...

A legjobb SSD meghajtók laptophoz és PC-hez 2020-2021-ben

Hello GT! Egy minőségi SSD felszabadítja bármely laptop teljesítményét. Jó, ha azonnal telepítik, de mi van, ha nem?? A különböző SSD-választék megismerése és annak eldöntése, hogy melyik a legjobb a mobil számítógép frissítéséhez.

Az SSD tömeges használata a laptopokban akkor kezdődött, amikor az Intel bevezette az Ultrabook koncepciót. Még az SSD-vel ellátott kis ultrabookok is sokkal gyorsabbnak bizonyultak, mint a HDD-vel felszereltek. És ez lett a laptop-felhasználók legjobb motivációja a frissítésre, amióta a mobil számítógépek kivehető processzorai és grafikus gyorsítói eltűntek, mint osztály.

Számos ok szól amellett, hogy manapság SSD-t válasszunk, többek között a rezgés- és ütésállóság, a gyors teljesítmény és az alacsony energiafogyasztás. Egészen a közelmúltig az SSD-k ára volt az egyik legnagyobb akadály, de mára az ár csökkent, és a memóriacellák hibaaránya olyan alacsony, hogy az SSD-k az adatbiztonsággal kapcsolatos aggályok nélkül alkalmasak mindennapi használatra.

Csak vegye meg az első SSD-t, amit nem engedhet meg magának: Fontos, hogy szakértelemmel és érzékenységgel válasszon meghajtót a rendszeréhez. A piacon számos termék van különböző árkategóriákban, és lehetséges, hogy egy 5k-s meghajtó ugyanolyan teljesítményt nyújt, mint a 15k-s társa. Tehát megéri a többletköltséget?? Hogy jobban megértsük ezt a kérdést, nézzük meg a különböző SSD-típusokat.

Hogyan válasszuk ki a legjobb SSD-t laptopunkhoz vagy asztali számítógépünkhöz?

Ami a jellemzője minden számítógépnek? Számítógépe villámgyorsan számol és dolgozza fel az adatokat. Egy számítógépet mindig az adatfeldolgozás sebessége alapján ítélünk meg. A processzor másodpercenként több milliárd ciklust képes kezelni. Azonban sok időt pazarol arra várva, hogy a merevlemezek. A merevlemezek azért lassúak, mert mozgó alkatrészek vannak bennük. A probléma megoldásának ideális módja tehát egy jó szilárdtest-meghajtó (SSD) telepítése.

A gyors feldolgozás titka a számítógép kapacitása. Következésképpen a számítógép lassításának legegyszerűbb módja, ha a CPU-t (központi feldolgozó egységet) egy lassú.

SSD gyártók

A legjobb SSD-gyártó a Samsung, de többe kerül, mint bárki más. De ezek a leggyorsabbak, legmegbízhatóbbak, hosszú és problémamentes garanciával.

A technológia szempontjából a következő legjobb az Intel. Az SSD-ik átlagosan magasabbak, mint a többiek, de jó minőségűek. De van köztük néhány problémás modell, ezért érdemes átnézni a véleményeket és a véleményeket.

A legjobb ár-érték arányt a Crucial és a Plextor SSD-k nyújtják, amelyek majdnem olyan jók, mint a Samsung vagy az Intel, de az ár töredékéért.

A jól bevált A-DATA márka SSD-meghajtói szintén költség/teljesítmény kompromisszumot jelentenek.

Nem ajánlom a Kingston márkanév alatt értékesített SSD-k vásárlását, mert a legtöbbjük nem felel meg az állított jellemzőknek, és a sebességük töltéskor erősen csökken. Ez a gyártó azonban a HyperX sorozat felső kategóriás SSD-it is kínálja, amelyek jobb minőségűek, és a drága csúcsmárkák alternatívájának tekinthetők.

Továbbá nem ajánlom az OCZ és a Transcend SSD márkákat, mert köztük számos modell van különböző problémákkal (nem látja a számítógépet, alacsony sebesség, hirtelen leállás).

A híres merevlemezgyártó Western Digital a közelmúltban felvásárolta a SanDisk SSD-fejlesztő és -gyártó céget. Most mind a WD, mind a SanDisk forró, hogy fontolóra vegye a vásárlást. A WD megtartotta a kényelmes színkódolást: zöld (olcsó, lassú SSD-k), kék (középkategóriás) és fekete (gyors meghajtók). A SanDisk Plus (alsó kategóriás), Ultra (középkategóriás) és Extreme (felső kategóriás) sorozatai.

Általánosságban elmondható, hogy az olcsó és népszerűtlen márkák olyanok, mint a lottó, lehet, hogy szerencséd lesz, de az is lehet, hogy nem. Ezért javaslom, hogy lehetőleg ne vásárolják meg őket. És az ajánlott márkák modelljeinél egyébként is jobb, ha megnézzük a véleményeket, mivel „van egy ezüst bélés”.

Miben különbözik egy SSD a HDD-től?

Jellemzők Szilárdtest-meghajtó HDD
Teljesítmény – Fájlmásolás/írás sebessége Gyors Közepes
Energiafelvétel Alsó További
Mozgó alkatrészek Nem 2 vagy több
Zaj 0 dB 27dB
Költségek Magas Alacsony
Kapacitás Legfeljebb 1 TB Általában 500GB és 2TB között laptopok esetében
Indítási idő Körülbelül 10-13 másodpercig tart Körülbelül 30-45 másodperc
Kudarcok aránya A meghibásodások közötti átlagos idő 2,0 millió óra Meghibásodások között átlagosan 1,5 millió órát töltött el
Megnyíló fájl sebessége Akár 30%-kal gyorsabb, mint a HDD Lassabb, mint az SSD

Hozzáférési idő

A hozzáférési idő azt határozza meg, hogy a meghajtó milyen gyorsan találja meg a kívánt fájlt, miután egy program vagy operációs rendszer kérte azt. A tipikus HDD-k 10-19 ms (milliszekundum) tartományban vannak, ami nagyban befolyásolja a rendszer reakciókészségét és a kis fájlok másolásának sebességét.

Az SSD-k a mozgó alkatrészek hiánya miatt akár 100-300-szor gyorsabb hozzáférési idővel rendelkeznek.

Így általában figyelmen kívül hagyják, hogy bármilyen SSD meghajtó meglepően gyors hozzáférési sebességet biztosíthat, és még a legalacsonyabb árú SSD is jobban teljesít, mint bármely HDD, jelentősen növelve a rendszer reakciókészségét.

Hogyan válasszunk SSD-t?

Amit vásárlás előtt tudnia kell az SSD-meghajtókról?

Győződjön meg róla, hogy az alaplapon vannak M foglalatú meghajtók számára alkalmas foglalatok.2. Ha ez nem áll rendelkezésre, fontolja meg egy adapter használatát. A számítógépháznak elegendő helyet kell biztosítania az adapter számára is.

Kapacitás. Manapság válasszon 240 GB-os vagy nagyobb SSD-ket. És ha lehetséges, frissítsen 500 GB-nál kezdődő kapacitású meghajtókra. Ez jó egyensúlyt biztosíthat az ár és a teljesítmény között.

A SATA olcsóbb, mint mások. Ha a számítógépe támogatja az NVMe PCIe vagy Optane szilárdtest-meghajtókat, akkor az ilyen technológiákat használó meghajtók használata ajánlott. A SATA-meghajtók azonban világszerte a legelterjedtebbek. Olcsó, de nagy teljesítményt nyújtanak. El kell fogadnia a sebességgel kapcsolatos kompromisszumot, mivel a SATA-meghajtók lassabbak, mint más SSD-meghajtók.

Az SSD-k mindig jobbak lesznek a HDD-knél – a legrosszabb SSD-k legalább háromszor olyan gyorsak, mint a HDD-k.

Most néhány gyakran feltett kérdést fogunk megvizsgálni, amelyek segíthetnek megérteni, hogyan válasszuk ki a legjobb SSD-t a számítógépünkhöz.

Melyik SSD-vel kompatibilis a számítógéped??

Napjainkban az SSD-k különböző formájú, különböző hardver- és szoftvercsatlakozásokkal működő változatban kaphatók. Az eszközétől függ, hogy milyen típusú SSD-re van szüksége. A legújabb, középkategóriás és csúcskategóriás alaplapokkal rendelkező játék-PC-k támogatják az összes modern SSD-típust.

A modern, vékony laptopok azonban az M formátumtényező felé mozdulnak el.2, mivel nincs hely egy hagyományos 2,5″-os meghajtónak.

Néhány laptopgyártó közvetlenül az alaplaphoz forrasztja a tárolót. Ezzel a technológiával nincs esélye a frissítésre. Ezért ki kell derítenie, hogy lehetséges-e frissíteni a meghajtót a készülékén.

A lényeg

Nem rossz választás SSD-khez
Most már csak össze kell foglalni és el kell dönteni, hogy melyik SSD-t vásárolja meg. Ezért a következőket kell megfontolni:

  1. Ha olyan SSD-t keres laptopjához, amely egyszerű feladatokra összpontosít, akkor egy M2 vagy 2,5 MLC memórián alapuló SSD ideális lenne.
  2. Professzionális és „nehéz” alkalmazásokhoz ideális a nagy sebességű M2 PCIe X4 és TLC memóriával.

Feltétlenül figyelembe kell vennie a korábban tárgyalt pontok sajátosságait. Csak gondos összehasonlítással lehet jó döntést hozni.

Milyen típusú SSD-k vannak a piacon?

Az SSD-k négyféleképpen készülnek

  • 2,5″ (SATA)

A 2,5 hüvelykes SATA ( Serial Advanced Te chnology Attachment ) meghajtók a ma kapható legelterjedtebb szilárdtest-meghajtók. Ezek a meghajtók a laptopok merevlemezeinek formáját utánozzák, és ugyanolyan SATA-kábelekkel és interfésszel csatlakoznak.

Ha tehát a notebookja rendelkezik 2,5″-os HDD-foglalattal és egy tartalék SATA-csatlakozóval, akkor választhatja az SSD telepítését. Ha azonban a számítógépének nagyobb rekeszei vannak a 3,5 hüvelykes HDD-k számára, akkor adapterrel telepíthet 2,5 hüvelykes SATA.

  • SSD AIC

Az AIC SSD-k viszonylag gyorsabbak, mint a SATA-meghajtók, mivel ezek PCI Express buszon működnek. Az AIC-meghajtókat közvetlenül az alaplapi kártyák vagy RAID-vezérlők számára jellemzően használt alaplapi bővítőhelyekre csatlakoztathatja. Ezek a meghajtók csak az asztali számítógépek számára jelentenek opciót. Szükséged lesz egy üres résre is, hogy elférjenek.

Ha már van telepített videokártyája, akkor ezeket a meghajtókat nem tudja használni. A modern asztali számítógépek azonban rendelkeznek egy extra foglalattal.

  • M SSD meghajtók.2

M.2 ideális noteszgépekhez, mivel ez egy kisméretű meghajtó, mérete egy USB-pendrive-hoz hasonlítható. Ezek a lemezek azonban néhány számítógépen is megtalálhatók. Egyes alaplapok kettőnél több M foglalattal rendelkeznek.2, így RAID-ban vezetheti a meghajtót.

M.2 db 80 mm hosszú és 22 mm széles. A leggyakoribb méret például az M.2 2280-as típus (22 a szélesség, 80 a hossz). A legnagyobb M.2 1TB és 2TB közötti méretben kapható.

Milyen SSD-kapacitást válasszon?

Az SSD-k többféle kapacitással készülnek. Kiválaszthatja az igényeinek megfelelőt.

  • 128 GB

Ezek az SSD-k rendelkeznek a legkisebb kapacitással. Miután betöltötte a Windows-t és néhány játékot, elfogy a hely. Következésképpen jelenleg már nem ajánlott ezeket a meghajtókat megvásárolni. Ráadásul hasonló költséggel frissíthet a következő kapacitásra.

  • 250 GB kapacitás

Egy nagyobb SSD-hez képest a 250 GB-os kapacitás észrevehetően olcsóbb. Azonban ezek kapacitása is korlátozott, különösen, ha a meghajtót operációs rendszer, jó játékok és nagy multimédiás könyvtár elhelyezésére használja. Egy 250 GB-os SSD-nek általában elegendőnek kell lennie, de bármikor választhat 500 GB-ot is, ha van kapacitása többet költeni.

  • 500 GB kapacitás

Manapság ez az SSD ideális meghajtó az átlagos számítógép- vagy laptop-felhasználók számára. Jó ár/teljesítmény arányuk is van.

  • 1 TB kapacitás

Az 1 TB-os meghajtók elegendő helyet biztosítanak az operációs rendszernek, a főbb alkalmazásoknak, a legújabb játékoknak és a kiterjedt multimédiás könyvtárnak.

  • 2 TB kapacitás

A 2 TB-os meghajtó érezhetően drágább lesz. A normál felhasználóknak nincs szükségük ezekre a meghajtókra a számítógépükben. A nagy multimédia fájlokkal dolgozó szakemberek vagy a nagy játékkönyvtárral rendelkező lelkes játékosok a 2 TB-os háttértárat választják.

  • 4 TB kapacitás

A legdrágább SSD a piacon.

Fontolja meg egy különböző kapacitású SSD hozzáadását a nagyobb tárolókapacitás és sebesség érdekében. Ezzel pénzt takaríthat meg. Egy 500 GB-os meghajtó elegendő az átlagfelhasználó számára. Jelenleg 4000gb, a legdrágább high-end HDD. Alkalmas a számítógépet hivatásszerűen használók számára.

250 GB-os modellek legjobb ár-érték arányban

Az SSD-k ebben a kategóriában viszonylag olcsók.

Az összes vizsgált modellt hosszú élettartam, csendes működés és az alkatrészek tartóssága jellemzi.

Top 3 legjobb 250GB SSD laptophoz ár-érték arányban.

Samsung 860 EVO 250 GB (MZ-76E250BW)

A szilárdtest-meghajtó jelentősen növeli a notebook teljesítményét és növeli a belső tárolókapacitást.

250 GB szabad tárhely elegendő az operációs rendszer, a szoftverek és a játékok telepítéséhez.

A Samsung 860 EVO 250 GB (MZ-76E250BW) fizikai interfésze SATA-kompatibilis.

A legújabb MJX sorozatú vezérlő és az MLC 3D NAND memóriachipek a legigényesebb felhasználók igényeit is kielégítik.

Jellemzők SMART, TRIM, WWN, AES-256 titkosítás. A készülék miniatűr méretű. 5 év garanciaidő.

Főbb jellemzők:

  • Lemezkapacitás 250GB
  • A flashmemória típusa MLC 3D NAND;
  • vezérlő – Samsung MJX;
  • 550MB/s – 520MB/s írási-olvasási sebesség;
  • 1,5M óra MTBF
  • méretek (SzxHxT) 69.85×6.8x100mm.

Előnyök

  • A Windows és más operációs rendszerek és programok nagy indítási sebessége;
  • A legújabb MJX vezérlő;
  • Gyors puffer LPDDR4 memóriával;
  • potenciális megbízhatóság (5 év garancia);
  • Hosszú írási kitartás.

Hátrányok

  • vonzó árcédula;
  • „szegényes” felszerelés;
  • hőfelhalmozódás működés közben.

Kingston 240 GB (SA400S37/240G)

A szabványos 2,5 hüvelykes formátumú modell megfizethető termékként készül a laptopok felszereléséhez.

A Kingston 240 GB (SA400S37/240G) nagy olvasási/írási sebességgel és gyors hozzáféréssel rendelkezik a véletlenszerű adatblokkokhoz.

Rázkódás- és rezgésálló, kiváló energiahatékonysággal.

Ez utóbbi tényezőt a hagyományos merevlemezes meghajtókhoz képest 4-8-szor alacsonyabb energiafogyasztás jellemzi.

A gyártó állítása szerint 80TB vagy annál nagyobb írási tartósságú. 3 év garanciaidő a készülékre.

Főbb jellemzők:

  • 240 GB meghajtó kapacitás;
  • flash memória típusa – 3D TLC NAND
  • Vezérlő – Phison PS3111-S11;
  • 500MB/s és 350MB/s közötti írási-olvasási sebesség;
  • MTBF 1.0M óra
  • Méretek (Sz×H×D) – 69,9×7×100 mm.

Előnyök

  • megfizethető ár;
  • nagy sebességű teljesítmény;
  • Állítások megbízhatósága;
  • Magas építési minőség.

Hátrányok

  • Kis beágyazott gyorsítótár;
  • 3 év garancia;
  • Sebességvesztés nagy adathalmazok írása közben.

Western Digital WD Green SATA 240 GB (WDS240G2G0A)

SSD-meghajtó klasszikus fekete és zöld dizájnban, amely segít növelni a teljesítményt és a memóriát bármely notebook PC-n.

A Western Digital WD Green SATA 240 GB (WDS240G2G0A) a legújabb memóriachipet tartalmazza.

A maximális adatolvasási sebesség 545 MB/s. Formafaktor 2.5″ és ultra-kompakt mérete szinte minden notebook PC modellel kompatibilissé teszi.

A mozgó vagy szétszerelhető alkatrészek hiánya kedvezően befolyásolja a készülék élettartamát. 1,080 napos jótállási idő.

Főbb jellemzők:

  • 240 GB kapacitás;
  • Flash memória típusa – TLC 3D NAND;
  • Silicon Motion vezérlő;
  • Írás-olvasási sebesség – 545 MB/s – 465 Mbájt/mp;
  • 1,0 millió óra MTBF
  • méretek (Sz×H×D) – 69.85×7×100.5 mm.

Előnyök

  • Hosszú garanciaidő;
  • nagy mennyiségű szabad hely;
  • vonzó ár;
  • Nagy sebességű olvasási teljesítmény kis fájlok esetén.

Hátrányok

  • nem a leggyorsabb írási sebesség;
  • Nem a legjobb olvasási teljesítmény nagy fájlok esetén;
  • Nem kritikus házhő.

Crucial MX300 CT1050MX300SSD1: SSD-meghajtó

Az MX300 SSD segít növelni a számítógép sebességét és hatékonyságát. A meghajtó lehetővé teszi a rendszer másodpercek alatti indítását és a legigényesebb alkalmazások futtatását. Ez az SSD a legújabb 3D NAND flash memóriatechnológiát használja.

A Crucial MX300 a Micron, a világ vezető szilárdtest-meghajtó gyártója által alkalmazott fejlett technológián alapul. Az MX300 akár 530 MB/s sebességgel olvas, és akár 510 MB/s sebességgel olvas minden fájlt, az azonnali betöltés érdekében. Az adaptív hővédelmi technológia szintén segít hűvösen tartani a rendszert, és kiküszöböli a túlmelegedés okozta problémákat.

Ezek a jellemzők teszik az MX300-at az egyik legjobb 1 TB-os SSD-lemezzé a piacon.

Előnyök

  • Az MX300 több mint 90-szer energiatakarékosabb, mint a hagyományos HDD-k.
  • Meghosszabbítja a laptop akkumulátorának élettartamát, mivel csak 0,075 W energiát fogyaszt, szemben a merevlemezek 6,8 W-os fogyasztásával.
  • Az MX300 akár 220 TB-os tartóssági besorolással is rendelkezik.
  • Akár 10-szeresére növeli a meghajtó teljesítményét

Hátrányok

  • Magasabb költség

SATA

Ha hagyományos merevlemezekről van szó, az interfész SATA III változata egyszerűen túl sok nekik. Technikailag még a SATA II is elegendő a legtöbb merevlemezhez.

Az SSD tárolás más kérdés. Gyorsan kifogynak a kapacitásból, ahogyan az a szilárdtest-meghajtók jellemzőiből is jól látható. Szinte mindegyikük maximális olvasási sebessége 520-560 MB/s. Azt kell mondani, hogy a tényleges olvasási sebesség, legalábbis a sorolvasás, nagyon közel van a meghirdetett sebességekhez.

A különbség megmutatkozik a különböző hosszúságú blokkok olvasási/írási sebességében, a véletlenszerű olvasásban/írásban, valamint a nagy kéréssorral és vegyes terheléssel való munka során, amikor az olvasási és írási műveletek váltakoznak. Ez azonban már nem a használt interfésztől függ, hanem inkább a használt memória jellemzőitől, a vezérlő képességeitől, a firmware optimalizálásának minőségétől stb. .

TLC vagy MLC memóriatechnológiával kapható. Mivel a gyártók egyik fő célkitűzése a költségcsökkentés, az MLC-k TLC-kkel való aktív felváltása folyik, akár tetszik ez egyeseknek, akár nem. Ahogy az ezzel a memóriatípussal rendelkező meghajtók megbízhatósági tesztjei, köztük az általam tesztelt Plextor S2G, azt mutatják, ez a memória nem olyan rossz, mint amilyennek mondják.

Egy szó a kapacitásról és arról, hogy miért érdemes nagyobb kapacitású modelleket választani. A legtöbb gyártó ugyanazon a modellen belül különböző kapacitású SSD-ket kínál. A specifikációk közelebbi vizsgálata azt mutatja, hogy a TBW-érték, amely az eszközre írható maximális információmennyiséget jelzi, ingadozik.

A nagyobb kapacitású modellek általában nagyobb írási kitartással rendelkeznek. Például az általam tesztelt 128 GB-os Plextor S2G értéke 75 TB, míg az általam tesztelt 256 GB-os Plextor S2G értéke már 150 TB. A stressztesztek szerint ezek a számok ésszerűek. Az én meghajtóm kicsit több mint 300TB írása után adta fel, de a tesztelt 256 GB-os meghajtó több mint 400TB-t tudott túlélni.

Néhány korlátozással, de elmondható, hogy minél nagyobb a meghajtó, annál megbízhatóbb, t. . nem csak a rendelkezésre álló kapacitásért, hanem a tartósabb memóriachipekért is fizetni kell.

Térjünk át a modellértékelésekre.

Alapvető előírások. A 240-275 GB-on alapuló értékek. Az értékek eltérő kapacitású meghajtók esetében eltérőek lehetnek.

Modell

Intel 540s sorozat

Western Digital Zöld

Samsung CM871a

Western Digital Blue

Patriot Ignite M2

Rendelkezésre álló kapacitás, GB 120, 180, 240, 360, 480, 960 120, 240 128, 256 250, 500, 1000 120, 240, 480
Vezérlő Silicon Motion SM2258 Silicon Motion SM2258XT Samsung Maia Marvell 88SS1074 Phison PS3110-S10
Memória SK Hynix 16 nm-es TLC NAND SanDisk 15 nm-es TLC NAND TLC NAND SanDisk 15 nm-es TLC NAND Toshiba 15 nm-es MLC NAND
Puffer DDR3-1600,
256 MB
LDDR3-1866,
256 MB
DDR3-1600,
512 MB
A után. olvasás, Mbyte/s 560 540 540 540 560
Post. Írás, Mbájt/s 480 430 520 500 320
Gyártási sebesség. olvasás, IOPS 74000 37000 97000 97000 90000
Gyártási sebesség. felvétel, IOPS 85000 68000 57000 79000 70000
erőforrás (TBW), TB 80 100
Modell

Crucial MX300

A-DATA Ultimate SU800

Plextor M7VG

Kingston SSDNow G2

Transcend MTS820

Samsung 850 EVO

Elérhető kapacitások, GB 275, 525, 750, 1050 128, 256, 512, 1024 128, 256, 512 120, 240, 480 120, 240 120, 250, 500, 1000
Vezérlő Marvell 88SS1074 Silicon Motion SM2258 Marvell 88SS1074 Phison PS3110-S10 Samsung MGX
Memória Micron TLC 3D NAND Toshiba 15 nm-es TLC NAND Toshiba 15 nm-es MLC NAND TLC NAND Samsung TLC V-NAND
Puffer LDDR3-1600, 256 MB DDR3-1600, 256 MB DDR3-1600,
2GB
DDR3-1600, 256 MB LPDDR2-1066,
512 MB
Post. olvasás, Mbyte/s 530 550 560 550 550 540
Post. írás, Mbájt/s 500 300 530 330 420 520
Gyártási sebesség. olvasás, IOPS 55000 50000 98000 79000 78000 98000
Gyártási sebesség. felvétel, IOPS 83000 75000 84000 79000 78000 87000
erőforrás (TBW), TB 80 160 300 75

Intel 540s sorozat, hozzávetőleges ár 5 500 RUB. Az egyik legolcsóbb Silicon Motion SM2258 változat. Ennek a modellnek a fő előnye az ára, a fő hátránya pedig a teljesítménye. Ez az egyik leglassabb meghajtó a piacon, és ez nem a használt vezérlő alacsony ára miatt van. Még ezzel a meghajtóval is ki lehet préselni belőle egy jó adag teljesítményt, amint azt a Plextor S2G SSD is bizonyítja, amelynek firmware-jét átírták, hogy tartalmazza. A teljesítmény ennek köszönhetően jelentősen javult, bár a meghajtó továbbra is a költségvetési kategóriában maradt. Ebben az esetben az egyetlen érv a vásárlás mellett a név.

Western Digital Green, hozzávetőleges ár 5500 rubel. Alapvetően szinte ugyanaz a kapacitás, mint az Intel elődjénél.

SamsungCM871a, hozzávetőleges ár 6100 rub. Alacsony költségű opció minden területen, beleértve a sebességet is.

WesternDigitalBlue, hozzávetőleges költség 6200 rubel. A nagyon alacsony árkategóriájú Green szériával ellentétben ez a modell középkategóriás meghajtóként van pozícionálva, ami a használt vezérlőből is látszik – Marvell 88SS1074. A meghajtó olvasási teljesítménye jó, írási teljesítménye valamivel rosszabb, de még mindig megfelel a célnak. Elég szilárd középkategóriás modell, és a 100 TB-os írási élettartamával (TBW) nagyon megbízható. Mindent összevetve egy jó jelölt a vásárlásra.

PatriotIgniteM2, költség – 6200 rubel. A Phison PS3110-S10 vezérlő használata itt azt jelenti, hogy ez egy referencia modell a Phison gyártótól, míg a Patriot csak csomagolja és árulja a saját márkás, készleten kívüli megoldását. Egy másik szilárd középkategóriás modell, amely MLC memóriatípussal működik, ha ez bárkinek számít. Tekintettel a potenciális megbízhatóságára, teljesítményére és árára, ez a modell erősen ajánlott, mint megfontolandó opció.

Crucial MX300 6 400 RUR irányárral. Nagyon jó ár-érték arány. Nem egészen olyan jó, mint a Samsung 850 EVO, de sok versenytársát veri a síkbeli TLC memóriáknak. A használt vezérlő elég jó munkát végez az önálló „szemétgyűjtésben”, ami hasznos lehet abban az esetben, ha a TRIM parancs egy vagy másik okból nem használható. Érdemes közelebbről megnézni ezt a meghajtót.

A-DATA Ultimate SU800, hozzávetőleges ár 6400 rub. Ez az első 3D memóriával rendelkező meghajtó ettől a gyártótól. A sebességi adatokról szólva, ezek több mint tisztességesek, és a 256 GB-os változattól kezdve a meghajtó megmutatja, hogy mire képes. A fiatalabb 128 GB-os verzió a kis kapacitás és a korlátozott flash-párhuzamosság miatt veszít a teljesítmény szempontjából (egyébként egy újabb érv amellett, hogy ne a legalacsonyabb SSD-meghajtó verzióra figyeljünk). A gyenge vezérlő miatt ez a modell nem tud megfelelni a teljesítménymegoldások osztályának, azonban az SU800 nagyon jól érzi magát vegyes terhelés és írási műveletek esetén. Hiányosságok a véletlenszerű olvasási műveleteknél. Úgy néz ki, mint a Crucial MX300 tároló épített azonos memória. Összességében több mint egy érdekes modell elfogadható áron.

Plextor M7VG, indikatív ár – 6400 rubel. A Marvell 88SS1074 vezérlő és annak képessége, hogy automatikusan elvégez egy olyan műveletet, mint a „szemétgyűjtés”, ami hasznos azokon a rendszereken, ahol a TRIM parancs nem működik. Összességében egy nagyon tisztességes érték, nem egy rekordot döntő modell, de még mindig nagyon jól teljesít. A problémák csak intenzív terhelés esetén jelentkeznek, azonban az ilyen üzemmódok egy otthoni számítógépen ritkák. Érdemes közelebbről megnézni ezt a meghajtót.

Kingston SSDNow G2, becsült ár 6500 rub. A Phison PS3110-S10C vezérlőre épülő modell olvasási teljesítménye jó, írási teljesítménye valamivel rosszabb, de összességében egy kiegyensúlyozott modellről van szó, szilárd memóriatípussal.

Transcend MTS820, hozzávetőleges ár 6,700 rubel. A gyártó valamiért erősen „titkosít”, gondosan elrejti a használt vezérlőt és a memória gyártójának típusát. Néhány helyen azt mondják, hogy a vezérlő egy Marvell 88NV1120, mások azt mondják, hogy ez egy Silicon Motion SM2256K. A memória is tisztázatlan, a Samsung K9BFGD8U0D úgy tűnik, hogy a 16 nm-es eljáráson alapul. A memória nem a leggyorsabb, hogy úgy mondjam. A modell nem különösebben különleges, és mivel a hasonló teljesítményű versenytársak kevesebb pénzért léteznek, nem túl érdekes. Az SSD kiválasztása ehhez a modellhez véleményem szerint meglehetősen ellentmondásos.

Samsung850EVO, hozzávetőleges ár 6,900. Sok gyártó számára a teljesítmény szempontjából a mérce, bár a modell már nem új. Ez azt jelenti, hogy az egyik legdrágább SSD-lemezként ott van, és megfelel a költségeknek. Igaz, az alacsonyabb, 120 GB-os és 250 GB-os modellek nem olyan gyorsak, mint a nagyobb kapacitású testvérek. De ha nem aggódsz túlságosan a spórolás miatt, akkor nyugodtan megteheted.

Összefoglalva a SATA-meghajtók köztes eredményeit, még a legköltséghatékonyabb meghajtó is eléggé észrevehető teljesítménynövekedést biztosít egy hagyományos merevlemezhez képest. Amikor a vásárlási lehetőségekről van szó, valószínűleg a legolcsóbb opciót kell választania, amely éppen elég a legtöbb notebook rendszer meghajtókhoz, vagy a legkönnyebb opciót, amely lehetővé teszi a legjobb teljesítmény elérését és a viszonylag lassú SATA busz teljes kihasználását.

Samsung SSD 850 EVO 250GB (MZ-75E250BW)

A Samsung egyedülálló technológiával kombinálja a cellarétegeket SSD-jeiben. A 3D V-NAND flashmemória olyan, hogy a Samsung a cellaméret csökkentése helyett 32 réteg cellát helyez egymásra függőlegesen. Ez nagyobb sűrűséget és jobb teljesítményt eredményez.

A Samsung Install Navigator szoftverével három egyszerű lépésben áttelepítheti az összes adatot és alkalmazást a meglévő tárolóról a 850 EVO-ra.

A felhasználók a Samsung saját megoldásainak előnyeit élvezhetik, mivel a Samsung az egyetlen SSD-gyártó, amely minden alkatrészt maga tervez. Ez lehetővé teszi számukra a teljesen optimalizált integrációt.

A

  • Az EVO 850 540 MB/s olvasási és 520 MB/s írási teljesítményt nyújt.
  • A 3D V-NAND technológia nagyobb tartósságot és megbízhatóságot garantál

Hátrányok

  • Nem működik MAC-en

SSD vezérlők

A vezérlő az a mikroprocesszor, amely az SSD-hez érkező összes kérést kezeli, kezeli a flashmemóriába történő írási/olvasási műveleteket, a gyorsítótárazást és számos belső szolgáltatási műveletet. Ennek megfelelően minél nagyobb teljesítményű, annál gyorsabb lesz az SSD teljesítménye.

A vezérlő fő jellemzői közé tartozik a magok (1-4) és a csatornák (2-8) száma. A nagyobb magszámú vezérlő jobb teljesítményt nyújt, ha az SSD egyidejűleg több alkalmazás által nagy terhelésnek van kitéve. A több csatornával rendelkező vezérlő pedig nagyobb párhuzamossági szintet biztosít a nagy mennyiségű flashmemória (500-1000 GB) kezelésénél, és ennek következtében nagyobb tényleges írási sebességet biztosít.

Rengeteg SSD-vezérlőgyártó létezik. A legnépszerűbbek közé tartozik a Marvell, SandForce, Phison, JMicron, Silicon Motion, Indilinx (OCZ, Toshiba). Sokukat (SandForce, JMicron, Indilinx) azonban már alig használják a modern SSD-kben, mivel a legújabb modelljeiket már jó ideje frissítették, elavulttá váltak és más gyártók váltották fel őket.

A Marvell hagyományosan csúcsminőségű vezérlőket gyárt, de most már alacsonyabb költségű megoldásokkal is rendelkezik. Számos belépő és középkategóriás SSD a Silicon Motion vezérlőkön alapul. A Phison pedig rendelkezik nagy teljesítményű (S10) és meglehetősen gyenge (S11) megoldásokkal is.

A Samsung saját nagy teljesítményű vezérlőket használ (MJX, Phoenix). A közelmúltban új SSD-k is megjelentek a Realtek újabb vezérlőivel, a gyengébbtől a leggyorsabbakig.

Így most nehéz kiemelni bármelyik gyártót (a Samsungon kívül), és azt mondani, hogy a vezérlője lesz a legjobb. Speciális vezérlőmodell és a figyelembe veendő jellemzők. Az írási/olvasási sebesség mellett a vezérlőtől függően különböző technológiák is támogatottak az SSD-lemez teljesítményének javítása érdekében.

Az SSD-kben használt összes vezérlőre vonatkozó információkat a „Referenciák” menüpont alatt találja.

WD Green 120 GB-os belső SSD (WDS120G2G0A)

A WD Green SSD javítja számítógépének és laptopjának számítógépes élményét. Így könnyedén böngészhet az interneten, játszhat játékokkal vagy indíthatja be a számítógépet pillanatok alatt. A WD Green SSD-knek nincsenek mozgó alkatrészei, mint a merevlemezeknek, így az adatok nem vesznek el véletlenül, ha megütik őket.

Ez az SSD az egyik legalacsonyabb energiafogyasztással rendelkezik a piacon. Hosszabb akkumulátor-üzemidő és csökkentett energiafogyasztás a notebook PC számára. Ezek a vonzó tulajdonságok teszik a WD Green WDS120G2G0A-t az egyik legjobb 120 GB-os SSD-lemezzé, amely ma kapható.

Előnyök

  • Gyorsítja a számítógép indítási idejét
  • Kompatibilis minden asztali és notebook számítógéppel
  • 2 modellben kapható.5 7 mm és M.2 2280, amely lehetővé teszi a könnyű frissítést

Hátrányok

  • A felhasználók alacsony, 80 MB/s-os írási sebességről számolnak be, bár a rendszerindítási idők jók

Western Digital BLUE 3D NAND SATA SSD 250 GB (WDS250G2B0A)

Ez az SSD kétféle kapacitással kapható, 250 GB és 1 TB kapacitással. A WD Blue SSD kiváló teljesítményt kínál magas megbízhatósági besorolással. Magabiztosan frissítheti digitális adattárolóját, mivel az SSD-t széleskörű laboratóriumi kompatibilitási tesztelésnek vetik alá.

A WD Blue SSD-k akár 550 MB/s olvasási és 525 MB/s írási teljesítményt nyújtanak. A WD Blue a legjobb SSD a játékhoz, mivel többfeladatos működésre és igényes alkalmazásokra optimalizálták.

Előnyök

  • A WD MTTF minősítése 1,75 millió. Órák és 400TBW tartóssági besorolás.
  • Ezzel az SSD-vel. Egyszerre több alkalmazást is futtathat, például videók szerkesztését, e-mailek ellenőrzését és víruskeresést anélkül, hogy a rendszer lelassulna.
  • Az SSD gyakorlatilag minden számítógéppel és notebookkal kompatibilis.

Hátrányok

  • Drágább a versenytársakhoz, a SanDiskhez és a Samsunghoz képest.

Kingston 2,5 hüvelykes SSDNow UV400 120GB SARA 3 (SUV400S37 / 120G)

A Kingston SSDNow UV400 S37-et működtető Marvell 4 csatornás vezérlőnek köszönhetően hihetetlen sebességet és nagyobb teljesítményt kaphat. Az eredmény akár tízszer gyorsabb válaszidő, mint egy 7200 RPM fordulatszámú merevlemez-meghajtó esetében.

Ez az SSD robusztus, mert ellenáll az ütésnek és a rezgésnek. SSD többféle kapacitással kapható 120GB-tól 960GB-ig. Nagyobb kapacitás a jobb teljesítmény érdekében. A legjobb SSD a piacon 3000Rs alatt.

Előnyök

  • A Marvel vezérlő lenyűgöző sebességet kínál
  • Könnyen telepíthető SSD a csatlakoztathatósági készlettel

Hátrányok

  • Egyes ügyfelek különbséget észleltek a meghirdetett kapacitás és a tényleges kapacitás között

Támogatott technológiák és TRIM

A modelltől és a gazdavezérlőtől függően az SSD különböző technológiákat támogathat a funkcionalitás fokozása érdekében. Sok gyártó olyan saját technológiákat fejleszt ki, amelyek inkább marketingcélokra, mint a valódi felhasználói előnyökre szolgálnak. Nem sorolom fel őket – ezek az információk megtalálhatók a modellspecifikus adatlapokon.

A legfontosabb funkció, amit minden modern SSD-nek támogatnia kell, a TRIM (szemétgyűjtés). Ez a következőképpen működik. Az SSD csak a szabad memóriahelyekre tud írni. Amíg elég szabad cellák állnak rendelkezésre, az SSD adatokat ír rájuk. Ha a szabad cellák kimerültek, az SSD-nek ki kell tisztítania azokat a cellákat, amelyeknek már nincs szükségük az adatokra (a fájl törlésre került). A TRIM-támogatás nélküli SSD-k közvetlenül az új adatok írása előtt megtisztítják ezeket a cellákat, ami jelentősen megnöveli az írási időt. Úgy tűnik, hogy ahogy a meghajtó megtelik, úgy csökken az írási sebesség.

A TRIM-képes SSD az operációs rendszertől kapott értesítést követően, hogy az adatokat törölték, a meghajtó trezorjait is használaton kívülinek jelöli, de a saját idejében (amikor a meghajtót nem használják aktívan), és nem az új adatok írása előtt tisztítja meg azokat. Ez az, amit szemétgyűjtésnek neveznek. Az eredmény az, hogy az írási sebességet mindig a lehető leggyorsabban tartják, és ezt most már minden SSD képes megtenni.

SanDisk SDSSDH3-240G-G26 SSD

560 MB/s szekvenciális olvasási teljesítményével az SSD 20-szor gyorsabb, mint egy hagyományos merevlemezes meghajtó. Ennek eredményeképpen gyorsabb indítási, leállítási, adatátviteli és alkalmazási válaszidőt érhet el. Másodszor, ez az SSD nem melegszik túl. Az akkumulátor élettartama is hosszabb, ami meghosszabbítja a laptop élettartamát.

Ez az SDSSDH3-240G-G26 nem tartalmaz mozgó alkatrészeket. Így biztonságban tartja az adatokat, mivel ellenáll az ütésnek és a rezgésnek, még akkor is, ha leejted. Alkalmas laptopokhoz és asztali számítógépekhez.

A

  • Az SSD telepítése egyszerű, mivel lépésről lépésre kap utasításokat.
  • Ez az SSD SLC gyorsítótárat kínál, amely javítja a kötegelt írási teljesítményt és növeli a laptop teljesítményét.

Hátrányok

  • Ár

Linkek

Az alábbiakban az SSD-ket, az SSD-k specifikációit és élettartamát, valamint az SSD-kben használt vezérlők részletes leírását tartalmazó technikai portálok és fórumok linkjeit találja.
Ha tetszett ez a cikk, kérjük, támogassa oldalunkat, és ossza meg ezt a linket a közösségi hálózatokon

Az SSD-meghajtó kiválasztása, a legjobb SSD-meghajtók kiválasztása, SSD-vélemények és egyéb SSD-kről szóló cikkek is megtalálhatók.

Kingston HyperX FURY RGB SHFR200/240G SSD Gigabyte SSD GP-GSTFS31240GNTD SSD GOODRAM CL100 SSD-CL100-240 SSD-CL100-240

Toshiba TR200 480 GB-os belső SSD-meghajtó

A Toshiba OCZ TR200 SSD megkönnyíti a merevlemezről való frissítést. A fejlett 64 rétegű 3D BICS Flash kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt, ami növeli az asztali és notebook számítógépek megbízhatóságát és értékét. Ez az SSD gyorsabb indítási időt, gyorsabb fájlátvitelt és jobb rendszerteljesítményt biztosít.

A Toshiba nagyobb tartóssági szintet biztosít a hagyományos HDD-khez képest. A szilárdtest-tároló segít az energiatakarékosságban is, ami hosszabb akkumulátor-élettartamot eredményez. Az egyik legjobb SSD a laptop frissítéséhez.

Előnyök

  • 64 rétegű, függőlegesen elrendezett cellának köszönhetően növeli a számítógépek teljesítményét
  • Ez az SSD felgyorsítja az indítást és a leállítást, így búcsút mondhat a merevlemezes késlekedésnek

Hátrányok

  • Az SSD 60 TB-os tartóssági besorolással rendelkezik, ami sokak számára elegendő lehet, de nem a legjobb értéket képviseli

Az SSD rejtett területe

Minden SSD meglehetősen nagy mennyiségű memóriával rendelkezik a rejtett (a felhasználó számára nem elérhető) területen. Ezeket a cellákat a hibás cellák helyettesítésére használják, ami idővel nem veszíti el a kapacitását, és biztosítja az adatok biztonságát, amelyeket korábban a „rossz” cellákból az „egészséges” cellákba továbbítanak. A rejtett területet gyorsítótárként és különböző vezérlői igények kielégítésére is használják.

Minőségi SSD-k esetében ez a rejtett kapacitás a meghajtó névleges kapacitásának akár 30%-a is lehet. Egyes gyártók a pénzmegtakarítás és a versenyelőny megszerzése érdekében a meghajtó rejtett kapacitását kisebbre (akár 10%-kal), a rendelkezésre álló kapacitást pedig nagyobbra szabják. Ezáltal a felhasználó ugyanannyi pénzért több rendelkezésre álló kapacitást kap, de a sebességben némi veszteséget szenvedhet.

Van egy másik hátránya is ennek a trükközésnek a gyártók részéről. A lényeg az, hogy a rejtett területet nem csak érinthetetlen tartalékként használják, hanem a TRIM funkcióhoz is. A túl kevés rejtett tárhely a háttérben zajló adatátvitelhez (szemétgyűjtéshez) szükséges memória hiányához vezet, és az SSD-meghajtó sebessége a betöltött állapotában (80-90%) drámaian, néha többszörösére csökkenhet. Ez az ára az „ingyenes” extra kapacitásnak, és ezért van a minőségi SSD-knek nagy rejtett területük.

A TRIM-et az operációs rendszernek támogatnia kell. A Windows 7-től kezdve minden kiadás támogatja a TRIM-et.

Samsung 970 EVO 500GB MZ-V7S500BW belső tárhely.2

A Samsung 970 EVO sorozat forradalmi sebességéről, megbízhatóságáról és elképesztő képességeiről híres. Az intelligens TurboWrite technológia fokozza a játékélményt.

Lenyűgöző 3500 MB/s és 3200 MB/s olvasási/írási sebességet kaphatsz. Akár 32 százalékkal gyorsabb az előző generációnál. Ezek a fejlett technológiák teszik a Samsung EVO sorozatot a piac egyik legjobb SSD M sorozatává.2.

Előnyök

  • A betöltési idő óriási csökkenése
  • Alacsony RAM-kapacitás esetén a másodlagos tároló segít a stabil teljesítmény biztosításában, amikor a memóriahasználat magas

Hátrányok

  • Költségek
  • 70C-ig melegíthető.

Samsung 960 EVO sorozat – 250 GB M.2 belső SSD (MZ-V6E250BW)

A Samsung 960-as sorozat ideális SSD a notebookokhoz és asztali számítógépekhez. Gyakorlatilag bármilyen NVMe porttal rendelkező notebook PC-vel kompatibilis. Ez az SSD lehetővé teszi a gyorsabb indítást és leállítást. Samsung SSD – elég kicsi ahhoz, hogy akár 250 GB-ot is tároljon. Nagyszerű személyes és üzleti használatra.

Előnyök

  • Nagyon gyors betöltési idő
  • Nagyszerű alkalmazások indításához

Hátrányok

  • Ez a modell már egy ideje a piacon van, vannak újabb modellek is

WD Blue 500 GB M belső SSD.2 (WDS500G2B0B)

A WD Blue sorozat NAND technológiát használ az akár 2 TB-os kapacitás és a fokozott megbízhatóság érdekében. Ez azt is biztosítja, hogy a rendszer kevesebb energiát fogyaszt, mintha merevlemezt használna. Hosszabb akkumulátor-üzemidőt biztosít a notebook számára.

WD Blue M belső SSD.2 szekvenciális olvasási sebessége 560 MB/s, írási sebessége pedig akár 530 MB/s is lehet. Ingyenes letölthető WD SSD szoftvert kap.

A

  • Nagyobb sebesség és energiahatékonyság
  • Gyakorlatilag minden asztali és notebook számítógéppel kompatibilis
  • Megbízhatóan tartja akár 1,75 millió. Nézze meg a weboldalt

Hátrányok

  • A számítógépen rendelkezésre kell állnia egy M foglalatnak.2

Kiválasztási kritériumok

Hogy megértse, miért állítottuk össze ezt a válogatást, és miért választottuk az SSD-ket, nézze meg a következő információkat.

Itt olyan népszerű modelleket talál, amelyek minőség szempontjából jól beváltak (nincsenek hibák és ritkán hibásak), pozitív véleményekkel rendelkeznek a műszaki portálokon, szakosodott fórumokon és sok pozitív visszajelzést kapnak a felhasználóktól. A sok negatív statisztikával rendelkező meghajtókat eltávolítottuk ebből a kiválasztásból.

A komoly műszaki portálok és fórumok SSD-értékelései és tesztjei a „Referenciák” részben találhatók.

A különbségek közé tartozik az egyes modellekben használt memória, vezérlő és pufferkapacitás, amelyek befolyásolják, hogy egy adott SSD mennyire gyors és újraírható (tartós) tud lenni.

Mindezeket felsoroljuk a műszaki leírásokban, és részletesen kommentáljuk, összehasonlítva a következő drágább modell és az előző modell közötti különbségeket, így megértheti, hogy érdemes-e túlfizetni érte.

Az SSD-ket a legolcsóbbtól a legdrágábbig rendeljük, és bármelyikük jó minőségű meghajtót adhat Önnek. Ön dönti el, hogy megéri-e a sebesség és a kapacitás miatt a többletköltséget – ajánlásaink és az Ön költségvetése alapján.

WD Green 240 GB SATA III M belső SSD 240 GB.2 (WDS240G2G0B)

A WD Green SSD-sorozatra támaszkodva felgyorsíthatja laptopja és PC-je indítási idejét. A játékok játszása egyszerűvé válik, vagy gyorsan böngészhet bármilyen alkalmazásban, ha a készülékét egy WD Green 240 GB-os SATA III M SSD-vel szerelték fel.2.

Ez a meghajtó nagyon könnyű. Ráadásul ütésálló, ellenáll mindenféle rezgésnek, még akkor is, ha leejti a laptopot. Az adatok biztonsága érdekében. Ez a 240 GB-os SSD a legjobb ár-érték arány 4000 rubel alatt .

Előnyök

  • Ez az SSD energiatakarékos, mivel kevesebb energiát fogyaszt, miközben meghosszabbítja a laptop akkumulátorának élettartamát.

Hátrányok

  • 120 GB-os SATA meghajtó ma már nem annyira népszerű

Következtetések

Hogyan válasszuk ki a megfelelő SSD-t bármely platformhoz?? A válasz több mint nyilvánvaló. Először is, döntse el a vásárlási költségvetést. Másodszor, nyissa ki az alaplap kézikönyvét. Harmadszor, válasszon egy Önnek megfelelő felületet. Ezután döntse el, hogy melyik formafaktor a megfelelő az Ön számára. Ez nagyon egyszerű, válassza ki a megfelelő Kingston SSD-t az ár és a jellemzők (sebesség, támogatott funkciók, MTBF,) alapján, és menjen vásárolni. Ezt a weboldalon található Kingston-konfigurátorban teheti meg, emellett a RAM-ot is könnyedén kiválaszthatja igényei alapján.

A Kingston Technology termékeivel kapcsolatos további információkért kérjük, látogasson el a hivatalos weboldalra.

Hogyan válasszunk SSD-t?

Melyik interfész jobb az SSD-k számára: SATA vagy PCIe??

Korábban már megnéztük, hogy a 2,5″-os SSD-k SATA-n futnak, míg az AIC SSD-k PCI Express-en. In m.2 meghajtó SATA és PCI Express meghajtókon is futhat. A leggyorsabb M.2 támogatja az NVMe-t.

Ha számítógépét internetezésre, irodai alkalmazásokhoz vagy akár játékra használja, az olcsóbb SATA modellek is megfelelőek lehetnek. Nincs szükség gyorsabb NVMe SSD-re való frissítésre.

Ha azonban a munkája videoszerkesztést, fájlátvitelt, átkódolást vagy tömörítést/tömörítés megszüntetését foglalja magában, akkor érdemes gyorsabb SSD-t választania. Az NVMe SSD-k akár ötször nagyobb sávszélességet biztosítanak, mint az olcsóbb SATA SSD-k.

Mennyi energiát fogyasztanak ezek az SSD-k?

Ez a kérdés a számítógép-felhasználókat nem érinti túlságosan, de a laptop- és táblagép-felhasználók szeretnék javítani a tárhelyük hatékonyságát. Ezek az SSD-k segíthetnek meghosszabbítani ezen eszközök akkumulátorának élettartamát.

A nagyobb kapacitású meghajtók több energiát használnak, mint a kisebb kapacitásúak. Például a Samsung 960 EVO NVMe gyors meghajtón futó Samsung 960 EVO több energiát fogyaszt, mint a Samsung 850 EVO. A notebook akkumulátorának élettartama nagyon fontos.

Mi az SSD tartóssági tényezője??

Az átlagos felhasználónak nem kell túlságosan aggódnia az állóképességi tényező miatt. Ezzel azonban tisztában kell lenniük, mielőtt SSD-t vásárolnak.

Meg kell jegyezni, hogy minden flash memória élettartama korlátozott. Ez azt jelenti, hogy ha egy bizonyos számú írás után a meghajtó nem tárolja tovább az adatokat. A meghajtógyártók az összes írt terabájtot (TBW) vagy a naponta írt lemezek számát (DWPD) adják meg.

A ma kapható pendrive-ok tovább bírják, mint a korábbiak. A „redundáns ellátás” koncepciója segít meghosszabbítani a meghajtó élettartamát. A koncepció lényege, hogy a meghajtókapacitás egy részét tartaléknak szánja.

Ez azt jelenti, hogy ahogy a cellák az évek során elhalnak, a meghajtó az adatokat az elhasználódott cellákról az újabbakra helyezi át, ezzel meghosszabbítva a meghajtó élettartamát. Egyszerűen fogalmazva, a mai meghajtók 3-5 évig bírják normál üzemmódban.

PCI-Express

Egyre több noteszgép jelenik meg M aljzattal.2 A PCIe interfész használata. Ebből és a PCIe 2-ből több változat is létezik.0 két vagy négy vonallal, valamint az új PCIe 3.0 négysávos NVMe protokoll. Ezek a meghajtók a hardcore rajongóknak szólnak, akiknek a SATA sebesség már nem elég jó, és az SSD-k tartósságát és megbízhatóságát szeretnék, amit ezek a meghajtók nyújtanak.

A vezérlők, a memória és természetesen maguk az SSD-k gyártói is „trendben vannak”, minden vezérlőgyártó bevezette saját modelljét erre az interfészre. Ennek megfelelően különböző teljesítményű és árú meghajtókat is bejelentettek. Ez is jó dolog, mert. . lehetővé teszi, hogy az Ön igényeinek és „kívánságainak” megfelelő modellt válasszon, t. . a megfelelő teljesítményszint és az előirányzott költségvetés alatt. Nézzük tehát, mit kínálnak nekünk az üzletek. Átlagár szerint növekvő sorrendben.

Először összefoglalom a táblázatban a főbb előírásokat. Sebességek, puffer memória kapacitás, stb. . 240-256 GB kapacitású változatok.

Modell

Intel 600p

Patriot Hellfire

Samsung 960 EVO

PNY CS2030

Plextor M8PeGN

Elérhető kapacitások, GB 128, 256, 512, 1024 240, 480 250, 500, 1000 240, 480 128, 256, 512, 1024
Interfész PCIe 3.0 x4
NVMe +
Vezérlő SMI SM2260 Phison PS5007-E7 Samsung Polaris Phison PS5007-11 Marvell 88SS1093
Memória Intel TLC 3D NAND Toshiba MLC NAND Samsung TLC 3D V-NAND Toshiba 15 nm-es MLC NAND Toshiba 15 nm-es MLC NAND
Puffer LPDDR3-1600,
256MB
LPDDR3-1600,
512 MB
LPDDR3-1600,
512 MB
Post. olvasás, Mbájt/s 770 2700 3200 2750 2000
Post. Írás, Mbyte/s 450 1100 1500 1500 900
Gyártási sebesség. olvasás, IOPS 35000 130000 330000 201000 120000
Gyártási sebesség. írás, IOPS 91500 205000 300000 215000 130000
erőforrás (TBW), TB 72 115 100 384
Modell

Kingston HyperX Predator

Corsair Force MP500

Plextor M6e Gen2x

OCZ RD400

Samsung 950 Pro

Elérhető kapacitások, GB 240, 480, 960 120, 240, 480 128, 256, 512 128, 256, 512, 1024 256, 512
Interfész PCIe 2.0 x4 PCIe 3.0 x4 PCIe 2.0 x2 PCIe 3.0 x4
NVMe + +
Vezérlő Marvell 88SS9293 Phison PS5007-E7 Marvell 88SS9183 Toshiba TC58NCP070GSB Samsung UBX
Memória Toshiba 19 nm-es MLC NAND Toshiba 15 nm-es MLC NAND Toshiba 19 nm-es MLC NAND Toshiba 15 nm-es MLC NAND Samsung MLC V-NAND
Puffer DDR3-1600,
512MB
LPDDR3-1600,
512 MB
DDR3-1600,
256 MB
LPDDR3-1600,
256MB
LPDDR3-1600,
512 MB
Post. olvasás, Mbájt/sec 1400 3000 770 2600 2200
Post. Írási sebesség, Mbyte/s 600 2400 580 1150 900
Gyártási sebesség. olvasási teljesítmény, IOPS 160000 250000 105000 21000 270000
Gyártási sebesség. írás, IOPS 119000 210000 100000 140000 85000
erőforrás (TBW), TB 415 349 148 200

Intel 600pSeries, hozzávetőleges ár 7200 RUB. A SATA-meghajtókhoz hasonlóan az első az Intel terméke. Biztosan van valami minta, mert ár és teljesítmény szempontjából ez a meghajtó, bár a gyors PCI Express 3.0 NVMe protokollal a tetején, inkább a SATA meghajtók versenytársa. A teljesítmény eléggé lehangoló, és hajlamos a túlmelegedésre. De az ár… Ha korlátozott költségvetéssel rendelkezik, de szüksége van egy PCIe meghajtóra, miért ne lehetne. Nincs más érv a meghajtó mellett.

PatriotHellfire, hozzávetőleges ár 7700 RUB. A meghajtó gyenge pontja az olvasási képesség alacsony kérési mélységnél, t. . a tipikus helyzet egy otthoni számítógép esetében. Mégis, ez nem esik egy sorba az Intel 600p-vel. Mondhatni, hogy ez egy olcsó meghajtó a PCIe buszhoz. Az árát tekintve jobb, mint az előző modell.

Samsung 960EVOSeries, hozzávetőleges ár 8,700 RUB. A Samsungtól hihetetlen teljesítményt várunk, de itt van egy olcsó meghajtó a saját specifikációival. Az egyik jellemzője, hogy a sebességet tekintve a fiatalabb modell (250 GB) a leglassabb. Íráskor, amikor az SLC gyorsítótár elfogy (ez nem egy kis 13 GB-os gyorsítótár), nagyon lassú, és még a Samsung 850 PRO SATA meghajtó mögött is lemarad ebből a szempontból. Bár nem rossz az olvasásban, a vegyes terhelést nem kezeli túl jól. Ismét csak a legmagasabb felszereltségű, 1 TB-os verzió mutat elfogadható eredményeket. Általánosságban elmondható, hogy alaposan átgondolnám, mielőtt megvásárolnám ezt a meghajtót, és ha egy 500 GB-os modell mellett dönt, akkor legalább. Ha azonban 256 GB kapacitású meghajtót keres, valószínűleg nem ez a legjobb választás, elsősorban a fiatalabb modell rögzítési problémái miatt. A terabájtos változat nagyon gyors, ahogy annak lennie kell. Minden tiszteletem a gyártóé, de ebben az esetben vannak érdekesebb javaslatok is.

PNY CS2030, becsült ár – 9000 rubel. Újabb modell, nagyon hasonló a Patriot Hellfire-hez. Ugyanaz a Phison PS5007-E7 vezérlő ellenére a teljesítmény észrevehetően jobb, és a meghajtó nagyon vonzónak tűnik.

Plextor M8PeGN, 9000 rubeles irányárral. Két változatban kapható, hőterjesztő burkolattal és anélkül. A meghajtó hajlamos a túlmelegedésre erős használat esetén, ezért a hűtőborda kívánatos, de növeli a meghajtó vastagságát, és nem biztos, hogy befér a noteszgépek foglalatába. Összességében nagyon jó ár-érték arány.

Kingston HyperX Predator, RRP 9000 USD. Egy meglehetősen régi modell, amely nem a legújabb Marvell 88SS9293-as vezérlőt használja. A Plextor M8PeGN-hez hasonló áron minden tekintetben alulmarad a Plextor M8PeGN-nel szemben. Jelenleg a meghajtó már nem indokolja az árát. . Vannak még csábítóbb ajánlatok.

Corsair Force MP500, 240GB, MLC memória, hozzávetőleges ár 10,000RUB. Egy másik modell a sikeres Phison PS5007-E7 vezérlőn. A meghajtó elég jól teljesít olvasási/írási helyzetekben. Bár a 240 GB-os modell lassabb, mint a nagyobb kapacitásúak, a 240 GB-os SSD választásának vannak előnyei és hátrányai.

Plextor M6eGen2x, irányár – 11300 rbl. Elég régi modell, jó olvasási/írási vonali teljesítménnyel, különösen mivel PCIe 2-t használ.0 két vonallal. Véleményem szerint nincs érv, amely e konkrét meghajtó mellett szólna, mivel már jócskán lejárt a szavatossági ideje.

OCZ RD400, hozzávetőleges ár 11400 RUB. Toshiba vezérlőt használ, amely lényegében a Marvell 88SS1093 frissített változata, ami önmagában nem rossz dolog. És ez sem olyan rossz. . Az összesített teljesítményt tekintve csak az elismert vezetővel – Samsung 950 PRO – szemben veszít, sőt, egyes szakterületeken még nyer is. Az RD400 különösen jól teljesít vegyes terhelés esetén, azaz. . a legtipikusabb helyzetben, amellyel egy normál számítógép esetében találkozunk. Több mint méltó jelölt a vásárlásra, ha nem bánja az árat.

Minden gyártó kínál PCIe buszmeghajtókat minden ízlésnek, árnak és teljesítményszintnek megfelelően. A legolcsóbbak egy jó SATA-meghajtó szintjén teljesítenek, a legfejlettebbek pedig egészen más szintre emelik a teljesítményt. De már így is sok pénzt kell fizetni érte. Vegye figyelembe azt is, hogy a kapacitás növekedésével a teljesítmény általában növekszik, és ugyanaz a modell, például a 128 GB és az 512 GB, meglehetősen eltérő lehet.

Nekem nincs Samsung 960 PRO, t. . A minimális kapacitás 512 GB, ami egy kicsit kívül esik a kiválasztott kritériumokon. Ha azonban hajlandó 22500 RUR/kg/kWh körüli összeget kiadni egy dedikált Toshiba vezérlőért, akkor ez egy jó ár-érték arány. A kínálat alsó határáért egy csúcskategóriás meghajtót kap, csúcssebességgel.

Melyik SSD-t érdemes megvenni??

Természetesen a 120 GB-os meghajtó a legolcsóbb az összes közül, a nagyobb kapacitású meghajtók pedig többe kerülnek. Emellett a 120 GB-os meghajtók nem kínálnak elegendő helyet a szoftverek tárolására.

A 250 GB-os és az 500 GB-os meghajtó közötti árkülönbség 3000 és 7000 rubel között lehet. Következésképpen a jobb teljesítmény és kapacitás érdekében célszerű 500 GB-os SSD-t használni.

A Samsung 2 TB-nál nagyobb SSD-ket gyárt. De az átlagos számítógép-felhasználónak nincs rájuk szüksége. Ezek a meghajtók ideálisak olyan szakemberek számára, akiknek szükségük van a szükséges helyre és sebességre. Ezek a meghajtók drágák, ezért azok számára a legjobbak, akik megengedhetik maguknak, hogy megvásárolják őket.

Az SSD-k olyan alapvető hardvereszközök, amelyek segíthetnek növelni a számítógép vagy laptop sebességét.

Az SSD-k írási/olvasási sebessége

Az SSD lemezek sebességének fő mutatói az olvasási sebesség, az írási sebesség és a hozzáférési idő.

A statisztikák azt mutatják, hogy az olvasási műveletek száma 20-szorosa az írási műveletek számának egy átlagos felhasználói számítógépen. Így számunkra az olvasási sebesség még fontosabb.

A legtöbb modern SSD olvasási sebessége 450-550 MB/s (megabájt/másodperc) között van. Minél magasabb az érték, annál jobb, de 450MB/s elvileg elég, és alacsonyabb olvasási sebességű SSD-t venni nem ésszerű, mert az árkülönbség elhanyagolható lesz. De ne bízzon vakon a költségvetési márkák képviselőiben, mert az olcsó SSD-k sebessége jelentősen csökkenhet, ahogy írnak és kitöltik a lemezterületet. Bármely SSD-meghajtó modell valós sebességét az online tesztekből lehet megtudni.

A legtöbb SSD írási sebessége 300-550 MB/mp között van. Ismétlem, minél gyorsabban, annál jobb, ez érthető. Mivel azonban az írási műveletek 20-szor ritkábbak, mint az olvasási műveletek, ez kevésbé aggasztó, és a különbség a legtöbb felhasználó számára nem lesz nagyon észrevehető. A nagy bitsebességű meghajtók viszont jóval magasabb árúak lesznek. Ezért a 300 MB/s írási sebesség a minimálisan beállítható érték. Egy még lassabb írási sebességű SSD megvásárlása nem sok pénzt takarít meg, ezért nem jó ötlet. Vegye figyelembe, hogy egyes gyártók a teljes SSD-családjukra vonatkozó írási sebességeket adják meg, amelyek különböző kapacitásokat tartalmaznak. A Transcend SSD370S termékcsaládja például 128 GB-tól 1024 GB-ig terjedő kapacitással rendelkezik. A teljes termékcsalád írási sebessége 460 MB/sec. A valóságban azonban csak az 512 GB-os és 1024 GB-os modellek kínálnak ilyen sebességet. Az alábbi képen a Transcend SSD370S csomagolásának mintája látható 256 GB kapacitással és 370 MB/s valós írási sebességgel.

Kaphatók gyorsabb PCI-E SSD-k, amelyek akár 2500-3500 MB/s sebességet is elérhetnek, de sokkal drágábbak, és nem nyújtanak valódi előnyöket az átlagfelhasználó számára. Csak professzionális feladatokra alkalmas (pl. nehéz tervezési projektek Photoshopban).

Az SSD-k valós sebességi adatait a legnevesebb technológiai portálok tesztjeiből ismerheti meg, amelyeket a „Referenciák” részben talál.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Avgustin Simon

Üdvözlöm a lakókomfort és a lakberendezés minden kedvelőjét! A nevem Avgustin Simon, egy tapasztalt tervező, akinek szíve tele van egy évtizednyi tapasztalattal és szenvedélyes szenvedéllyel az életterek átalakítása az időtlen elegancia és kényelem birodalmává.

Meghittseg.info -magazin belsőépítészetről, dekorációról és lakásfelújításról
Comments: 1
  1. Lilla Szilágyi

    Az első kérdésem az lenne, hogy milyen kritériumok alapján definiálod a „legjobb” SSD meghajtókat? Azokat, amelyek a leggyorsabbak? Vagy inkább azokat, amelyek a legjobb ár-érték aránnyal rendelkeznek? Vagy talán azokat, amelyek a legnagyobb tárolókapacitással rendelkeznek? Ha meg tudnád nekem mondani, hogy pontosan mire lennél kíváncsi, akkor könnyebb lenne segítenem neked az SSD meghajtók kiválasztásával kapcsolatban.

    Válasz
Megjegyzések hozzáadása