nyitott égéstérrel működő kazánokat klasszikus atmoszférikus kazánoknak is nevezik – működési elvüket az előző fejezetekben már ismertettük. A ház alján lévő nyílásokon keresztül természetes módon szívják be az égéshez szükséges oxigént, és az égési gázokat természetes huzat segítségével egy függőleges kéményen keresztül fújják ki. A légköri kazánok általában olcsók és megbízhatóak, energiafüggetlenek, könnyebben karbantarthatók és szinte hangtalanok,

  1. A légköri kazánok hatékonysága és gazdaságossága alacsonyabb, mint a legolcsóbb, zárt égéstérrel rendelkező modelleké.
  2. Fokozott követelmények a helyiségekkel és a kéményekkel szemben. A megfelelő égés érdekében a helyiséget jól kell szellőztetni, beleértve a kényszerszellőztetést is. A stabil füstcső biztosítása érdekében a kéményt az összes követelménynek megfelelően kell megtervezni.
  3. A nyitott égéstérbe szerelt légégők hajlamosak gyorsabban eltömődni és rendszeres karbantartást igényelnek, bár könnyebben tisztíthatók.

Általában a legtöbb padlóra állított gázkazán még mindig atmoszférikus, mivel a vevő költségvetése a legtöbb esetben korlátozott, és a függőleges füstelvezető már be van építve.

A gázkazán zárt égéstere

A zárt égéstérben a beáramló levegőt az utcáról egy turbófúvó vezeti ki, ezért a turbókazánok mindig energiafüggetlenek. Az utcáról történő egyidejű légbeszívás és a füstgázkibocsátás elérése érdekében koaxiális füstgázt (oldalirányban, „cső a csőben”) alkalmaznak, ahol a kipufogógáz a belső csövön keresztül, a légbeszívás pedig a cső és a külső cső közötti résen keresztül történik. A turbinaventilátor fordulatszámát az automatika szabályozza, így az oxigén és a gázkeverék aránya mindig optimális.

Az álló gázkészülékeknél a zárt égéstér csak a magas árkategóriájú, 80 ezer eurótól kezdődő drága modellekben használatos. rubel. Az ilyen kialakításnak azonban számos előnye van: nagyobb hatásfok és ezáltal alacsonyabb gázfogyasztás; nincs megnövekedett követelmény a helyiségekkel szemben; könnyebb a kémény felszerelése.

Ezt a pontot messze az elejétől helyeztük el, mert a padlóra álló kazánok esetében a legtöbbjük a korábban leírt szabványos konvekciós kazánok. A kondenzációs modellek ára 170 000 és 190 000 USD között van. dörzsölje., de a teljesség kedvéért érdemes megemlíteni őket.

Kondenzációs egykörös gázkazánok működési elve

Egyszerű kondenzációs egykörös gázkazán tervezése.

A fő különbség a kondenzációs kazánok és a hagyományos konvekciós kazánok között a kiegészítő hőcserélő, amely a füstgázok kondenzátumából származó további hőt gyűjti össze. Így a hőenergia jelentős része nem jut ki a kéménybe, és a füstgáz hőmérséklete átlagosan 40-60 °C. Ez a hatékonyságra is hatással van, amely modelltől függően 15-25%-kal magasabb. A kondenzációs kazánoknál azonban számos árnyalat van.

Először is, az állandóan keletkező kondenzátumot speciális vegyszerekkel semlegesíteni kell, és nem szabad a csatornába engedni. Másodszor, csak alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerekben (széles radiátorok, ahol a hűtőközeg hőmérséklete nem haladja meg az 50 °C-ot, padlófűtés stb.) mutatják a maximális hatékonyságot..). Harmadszor, tekintettel a rendkívül magas költségekre, a kondenzációs kazánok megtérülési ideje oroszországi körülmények között eléri a 10 évet. Ha a költségvetése nem korlátozott, akkor választania kell, hogy a berendezés megvásárlásán vagy az üzemanyagon spóroljon. Érdemes megjegyezni, hogy a kondenzációs gázkazánok jelentősége az üzemanyagárak emelkedésével egyre nő.

A nyitott gázszelepen keresztül a tüzelőanyag az égőbe kerül, amely egyenletesebben osztja el azt az égéstérben. A gázégőknek három fő típusa van, és ettől függ a hatékonyságuk és a kényelmük:

  1. Egyfokozatú. A legegyszerűbb és legolcsóbb, de egyben a legkevésbé hatékony be- és kikapcsolási mechanizmus. Gázellátáskor az égő 100%-os teljesítménnyel működik, a beállított hőmérséklet elérésekor pedig teljesen kikapcsol.
  2. Kétlépcsős. Hatékonyabb mechanizmus, amely egyenletesebben és pontosabban képes fenntartani a beállított hőmérsékletet. Az égő kezdetben 100%-os teljesítményen gyullad be, de amikor a hőmérséklet eléri a kívánt szintet, a teljesítményt 40 vagy 50%-ra csökkenti.
  3. Moduláris. 10 és 100% közötti fokozatmentes kapacitásbeállításra képes automatikus üzemmódban. A lángmoduláció lehetősége nemcsak az égés hatékonyságát és az azonos hőmérséklet kényelmes fenntartását befolyásolja, hanem magának az égőnek és a hőcserélőnek a tartósságát is. A gázkazán számára nem az időszakos be- és kikapcsolás az ideális, hanem az, hogy a lehető legkevesebb energiával a lehető legtovább égjen. A moduláló égő rendelkezésre állása ma már nem ritka, ez a paraméter mindig a modell jellemzőiben van megadva.

A gázkazán hatásfoka a felhasznált tüzelőanyag mennyiségének és a termelt hőmennyiségnek az aránya. Minél magasabb a hatásfok, annál gazdaságosabb a kazán. Ezt a paramétert azonban nem csak úgy a végére tettük, hanem sokkal fontosabb a fent leírt paraméterek kiválasztása. A gyakorlatban a hatékonyság 1,2,3% -os különbsége nem is százakban, hanem havi több tíz rubelben fejeződik ki. A hatásfok függ továbbá a hőmérséklet-szabályozástól (a normál hatásfok érdekében nem ajánlott a közeget 70 °C-nál magasabb hőmérsékletre melegíteni) és a kazán teljesítményétől is.

Például a szolgáltatási kézikönyv a gázkazánok Protherm Wolf KSO teljesítmény 12,5 kW és 16,0 kW jelzi, hogy amikor dolgozik a maximális teljesítmény (12,8 kW és 16,3 kW, illetve), a hatékonyság 92,5%, míg a minimális teljesítmény (4,5 kW és 5,8 kW) – csökken, és csak 78,4% -os. Ezért sokkal fontosabb a kazánegység megfelelő kapacitásának kiválasztása, és nem 1-2%-os hatékonyságbeli különbség kergetése. A legfontosabb, hogy ne vegyük figyelembe a 87%-nál alacsonyabb hatásfokú modelleket – az ilyen konstrukciókat 2020-tól kezdve technológiailag alkalmatlannak tekintik

Mint már említettük, az optimális teljesítményt nem csak azért kell megválasztani, hogy a fagycsúcsok idején is elegendő legyen, hanem azért is, hogy a kazán ne pazarolja feleslegesen a tüzelőanyagot azzal, hogy folyamatosan a teljesítmény kevesebb mint felénél működik.

Egy szabványos, nem szigetelt vagy rosszul szigetelt ház esetében Moszkva külvárosában, 2 tégla falazattal és 2,7-3 m-es belmagassággal elfogadott norma: 1 kW kazán hőteljesítmény 10 m2 fűtött területre vetítve. Javasoljuk továbbá, hogy 15-20%-os teljesítménytartalékot építsen be, és ha kétkörös modellt tervez, akkor még egy + 20-30%-os tartalékot. Az ilyen egyszerű számítások elegendőek az otthonok túlnyomó többségénél.

Például a fent leírt 115 m2 alapterületű ház esetében a fűtőberendezés minimálisan szükséges teljesítménye (115/10) * 1,2 = 13,8 ≈ 14 kW. Ha kétkörös modellt vagy hőakkumulátort terveznek – 13,8 * 1,3 = 18 kW.

Csak az alapvető paraméterek meghatározása után lehet figyelmet fordítani a további funkciókra:

  • A modern védelmi rendszerek – túlmelegedés elleni védelem, fagyálló rendszer, a keringető szivattyú blokkolása elleni védelem – elérhetősége minimálisra csökkenti a balesetek kockázatát, még a berendezés súlyos megsértése esetén is;
  • külső vezérlési lehetőség – a külső helyiségtermosztátok csatlakoztatására szolgáló speciális terminálok nem minden modellnél állnak rendelkezésre, de jelenlétükkel a legmagasabb árkategóriájú padlókazánokba szerelt legfunkcionálisabb vezérlőrendszer mindössze 5-7 ezer forintért érhető el. dörzsölje. A legfontosabb a programozási üzemmód, amely lehetővé teszi a kazán működésének ütemezését a következő napra vagy hétre, ami üzemanyag-megtakarítást eredményez (akár 30%);
  • cseppfolyósított gázzal működő égő felszerelésének lehetősége – a cseppfolyósított gázzal való fűtés rendkívül drága és nem kifizetődő, de egy távoli területen nélkülözhetetlen lehet.

Protherm Gepard 23 MOV

Műszaki jellemzők:

  • a kazán kétkörös típusú;
  • Nyitott égéstérrel rendelkezik;
  • A tágulási tartály térfogata 5 liter;
  • A melegvíz-kibocsátás 1,5-11 l/perc;
  • A teljesítményfelvétel 10,4 és 25,8 kW között mozog;
  • A nettó teljesítmény 9-23,3 kW
  • Állítható melegvíz-hőmérséklet – 38 és 60 °C között
  • teljes méretek (H/W/H) – 742/410/311 mm;
  • a súlya 31 kg;
  • Rozsdamentes acél lemezes hőcserélő;
  • 1-10 atm nyomáson működik;
  • A PB-gázfogyasztás 1,9 kg/h, a földgázfogyasztás pedig 2,73 m³/h;
  • kapacitás 90,3%.

Modell leírása

A falra szerelhető fűtőkazán beépített LCD kijelzővel és mechanikus nyomógombos vezérléssel van felszerelve. A készülék működési adatai megjelennek a képernyőn, így bármikor nyomon követheti a fűtési folyamatot. Robusztus égő nikkel-króm ötvözetből készült.

Szobatermosztáttal szabályozható. A biztonságos működést a beépített huzat-, vízáramlás- és lángszabályozó érzékelők biztosítják.

a kazán fagyásgátló, háromutas szelep és szivattyú elakadásgátló funkcióval van felszerelve. Beépített diagnosztikai rendszer figyeli a készülék állapotát, valamint lokalizálja és pontosan meghatározza az esetleges hibákat.

Előnyök és hátrányok

Könnyen telepíthető és karbantartható, ergonomikus, megbízható, kompakt, télen-nyáron-nyáron üzemmódban működik. A számos szolgáltatási beállítás lehetővé teszi a legkényelmesebb üzemmód kiválasztását.

Hátrányai: alacsony teljesítmény, magas gázfogyasztás, érzékenység a vízben lévő szennyeződésekre. A fűtés kikapcsol, amikor a víz melegítése folyik, és fordítva.

Kémény nélküli helyiségekben nem helyezhető el. Kiegészítő levegőellátást igényel, nem használható kényszerelszívással rendelkező helyiségben.

Telepítés és utasítások

A fűtőberendezés átvételekor ellenőrizze a csomag tartalmát, megjelenését, a jótállási jegyet és a teljes használati útmutatót. A kazán beszerelését, csatlakoztatását, beállítását és első üzembe helyezését a gyártó szakemberének kell elvégeznie.

A működés során a következő pontokat kell figyelembe venni:

  • A javítás, alkatrész- vagy berendezésrészek cseréje speciális szervizközpontokban történik;
  • A különböző beállítások megváltoztatását szintén szakembernek kell elvégeznie;
  • a kazán testén lévő összes jelölést a kazán teljes élettartama alatt meg kell őrizni;
  • Ha a jótállási időszak alatt ezeket a pontokat nem tartják be, a vállalatnak lehetősége van a jótállás visszavonására.

A kazánok alkalmazási köre és jellemzői

Jellemzően a gázüzemű padlófűtéses kazánokat nagy házakba szerelik be. Az átlagos terület, amely elegendő az ilyen egységek fűtéséhez, 500 négyzetméter. m, és teljesítmény – kb. 50-70 kW (maximális teljesítmény – 1000 kW).

A berendezés hatékonysága meglehetősen magas – általában nem kevesebb, mint 90%. A súly elérheti a 150 kg-ot – a padlóra állított gázkazánok a legnehezebb fűtőberendezések közé tartoznak.

Az ilyen kazánokat általában online szolgáltatásokat vásárolnak, amelyek jó választékot és elfogadható árakat kínálnak. Ezen túlmenően, ha padlóra szerelt gázkazán (Baxi, Navien vagy más ismert gyártó, amelynek kereskedője a mi cégünk) vásárlása mellett dönt, akkor két év hivatalos garanciát és a kazánnak a vásárlás napján történő átadását találja.

Alumínium vagy réz hőcserélő?

A gázkazánok között vannak első és második hőcserélővel rendelkező modellek is. Rézzel gyakrabban. Az agresszív marketingpolitika meggyőzött minket arról, hogy a réznél meredekebb nem is lehet. Általában igaz. De kevesen tudják, hogy az alumínium hőcserélővel ellátott kazán hatásfoka kevesebb, mint 1%-kal csökken. Ha kiváló kazánod van, a hőcserélő nem réz, az nem ok arra, hogy ne vedd meg.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy az alumínium hőcserélő használatával a gyártó valóban pénzt próbál megtakarítani.

Értékelés TOP 12 legjobb padlóra álló gázkazán 2020-2021

Ez a minősítés a szakértők és a hétköznapi felhasználók szerint a legjobb padlófűtéses gázkazánokat tartalmazza.

  • Helyszín
  • Név
Top 3 legjobb padlóra álló gázkazánok az ár-minőség arányban
1 Lemax Premium-30B 30 kW
2 Lemax Premium-30N 30 kW
3 BAXI SLIM 1.150 i 14.9 kW
Top 3 legjobb padlóra álló gázkazán
1 Lemax Leader-25N 25 kW
2 Lemax Wise 25 25 kW
3 Lemax Premium-20 20 kW
Top 3 legjobb padlóra álló kétkörös gázkazánok
1 ATON Atmo 10EVM 10 kW
2 Protherm Bear 30 KLZ 26 kW
3 Lemax Premium-20B 20 kW
Top 3 legjobb padlóra álló gázkazán
1 Lemax Patriot-10 10 kW
2 Lemax Premium-16 16 kw
3 Szibéria 17 17.4 kW

A legjobb gázfűtő berendezések öt legjobbja

A gázfűtő berendezések túlnyomó többségét az európai gyártók, valamint az Ázsiai-Csendes-óceáni Gazdasági Közösség néhány képviselője képviseli a klímaberendezések hazai piacán. Hazánkban a legnépszerűbbek közé tartoznak a német, olasz, cseh, szlovák és dél-koreai gázkazánok gyártói.

Az ár-minőségi szint öt legkeresettebb gázkazánja

A népszerűségi besorolás első sorát a Vaillant Group által gyártott német gázkazánok és a . A német „Buderus” márka a második helyen osztozik a legnépszerűbb gyártók között a Viessmann német holdinggal, a harmadik helyen pedig a szlovák Protherm és az olasz gyártó áll .

A következőkben az egyes márkák modellválasztékát, valamint a radiátorok kialakítását és működési jellemzőit tekintjük át.

A legjobb fali egykörös gázkazánok

Kiváló minőségű helyiségfűtés – az egykazános kazánrendszerek elsődleges funkciója. A hőcserélő felmelegíti a ház fűtési rendszerében keringő hűtőközeget (víz, gőz). A falra szerelt egykörös gázkazánokat viszonylag kis méret és jó hatásfok jellemzi (nem kevesebb, mint 90%). Ezek a minták népszerűek a kis helyiségek tulajdonosai körében. Bemutatjuk azokat az egykörös kazánokat, amelyek bekerültek az öt legjobb modell közé.

A német Bosch márka által gyártott fali gázkazán csak helyiségek fűtésére szolgál. Működés közben a készülék 2,8 m3/óra földgázfogyasztással működik. Hőátvivő anyag típusa – víz. Égéstér – turbó, zárt. A Bosch Gaz 6000 WBN 6000 24H egység teljesítménye 24 kW, hatásfoka 93%, súlya 34 kg. Az aktiválás automatikus. A készülék felépítése magában foglal egy keringető szivattyút beépített légtelenítővel, egy ventilátort. LCD kijelző az előlapon, amely a kazán működésével kapcsolatos adatokat és hibakódokat jelenít meg.

Előnyök:

  • Kompakt termék.
  • Magas építési minőség.
  • Nagyvonalú kialakítás.
  • Könnyen irányítható.
  • A teljesítmény, a huzat, a láng és a vízkeringés automatikus szabályozása.
  • Fagyásgátló védelem.
  • Biztonsági érzékelők automatikus kikapcsolási funkcióval.
  • OpenThermTM működési paraméterek szabályozói.

Hátrányok:

  • A burkolat vékony fémből készült.
  • A kezdeti beállítások nehézségei.
  • Magas karbantartási költségek és eredeti pótalkatrészek.

Szlovákiában gyártott szabványos gázkazán. A falra szerelhető készüléket legfeljebb 120 négyzetméter összterületű helyiségek fűtésére tervezték. A Protherm Panther 12 KTO zárt térben, kémény nélkül is telepíthető, t. . Az égési gázokat önállóan és erőteljesen vonja el. Króm-nikkel acél anyag.

Protherm Panther 12

A felhasználók kényelme érdekében a készülék esetében a készülék elhelyezett egy speciális folyadékkristályos kijelzőt. A fűtési folyamatot és a hibakódokat jelző érzékelők kijelzései jelennek meg. Szükség esetén a tulajdonos a nyomógombok segítségével módosíthatja a működési paramétereket. A készülék funkcióinak listája a következőket tartalmazza: túlmelegedés, fagyás elleni védelem, lángszabályozás, kéményhúzás elleni védelem.

Előnyök:

  • Az egység nagy hatékonysága.
  • Kompaktság.
  • Modern design.
  • Biztonságos működés.

Hátrányok: Nincs automatikus üzemanyag-ellátás.

Az Ariston Clas EVO 15 FF System olasz csuklós gázkazán cseppfolyósított vagy földgázzal működik, akár 165 négyzetméteres helyiségek fűtését is képes biztosítani. . A termék teljesítménye 16,5 kW, hatásfoka 93,6%, súlya 30 kg, méretei 400x770x315 mm. A kazán egyetlen óra alatt 1,75 köbméter gázt éget el. A hőcserélő rézből készült. Hőmérséklet-tartomány az áramkörben – +35 és +80 ° C között. A zárt égéstér turbókamrájának, valamint a kényszerhúzásnak köszönhetően a készülék alkalmas kémény nélküli helyiségekbe is.

Előnyök:

  • Kompakt méret.
  • Jó tervezés.
  • Automatikus gyújtás.
  • Elektronikus vezérlés, LCD képernyő, gombok.
  • Fagyás elleni védelem és vízkeringés a rendszerben.

Nincs hátránya.

Buderus Logamax plus GB172i fali gázkazán ultramodern kivitelben. Az egységet nagy hatékonyság és eredményesség jellemzi. A Buderus EasyControl alkalmazás és a telepített web KM200 modul segítségével a tulajdonos okostelefonon keresztül távolról vezérelheti a fűtési rendszert. Az előlap gyártásának anyaga – Buderus Titanium Glass.

Előnyök:

  • Energiahatékonyság (az opcionális Logamatic RC300 vezérlőrendszerrel a kazán megfelel az A+++ energiahatékonysági osztálynak).
  • Stílusos design.
  • Harmonikusan kombinálható bármilyen belsőépítészeti megoldással.
  • Kompaktság (a kazán kis helyet foglal).
  • Kényelem, könnyű használat.
  • Karcálló burkolat, könnyen tisztítható.
  • Sokoldalúság (a készülék ideális lakásokba, magánházakba, irodaházakba stb. történő telepítésre). .).

Hátrányok: az ár magas.

A hazai piacon keresett fali kazánok egyéb gyártói

A Navien termékek kompakt méretük miatt különböznek a többi gyártótól.

Ezek közé tartoznak: Ariston, Navien. Mindkét gyártó kiváló minőségű és megfizethető berendezéseket gyárt.

A legnépszerűbb sorozat a Navien Ace Turbo és az Ace ATMO. A helyi kommunikációs rendszerekhez igazodnak. Az első vonal mesterséges füstgázelvezető rendszerrel van felszerelve, míg a második vonal természetes úton távolítja el azokat. A Navien termékeket kompakt méreteik jellemzik, és minden munkadarab rozsdamentes acélból készül.

Az Ariston mindig is figyelmet fordított a kazánok formájának és méretének eleganciájára, ezért termékei tökéletesen illeszkednek a modern konyhákba, miközben helyet takarítanak meg. Az automatikus vezérlőrendszer teljes mértékben átveszi a kazán irányítását. Megbízható egység moduláló szivattyúval, öndiagnosztikával, többfokozatú gázégővel.

Értékelési táblázat

  • Értékelési pozíció/cím
  • Szakértői értékelés
  • Árkategória rub.
Olcsó fali kazánok
1: Lemax Patriotc 99 a 100-ból 18,400-ról 18,424-re
2: Oasis BM-18 97 a 100-ból 25 190-26 300
3: Mizudo M24T 86 a 100-ból 32 200-33 555
4: BaltGaz SL 17 T 86 a 100-ból 18 500-19 500
Felső falra szerelt konvekciós típusú kazánok
1: Buderus Logamax UO72-12K 96 a 100-ból 32 445-től 32 750-ig
2: BOSCH Gaz 6000 W 94 a 100-ból 32 450 és 48 000 között
3: BAXI ECO-4s 24F 92 a 100-ból 31 570 és 33 120 között
Falra szerelt kondenzációs kazánok
1: Protherm lynx 25/30 MKV 99 a 100-ból 63 400 és 64 123 között
2: Vaillant ecoTec plus VU INT IV 346/5-5 98 a 100-ból 112 830-115 889
3: BAXI LUNA Duo-tec 40 94 a 100-ból 79 620 és 81 850 között
Top 3 padlóra álló egyszemélyes kazán
1: Lemax Clever 20 99 a 100-ból 29 134-38 150
2: Szibéria 17 17.4 90 a 100-ból 22 356-tól 24 987-ig
3: BAXI SLIM 1.230 IN 98 a 100-ból 56 250-től 56 710-ig
Padlón álló kondenzációs kazánok
1: Ferroli Quadrifoglio B 70 99 a 100-ból 278 313-tól
2: BAXI POWER HT 1.650 98 a 100-ból 179 000-től
3: Fondital Giava KRB 24 96 a 100-ból 367 618-417 754
Olcsó, padlóra állított dupla kazán
1: ATON Atmo 10EBM 99 a 100-ból 20 500-21 690
2: Lemax Premium 30V 97 a 100-ból 31 300-tól 33 120-ig
3: Navien GA 35KN 78 a 100-ból 36 025-36 990
Padlón álló kazánok beépített kazánnal
1: Protherm Bear 30KLZ 994 a 100-ból 140 529-144 680
2: Ferroli Pegasus D 40 98 a 100-ból 192 890-194 400
3: ACV HeatMaster 45 TC 96 a 100-ból 527 700-tól 531 140-ig

Mi teszi a Vaillant kazánokat jobbá a Baxi kazánoknál??

  • Modern technológia – a termékpalettán energiatakarékos kazánok, kondenzációs kazánok (több mint 100%-os hatásfokkal a társaikhoz képest), okostelefonon keresztül távirányítható modellek iOS és Android rendszerrel, csendes és maximálisan biztonságos kazánok a kényelmes elhelyezéshez még a lakótérben is, stb. szerepelnek..
  • Hatalmas teljesítménytartomány (10 és 2240 kW között), így akár 100 m2 -es házak és lakások fűtése is megoldható 20+ ezer m2 -ig. Számos modell kaszkádban van telepítve.
  • Német építési minőség, robusztusság, tartósság.
  • Fejlett automatizálás és elektronika.
  • Fejlett öndiagnosztika rengeteg ellenőrizhető paraméterrel.
  • Kétkörös kazánok átfolyós vízmelegítő funkcióval.
  • Hatékonyság (a kondenzációs modellek 20%-kal jobbak a versenytársaknál).
  • Sárgaréz hidraulikus csoport (tartósabb).

Égető

A legtöbb esetben az égők lyukakkal ellátott csövek formájában vannak, amelyeken keresztül a levegővel kevert gázt vezetik. Az égő úgy van kialakítva, hogy az égést és annak intenzitását fenntartsa. Az égő lehet atmoszférikus vagy kényszerített égő. A második típus csak ventilátor jelenlétében képes működni, ezért zajosabb. Ez a változat azonban hatékonyabb, mivel lehetővé teszi a levegő szabályozását. A légköri égőket hosszú élettartam, rezgésmentes működés és teljes gázégetés jellemzi.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Avgustin Simon

Üdvözlöm a lakókomfort és a lakberendezés minden kedvelőjét! A nevem Avgustin Simon, egy tapasztalt tervező, akinek szíve tele van egy évtizednyi tapasztalattal és szenvedélyes szenvedéllyel az életterek átalakítása az időtlen elegancia és kényelem birodalmává.

Meghittseg.info -magazin belsőépítészetről, dekorációról és lakásfelújításról
Comments: 1
  1. Gergely Hargitai

    Milyen márkájú és típusú gázkazánok lesznek elérhetőek a legjobb kétkörös víz- és fűtéskombinációért 2022-ben?

    Válasz
Megjegyzések hozzáadása