...

A legjobb ragasztók értékelése a fához 2022: válasszon minőségi ragasztót a famegmunkáláshoz

Melyik ragasztót válasszuk a fához

A faragasztó (ácsragasztó) olyan ragasztó, amelyet természetes és mesterséges fából készült elemek szoros ragasztására használnak. Ez a ragasztó a fa mellett tökéletesen ragasztja a karton, a papír és a farostlemez (keménylemez) felületeket is, miközben meglehetősen kedvező árú és természetes vagy félig természetes összetételű. Egy ilyen ragasztó kiválasztásakor sok mindent figyelembe kell venni, például a környezetbarát jelleget, a könnyű kezelhetőséget, a nedvességállóságot és a ragasztás időtartamát az eltarthatósági időn belül. Ha a fától eltérő anyagokkal tervez dolgozni, az is fontos, hogy a választott ragasztó sokoldalú legyen, azaz mindenféle felületen alkalmazható legyen. Ha nincs meg a szükséges tapasztalat, hogy válasszon egy jó ragasztó az első alkalommal nehéz feladat, ezért kínálunk Önnek a legjobb ragasztók a fa 2022-ben, hogy segítsen Önnek. Ebben nemcsak áttekintést készítettünk a legnépszerűbb ácsragasztó fajtákról, hanem azt is elmagyaráztuk, hogy miben különböznek egymástól.

A legjobb márkák az asztalosipari ragasztók terén

A jó minőségű asztalosipari ragasztók vezető gyártói a piacon a következők:

  • A professzionális ragasztók és tömítőanyagok legnagyobb gyártója és egyértelmű piacvezetője, valamivel több mint 20%-os piaci részesedéssel ebben a szegmensben. A márkát nagyon magas minőségű termékek jellemzik, és a vállalat szakemberei rendszeresen részt vesznek a kutatás-fejlesztési munkában. A világon az első vállalat, amely fehérjeragasztót vezetett be a piacon. A gyártás az Egyesült Államokban történik, és nagyon magas minőségi szabványokat alkalmaznak, de ennek ellenére a vállalatnak sikerül a középkategória felső határán tartani termékeinek árát;
  • a Leroy Merlin, az egyik legnagyobb építőipari és barkácsáru-kiskereskedő saját márkája. A vállalat osztja az optimális ár és a meglehetősen magas minőségi szabványok koncepcióját, ezért az Axton ragasztók gyakran a különböző értékelések és vélemények élére kerülnek;
  • Az 1948-ban alapított márka több mint 200 terméket kínál, köztük különböző ragasztókat, folyékony körmöket és professzionális tömítőanyagokat;
  • Tytan Professional. Ez a márka teljesen környezetbarát ragasztókat, szerelőhabokat, tömítőanyagokat és egyéb, ács-, asztalos- és javítási munkákhoz használt termékeket képvisel. Árpolitikája a legtöbb vásárló számára kényelmes, és a termékek minősége mindig nagyon magas, függetlenül a termék nevétől és kategóriájától;
  • Egy átlagos jellemzőkkel rendelkező költségvetési márka, de elegendő tapasztalattal a márka termékei nagyon kényelmesen használhatók anélkül, hogy túlfizetnénk a drágább márkákért.

A legjobb ácsipari ragasztó márkák

Poliuretán ragasztó fához D4 66A

Terjedelem: 250 g.

A D4 66A poliuretán vízálló ragasztó nagyon erős – a gyártót nem lehet becsapni. Gazdaságos, ha vékony rétegben alkalmazzák. Rövid ideig magas hőmérsékletnek vagy víznek kitett felületeken történő használatra.

Alkalmas minden fafajtához. Tökéletesen ragasztja a kerti bútorokat, fali táblákat stb. A vegyületet megfelelő hőmérsékleten kell alkalmazni: +5°C és +35°C között. 15 perc múlva megszilárdulnak, és 24 óra múlva már élvezheted a munkájukat.

Kérjük, vegye figyelembe! A vegyület mérgező. Alkalmazás közben és után szellőztesse a helyiséget.

Top 9 legjobb ragasztó a fához

Fényképek Név Értékelés Ár
PVA fa ragasztók és ragasztók
#1
Titebond II Prémium vízálló ⭐ 5 / 5
77 – szavazatok
Ellenőrizze az árat
#2
Tytan Professional D3 ⭐ 4.95 / 5
26 – szavazatok
Lásd az árat
#3
Ultima asztalos ⭐ 4.9 / 5
5 – szavazatok
Ismerje meg az árat
Szerves gyantákon alapuló ragasztók
#1
Bison Epoxy 5 Min ⭐ 5 / 5
2 – szavazatok
Ellenőrizze az árat
#2
Alteco 3 tonnás gyors epoxi ⭐ 4.95 / 5 Lásd az árat
#3
Poxifast ⭐ 4.9 / 5 Ismerje meg az árat
Poliuretán ragasztók
#1
Soudal D4 ⭐ 5 / 5
7 – szavazatok
Ismerje meg az árat
#2
Fa max ⭐ 4.95 / 5
1 – szavazás
Ismerje meg az árat
#3
Axton ⭐ 4.9 / 5
3 – szavazatok
Ellenőrizze az árat

Melyik ragasztót választanád vagy ajánlanád??

Vegyen részt a felmérésben

Kleiberit 303 ragasztó.0 PVA fa esetében D3/D4

Térfogat: 1 kg.

Kleiberit 303 vízálló ragasztó.0 fához A PVA D3/D4 multifunkcionális: kemény és egzotikus fafajtákat, furnérokat, hasított lapokat és HPL-lapokat ragaszt. A ragasztó kiválóan alkalmas laminált táblák, valamint ajtók és ablakok ragasztására.

A ragasztót legjobban hengerrel, ecsettel vagy spatulával lehet felvinni. A ragasztandó anyagokat elő kell készíteni, azaz portalanítani és zsírtalanítani kell. A ragasztót optimális +18 és +20 °C közötti hőmérsékleten használni. Egzotikus faanyagok esetében kétoldalas ragasztót kell használni.

Poliuretán ragasztók

A poliuretán egy polimercsoportba tartozó anyag, amely a szintetikus elasztomerek csoportjába tartozik, és amelyet széles körű tulajdonságai és megnövelt szilárdsága miatt különböző iparágakban használnak. A poliuretán ragasztó mechanikai tulajdonságai lehetővé teszik az alkalmazását nagy szilárdságú körülmények között (például faelemek ragasztásához), valamint magas hőmérsékleten, magas páratartalomban és egyéb agresszív körülmények között.

A poliuretán ragasztó felhordása előtt a felületeket meg kell tisztítani a zsírtól és a szennyeződésektől, és kissé meg kell nedvesíteni vízzel, hogy a ragasztó gyorsabban megkötjön. A maximális kötési idő kb. 15 perc, a teljes kötési idő kb. 3 óra.

Axton

Ár – 1515 rubel 4 kg-onként.

Ez egy speciális építőanyag száraz keverék formájában, mindenféle fapadlóburkolat telepítéséhez. Az aljzat lehet beton esztrich vagy esztrich padló, szükség esetén a parketta fűtött padlóra is lerakható. A ragasztót az utasításoknak megfelelően kell összekeverni (két komponensből áll), hogy pasztaszerű állagot kapjon. Mint minden más típusú PUR ragasztó, az Axton is ellenáll a magas és alacsony hőmérsékletnek, és kb. 1 óra alatt teljesen megszilárdul (bár a csomagoláson ennek csak a fele, 20-30 perc van feltüntetve).

Axton

Előnyök

  • alkalmas minden aljzatra, beleértve a beton esztrichet és a padlófűtést is;
  • Nagy kötési szilárdság;
  • Nem deformálódik, ha nedvességnek van kitéve;
  • A készítmény ellenáll a fagynak és a magas hőmérsékletnek;
  • Kikeményedés után a ragasztott felület ellenáll a mechanikai igénybevételnek (rázás, vibráció, csavarás stb.)..).

Mínuszok

  • Csak padlóburkolatokhoz (pl. parketta) alkalmas;
  • Fogyasztás – több mint 1 kg négyzetméterenként
  • Valódi gyógyulási idő – akár 45 perc;
  • 1 óra alatt teljesen megszárad, nem pedig 20-30 perc alatt, ahogy a csomagoláson szerepel;
  • Biztonsági óvintézkedéseket igényel.

Axton ragasztó

Az Axton kétkomponensű poliuretán alapú parkettaragasztója minden típusú aljzathoz erős kötést biztosít, de jó lenne, ha a gyártó valós információkat adna a csomagoláson.

Fa max

Ár – 458 rubel per 70 ml.

A Wood max egy új generációs, MS polimer alapú professzionális asztalosipari ragasztó. Az MS-Polymer először a japán piacon jelent meg, de ma már a poliuretán-szilikon hibrideket széles körben használják a prémium minőségű ragasztók és tömítőanyagok számos gyártója.

A Glue Wood max szilárdan ragaszt bármilyen keménységű anyagot, függetlenül azok porozitásától, nem képez habot és nem ad ki zsugorodást. A legtöbb PUR alapú készítményhez hasonlóan alkalmas kültéri munkákhoz, feltéve, hogy a ragasztandó anyagot napellenző vagy előtető védi. Ellenállás a nedvességgel vagy a páralecsapódással szemben, nagy hőstabilitás széles hőmérsékleti tartományban, valamint az innovatív SMP-technológia, amely ellenállóvá teszi a különböző mechanikai hatásokkal szemben: csavarodás, törés, rezgés és vibráció. A beállítási idő körülbelül fél óra.

Fa max

Előnyök

  • Kiválóan tapad minden fa, karton, kárpitos szövet és papír elemhez;
  • Bármilyen típusú fához alkalmas;
  • Külső munkákhoz használható előtető használatával;
  • nem habzik;
  • nem sötétedik és nem zsugorodik
  • széles hőmérséklet-tartományban megőrzi fizikai és kémiai tulajdonságait;
  • A ragasztott kötés nem deformálódik semmilyen mechanikai igénybevétel hatására;
  • Jó tapadás a porózus aljzatokon
  • nem igényel különleges biztonsági óvintézkedéseket.

Hátrányok

  • hosszú időbe telik, amíg megszilárdul – kb. 30 perc;
  • Legalább 24 óra gyógyulási idő;
  • magas ár egy ilyen kötetért;
  • Nagy fogyasztás (kb. 200 g/m2);
  • a fokozatos beállítás technológiáján dolgozik, azaz segédeszközök használatát foglalja magában.

Wood max ragasztó

Számos hátránya ellenére mindenféle asztalosmunkához ajánljuk, mivel extra magas tapadási fok jellemzi, és lehetővé teszi bármilyen keménységű és porozitású elem ragasztását, ellentétben a hagyományos poliuretán kompozíciókkal.

Soudal D4

Költség – 266 rubel 250 gr-onként.

A belga Soudal D4 poliuretán ragasztó alkalmas természetes faelemek vízszintes vagy függőleges ragasztására, belső vagy külső használatra. a termék hőmérséklet-állósága -40°C-tól +100°C-ig terjed, és a színválaszték nemcsak a klasszikus sárga színben, hanem arany árnyalatokban is elérhető, amelyek alkalmasak olyan dekorációs elemekhez, mint például táblák és táblák. ellenáll a folyadékoknak, a páralecsapódásnak vagy a megemelkedett hőmérsékletnek való rövid távú kitettségnek, ezért olyan elemekben való használatra ajánlott, amelyeket később tető alá telepítenek (kültéri körülmények esetén). A ragasztott felületek alkalmasak további lakkozásra vagy festékkel történő bevonásra.

Soudal D4

Előnyök

  • Minden fafajtát szilárdan ragaszt, beleértve a nedves fát is (nincs szükség előszárításra);
  • Az illesztések nem kúsznak;
  • Teljesen „közömbös” a nedvességgel szemben;
  • Alkalmas kültéri alkalmazásokhoz;
  • Szükség esetén nagyon szilárdan rögzíti a fa alkatrészeket más típusú felületekhez, például kőhöz, betonhoz vagy téglához;
  • nem fagy meg fagypont alatti hőmérsékleten;
  • A ragasztott kötés nem deformálódik nagy terhelés hatására;
  • Készülési idő – kb. 15 perc.

Hátrányok

  • nagyon magas hőmérsékleten a varratok sötétre színeződhetnek;
  • Hosszú kikeményedési idő (legalább 24 óra);
  • nehezen eltávolítható a ruházatról vagy a felületekről;
  • a préselést gondosan kell végezni.

Soudal D4 ragasztó

A Soudal D4 poliuretán ragasztó lényegében habosítószer nélküli szerelőhab. Minden fafajtát nagyon szilárdan köt össze, nem fagy meg fagyos körülmények között, és teljesen ellenáll a nedvességnek. A fent leírt hátrányok nem nevezhetők jelentős hátrányoknak, mivel ezek minden poliuretán alapú ragasztó esetében közösek.

Kérjük, vegye figyelembe! Ha poliuretán ragasztót használ belső terekhez, győződjön meg róla, hogy jól szellőztet, és viseljen légzőkészüléket, mivel mérgező, és veszélyes lehet az egészségére.

Hogyan kell fát fához ragasztani

Mielőtt elkezdené a fa alkatrészek ragasztását, elő kell készítenie a felületet:

  1. A ragasztandó fafelületeket meg kell tisztítani a portól és a szennyeződésektől. Ehhez menjen át a felületen reszelővel vagy csiszolópapírral. Sima felületűre kell csiszolni.
  2. Mindkét felületre vékonyan kenje fel az asztalosipari ragasztót. Kissé be kell dörzsölni. Kivételt képez a fafelületek poliuretán ragasztóval történő ragasztása. Csak az egyik felületre kell felvinni, a másikat pedig enyhén megnedvesíteni vízzel.
  3. Ügyeljen arra, hogy egyenletes ragasztófilmet terítsen, mivel a túl sok ragasztó nem fog jól ragasztani, csak az anyag pazarló felhasználásához vezet. Ezenkívül a felületeket felesleggel kenik el, ami a faipari munkák befejező fázisában további munkát ad a mesterembernek.
  4. Az alkatrészeket összeillesztik, és egy bizonyos időre a prés alá helyezik, amelyet a gyártó a csomagoláson feltüntet.

A fa alkatrészek legmegbízhatóbb ragasztása hornyos és hornyos kötésekben. Csak a horony falát és a horony és a hornyos fugát kell megkenni. A kötés nagyon erős és tartós.

A ragasztót a fent leírtak szerint kell alkalmazni. Végül is, nem javíthatod a ragasztó minőségét, ha elkened a válladon. A túl sok vagy túl kevés anyagból felesleges anyag látszik, amit később el kell távolítani.

Szerves gyantákon alapuló ragasztók

A szerves gyanta alapú ragasztó (különösen az epoxigyanta) a legtöbb esetben két összetevőből áll: magából a gyantából és egy speciális savas vagy bázisos keményítőből. A ragasztó erős ragasztó tulajdonságokkal rendelkezik, természetes összetevői pedig környezetbarát és biztonságos termékké teszik, amely bútorok és egyéb, hosszú távú tartózkodásra szánt tárgyak felújítására is használható lakó- vagy irodahelyiségekben. Minden epoxiragasztó univerzális, és nemcsak fához, hanem más anyagokhoz, például üveghez, fémhez, kőhöz stb. is használható..

Poxifast

Költség – 147 rubel per 60 g.

A kétkomponensű ragasztó, epoxigyanta és keményítő egyszerre több funkciót is ellát: ragaszt, kitölt, tömít és javít. Nemcsak különböző elemek ragasztására és rögzítésére, hanem tömítőanyagként is használható a háztartási készülékek, vízvezetékek vagy háztartási berendezések repedéseinek, pórusainak és egyéb hibáinak tömítésére. Alkalmas rétegenkénti felületfelépítésre az eredeti méret és térfogat visszaállítására kis alkatrészek és kötőelemek javításakor. a ragasztó 15 percig megőrzi szilárdságát, majd megszilárdul, ami azt jelenti, hogy a ragasztóanyag felhordása után 10-15 perc áll rendelkezésre az illesztések kijavítására.

a termék szabványos fizikai és kémiai tulajdonságokkal rendelkezik, ellenáll a hőmérséklet-különbségeknek és a páratartalomnak, és dielektrikumként (elektromos szigetelésként) is működik.

Poxifast

Előnyök

  • kisebb javításokhoz és hideghegesztéshez alkalmas;
  • Ragasztóként és tömítőanyagként is működik;
  • dielektrikumként működik;
  • nem változtatja meg tulajdonságait hőmérséklet-ingadozás vagy nedvesség hatásának kitéve
  • olcsó;
  • beállítási idő – 15 perc.

Hátrányok

  • mindkét komponens nagyon sűrű, ami nagyon megnehezíti az extrakciót és a keverést;
  • „úszik a meleg vízben;
  • Ahhoz, hogy a készítmény működjön, a kész keveréket fel kell melegíteni.

Poxifast ragasztó

Sok negatív megjegyzést találhat erről a ragasztóról, de a lényegük mindannyian egy dologra vezethető le – nem működik. oktatás 1 A ragasztó nem működik. Valójában egyáltalán nem így van, bár a keverék elkészítésénél kicsit bíbelődni kell. Annak érdekében, hogy a ragasztó hatékonysága ne legyen rosszabb, mint a korábban értékesített ragasztóé, szigorúan be kell tartani az arányokat (2 rész szürke paszta 1 rész narancssárga paszta), és a keverés után mindenképpen melegítsük fel a masszát. Kezdetben nagyon folyékony lesz, de néhány perc múlva olyan állagú lesz, mint a puha gyurma – ez a ragasztó munkaköre.

Alteco 3 tonnás gyors epoxi

Költség – 147 rubel per 56,7 g.

Az Alteco 3-Ton Quick Epoxy, a kétkomponensű ragasztó (külön tubusokban található, használat előtt össze kell keverni), professzionális és lakossági hidegmunkákhoz készült. A ragasztó száradási ideje mindössze 3-5 perc, és a könnyű felhordás érdekében műanyag spatula is jár hozzá. A ragasztó ellenáll a nedvességnek, nem zsugorodik és nem támadja meg a savakat, ezért bármilyen javítási és ácsmunkához használható fa, üveg, kerámia, műanyag, fém, beton és más típusú felületeken.

Alteco 3 tonnás gyors epoxi

Előnyök a

  • jó ragasztószilárdság;
  • 3-5 perc alatt megtapad;
  • alkalmas fához és a legtöbb más anyaghoz, beleértve a kerámiát, betont, üveget;
  • a készlet tartalmaz egy praktikus spatulát a felvitelhez és egy kis tubus második ragasztót;
  • nem zsugorodik vagy zsugorodik;
  • nem gyúlékony;
  • Nem deformálódik nedvesség vagy savak hatására;
  • kikeményedés után megmunkálható;
  • olcsó.

Hátrányok

  • nem tartja jól a fémet;
  • Csak hidegmunkára alkalmas.

Alteco 3 tonnás gyors epoxi ragasztó

Az Alteco szerves epoxi 3-Ton Quick Epoxy kiváló választás a gyors, kisebb javításokhoz, de ha fém alkatrészeket kell ragasztani, vagy fém az aljzat, egy erősebb ragasztó, amelyet kifejezetten ilyen típusú felületre terveztek, jobb választás lenne.

Bison Epoxy 5 Min

Ár – 487 rubel 24 ml-ért.

A Bison Epoxy egy gyorsan száradó, kétkomponensű fixálószer, amely jó töltő- és penetrációs tulajdonságokkal rendelkezik, és átlátszó textúrája biztosítja a láthatatlan tapadást. A ragasztónak magas a tapadása (100 kg/cm2), és elsősorban fa, üveg, kő és egyéb kemény anyagok gyors és kisebb javítására szolgál (kivéve egyes polimerek esetében, amelyeket a használati utasításban említünk). A felhordás után még kb. 5 perc áll rendelkezésre az ún. javítófugára, ami azt jelenti, hogy már a vegyület felhordása után korrigálhatja az illesztéseket és kiegyenlítheti a varratot.

Előnye a hőmérséklet- és nedvességállóság, a későbbi színezési lehetőségek, valamint a különböző vegyszerekkel és vegyületekkel való reakciómentesség.

Bison Epoxy 5 Min

Előnyök

  • nagyon könnyen keverhető (a gyanta és a keményítő keveréséhez nem kell kiszámítani az arányokat – csak össze kell nyomni a fecskendőt)
  • nagy ragasztóerő
  • Alkalmas fához és más anyagokhoz, például polikarbonátokhoz, polisztirolhoz és gumihoz;
  • a teljes kikeményedés és a megmunkálhatóság elvesztése előtti idő – körülbelül 5-7 perc, amely alatt módosíthatja a kötést;
  • átlátszó textúra a láthatatlan ragasztáshoz;
  • nagyfokú ellenállás a nedvességgel és a hőmérséklet-ingadozásokkal szemben;
  • száradás után festhető;
  • nem lép reakcióba a vegyi anyagokkal.

Hátrányok

  • drága;
  • nem alkalmas polietilénhez, poliamidhoz, fluoroplasztokhoz és bizonyos más polimerekhez.

Bison Epoxy 5 Min ragasztó

A Bison Epoxy 5 Min nagyszerű segítség kisebb ács- és javítási munkákhoz. A „szovjet” epoxihoz képest, amelyet szigorú arányokban alaposan össze kell keverni, ez a ragasztó a legkényelmesebb használni, ráadásul nem kell várni a teljes száradásra, mint a Szovjetunió idején értékesített készítményeknél. De nem olcsó: egy kis 24 ml-es tubus majdnem fél ezer dollárba kerül, így ez pontosan az a fajta termék, amely túlfizet a kényelemért.

A ragasztó előírt tulajdonságai

A mindennapi életben felmerülnek kérdések a fa helyes ragasztásával kapcsolatban, és hogy a fát csavarozni vagy csavarozni kell-e? A ragasztó fajtáinak ismerete nélkül ne vásároljon olyan ragasztót, amelynek címkéjén „fa” szerepel.

A kiváló minőségű, erős fa ragasztó segíthet a termék csavarok nélküli összeszerelésében, a technológiát követve. A hornyos és hornyolt kötés már ősidők óta használatos. Templomok és házak épültek szögek nélkül.

Manapság a faépítési módszerek kombinációját használják, beleértve az önmetsző csavarokat és a jó fa ragasztót. A kiváló minőségű ragasztó a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

  • ellenáll a hőmérséklet-ingadozásoknak;
  • Nedvességállóság;
  • Viszkozitás és alakíthatóság;
  • Nem tartalmaz káros összetevőket, amelyek hosszú idő alatt elpárolognak (mint egyes külső lakkok);
  • Polimerizáció után plaszticitással rendelkeznek (a fa élő anyag);
  • Könnyen alkalmazható;
  • Ellenáll az idegen oldószereknek, vegyi anyagoknak, marószereknek;
  • A termék hosszú garantált élettartama;
  • Ésszerű ár.

Minden fajtának más az összetétele és az alkalmazási módja, ezért a professzionális asztalosok nagyon igényesek a ragasztó kiválasztásakor.

Vásárlás előtt figyeljen a megadott kritériumokra – nincs értelme túlfizetni felesleges ingatlanokért.

Kiváló minőségű, erős faragasztó használható a csavarmentes összeszereléshez, a kézműves munka tiszteletben tartása mellett.

A színtelen ragasztó alkalmas különböző fafajták színes rétegeinek ragasztására. A készítmények kötési sűrűségükben (g/cm³-ben megadva) különböznek egymástól. Ezt befolyásolja a ragasztóanyag vastagsága.

Különböző típusú készítmények léteznek, attól függően, hogy hogyan keverik őket és a száradási idő:

  • Egykomponensű ragasztó fa és fa ragasztásához;
  • Kétkomponensű (2 reagens, amelyek keverés közben reagálnak) készítmények;
  • Polimer készítmények.

A legtöbb típus kész formában kapható, például a PVA-faragó. Fel kell rázni (a szuszpenzió összetevőire válik szét), vagy vízzel kell hígítani, ha a nem megfelelő körülmények között történő tárolás során túl sűrűvé válik.

Az egykomponensű „szuperragasztó” összetett összetételű, levegővel érintkezve megkeményedik – fontos, hogy gyorsan és óvatosan dolgozzunk. Más összetételekben kötőanyagot adnak hozzá a legnagyobb szilárdság elérése érdekében.

A gyorsan száradó fa ragasztó erősen mérgező lehet. Ez nem alkalmas gyermekszobai vagy allergiás személy hálószobájába való bútornak.

A színtelen ragasztó alkalmas különböző fafajták színes rétegeinek ragasztására.

PVA alapú asztalosipari ragasztók

A polivinil-acetát (PVA) alapú ragasztó egy nagy viszkozitású ragasztó, amely víz alapú, lágyítószerekkel és egyéb speciális célú adalékanyagokkal kiegészített ragasztó. Ezek a ragasztók univerzálisnak tekinthetők, és a csomagoláson „PVA-MB” felirattal vannak ellátva. Nemcsak fafelületek, hanem papír, karton, bőrtermékek, sőt bizonyos fémek ragasztására is használják. A PVA ragasztókat fagyállóságuk, jó ragasztószilárdságuk és könnyű felhasználhatóságuk jellemzi. Fontos, hogy nem mérgező, és tűz esetén nem gyullad meg. A PVA ragasztó használata előtt a fa felületét zsírtalanítani kell, és oldószerrel kell átitatni.

Ultima Woodworker

Ár – 94 RUR per 250 ml.

Ez az egyik legalacsonyabb árú, professzionális minőségű ragasztó a fához, amely alkalmas függőleges és vízszintes alkalmazásokhoz. Mindenféle asztalosmunkához, javításhoz és bútorgyártáshoz használják. Használható faelemek és deszkák, kárpitszövetek, kartonok, valamint átmenetileg 1% és 18% közötti nedvességtartalmú faanyagok ragasztására. A termék sűrű, átlátszó textúrájú, könnyen eltávolítható a kezekről és a ruhákról, minden hőmérsékleten megőrzi tulajdonságait. Legalább 24 óra gyógyulási idő.

Ultima asztalos

Előnyök

  • sűrű állagú és átlátszó textúra;
  • Jó munkát végez a fa és más típusú anyagok ragasztásával, amelyeket az utasításban megjelöltek;
  • a ragasztási varratok nem sötétednek el;
  • alacsony hőmérsékleten nem fagy meg;
  • a ragasztott felületek rezgésállóak;
  • Könnyen adagolható (flakon adagolóval);
  • megfizethető ár;
  • Alkalmas olyan felületek ragasztására, amelyek nedvességtartalma átmenetileg 18%-ig megnövekszik.

Hátrányok

  • a ragasztási képesség csak 0,9 kg/cm2.

Ultima asztalosipari ragasztó

Ha közelebbről megvizsgáljuk ennek a ragasztónak az összetételét és jellemzőit, akkor láthatjuk, hogy meglehetősen alacsony a ragasztóereje. Ennek ellenére a vásárlói visszajelzések szerint a termék ellátja fő feladatát, ezért a szerkesztőség továbbra is ajánlja kisebb ácsmunkákhoz.

Tytan Professional D3

A Tytan Professional D3 PVA ragasztót hideg és meleg munkára tervezték minden fafajtára, beleértve a kemény és ritka fákat is, amelyek a jövőben rendszeresen ki lesznek téve ultraibolya fénynek vagy nedvességnek. Kiválóan alkalmas kültéri alkalmazásokhoz (pl. fa díszítőelemek kültéri reklámokhoz), mivel rendkívül ellenálló a nedvességgel szemben. hőálló és nagyon magas hőmérsékletet – akár 100 °C-ig – is kibír. Keményedés után a ragasztónak még néhány napig működnie kell, hogy a ragasztó/záróerő növekedjen. A ragasztó átlátszó, könnyen lemosható a kezekről és a ruhákról, és nem hagy foltot a felületeken. Maximum 10 perc gyógyulási idő.

Tytan Professional D3

Előnyök a

  • alkalmas kül- és beltéri használatra;
  • átlátszó textúra, nem hagy foltot a kezeken és a ruhákon;
  • Vízzel könnyen lemosható;
  • Jó tapadás, amely a kikeményedés után még 2-3 napig növeli a szilárdságot
  • 10 perc alatt gyógyul;
  • magas, akár +100°C-os hőmérsékletnek is ellenáll;
  • nagyfokú nedvességállóság;
  • könnyen alkalmazható;
  • Bármilyen fafajtához alkalmas, beleértve a nagyon kemény és egzotikus fajtákat is;
  • gazdaságos használat.

Hátrányok

  • nem azonosított.

Tytan Professional D3 ragasztó

A Tytan Professional D3 ragasztó bármilyen asztalosmunkához alkalmas. Tartósan összeköti a faalapú felületeket és gerendákat, és nagyon erős, nyírószilárdságú ragasztókötést képez, amelyet szinte lehetetlen eltörni.

Kérjük, vegye figyelembe! A gyártó a préselési módszert (kb. 20-30 perc) ajánlja a maximális eredmény eléréséhez.

A Titebond II Premium nedvességálló

A Titebond II Premium nedvességálló asztalosipari ragasztó egy térhálósított PVA (termoplasztikus polivinil-acetát) alapú ragasztó. Ellenáll a nedvességnek, jól szilárdul és gyorsan megszilárdul, és nem befolyásolja a bevonatok tulajdonságait és megjelenését. A ragasztó teljesen biztonságos, mivel nem tartalmaz mérgező anyagokat, és szükség esetén olyan helyiségekben is használható, ahol élelmiszereket tárolnak (feltéve, hogy nem érintkezik vele közvetlenül). Jól teljesít forró préseléssel, alkalmas belső és külső munkákhoz.

A ragasztó nagy előnye a végeredmény: rendkívül jól tartja a fafelületeket, és a ragasztási rés még az alapanyagnál is erősebb.

A Titebond II Premium nedvességálló

Előnyök

  • Fát és más anyagokat szilárdan összeragaszt;
  • Nem deformálódik, ha nedvességnek van kitéve;
  • nagyon gyorsan megszilárdul és megkeményedik;
  • Nem változtatja meg a bevonatok megjelenését és jellemzőit;
  • könnyű vele dolgozni;
  • Szükség esetén élelmiszerekkel teli helyiségekben is használható (közvetett érintkezés esetén);
  • könnyen tisztítható vízzel.

Hátrányok

  • nem azonosított.

Titebond II Prémium vízálló ragasztó

A Titebond II Premium nedvességálló asztalosipari ragasztó egy amerikai gyártmányú, prémium minőségű termék, amely ideális mindenféle lakossági és kereskedelmi asztalosmunkához. Az ára nem a legalacsonyabb, de meglehetősen ésszerű, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a felület szilárdan ragasztott, és csak a fa eltávolítható.

Kérjük, vegye figyelembe! A Titebond II Premium Moisture Resistant az első olyan ragasztó, amely teljes mértékben megfelel az ANSI II. típusú nedvességállósági szabványoknak.

PVA ragasztó

Ideális fa alkatrészek ragasztásához. Környezetbarát, nem káros az emberi egészségre, nem mérgező. Könnyen alkalmazható bármilyen felületi konfiguráción. A kötés maximum 60 kg/cm² terhelést bír el. A termék hosszú eltarthatósági ideje. A PVA ragasztót széles körben használják a bútorgyártásban.

Mi a legjobb PVA ragasztó a fához – minden kézműves választása. Egyetlen hátránya az alacsony nedvességállósága.

A fa ragasztásának helyes módja

A legjobb ragasztók fához

Itt talál egy válogatást a legjobb fa ragasztókból. A rangsor számos tényezőn alapul, például az ár/teljesítmény arányon, a valódi felhasználóktól és asztalos szakértőktől kapott visszajelzéseken.

Helyezés a rangsorban Kategória A ragasztó neve Fotó Fő jellemzők
1 Poliuretán ragasztók Soudal D4 A kiváló belga ragasztó. 15 perc alatt kikeményedik, és nem repedezik, ha külső hatásoknak van kitéve
2 Fa max Az új generációs poliuretán alapú ragasztó, nem igényel különleges biztonsági intézkedéseket
3 Axton Kiváló minőségű, kétkomponensű parkettaragasztó
1 Szerves gyantákon alapuló ragasztók Bison Epoxy 5 Min Minőségi epoxi ragasztó kényelmes fecskendőben
2 Alteco 3 tonnás gyors epoxi Azonnali működésre kész, a beállítási idő kevesebb, mint 5 perc
3 Poxifast Dielektromos tulajdonságokkal rendelkező ragasztó
1 PVA alapú asztalosipari ragasztók Titebond II Premium nedvességálló A prémium asztalos ragasztó
2 Tytan Professional D3 Professzionális PVA ragasztó bármilyen fafajta megmunkálásához, beleértve az egzotikus és nagyon kemény fákat is
3 Ultima asztalos Olcsó, vastag konzisztenciájú asztalos ragasztó

PVA tex asztalosipari ragasztó, hidegálló

Terjedelem: 1 kg.

A PVA tex ragasztók népszerűek az építőiparban dolgozók körében. Az építők megbízható ragasztónak nevezik – még soha nem hibásodott meg, és könnyű használni.

A Teks faanyagragasztó következő előnyei emelhetők ki

  • gyorsan beáll;
  • Jó tapadási szilárdság;
  • elviselhető szagú;
  • Száradás után is tiszta marad.

A ragasztó a felújítók szerint nagyon jól tartja magát, és az egyetlen dolog, ami csalódást okoz, ha nem alkalmaz alapozót a ragasztó felvitele előtt. A ragasztó szavatossági ideje: 1 év, ezért vásárlás előtt figyeljünk a dátumra.

Mi a legjobb fa ragasztó a szerkesztők szerint??

A kérdés megválaszolásához meg kell érteni, hogy milyen faipari ragasztók léteznek a piacon, hogyan különböznek egymástól, és mik a sajátosságaik.

A fa ragasztó

  • PVA. Ez a legnépszerűbb ragasztó a fához és a legolcsóbb. A PVA ragasztó kiváló ragasztó tulajdonságokkal, nagyfokú homogenitással és rugalmassággal rendelkezik, és minőségük és a ragasztó szilárdságának javítása érdekében gyakran adnak hozzá stabilizátorokat, talkumot, kaolinport vagy lágyítószereket. Átlagos száradási ideje 24 óra (a réteg vastagságától függően), átlátszó textúrája miatt könnyen ragasztható, és mivel a ragasztó nem tartalmaz mérgező elemeket, otthon is használható, további szellőztetés nélkül;
  • epoxi. Ezek kétkomponensű anyagok, amelyek szerves epoxigyantán és oldószeren alapulnak. A ragasztó nagyon erős kapcsolatot biztosít, ellenáll az agresszív környezeti tényezőknek és a nedvességnek. Az epoxiragasztók univerzálisak, tömítőanyagként is használhatók, és minden típusú munkához és anyaghoz alkalmasak (egyes polimerek kivételével);
  • kazein (fehérje). Az egyik legkörnyezetbarátabb és legbiztonságosabb ragasztó, amely állati eredetű fehérjén – kazein – alapul. Beltéri munkára ajánlott, nem igényel szellőzést, gyermekbútorok javítására és gyártására is használható. A kazein ragasztó a legkönnyebben használható ragasztó, ezért kezdőknek ajánlott, akiknek nincs elég tapasztalatuk a poliuretán és epoxi ragasztókkal. A kazein alapú ragasztók egyetlen, de igen jelentős hátránya, hogy a ragasztási helyen megváltoztathatják a fa színét;
  • polimer (poliuretán). Ezek a legerősebb és legerősebb asztalosipari ragasztófajták, amelyek képesek tartósan összekötni bármilyen faanyagot, bármilyen fafajtából. Mérgező elemeket tartalmaznak, ezért munka közben állandó szellőztetésre van szükségük.

Videó – ragasztó fához

Melyik faragó ragasztó a legjobb a tökéletes eredmény eléréséhez?? Ha tapasztalatlan vagy kisebb javítási / ácsmunkákat kell végeznie, a csont (mókus) vagy a PVA ragasztó a megfelelő választás. Könnyen oldódik, gyorsan szilárdul, nem igényel hosszas préselést, és szükség esetén könnyen eltávolítható a kezekről és a ruhákról.

Igényesebb és komolyabb alkalmazásokhoz a poliuretán alapú ragasztó a megfelelő választás. A ragasztó maximális ragasztóerővel rendelkezik, és minden fafajtát szilárdan összeköt. De ne felejtsük el, hogy a poliuretán ragasztók használata szellőztetést és egyéni védőfelszerelést igényel, ezért gondoskodjunk arról, hogy ezek előre rendelkezésre álljanak.

a ragasztó kiválasztásának árnyalatai

A fához való asztalosipari ragasztó vásárlásakor az összetételre és a gyártóra vonatkozó alapvető információk mellett fontos árnyalatokat is figyelembe kell venni:

  • Világos fa esetében a kazeinragasztó választása rendkívül sikertelen, mert idővel sötétedik. A legjobb, ha olyan asztalost választ, amely felveszi a ragasztandó fa árnyalatát.
  • Ha a ragasztott alkatrészeket a jövőben szét akarja szedni, jobb, ha a kazein- vagy csontragasztót részesíti előnyben. Tartós kötés esetén a szintetikus vegyületek jobban megfelelnek.
  • A PVA ragasztó minőségét „szemmel” lehet meghatározni. Ha a konzisztencia túl sűrű (a készítmény nagy viszkozitású) vagy túl folyékony (fokozott folyékonyság), akkor a minőség sok kívánnivalót hagy maga után. A termék szállítási és tárolási tulajdonságai valószínűleg sérültek.
  • A fa sajátosságai. Nem minden vegyület alkalmas gyantás és nedves felületekhez.

Nagy mennyiségű fa esetén a költségek megtakarítása érdekében jobb, ha porszórtan bevonatos kompozíciókat választunk. Hacsak a vegyület minősége nem romlik a választás miatt.

Szavazás a legjobb fa ragasztóra

Melyik ragasztót választanád vagy ajánlanád??

Titebond II Prémium vízálló

63.64 % ( 77 )

Tytan Professional D3

21.49 % ( 26 )

Ultima asztalos

4.13 % ( 5 )

Bison Epoxy 5 Min

1.65 % ( 2 )

Alteco 3 tonnás gyors epoxi

0.00 % ( 0 )

Poxifast

0.00 % ( 0 )

Soudal D4

5.79 % ( 7 )

Fa max

0.83 % ( 1 )

Miért nem alkalmasak a körmök??

És általában különböző fém kötőelemek? Ez egyszerű – ez az elülső oldal, ha valamit beleütögetsz, nem fog nagyon úgy kinézni, mintha nem is lenne… Az egész dolog szétrobbanhat (eltörhet)

Továbbá, nem valószínű, hogy tartani, mert ez a része az „erkély” elég nehéz, egy pár dekoratív szögek nem fogja pontosan tartani.

Szögeket beütni

És csinálj valami szilárdabbat, pl. „önmetsző” stb.. Ez elrontaná az egész képet

A gyártás során csak ragasztókat használnak, szögeket – fémszegeket – gyakorlatilag nem használnak

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Avgustin Simon

Üdvözlöm a lakókomfort és a lakberendezés minden kedvelőjét! A nevem Avgustin Simon, egy tapasztalt tervező, akinek szíve tele van egy évtizednyi tapasztalattal és szenvedélyes szenvedéllyel az életterek átalakítása az időtlen elegancia és kényelem birodalmává.

Meghittseg.info -magazin belsőépítészetről, dekorációról és lakásfelújításról
Comments: 2
  1. Bence

    Melyik márkát ajánlanád a legjobb ragasztóhoz fából készült projektekhez? Szükségem lenne egy minőségi ragasztóra a famegmunkáláshoz, és szeretném megtudni, hogy melyik a legjobb választás 2022-ben. Önnek milyen tapasztalatai vannak ezen a területen?

    Válasz
  2. Erik Hajdu

    Melyik ragasztó a legmegfelelőbb a fához képes mobiltelefonház vagy asztal megmunkálásakor? Mire érdemes konkrétan figyelni, amikor választok egy ragasztót a projektemhez? Előnyös-e a hidrofób tulajdonság vagy a gyors száradási idő? Bármit megtudhatok a tapasztalatairól, értékeléseiről vagy véleményéről az adott termékekkel kapcsolatban?

    Válasz
Megjegyzések hozzáadása