...

Top 23 legjobb nagy teljesítményű processzor: 2021-2022-es rangsor, és melyik processzor a legjobb a játék PC-hez

A processzor a számítógép agya, ezért felelősségteljesen, minden szempontot alaposan mérlegelve kell kiválasztani. Napjainkban a vezető CPU-gyártók 2 cég, amelyek megpróbálják egymás orra alá dörgölni az új termékeket – a vitathatatlan vezető Intel és méltó versenytársa, az AMD.

A 2021-2022-es legjobb teljesítményű processzorok rangsora a felhasználók visszajelzései és szakértői vélemények alapján készült. A toplista összeállításakor figyelembe vették a chipek teljesítményét, teljesítményét, árát és célját.

A cikk tartalma

Top 23 legjobb nagy teljesítményű processzor 2021-2022-re

A rangsor a szakértők és a felhasználók szerint a legjobb játék- és professzionális processzorokat tartalmazza. Itt megtalálja a legjobb ár-érték arányú és kedvező árú modelleket.

Helyszín Név Ár
A 3 legjobban teljesítő processzor ár/teljesítmény arány alapján 2021-2022-ben
1 AMD Ryzen 9 3950X Nézze meg az árat
2 Intel Core i9-9900 Ismerje meg az árat
3 AMD Ryzen 7 3800X Ellenőrizze az árat
Top 3 legjobb teljesítményű Intel Core i9 processzor
1 Intel Core i9-10900K Ismerje meg az árat
2 Intel Core i9-10900KF Lásd az árat
3 Intel Core i9-9900KF Ellenőrizze az árat
A 3 legjobb teljesítményű Ryzen 9 processzor
1 AMD Ryzen 9 3900X Kérjen árat
2 AMD Ryzen 9 3900XT Ellenőrizze az árat
3 AMD Ryzen 9 5950X Nézze meg az árat
Top 3 nagy teljesítményű Intel Core i7 processzor
1 Intel Core i7-10700K Ismerje meg az árat
2 Intel Core i7-9700 Nem aktuális
3 Intel Core i7-7700K Ismerje meg az árat
A 3 legjobb teljesítményű Ryzen 7 processzor
1 AMD Ryzen 7 3700X Ellenőrizze az árat
2 AMD Ryzen 7 2700X Ellenőrizze az árat
3 AMD Ryzen 7 3800XT Ismerje meg az árat
Top 3 nagy teljesítményű Intel Core i5 processzor
1 Intel Core i5-9600KF Ismerje meg az árat
2 Intel Core i5-10600K Ismerje meg az árat
3 Intel Core i5-10400F Tudja meg, hogy mennyi
A 3 legjobb teljesítményű Ryzen 5 processzor
1 AMD Ryzen 5 3600 Ellenőrizze az árat
2 AMD Ryzen 5 3600X Ellenőrizze az árat
3 AMD Ryzen 5 3500X Nézze meg az árat
Top 2 legjobb nagy teljesítményű, alacsony költségű processzor
1 AMD Ryzen 5 3500 Tudja meg az árat
2 Intel Core i5-10400 Ellenőrizze az árat

A nagy teljesítményű játék CPU-k áttekintése a 2020-2021-es számítógépekhez

A nagy teljesítményű játék PC-khez gyakran a legjobb processzoroknak tekintik a következő új grafikus kártyákat. Nehéz vitatkozni ezzel a logikával, mivel a GPU fogja meghatározni, hogy milyen minőséget és felbontási beállításokat használhatsz a játékokban. A CPU azonban azért olyan fontos, mert ez határozza meg, hogy a játék PC milyen jól fog teljesíteni.

A processzor felelős azért, hogy az egész számítógép milyen gyorsan fut, a rendszermemóriától kezdve az SSD-ig, amelyre a játékokat telepítette, ezért olyan fontos, hogy a legjobb processzort válassza otthoni játékgépéhez. Ellentétben a grafikus kártyákkal, amelyeket valószínűleg minden új generációval le kell cserélni, a legjobb játékprocesszorok évekig tarthatnak, ezért fontos, hogy a megfelelő választást hozza meg, amelyet hosszú távon nem fog megbánni.

A processzorok piacát túlnyomórészt az Intel és az AMD uralja, és mindegyik vállalatnak rengeteg jó ajánlata van. A zavarba ejtő egyedi modellszámok sem segítenek sokat a helyes választás meghozatalában. Összeállítottunk egy listát a legjobb teljesítményű CPU-król minden gamer típus számára.

Hogyan válasszon egy nagy teljesítményű processzort, és mit kell keresnie??

Számos kulcsfontosságú paramétert kell figyelembe vennie, amikor chipet választ számítógépéhez, laptopjához vagy kisebb eszközéhez:

  • Minél több mag és szál – annál jobb. Még jobb, ha a szálak száma nagyobb, mint a magok száma: akkor a chip többszálúnak tekinthető.
  • Processzor processzor. A számot nanométerben mérik, és minél kisebb, annál jobb.
  • A munka (órajele) és a maximális frekvencia nagymértékben meghatározza a chip sebességét.
  • A hőelvezetés és az energiahatékonyság határozza meg, hogy a processzor mennyire melegszik fel terhelés alatt, és mennyi energiát fogyaszt.
  • A gyorsítótár kapacitása határozza meg, hogy mennyi adatot lehet tárolni és a lehető leggyorsabban elérni.
  • További funkciók és képességek, például házon belüli hűtőrendszer vagy integrált grafika rendelkezésre állása.

Hogyan válasszunk processzort

Processzor – az egyetlen dolog, amit egyszer és mindenkorra megveszel. Cseréje leggyakrabban más alkatrészek – alaplap, RAM, videokártya – megvásárlását igényli, ezért fontos, hogy már a kezdetektől fogva megfelelően válasszuk ki és vásároljunk egy jót. Ehhez a következő kritériumokat kell figyelembe vennie.

Gyártó

Ez az első dolog, amit el kell döntenie, amikor processzort kell választania. Két nagy márka van a világon, az Intel és az AMD. Az előbbieket sokáig a legjobbnak tartották, de 2022 óta a különbség kevésbé észrevehető, de az Intel még mindig többe kerül átlagosan ma is.

Fontos! Egy adott márka kiválasztásakor érdemes szem előtt tartani, hogy ez befolyásolja a többi alkatrész megvásárlását is. Kompatibilisnek kell lenniük az adott vállalat processzorával.

Feldolgozó címkézése

Az AMD legfejlettebb sorozata a Ryzen. Mindig a 3, 5, 7 és 9 szám szerepel a nevében, elkülönülve a többi számkódtól. Ez a processzorok teljesítményének mérőszáma, ahol a 3 a leggyengébb chipkészlet, a 9 a legerősebb. Ezt követi egy 4 számjegyű numerikus kód. Ebben az első szám a generációt jelöli (minél magasabb a szám, annál modernebb a processzor), a második szám pedig a modell helyét jelöli ugyanazon a sorozaton belül. Tehát egy 5400-as lapkakészlet gyengébb lesz, mint egy 5800-as, de mindkettő modernebb, mint egy 3400-as.

Az intel elve a core i termékcsalád esetében teljesen hasonló, de a processzor végére egy betűs utótagot tesznek, ahol:

  • F – lapkakészlet videoprocesszor nélkül;
  • G – videoprocesszorral;
  • H – Nagy energiafogyasztású noteszgépbe szánt chip;
  • HK – laptophoz, túlhajtás lehetőségével
  • HQ – négy fizikai maggal rendelkező notebook esetében;
  • K – túlhajtási képességekkel;
  • S – limitált kiadás;
  • A T az alacsony energiafogyasztást jelenti;
  • U – alacsony energiafogyasztás egy laptophoz képest;
  • Y – nagyon alacsony energiafogyasztás, ultrabookokhoz (néha laptopokban is használják).

A PC processzorok néhány utótaggal rendelkeznek, köztük T, K, F.

Magok és szálak

Minden processzor két vagy több maggal rendelkezik. Valójában a mag a chipkészlet szíve, amely a feldolgozást végzi. Könnyű tehát arra a következtetésre jutni, hogy minél több mag van, annál jobb a processzor. De gyakrabban a chipsetek két vagy négy maggal rendelkeznek, és a több maggal rendelkező modellek játéknak számítanak, és drága eszközökbe vannak beépítve.

A magokhoz kapcsolódó fontos mérőszám a szálak száma. Szálak – ezek olyan feladatok, amelyek egymás után következnek, és a processzor feldolgozza őket. Egyes processzorok csak egy szálat tudnak kezelni, mások két szálat egyszerre. Ez utóbbi esetben szokás azt mondani, hogy a lapkakészletnek van egy virtuális magja, amely a második szálat kezeli. Tehát egy két maggal és két szálakkal rendelkező lapkakészlet kevésbé produktív, mint egy kétmagos chip, amely négy szálakkal rendelkezik.

Órássebesség

Az órajelek sebessége egy másik tényező, amelyről sok felhasználó hallott. Leggyakrabban, nem a legértőbb vásárlók csak a magok számát és a frekvenciát nézik. Ez részben igaz, de nem szabad megfeledkezni más paraméterekről sem.

A frekvencia egyszerűbben fogalmazva a processzor sebessége. Ennek megfelelően minél magasabb, annál gyorsabb a chipkészlet. A processzorok közvetlen frekvencia-összehasonlítása azonban csak ugyanazon gyártó és termékcsaládon belül működik.

Tisztában kell lenni az intelligens órajel-gyorsítás fogalmával is. A legtöbb modern chip automatikus frekvenciaszabályozást biztosít a feladattól függően. Ez csökkenti az energiafogyasztást, ami fontos a laptopoknál, és csökkenti a hőt is. A CPU frekvenciája például 2 GHz és 3,7 GHz között változhat, ami azt jelenti, hogy egyszerű irodai munkákhoz 2 GHz-en fut, de ha a felhasználó nehéz alkalmazást vagy játékot futtat, a frekvencia automatikusan 3,7 GHz-re emelkedik.

Beépített grafika

A modern processzorok gyakran saját grafikus chippel (maggal) vannak felszerelve. A grafikus információk feldolgozásához szükséges, és jelenléte lehetővé teszi, hogy ne kelljen különálló grafikus kártyát telepíteni a laptopba vagy számítógépbe. Ez egy jó módja annak, hogy megtakarítson a vásárláson, de meg kell értenie, hogy a beépített grafika jelentősen gyengébb, mint a dedikált grafika, és ha egy processzort vásárol egy játék számítógéphez vagy komoly háromdimenziós grafikával végzett munkához, akkor jobb, ha egy diszkrét grafikus kártyával ellátott modellt vásárol.

Energiafogyasztás és hőelvezetés

Kevésbé fontos egy asztali számítógépben, de fontos egy notebook CPU-ban. Ezt TDP-ként jelölik, és wattban mérik, pl. 65W, 35W stb. Aki nagyobb futási idővel rendelkező modellt keres, annak alacsonyabb TDP-vel rendelkező chipre van szüksége, de ennek a másik oldala az, hogy minél alacsonyabb a TDP, annál gyengébb a processzor, mivel a nagyobb teljesítmény több energiát igényel, és ezért több hőt termel.

A 3 legjobb nagy teljesítményű processzor ár/teljesítmény arány szempontjából

AMD Ryzen 9 3950X

Csúcskategóriás CPU rekordszámú 16 maggal és 32 feldolgozószállal – prémium CPU

, Nincs lehetetlen feladat számára.

A legkorszerűbb 7 nm-es TSMC-eljárással, frissített chipdizájnnal és páratlan teljesítménnyel rendelkezik. Az AMD-nek sikerült növelnie a magok számát a teljesítmény feláldozása vagy az energiafogyasztás növelése nélkül.

Kétcsatornás memóriával való használatra ajánlott. Három félvezető lapkakészleten alapul, amelyek közül az egyik memóriavezérlőt, PCI Express és SoC komponenseket tartalmaz. A chipen nincsenek NUMA csomópontok, így monolitikus kialakítású, és a funkcionális CCD-kristályok nem rendelkeznek zárolt magokkal.

Az alkalmazott magarchitektúra az innovatív és más AMD Zen 2 termékekből ismert. Ez a chip tökéletes komoly játékrendszerekhez, nehéz tartalmak és szoftverek többfeladatos használatához, rendereléshez és egyéb olyan feladatokhoz, amelyek maximális teljesítményt igényelnek az eszköztől.

Specifikációk:

  • magok/szálak száma: 16/32;
  • 7 nm-es gyártástechnológia;
  • Órajelsebesség: 3500MHz;
  • maximális frekvencia: 4700 MHz;
  • L3 kapacitás: 64MB.

Előnyök a

  • csúcsteljesítmény;
  • sebesség;
  • túlhajtási potenciál;
  • energiahatékonyság;
  • üzemi hőmérséklet.

Hátrányok

  • ár.

Intel Core i9-9900

Nagyon gyors és robusztus processzor 8 maggal és 14 nm-es gyártástechnológiával, amely fokozatosan felváltja a robusztusabb és megbízhatóbb processzort

Fejlett 7 nm-es gyártástechnológia.

Nagyon erős és jó teljesítményt mutat, különösen, ha igényes számítási feladatokról, erőforrás-igényes programok futtatásáról és játékigényes rendszerekről van szó.

A kristályt sikeresen használják a 3D modellezéssel foglalkozók. Nincs szükség alaplapcserére, mivel kompatibilis az összes 300-as sorozatú lapkakészlettel és 1151-es foglalattal.

A gyártási eljárás 14 nm++, azaz.. A szó szokásos értelmében ez egy előrelépés a szokásos 14 nm-es processzorhoz képest. Működési frekvencia: 3100 MHz, de egy mag a legtöbb egyszálas alkalmazásban akár 5000 MHz-ig is túlhajtásra képes.

A processzor tökéletesen kompatibilis a kétcsatornás DDR4-2666 RAM memóriával és 16 MB L3 gyorsítótárral rendelkezik.

Műszaki adatok:

  • Magok/szálak száma: 8/16;
  • 14 nm-es gyártástechnológia;
  • órajel: 3100 MHz;
  • Thunderbolt maximális frekvencia: 5000 MHz;
  • L3 memória: 16MB.

Előnyök

  • teljesítmény;
  • hatékonyság;
  • hőmérsékleti besorolás;
  • integrált grafika.

Hátrányok

  • fel nem fedezett.

AMD Ryzen 7 3800X

Nagy teljesítményű, stabil és gyors okta-core chip, amelyet játékhoz, otthoni és

szakmai rendszerek, ahol minimalizálni kell a késedelmek és hibák valószínűségét.

Ez a 7 nm-es gyártástechnológiával, 8 maggal és 16 szálakkal rendelkező CPU kompatibilis az AM4 foglalattal, 32 MB gyorsítótárral és 3900 MHz-es névleges órajellel rendelkezik.

A processzor túlhajtásra feloldott, de a túlhajtókat figyelmeztetni kell a megadottnál nagyobb hőleadásra. Tesztjeinkben a chip még az Intel riválisánál is jobban felmelegszik a 165W-os TDP-vel.

A chip támogatja a jövő generációs PCIe 4 interfészt.0. Nem rendelkezik saját grafikával, és masszív hűtőrendszert igényel legalább két ventilátorral és külső gyorsítóval.

A gyártó a DDR4-3200-as memóriát ajánlja a processzorhoz, de a tesztek szerint elég jól integrálódik magasabb frekvenciákkal (akár 3800 MHz-ig).

Műszaki adatok:

  • magok/szálak száma: 8/16;
  • feldolgozási technológia: 7 nm;
  • Órajelsebesség: 3900 MHz
  • Maximális frekvencia: 4500 MHz;
  • L3 kapacitás: 32MB.

Előnyök

  • hatalom;
  • gyárthatóság;
  • memóriavezérlő;
  • jól túlhajtott.

Hátrányok

  • hot.

Processzorok sorozata

Az Intel már jó ideje több processzorcsaládot ad ki.

Ezek teljesítménye eltérő lehet, de rendeltetésük szerint feltételes osztályokba sorolhatók

  • Core i3. Ez a számítóeszközök junior termékcsaládja, amely két számítási maggal rendelkezik, és hyperthreading technológiával működik, azaz virtuális szálakat hoz létre. Így két fizikai maggal négy szál áll a rendelkezésére. Nem rossz átlagos all-in-one teljesítmény a legtöbb mindennapi feladathoz.
  • Core i5. Ezt a termékcsaládot az Intel eredetileg egy középáras megoldásnak szánta, amely megfelel azoknak a felhasználóknak, akik nagyobb teljesítményre vágynak, de nincs elég pénzük a csúcsváltozatok megvásárlására. Ezek a processzorok vagy 2 maggal rendelkeznek hiperszálazással, vagy 4 fizikai maggal, ugyanannyi szálakkal. Kivétel nélkül minden modell TurboBoost technológiával van felszerelve, amely a névleges órajel frekvencia szorzójának növelésével automatikusan túlhajtja a processzort, kivéve, ha ez ellenjavallt.
  • Core i7. A legerősebb CPU-k, egyedi CPU-ként elhelyezve az egyéni munkához. Majdnem mindig legalább 8 feldolgozószállal rendelkeznek, de a fizikai magok száma feleannyi is lehet. A legerősebb rendszerek 8 valódi maggal rendelkeznek. Turbo Boost minden i7-es modellben elérhető. Ezt a processzort gyakran használják a szakemberek munkájukhoz, de a játékosok kedvence is. De ennek megfelelően kell költenie.
  • Xeon. Ezeket a processzorokat eredetileg szerverként pozícionálták. A nagy feldolgozási teljesítményt további finomításokkal kombinálják, amelyek növelik a stabilitást és minimalizálják a lehetséges hibák számát. Ezek a modellek többprocesszoros rendszerekben is működhetnek, de egy kis technikai műveltséggel személyi számítógépes megoldásként is használhatók. Nagyobb nyereség várható, ha a PC-t játékra kívánja használni.
Top 10 processzor az 1150-es foglalathoz: 2021-2022-es rangsor, és hogy melyik nagy teljesítményű modellt érdemes választani ár, minőség és teljesítmény szempontjából

Top 3 legjobb Intel Core i9 processzor

Intel Core i9-10900K

Az Intel 10. generációs platformja 10 maggal és 20 számítási szálakkal, zárolt szorzóval.

A Comet Lake magok alkotják a gerincet, így a CPU az egyik legerősebb és legteljesítményesebb a szegmensben.

A modell 20 MB gyorsítótárral és nagy teljesítményű 1200-as aljzattal rendelkezik, így kompatibilis az összes 400-as sorozatú lapkakészlettel. Egyszerűen megvásárolva és telepítve egy jó hűtőrendszerrel együtt jó, nagy teljesítményű számítógép, de sok potenciált hagy kiaknázatlanul.

Egy 10 magos chiphez képest meglehetősen szerény órajellel és alacsony hőleadással rendelkezik. A processzor rendeltetésszerű használatához t.. hogy teljes mértékben kihasználhassa a funkcióit, a BIOS beállításaiban kell kutakodnia, és pénzt kell költenie egy minőségi hűtőrendszerre, lehetőleg folyékony típusúra.

Műszaki adatok:

  • magok/szálak száma: 10/20;
  • Folyamattechnológia: 14 nm;
  • Taktozási frekvencia: 3700 MHz;
  • Maximális órajel: 5300 MHz;
  • L3 kapacitás: 20 MB.

Előnyök a

  • hatalom;
  • gyorsítótár mérete;
  • túlhajtási képesség;
  • integrált grafika.

Hátrányok

  • drága hűtés szükséges.

Intel Core i9-10900KF

A tizedik generációs Core i9 család legújabb tagja, amely 2021-2022 áprilisában lesz elérhető. Asztali számítógépekhez tervezték

a Comet Lake mikroarchitektúrán alapul és zárolt szorzóval van felszerelve.

10 mag és 20 feldolgozási szál a teljesítmény és a teljesítmény érdekében. Alkalmas az 1200-as foglalattal rendelkező alaplapokhoz, és megbízható, nagy teljesítményű chipként bizonyított a játékhoz, valamint a nagy igénybevételű számítástechnikai és multimédiás rendszerekhez.

2 konfigurációs lehetőség – OEM és BOX. A második esetben a hűtőrendszer nem képes kezelni a 125 W-os hőleadást, még kevésbé azt a hőmérsékletet, amelyre a CPU felmelegszik, ha 5300 MHz-re van túlhajtva. A platformhoz egy robusztusabb hűtőre van szükség, lehetőleg folyadékhűtőre.

Specifikációk:

  • magok/szálak száma: 10/20;
  • feldolgozási technológia: 14 nm;
  • Órajelsebesség: 3700 MHz;
  • maximális frekvencia: 5300 MHz;
  • L3 memória: 20 MB.

Előnyök

  • hatalom;
  • túlhajtási potenciál;
  • Kompatibilis akár 128 GB RAM memóriával.

Hátrányok

  • hőelvezetés;
  • ár.

Intel Core i9-9900KF

Az 1151-es foglalatú 1151-es CPU feloldott szorzóval az egyetlen Core i9-9900-as CPU, amely nem rendelkezik beépített

grafikus mag. Nehéz ezt a tulajdonságot plusznak vagy mínusznak nevezni, de a videomagos társaihoz képest megfizethető ára előnynek minősíthető.

A processzor nagyon érzékeny a túlhajtásra, és ez azonnali hatással van az üzemi hőmérsékletre. Jó hűtőrendszerre van szükség, lehetőleg folyadékhűtéses, legalább két ventilátorral.

A megfelelő hűtőválasztással egy chip bármilyen professzionális feladatot el tud látni, a 3D-s modellezéstől kezdve a több komponensű számítógépes rendszerben erőforrás-igényes programokkal való munkáig.

Általánosságban elmondható, hogy a CPU jó lehetőségekkel rendelkezik a túlhajtásra, és nagyszerű lesz azok számára, akik szeretik frissíteni a hardverüket. A megfelelő megközelítéssel a legtöbbet hozhatja ki ebből a chipből.

Specifikációk:

  • Magok/szálak száma: 8/16;
  • Folyamat: 14 nm;
  • Órajelsebesség: 3600 MHz;
  • maximális frekvencia: 5000MHz;
  • L3 térfogat: 16MB.

Előnyök a

  • teljesítmény;
  • Sebesség növelése;
  • stabil energiafogyasztás;
  • Támogatja a gyors DRAM modulokat.

Hátrányok

  • felmelegszik.

Egy kicsit a Socket LGA 1150-ről

Ezt a foglalatot az Intel 2013-ban vezette be. Csak 6 év telt el, és a PC geek szemében, aki „a hullám csúcsán” akar lenni, és évente egyszer vesz egy új számítógépet, ez a foglalat és a CPU-k, amelyekhez csatlakozik, reménytelenül elavultnak számít.

A Socket 1150, vagy H3, a Haswell (22 nm-es eljárás) és a későbbi Broadwell (14 nm-es eljárás) CPU-k számára készült. Ezt a foglalatot „népi foglalatként” ismerik el: rengeteg alaplap és egyéb kiegészítő áll rendelkezésre, amelyek minden igényt és költségvetést kielégítenek.

A többi LGA aljzathoz hasonlóan ez a számítógépfoglalat is rugós csapokkal rendelkezik. A CPU-t egy speciális, rugós karral ellátott keret rögzíti az alaplaphoz. Hagyományos rögzítési sémát használ a hűtőhöz: 4 reteszelőszerkezet, amelyek egy csavarással a működési helyzetbe nyomódnak.

Ez a konfiguráció nemcsak összeszereléshez, hanem későbbi szétszereléshez is alkalmas, például a hőpaszta cseréjekor. Ha tudja, hogyan kell csinálni, akkor a hűtőrendszer és a „kő” eltávolítása kevesebb, mint egy perc alatt elvégezhető.

Top 10 Socket 1150 CPU: 2021-2022-es rangsor, és hogy melyik erős CPU-t érdemes megvásárolni az ár, a minőség és a teljesítmény alapján

A 3 legjobb teljesítményű Ryzen 9 processzor

AMD Ryzen 9 3900X

Egy nagy teljesítményű, 12 magos processzor, amely akár 24 egyidejű feldolgozási szál kezelésére is képes, és amelyet úgy terveztek, hogy

Az (akkoriban) új Zen 2 mikroarchitektúrán alapul, és új elv szerint tervezték.

Most már nem monolitikus chipről van szó, hanem három félvezető elemből álló chipről.

Az első kettő 7 nm-es CCD lapkakészlet, míg a harmadik egy 12 nm-es gyártástechnológián alapuló lapkakészlet. A cellák az Infinity Fabric buszon keresztül kapcsolódnak egymáshoz. Minden CCX-komplexumban egy mag le van zárva: ez a modell energiahatékonyságának növelése érdekében történik.

Nem csak a magok számában, hanem a gyorsítótár méretében is felülmúlja fő versenytársát, az Intel Core i9-9900K CPU-t. Tier 3 tároló 64 GB kapacitással.

Az órajelek hivatalosan a 3,8-4,6 GHz-es tartományban vannak, de a Precision Boost 2-nek köszönhetően a chip gyorsabb is lehet. Ha azonban a felső határhoz közeli frekvenciákra van szükség, akkor érdemes egy ventilátorra költeni.

Specifikációk:

  • Magok/szálak száma: 12/24;
  • feldolgozási technológia: 7 nm;
  • Órajsebesség: 3800 MHz;
  • Maximális frekvencia: 4600 MHz;
  • L3 kapacitás: 64MB.

Előnyök a

  • jól túlhajtott;
  • Teljesítmény;
  • Működik a dobozból.

Hátrányok:

  • felmelegszik.

AMD Ryzen 9 3900XT

T előtag, amely a „turbo” előtagot rejti, emlékeztet arra, hogy a frekvenciák az előző generációs

megnövekedett. Az órajele a Ryzen 9 3900X-hez képest nem változott, a maximális órajel mindössze 100 MHz-cel, 4700 MHz-re nőtt.

A processzort két csomagban szállítják – OEM és BOX, de még a második esetben sincs hűtő. Ez annak köszönhető, hogy a szokásos hűtőrendszer nem tud megbirkózni a TDP bejelentett hőleadásával, és a chipnek nagyobb teljesítményű ventilátorra van szüksége.

A beszerelés után a kristály biztonságosan működőképes. Simán gyorsul az optimális frekvenciákra, terhelés alatt őszintén eléri a megadott maximumot, és stabil teljesítményt nyújt nagy zaj nélkül. 90°C-os túlhajtásig működik, így jó hűtőrendszerre lesz szüksége.

Ha választania kell e változat és elődje között, akkor jobb, ha a T előtaggal ellátott követ választja: nem sokkal drágább, de valamivel termelékenyebb.

Specifikációk:

  • Magok/szálak száma: 12/24;
  • 7 nm-es gyártástechnológia;
  • Órajsebesség: 3800 MHz;
  • Maximális frekvencia: 4700 MHz;
  • L3 kapacitás: 64 MB.

Előnyök a

  • gyorsító sebesség;
  • Stabil energiafogyasztás;
  • Támogatja a nagy sebességű RAM modulokat.

Hátrányok

  • felmelegszik.

AMD Ryzen 9 5950X

A legerősebb prémium processzor 16 maggal és 32 processzorfonallal, megfelelő áron

Csak olyan eszközökhöz alkalmas CPU-ként, ahol a chip teljes teljesítményét és erejét ki akarja használni.
Ez a modell rendelkezik a legmagasabb turbófrekvenciával a Ryzen 5000 családban, de az órajele meglehetősen szerény, 3400 MHz-es.
A chip érdekes tulajdonsága, hogy turbó üzemmódban képes megkerülni az állítólagos 4,9 GHz-es maximumot, de túlhajtás alatt még a 3,4 GHz-et sem éri el. Ennek köszönhetően az energiafogyasztás kevesebb mint 200 W, a processzor maximális hőmérséklete pedig 61 fok.

A tervezés során nyilvánvalóan a legmodernebb 7 nm-es processzort választották. A 64 MB 3. szintű gyorsítótár mellett a 8 MB-os L2 kapacitás is lenyűgöző.

Emiatt a Ryzen 9 3900XT a legtermelékenyebb processzornak nevezhető a professzionális szintű asztali rendszerekhez (3D modellezés, videószerkesztés, programozás).

Specifikációk:

  • magok/szálak száma: 16/32;
  • 7 nm-es processzor-feldolgozási technológia;
  • órajel: 3400 MHz
  • csúcssebesség: 4900MHz;
  • L3 kapacitás: 64MB.

Előnyök

  • teljesítmény;
  • Sebesség növelése;
  • stabil energiafogyasztás;
  • támogatja a nagy sebességű RAM modulokat.

Hátrányok

  • Ár;
  • TDP.

Melyik processzor a legjobb játékhoz??

Ha játékprocesszort keresel, valószínűleg kétféle processzorral találkozol: Mainstream és HEDT. A főáramú processzorok azok, amelyeket először láthat a boltok polcain és az online katalógusokban, és általában az Intel Core i3, i5, i7 és újabban az i9 termékek, valamint az AMD Ryzen 3, 5 és 7 sorozatú chipek közé tartoznak.

Olvassa el: Intel Core i3 vs i3 vs i5 vs i7 vs i9 összehasonlítás és processzor kiválasztása az Ön feladataihoz

A HEDT processzorok ritkábban fordulnak elő, és viszonylag könnyű felismerni őket. Az Intel HEDT CPU-k mindegyike „X” vagy „XE” utótaggal szerepel a modellnév végén, míg az AMD HEDT chipek a Ryzen Threadripper márkanév alá tartoznak.

Mi a különbség egy mainstream processzor és egy HEDT chip között?? A mainstream processzorok jellemzően csak kétcsatornás memóriát támogatnak – legfeljebb négy, legfeljebb 64 GB-os DIMM-et – és még mindig legfeljebb 24 PCIe sávot, amelyek nagy sebességű csatlakozást biztosítanak a grafikus kártyákhoz, NVMe SSD-khez és Thunderbolthoz. 3 port. HEDT processzorok, amelyek fizikailag nagyobbak, hogy több magnak legyen helyük, miközben továbbra is akár 128 GB teljes RAM-támogatást és akár 64 PCIe sávot kínálnak.

A legerősebb játékprocesszorok PC-khez

Tehát ha van pénze és vágya a tökéletes játék PC-re, a HEDT a megfelelő megoldás. Ez azonban a legtöbb felhasználó számára valószínűleg túlzás, ezért az elsődleges processzort a szükséges funkciók alapján kell kiválasztani. A legtöbb felhasználónak legalább négymagos processzorra kell törekednie.

Olvassa el: Az Intel i5 processzorok különböző generációinak összehasonlítása: melyik a legjobb??

A következő dolog, amit szem előtt kell tartania, az a processzormagok száma. A magok lényegében a CPU azon része, amely utasításokat kap a számítások vagy műveletek elvégzéséhez, így minél több maggal rendelkezik, annál többet tud elvégezni. A legtöbb belépő szintű processzornak kettő-négy maggal kell rendelkeznie, a középszintű lapkákon négy-hat maggal, a legmagasabb szintű processzorokon pedig legalább hat-nyolc maggal.

Top 3 legjobb teljesítményű Intel Core i7 processzorok

Intel Core i7-10700K

Stabil és megbízható okta-core chip Comet Lake mikroarchitektúrával és fejlett gyártási processzorral

14 nm++.

Néhány plusz ellenére ez a technológiai folyamat 2021-2022-ben még mindig elavultnak tekinthető, mivel a 7nm-es folyamattechnológiával sokkal jobb teljesítményű chipek mutatnak. De az átlagos munkaterhelésű otthoni rendszerek esetében ez az opció is megteszi.

A processzor 1200-as foglalatú alaplapokhoz alkalmas. Ez jó azoknak, akik nem akarnak frissíteni, és a processzort a dobozból futtatni szeretnék. A BOX csomag egyszerű hűtővel rendelkezik, és az eszköz saját grafikus maggal rendelkezik.

Szilícium platform csökkentett vastagsággal a mérsékelt hőelvezetés és a jobb hőkomfort érdekében.

A processzor valójában 10 maggal rendelkezik, amelyek közül kettő ki van kapcsolva, ami növeli a hűtendő felületet és hűvösebbé teszi a chipet, mint elődei és még néhány utódja (mint az Intel Core i9-9900K).

Specifikációk:

  • Mag/szálszám: 8/16;
  • 14 nm-es gyártástechnológia;
  • Órajsebesség: 3800 MHz;
  • maximális frekvencia: 5100 MHz
  • L3 memória: 16MB.

Előnyök a

  • Sebesség növelése;
  • Akár 128 GB DDR4 támogatás
  • túlhajtási potenciál.

Hátrányok:

  • forró;
  • elavult processzor-feldolgozási technológia.

Intel Core i7-9700

A kedvező árú, de robusztus és stabil 14 nm-es processzort Hyper-threaning támogatás nélkül a következő célokra tervezték

1151-v2 foglalatú alaplapok. A processzort a Coffee Lake mikroarchitektúrára tervezték, és 2022-ben jelent meg.

3000 MHz-es órajel és 4700 MHz-es maximális órajel. Platform blokkolva a túlhajtáshoz; többszálas üzemmód sem elérhető. Ezzel együtt a processzor stabil hőelvezetéssel rendelkezik, és még stressz esetén sem melegszik fel 70 foknál jobban, az állítólagos 100 fokos maximális hőmérséklettel.

3. szintű gyorsítótár kapacitása 12 MB. Natív Intel® UHD 630 grafikus mag és kétcsatornás memóriatámogatás akár 128 GB kapacitással.

A felhasználók a chipet nagy teljesítményű és teljesítményű játékplatformnak nevezik, de az újabb CPU-khoz képest inkább az általános célú otthoni számítógépek számára ajánlott.

Specifikációk:

  • magok/szálak száma: 8/8
  • 14 nm-es gyártástechnológia;
  • órajel: 3000 MHz;
  • maximális frekvencia: 4700 MHz;
  • L3 kapacitás: 12MB.

Előnyök a

  • beágyazott videómag;
  • Király;
  • megfizethető;
  • rendszeres dobozos hűtőtáska.

Hátrányok

  • Elavult CPU processzor.

Intel Core i7-7700K

Meglehetősen hatékony és stabil CPU az 1151-es foglalathoz, amelyet a következő célokra terveztek

Kaby Lake-S mikroarchitektúra.

A platform támogatja a Hyper-threaning technológiát, 4 maggal és 8 feldolgozószállal rendelkezik, és eltér az Intel korábbi agyszüleményétől, a Core i7-7000-től, kissé megnövelt órajellel és feloldott szorzóval.

8 MB gyorsítótárral, jó integrált HD Graphics 630 grafikával és akár 64 GB DDR4-2133/2400 és DDR3L-1333/1600 RAM memóriával rendelkezik.

A feloldott szorzónak köszönhetően a processzor tökéletes a játékrendszerek számára. Könnyen túlhajtott 5 MHz-ig, és teljesítménye jelentősen nőtt a korábbi Intel lapkákhoz képest.

A 14 nm-es gyártástechnológiával és az alacsony feszültséggel a chip optimális üzemi hőmérséklettel rendelkezik, és megfelelő hűtőrendszerrel jelentősen hűvösebb.

Specifikációk:

  • a magok/szálak száma: 4/8;
  • 14 nm-es gyártástechnológia;
  • Órajelsebesség: 4200 MHz;
  • maximális frekvencia: 4500 MHz;
  • L3 kapacitás: 8MB.

Előnyök a

  • stabilan működik;
  • jó működési frekvenciák;
  • Király;
  • teljesítmény.

Hátrányok

  • elavult processzor technológia.

Alaplapi foglalat és lapkakészlet

Magának a processzornak a paraméterei mellett érdemes figyelembe venni a fontos alaplapi specifikációkat is, nevezetesen a foglalat és a chipkészlet adatait.

Kezdjük az aljzattal. Mint már említettük, ez az alaplapon található aljzat, amelyen keresztül a processzor csatlakozik hozzá és kommunikál az összes többi komponenssel. Az AMD jelenleg AM4 foglalatot használ az összes mainstream Ryzen CPU-hoz. 2022-ben AM5 aljzat váltja fel. Az Intel viszont épp most váltott az LGA 1151-ről az új LGA 1200 foglalatra.

Ha most vásárol új processzort, akkor a jövő érdekében érdemes a foglalatról is gondolkodni. Az új aljzattal több lehetősége van a jövőbeli fejlesztésekhez. De ez nem ilyen egyszerű – a chipkészlet is fontos. Ez határozza meg, hogy hozzáférhet-e bizonyos funkciókhoz, és hogy a CPU egyáltalán kompatibilis-e az alaplappal, még ha illeszkedik is a foglalathoz.

Az említett funkciók között szerepel a túlhajtás támogatása, a több grafikus kártyás konfigurációk és az olyan technológiák, mint az AMD StoreMI és az Intel Optane. Ezenkívül a lapkakészlet határozza meg az USB-csatlakozók típusát és számát, a SATA-csatlakozók számát, a PCIe-vonalakat és még sok mást is.

Mi a legjobb aljzat 2022-re??

Az AMD AM4 foglalatot hamarosan felváltja az AM5, és a Ryzen CPU-k kompatibilitása néhány lapkakészlettel korlátozott, ezért jobb, ha megvárjuk a Ryzen CPU-k ötödik generációját és az AM5 foglalatot, hogy jobb legyen az előnyünk.

Másrészt az Intel LGA 1200-as foglalata meglehetősen új, így a 10. generációs Intel Comet Lake processzor kiváló választás, ha azt szeretné, hogy a következő néhány évben az alaplap cseréje nélkül frissíthesse processzorát.

A kompatibilitás kérdése azonban eléggé trükkös volt az utóbbi időben. Az AMD többé-kevésbé következetes volt, de a Zen 3 architektúrájú Ryzen 4000 CPU-kat néhány régebbi chipset nem támogatja BIOS frissítés nélkül.

Az Intel támogatása még messzebb volt az ideálistól – a továbbfejlesztett LGA 1151-es foglalat miatt a Coffee Lake processzorok nem használhatók a Skylake és Kaby Lake 100-as és 200-as sorozatú lapkakészletekkel. Így nehéz biztosan tudni, hogy mennyi ideig lesz képes használni az LGA 1200 aljzatot, mielőtt egy frissített aljzat vagy új lapkakészlet arra kényszeríti, hogy a CPU frissítésekor megváltoztassa az alaplapot.

Ha érdeklik a különböző chipkészletek képességei, az AM4 foglalathoz való chipkészletek listáját itt, az LGA 1151 foglalathoz való chipkészletek listáját pedig itt találja. Van egy megfelelő oldal az LGA 1200 számára is.

Végső soron, ha Ryzen-t szeretne, de nem tervez azonnali frissítést, akkor bölcsen teszi, ha megvárja a processzorok következő generációját. Másrészt, ha a kék csapat híve vagy, most itt a tökéletes alkalom a frissítésre.

A 3 legjobb teljesítményű Ryzen 7 processzor

AMD Ryzen 7 3700X

A processzorok e sorozatának megjelenésével az AMD azt tervezte, hogy átveszi a processzorok piacát, vagy inkább átveszi a vezető pozíciót

és megelőzte az Intelt. A Ryzen 7 3700X magjában 8 mag van Matisse kódnevű és 7 nm-es TSMC processzorral.

Ez egy teljes értékű nyolcmagos platform Zen 2 mikroarchitektúrával, 16 feldolgozási szál támogatásával AM4 foglalaton.

Az eszköz tágas 32 MB teljes méretű L3 gyorsítótárral és magonként 512 KB L2 gyorsítótárral rendelkezik. A processzor bejelentett alapfrekvenciája 3600 MHz, de valójában a kristály 4,1-4,4 GHz-ig van túlhajtva az egyedülálló Precision Boost 2 túlhajtási technológiával.

A dobozos hűtő nem alkalmas ehhez a processzorhoz, ha a chipet a maximumra tervezi túlhajtani: a Wraith Prism működés közben a hőmérséklet jelentősen meghaladja az állítólagos 95 fokot, és ez a modell fő hátránya.

Műszaki adatok:

  • Magok/szálak: 8/16;
  • 7 nm-es gyártástechnológia;
  • Órajsebesség: 3600 MHz;
  • maximális frekvencia: 4400 MHz;
  • L3 kötet: 32MB.

Előnyök a

  • Király;
  • teljesítőképes;
  • gyorsan;
  • Jó a többszálú feldolgozáshoz;
  • gazdaságos.

Hátrányok

  • Jó hűtést igényel.

AMD Ryzen 7 2700X

Második generációs AMD processzor a 12 nm-es Zen mikroarchitektúrán alapulva+. Összehasonlítva azzal, amit a vállalat korábban kínált

ennek a chipnek a segítségével a folyamat vékonyabbá vált, az IPC 3%-kal nőtt, és a memória (mind a RAM, mind a gyorsítótár) késleltetése jelentősen csökkent.

Ez a frissítés kissé megnöveli a maximális sebességet 3700 MHz-re normál módban és 4300 MHz-re Boost módban, növelve a túlhajtási lehetőségeket és csökkentve az üzemi feszültséget.

Precision Boost 2 algoritmus kissé átdolgozva erre a platformra. Korábban 1 vagy 2 szálnak engedélyezték a maximális frekvenciára való felfutást. Most már több szál futhat nagyobb sebességgel, és a sebességcsökkenés simább lesz.

Ennek eredményeképpen a maximális frekvencia még az állítólagos 4300MHz-et is meghaladja.

A Ryzen 7 2700X tulajdonosok számára kellemes bónusz lesz a minőségi forrasztás a fedél alatt, aminek köszönhetően az üzemi hőmérséklet alacsonyabb lesz.

Specifikációk:

  • Magok/szálak száma: 8/16;
  • feldolgozási technológia: 12 nm;
  • órajel: 3700 MHz;
  • Maximális frekvencia: 4300 MHz;
  • L3 kapacitás: 16MB.

Pluszok

  • Nem melegszik;
  • Alkalmas nehéz játékhoz;
  • jó hűtőtáska mellékelve;
  • csendben;
  • ár.

Hátrányok

  • kimutathatatlan.

AMD Ryzen 7 3800XT

Nyolcmagos SMT platform igényes felhasználóknak. A Matisse magra tervezték és

16 feldolgozószálat támogat.

Az L3 gyorsítótár 32 MB adatot tárol, az alapfrekvencia nagyon jó, 3900 MHz. Az üzemi frekvencia növekedése a TSMC 7 nm-es processzorának továbbfejlesztése miatt történt.

A TDP 105W, az energiafogyasztás 142W. Ha a platform energiatakarékosabb, az egyes magok az adatlapon megadottnál magasabb frekvenciát érnek el. A processzor stabilan 4,2-4,4 GHz-es frekvencián működik többszálas üzemmódban.

A platform kialakítása egyetlen CCD chip és IOD chip, PCI Express 4 buszokkal.0, memóriavezérlők és egyéb I/O eszközök.

Az egyetlen dolog, ami bosszantja a vevőt, a processzor üzemi hőmérséklete. A kristály játék közben 74-78 fokra, stressz esetén pedig akár 80 fokra is felmelegszik.

Specifikációk:

  • Magok/szálak száma: 8/16;
  • feldolgozási technológia: 7 nm
  • Órajsebesség: 3900 MHz;
  • maximális frekvencia: 4700 MHz;
  • L3 kapacitás: 32MB.

Előnyök a

  • erős;
  • gyorsan;
  • stabil;
  • hideg;
  • Eléri a profi szintet.

Hátrányok

  • nem észlelt.

AMD Ryzen 5 5600X

  • Socket: AM4
  • Építészet: Zen 3
  • Litográfia: 7 nm
  • Magok száma: 6
  • Szálak száma: 12
  • Alap órajel sebesség: 3.7GHz
  • Turbó üzemmódban az órajelek sebessége: Legfeljebb 4.6GHz
  • Ingyenes szorzó: Igen
  • Integrált grafika: nincs
  • TDP: 65W

Az AMD Zen 3 generációs processzora igazi áttörést jelent – az órajelenként végrehajtott utasítások száma és a frekvenciapotenciál, valamint a mikro-architektúrális fejlesztések tekintetében különbözik leginkább elődjétől. A munkaszoftverekben amúgy is kiváló teljesítmény még jobb lett – az AMD hatmagos magja hasonló felhasználási forgatókönyvekben felveheti a versenyt az Intel okta-magosával, de ami a legfontosabb, a pirosak nem csak játékban egyenlítettek a kékekkel, hanem meg is előzték őket. Sajnos, miután felbecsülték ezeknek az újdonságoknak minden előnyét, a vállalat úgy döntött, hogy az előző generációk megoldásaihoz képest emeli az árakat – „ötezer hatszázadik” vagy valamivel drágább áron kaphat egy nyolcmagos Intel Core i7-10700F-et, és ez a változat véleményem szerint előnyösebbnek tűnik – elmagyarázom, miért.

Top 3 Intel Core i5 processzor

Intel Core i5-9600KF

Erőteljes, stabil 6. generációs 6-magos processzor 6 feldolgozási szálzal és

A 14 nm-es gyártástechnológia tökéletes otthoni és irodai számítógépekhez, és a megfelelő kiegészítéssel akár játékokat is képes kezelni.

Ez a 3700 MHz-es magas órajelnek és a 4600 MHz-ig történő túlhajtás képességének köszönhető, ami gyors és zökkenőmentes működést biztosít maximális terhelés mellett. Jellegzetes hangot ad ki, és nagyon forróvá válhat, ezért gondoskodnia kell arról, hogy jó hűtőrendszerrel rendelkezzen.

Coffee Lake-S architektúrán alapuló mag. A felhasználók még online lövöldözős játékok futtatása közben is megjegyzik a teljesítményét, beleértve a stabil FPS-értéket, megereszkedés nélkül. A kő támogatja a kétcsatornás DDR4 RAM-ot 2666 MHz-en.

Specifikációk:

  • Magok/szálak száma: 6/6;
  • feldolgozási technológia: 14 nm;
  • órajel: 3700 MHz
  • maximális frekvencia: 4600 MHz;
  • L3 mérete: 9 MB.

Előnyök a

  • Képes kezelni az igényes játékokat és alkalmazásokat;
  • gyorsan;
  • feloldott szorzó;
  • hivatalos túlhajtási szoftver használható;
  • ár.

Hátrányok:

  • alacsony túlhajtás.

Intel Core i5-10600K

Stabil, nagy teljesítményű, hűvös, 6-magos Comet Lake processzor feloldott szorzóval, integrált grafikus processzorral

Jó specifikációkkal és kiváló órajelekkel.

Az Intel egyik legnépszerűbb processzora otthoni és irodai felhasználásra, beleértve a 3D modellezést, a videószerkesztést és más összetett professzionális feladatokat.

A platform névleges működési frekvenciája 4100 MHz, turbó üzemmódban a kő 4800 MHz-re gyorsul fel. A hőleadás 125W, de egy jó ventilátorral nagy terhelésű üzemmódban a kristály még 60 fokig sem melegszik fel, és a TDP nem haladja meg a 105W-ot.

A processzor kompatibilis az 1200-as CPU foglalattal és a 400-as sorozatú lapkakészletekkel. A dobozból is futtatható, de egy játékrendszer esetében szükség lesz egy jó diszkrét grafikus kártyára. Az integrált Intel UHD Graphics 630 nem fog megbirkózni a mai, grafikusan igényes feladatokkal.

Specifikációk:

  • Magok/szálak száma: 6/12
  • Folyamattechnológia: 14 nm;
  • Órajele: 4100 MHz;
  • Maximális sebesség: 4800 MHz;
  • L3 kapacitás: 12 MB.

Előnyök a

  • Intel vPro támogatás;
  • jó frekvenciák;
  • integrált grafika;
  • hideg.

Hátrányok

  • fel nem fedezett.

Intel Core i5-10400F

Hatmagos chip integrált grafika nélkül, az Intel egyik legkelendőbb terméke. Technikailag a grafikus mag jelen van a chipben, de az be van zárva, ezért ügyelnie kell arra, hogy diszkrét grafikus kártyát vásároljon – egy erős és drága kártyát, ha játékrendszerről van szó.

A platformon 12 szál van, az L3 gyorsítótár 12 MB kapacitású. 2900MHz-en fut, maximálisan 4300MHz-re gyorsulva. Nem melegszik sokat, és nem stresszel üvöltő hanggal: csendes, erőteljes és jól hűtött. A beágyazott Turbo 2 technológiának köszönhetően elérhető a csúcssebesség.0.

A Hyper-Threading technológia ebben a modellben jelenik meg először. A gyártó azt állítja, hogy működés közben akár 100 fokig is felmelegszik, de a tesztek azt mutatták, hogy a kristály még maximális rendszerterhelés mellett sem melegszik 60 foknál melegebbre.

Specifikációk:

  • Magok/szálak száma: 6/12;
  • 14 nm-es gyártástechnológia;
  • Órajele: 2900 MHz
  • maximális frekvencia: 4300 MHz;
  • L3 kapacitás: 12MB.

Előnyök

  • olcsó;
  • Gyorsan;
  • Fedélzeti memóriavezérlő;
  • hideg.

Hátrányok:

  • Túlhajtáshoz zárolva.

AMD Ryzen 3 2200G

  • Socket: AM4
  • Építészet: Zen Raven Ridge
  • Litográfia: 14 nm
  • Magok száma: 4
  • A szálak száma: 4
  • Alap órajel frekvencia: 3.5GHz
  • Órajelsebesség turbó üzemmódban: 3.7GHz
  • Ingyenes szorzó: igen
  • Beépített grafika: Igen
  • TDP: 65W

A grafikus kártyák árai még nem térnek vissza a normális szintre, ha egyáltalán, így a Ryzen 3 2200G-vel kezdem, egy hibrid GPU integrált grafikával, amely lehetővé teszi, hogy üljön ki a válságot, miközben igénytelen vagy nem annyira új játékokat játszik. A régi mikroarchitektúra és a csak négy mag jelenléte miatt a processzor részének teljesítménye meglehetősen közepes – sokkal alacsonyabb, mint a hatmagos, különösen a modernebb, de ha a megfelelő alaplapot és tápegységet választja, a jövőben a megoldás helyettesíthető egy sokkal aktuálisabb és hatékonyabb – akár a Zen 3 közül is, és hozzáadhat egy játék grafikus gyorsítót. Egy másik lehetőség a „kétezerkétszázadik” – alacsony fogyasztású irodai és otthoni multimédiás konfigurációk, bár meg kell jegyezni, hogy vonzereje az ilyen felhasználási forgatókönyvek esetében némileg csökkent az integrált grafikával rendelkező összes modell árának emelkedése miatt.

Top 3 legjobb teljesítményű Ryzen 5 processzor

AMD Ryzen 5 3600

Egyszerű, olcsó, nagy teljesítményű, hatmagos SMT-képes Matisse-típusú motor alaplapra tervezve

AM4 foglalatú lapok. Ne várjon tőle professzionális teljesítményt, de játékokban és a mindennapi irodai és egyéb feladatokhoz nagyon jól teljesít.

Platform Támogatja a DDR4 RAM-ot 3200 MHz-ig. A kő maga 3600 MHz-en fut nagy terhelés alatt, és egy lökés alatt 4.200 MHz-re túlhajtja magát. Ez a chip felülmúlja elődjeit és versenytársait ebben az árszegmensben.

Az AMD rajongók számára meglepetés volt a TDP csökkentése a szokásos 95W-ról az optimális 65W-ra. Ez lehetővé teszi, hogy megtakarítson a hűtőrendszeren, és egy olcsó léghűtővel jusson el.

Műszaki adatok:

  • magok/szálak száma: 6/12;
  • Folyamattechnológia: 7 nm;
  • órajel: 3600 MHz;
  • maximális frekvencia: 4200 MHz;
  • L3 kapacitás: 32MB.

Előnyök

  • hatalom;
  • dinamika;
  • költségvetés;
  • jó stock hűtő.

Hátrányok

  • Nem észlelt.

AMD Ryzen 5 3600X

Erőteljes és nagyon népszerű 6 magos, 12 szálas processzor, amelyet a piacon kapható legvékonyabb CPU-chipekkel terveztek

7 nm-es eljárás. Mindenben jó: sebesség, hőelvezetés, energiafogyasztás, üzemi hőmérséklet és memóriakezelés.

Tehát a gyorsítótár 32 MB adathoz való hozzáférést tesz lehetővé, az órajel sebessége 3800 MHz – több, mint néhány versenytárs maximális sebessége. Boost-sebesség akár 4400 MHz-ig és 95 W hőelvezetés.

A standard Wraith Spire léghűtő a dobozos készletben található. Csak olyan processzorral használja, amelyet nem erőforrás-igényes alkalmazásokhoz terveztek, és nem lesz túlhajtva. Ez utóbbival egyébként nincs probléma: simán elindul, és elég gyorsan eléri a maximális frekvenciát.

Specifikációk:

  • Magok/szálak száma: 6/12;
  • Folyamattechnológia: 7 nm;
  • Órajsebesség: 3800 MHz;
  • maximális frekvencia: 4400 MHz;
  • L3 memória: 32MB.

Előnyök:

  • teljesítmény minden alkalmazásban;
  • gyorsító sebesség;
  • nem melegszik fel;
  • L3 kapacitás.

Hátrányok

  • nem észleltek.

AMD Ryzen 5 3500X

Olcsó hatmagos processzor AM4 foglalathoz – produktív, erős, stabil, hűvös, kiválóan használható

Túlhajtási potenciál, tágas L3 gyorsítótár és DDR-4 memóriatámogatás akár 128 GB-ig.

A platformhoz a gyártó a legújabb Zen 2 mikroarchitektúrát választotta, ami 15%-os teljesítménynövekedést eredményezett. Akár 3,6 GHz-es működési sebesség normál üzemmódban és akár 4,1 GHz-es működési sebesség boost üzemmódban.

A processzor a legmodernebb 7 nm-es gyártástechnológiát használja, és kétszer annyi Layer 3 gyorsítótárat tartalmaz, mint elődje. A processzor nem támogatja a többszálú feldolgozást és nem rendelkezik SMT technológiával, de az órajel frekvenciája és L3 kapacitása elegendő egy nagy teljesítményű otthoni rendszerhez.

Specifikációk:

  • Magok/szálak száma: 6/6;
  • feldolgozási technológia: 7 nm
  • órajel frekvencia: 3600 MHz;
  • Legmagasabb frekvencia: 4100 MHz;
  • L3 kapacitás: 32MB.

Előnyök a

  • ár;
  • gazdaság;
  • csendben;
  • teljesítménysebesség.

Hátrányok

  • nem észlelt.

AMD Ryzen 5 2600

  • Socket: AM4
  • Építészet: Zen+ Pinnacle Ridge
  • Litográfia: 12 nm
  • Magok száma: 6
  • Szálak száma: 12
  • Alap órajel: 3.4GHz
  • Taktfrekvencia turbó üzemmódban: 3.9 GHz
  • Ingyenes szorzó: igen
  • Beépített grafika: nincs
  • TDP: 65W

Annak ellenére, hogy a Ryzen 5 2600 nem egy új processzor, mégis jól fogy: itt elsősorban az ár és a funkciók kombinációjáról van szó – a „kétezer-hatszáz” szabadon nevezhető nemzeti hatmagosnak is. Természetesen alulmarad a Zen 2-vel és főleg a Zen 3-mal szemben, de 2022-ben még mindig jó választás marad a budget gaming építkezésekhez: sok más modellhez hasonlóan ezt is az integrált grafikus mag hiánya mentette meg az áremeléstől, így a processzor és egy tisztességes grafikus kártya tandemje tisztességes FPS-t fog produkálni – bár kevesebbet, mint a Ryzen 5 3600 vagy 5600X esetében, de még mindig kényelmes, nem lesznek fagyások és lassulások megfigyelhetőek. Egy kicsit a túlhajtásról. Nincs szükség a PC túlhajtására – a lehetséges túlhajtási határérték valamivel a 4GHz-es határérték felett van, az eszközök energiafogyasztása és hőleadása túlságosan megnő. A legjobb megoldás, ha egyszerűen megbízik a beépített túlhajtási funkcióban – ez elég jól működik.

Top 2 legjobb nagy teljesítményű, alacsony költségű processzor

AMD Ryzen 5 3500

Egyszerű, stabil és nagy teljesítményű processzor 6 maggal Zen 2 és akár 6 feldolgozószál támogatásával. Könnyen integrálható bármely AM4 foglalatú alaplapba, így hatékony és nagy teljesítményű PC vagy notebook készülhet, amely biztosítja a.

A chip névleges 3,6 GHz-es működési frekvenciát kap, feloldott szorzóval. A tesztek azt mutatták, hogy a processzor simán túlhajt a maximális 4,1 GHz-es frekvenciára, és ezt a frekvenciaszintet alacsony hőleadás és energiafogyasztás mellett tartja.

Egy jó grafikus kártyával kombinálva a processzor biztonságosan használható játékrendszerekkel és professzionális gépekkel grafikához, szerkesztéshez és 3D modellezéshez. A chip támogatja a kétcsatornás DDR4 RAM-ot 128 GB-os korlátozással.

Specifikációk:

  • Magok/szálak száma: 6/6;
  • feldolgozási technológia: 7 nm;
  • Órajelsebesség: 3600MHz;
  • Maximális sebesség: 4100 MHz;
  • Négymagos L3: 32MB.

Előnyök a

  • ár;
  • hőelvezetés;
  • energiahatékonyság;
  • csendes.

Hátrányok

  • nincs.

Intel Core i5-10400

All-in-one gépekhez optimalizált, alacsony költségű hatmagos Hyper-Threading támogatással

Comet Lake-S architektúra.

Névleges alapfrekvencia 2,9 GHz, a Turbo Boost aktiválásával a platform 4-4,3 GHz-ig túlhajt, a túlhajtandó magok számának függvényében. Terhelés alatt a 12MB L3 gyorsítótár 3.9-4.0GHz-en fut.

A processzor vonakodva van túlhajtva a maximális frekvenciára. Néhány processzort fel kell áldozni, így ideális esetben legfeljebb 4,1-4,2 GHz-re számíthatsz. A hőmérséklet stabilan 50-55 fokon marad, csak a memória túlhajtásakor és a feszültség növelésekor emelkedik 61 fokig.

Összességében a chip teljesítménye elég jó, köszönhetően a 12 szálnak. AWD alatt a hőmérsékletet kényelmes szinten tartják. Mivel nem túlhajtott, megfelelő választás otthoni PC-khez és laptopokhoz, különösen, ha pénzt szeretne spórolni a grafikus kártyán.

Specifikációk:

  • Magok/szálak száma: 6/12;
  • 14 nm-es gyártástechnológia;
  • órajel: 2900 MHz;
  • Maximális frekvencia: 4300 MHz;
  • L3 kötet: 12MB.

Előnyök

  • energiahatékonyság;
  • többszálúság;
  • sebesség boostban.

Mínuszok

  • Elavult processzor.

Intel Core i5-11400F

  • Socket: LGA 1200
  • Építészet: Rocket Lake-S
  • Litográfia: 14 nm
  • Magok száma: 6
  • Szálak száma: 12
  • Alap órajel frekvencia: 2.6GHz
  • Turbo Boost frekvencia: 4.4GHz
  • Ingyenes szorzó: nem
  • Beépített grafika: nem
  • TDP: 65W

A Rocket Lake-S generációban az Intel jelentősen megnövelte az órajelenként végrehajtott utasítások számát, és visszaszerezte a vezető szerepet a játékteljesítményben, amelyet az AMD Zen 3 processzorok elfogtak. Végre megvalósult a PCI Express 4 interfész támogatása is.0, és az alaplapok a legalacsonyabb chipkészlet kivételével lehetővé tették a túlhajtást. A verseny csak jót tesz a piacnak, és a Core i5-11400F ennek közvetlen bizonyítéka. A nemrég történt bevezetése miatt még mindig elég drága, de idővel biztosan megállja a helyét a játékkonfigurációkban. Pontosan a játékban – a munka „piros” processzorok nem adják át a vezetést még nem. Egyébként a 65 wattos TDP ellenére a gyakorlatban a BIOS-ban kikapcsolt „tizenegyezer-négyszázadik” korlátozással a gyakorlatban érezhetően melegebb, mint a nem túlhajtott Comet Lake-S hatmagos egységek, így ne spóroljon a hűtőn – jobb, ha 150, sőt 180+ wattos hűtőrendszert vesz igénybe.

AMD vagy Intel: A legjobb processzor?

A továbbiakban azt szeretnénk mondani, hogy erre a kérdésre nincs válasz. Az Intel marad a legmegbízhatóbb és leggyakrabban választott gyártó 2021-2022-ben, mivel időtálló, és jó minősítéssel rendelkezik a szakértők és a felhasználók véleménye alapján.

Az AMD azonban nem szándékozik visszavonulni, és néha olyan technológiákat és funkciókat jelent be, amelyek letörölhetik a versenytársak orrát. Ugyanakkor az AMD processzorok sokkal olcsóbbak.

Professzionális igényekhez és komoly gamer rendszerek építéséhez jobb, ha az Intelt választja, otthoni rendszerekhez vagy kiváló minőségű multimédiás eszközökhöz pedig az AMD-t részesíti előnyben. Akárhogy is, mindkét kristály nagyon jó minden téren.

Informatikai szakember megjegyzései

A használt piac mindig is létezett, de ma már új piac alakult ki a Kínában vásárolt Xeon processzorok, alaplapok és memóriák számára. Az ilyen készletek elsősorban az áruk miatt vonzóak, mivel lehetővé teszik, hogy meglehetősen alacsony áron elég hatékony konfigurációt állítsanak össze. A „kínai” Xeonok népszerűsége és a körülöttük lévő izgalom olyan szintet ért el, hogy már többször megkérdezték tőlünk, mi a jobb: új számítógépet vásárolni vagy Xeont rendelni Kínából. Nehéz erre a kérdésre egyetlen választ adni, ezért bontjuk le a kérdést.

A Dmitry Skoromnov által tartott hálózati tanfolyam kezdőknek és haladóknak egyaránt szól. A gyakorló rendszergazdák racionalizálják tudásukat és pótolják a meglévő hiányosságokat. Azok pedig, akik most lépnek be a szakmába, alapvető ismereteket kapnak mindenféle vizes és felesleges elmélet nélkül. A képzést követően Ön képes lesz megválaszolni a következő kérdéseket – az OSI-modell melyik szintjén működhetnek a kapcsolók? – Hogyan lehet a legjobban megszervezni a sok részleggel rendelkező szervezetek hálózatát?? – miért használja a VLAN technológiát? – Miért kell a szervereket DMZ-be helyezni? – hogyan lehet megszervezni a fiókirodák konszolidációját és az alkalmazottak távoli hozzáférését VPN-en keresztül? és sokan mások. Már tudja a választ a fent felsorolt kérdésekre? Vagy kétségeid vannak? Töltse ki a Hálózati alapismeretek kvízt. Összesen 53 kérdés, ciklusonként 10 kérdéssel. A kérdéssor minden alkalommal más és más. A teszt többször is elvégezhető anélkül, hogy elveszítené az érdeklődését. Ingyenes és nem regisztrált.

A Kínában használt processzor vásárlásának fő indoka természetesen az ár. Nos, lehet-e ellenállni, ha 10-12 magos szerverprocesszort kapunk 10 ezer dollár alatti áron?. rubel, és egy teljes készlet alaplappal és memóriával tizenötezerért összeszerelhető? De itt rejlik az első veszély: az alacsony ár, valamint a mindenféle kedvezmények és akciók gyakran kikapcsolják a kritikus észlelést, így a vásárlás spontán módon történik. Végül is, ez egy „alku”, el kell fogadni!

A valóság azonban egészen más lehet. A használt Xeon eladása a kínai piactereken egy üzlet, és az elsődleges célja minden vállalkozásnak a profitszerzés, nem gondolja, hogy a kínai társak jótékonykodnak? Sok marketingtechnika, beleértve az árképzést is, arra irányul, hogy a megfelelő terméket a megfelelő eladónak adja el, nem pedig arra, hogy a vevő számára a legjobbat kínálja.

Tehát amikor bármilyen vonzó ajánlatot lát, félre kell tennie az érzelmeit, és elfogulatlanul kell gondolkodnia arról, hogy mennyire jó az ajánlat. Sok esetben az eladó és a vevő érdekei egybeeshetnek, és akkor valóban alku tárgya lehet. És valahol az ellenkezője is megtörténhet, különösen, ha a vásárlás spontán történt.

Tisztázzunk néhány szempontot a használt Xeon rendszerekkel kapcsolatban. Ha van kereslet, mindig lesz kínálat, és a kínai ipar elsajátította az alaplapok széles választékának gyártását ezekhez a processzorokhoz, figyelembe véve a hétköznapi felhasználók érdekeit, ott van NVMe, USB 3.0, és sok más olyan dolog, amire nincs szükséged egy szerveren, de nem tudsz elképzelni egy modern asztali számítógépet anélkül, hogy.

Hogy tisztességesek legyünk, azt kell mondanunk, hogy a kínai alaplapok gyártási szintje az elmúlt években jelentősen megnőtt, megjelentek a helyi gyártók, és általában a termékek minősége meglehetősen összhangban van a híres márkák költségvetési modelljeivel. Ugyanez a HUANANZHI a használt XEON piacon úgy tesz, mintha az egyik vezető gyártó lenne, jó minőséget és támogatást nyújt termékeihez, de nem mindig minden zökkenőmentes. Ezért egy adott készlet megvásárlása előtt mindig gyűjtse össze a lehető legtöbb információt az Önt érdeklő modellről, a jó hír az, hogy elegendő információ áll rendelkezésre az interneten. oktatás 1 A készletet az interneten lehet megvásárolni.

Saját tapasztalataink azt mutatják, hogy a kínai alaplapokra épülő rendszerek többsége meglehetősen stabilan működik, és a hibák szintje nem haladja meg a költségvetési szegmens átlagos értékeit. Van azonban egy sor megoldatlan „gyermekbetegség”: sok Xeon-alapú rendszernek vannak „standard” problémái az energiagazdálkodással, az alvó üzemmóddal, egyes perifériákkal stb. kapcsolatban.. stb.. Mindez jól le van írva a tematikus forrásokon, és javasoljuk, hogy alaposan tanulmányozza őket, hogy ne érje kellemetlen meglepetés a vásárláskor.

Következő kérdés: melyik Xeon-t vásároljam meg? A választék széles – egészen az LGA 775-ig rendkívül nevetséges áron. Az elavult platformokhoz processzorokat vásárolni azonban csak egy esetben van értelme – amikor a meglévő rendszer teljesítményét kell növelni, amelyet valamilyen okból nem lehet újakkal helyettesíteni. Például valamilyen speciális szoftver vagy hardver van oda telepítve. Minden más esetben nincs értelme ilyen rendszereket vásárolni.

A használt Xeon-piac jelenlegi platformja az LGA2011-3, amelyre a harmadik és negyedik generációs Xeon E5 processzorok telepíthetők. Ezt fogjuk figyelembe venni. A platform egyik jellemzője a négycsatornás memória használata, amely a

Az autópálya analógia itt találó. Csúcsforgalom idején egy négysávos autópálya gyorsabban halad, mint egy kétsávos, de ha az út tiszta, a maximális sebesség nem függ a sávok számától. Itt is ugyanez a helyzet: a négycsatornás memória előnyös a nagy igénybevételű rendszerekben, a mindennapi asztali feladatokban a négycsatornás memóriából nem lesz teljesítménynövekedés.

Tesztelésünk két alapvető mutatóra épül: CPU költség és teljesítmény a , minden értéket hagyományosan normalizálunk, azaz.. kiválasztunk egy bizonyos maximális indexet, amelyet 100 pontnak veszünk, és a többi értéket ehhez képest számoljuk ki. Lehetővé teszi, hogy elvonatkoztasson a rubelektől és a „papagájoktól”, amelyek abszolút értékei torzíthatják az eredményeket az érzelmi érzékelés prizmáján keresztül. Egyszerűen fogalmazva, a normalizált értékek nem okoznak „ingyen, meg kell vásárolni” reakciót – lehetővé teszik a szükséges számok meglehetősen pártatlan összehasonlítását.

Egy másik pont az árak – a kínai piactereken eléggé eltérőek lehetnek, ezért az átlagot választottuk, a maximális és a minimális értékeket elvetve. Ugyanakkor az aktuális piaci helyzettől függően mindig lehet olcsóbb vagy drágább processzort vásárolni.

A használt Xeon egységek helyzetének megértéséhez össze kell hasonlítania őket a jelenlegi ajánlatokkal, ezért kiválasztottuk a két legolcsóbb CPU-t az Intel és az AMD-től, majd hozzáadtuk a választékhoz a legnépszerűbb és megfizethető modelleket Intel Core 10-sorozat és AMD Ryzen harmadik generációs modelleket. Ezek nem a legújabb és nem a legerősebb modellek, de ezek a leggyakrabban vásárolt modellek a hazai kiskereskedelemben.

A felülvizsgálat árszintjét processzoronként 30 000 rubelre korlátoztuk, bár kivételesen két drágább modellt is felvettünk, de pusztán azért, hogy megmutassuk, hogy a kivételek csak a szabályt erősítik.

A kínai piacokon a kínálatot elsősorban két termékcsalád képviseli: Xeon E5-1600 és Xeon E5-2600, az első kisebb számú nagyfrekvenciás és nagy teljesítményű magot, a második pedig nagyobb számú lassabb és alacsonyabb frekvenciájú magot kínál. Mindkét termékcsalád támogatja az Intel Turbo Boostot, de vegye figyelembe, hogy a maximális frekvencia csak egyszálas terhelés mellett érhető el.

Xeon E5-1600 v3/v4 processzorok

A Xeon E5-1600 termékcsalád Haswell-EP (v3) és Broadwell (v4) processzorokat tartalmaz, amelyek az Intel Core processzorok negyedik és ötödik generációjával azonosak. Az órajelek sebessége – a legfiatalabb modell kivételével – 3GHz-nél kezdődik, és Turbo Boost módban akár 4GHz-ig is emelkedhet, 4-8 maggal. Minden processzor 140 W-os hőszigetelő csomaggal rendelkezik.

A maguk idejében meglehetősen erős processzorok voltak, de manapság már senkit sem lep meg az ilyen teljesítmény, a 4 magos processzorok már a belépő szintű processzorok normájává váltak, és a magok ma már egészen mások. De összességében a platform még mindig elég releváns, ha nincsenek illúziói, és tisztában van a hátrányokkal, különösen a magas energiafogyasztással és a hőelvezetéssel.

Mint mindig, kezdjük az ár és a teljesítmény áttekintésével normalizált egységekben, az összehasonlításhoz hozzáadott modern processzorok zölddel vannak kiemelve.

Ami azonnal felhívja a figyelmet? A v3 és v4 közötti teljesítménykülönbség meglehetősen kicsi, ami nem mondható el az árkülönbségről. A Xeon E5 v4 drága, néha megfizethetetlenül drága, például az E5-1660 v4. Nem látjuk értelmét, hogy negyedik generációs processzort vásároljon, hacsak nincs szüksége v4-es processzorra a szerverrendszeréhez, amely esetben a kínai vásárlásnak lehet némi gazdasági értelme. Az alábbiakban a v3 CPU-kra összpontosítunk.

Kezdjük a low-end E5-1603 és E5-1607 modellekkel, ezek 2,8 GHz-es és 3,1 GHz-es négymagos modellek, amelyek nem rendelkeznek Turbo Boost vagy Hyper-Threading funkcióval. Teljesítményük valahol középen van a legfiatalabb Core i3 és a legolcsóbb Celeron vagy AMD között, ma ebben a fülkében Pentium és Athlon processzorok vannak, amelyek két maggal és négy szálakkal rendelkeznek, és eléggé képesek versenyezni velük. Igen, jól hallotta, a modern belépőszintű processzorok teljesítménye ugyanolyan jó, mint az öt-hét évvel ezelőtt gyártott low-end Xeon modelleké.

De van egy fontos tényező – az ár, akkor lehet vásárolni ezeket a processzorokat most szinte semmi, és a teljes költség egy kész PC lesz lényegesen alacsonyabb, mint egy modern belépő szintű számítógép. Ez a számítógép nem sokat fog tenni az égvilágon, de az ultra budget szegmensben olcsó és kiadós lesz. Ha hajlandó vagy elviselni a nyilvánvaló hátrányokat: nagy energiafogyasztás és hőleadás, következésképpen zajszint, mert egy ilyen teljesítményleadáshoz szükséges csendes hűtő áthúzza a vásárlás minden előnyét.

Ha nem vagy ennyire korlátozott pénzügyekben, akkor jobb, ha a modern platformok felé nézel, abszolút értelemben a költségkülönbség ezen a szinten még nem túl jelentős.

A legérdekesebb ajánlat ebben a sorban az E5-1620, ez már egy teljes értékű négymagos processzor Turbo Boosttal és Hyper-Threadinggel (t.. 8 szál), ami csak kb. 20%-kal kevesebb, mint a Core i3-10100F, és nagyon nevetséges áron kapható, csak egy kicsit drágább, mint az E5-1603/1607-esek. Ennek eredményeképpen nagyon olcsón lehet egy erős munkagépet építeni, ismét a nagy teljesítmény igénye nélkül, de meglehetősen univerzális és kényelmes.

Alapvetően ugyanez mondható el az E5-1630-ról, de az AliExpress és az Ebay tételei lényegesen drágábbnak bizonyultak. Mindenesetre ez egy jó jelölt a vásárlásra is, csak használd a Core i3-10100F-et referenciapontként, és ha úgy gondolod, hogy a Xeon megvásárlása kifizetődőbb lesz, vedd meg (figyelembe véve a magas hőcsomagot).

A következő a sorban a hatmagos E5-1650 és a nyolcmagos E5-1660 (12 és 16 szál), a teljesítmény itt magasabb, mint a Core i3-10100F és nagyjából megegyezik a Ryzen 3 3100-zal. Az árképzés is nagyjából megegyezik a mai versenytársakéval. Itt kiegyensúlyozottabb megközelítésre van szükség, és értékelnünk kell a teljes konfiguráció árát. A tényezők kombinációja révén még mindig lehet egy alku.

Azt is tartsuk szem előtt, hogy a mai versenytársak 4 magos / 8 szálasak, így ismét sok mindent kell átgondolni. Ha jól érti, hogy mire tölti a magokat és a szálakat, és nincs szüksége nagy egyszálas teljesítményre, akkor az E5-1650/1660 elég jól fog működni, különösen, ha négycsatornás memóriáról van szó. Milyen feladatok lehetnek? Videoszerkesztés, renderelés, fejlesztés, virtualizáció csak néhány ezek közül, de ismétlem, jól kell ismernie a terhelés jellegét, és értenie kell, hogy miért van szüksége ezekre a magokra és memória-sávszélességre. Ebben az esetben elég olcsón összeállíthat egy produktív munkaállomást vagy belépő szintű kiszolgálót.

A régebbi modellek a kínálatban, valamint a régebbi modellek általában inkább egy imázstermék, nincs gyakorlati értelme megvásárolni őket, a modern processzorok olcsóbbak és/vagy hatékonyabbak.

Egy másik érdekes pont az egyszálas teljesítmény összehasonlítása.. amit egyetlen mag maximális működési frekvencián képes megtenni. Ez különösen igaz az Intel esetében, mivel a Turbo Boost csak egyetlen szál terhelése mellett biztosítja a maximális működési frekvenciát.

Sokan valószínűleg meglepődnek majd, hogy az egyszálas tesztekben egy olcsó Celeron nem rosszabb, mint a drágább processzorok, és szinte minden Xeon E5-1600-as processzorral azonos vagy jobb teljesítményt nyújt. De ebben nincs semmi meglepő, az azonos generációs processzorok mindegyike ugyanazon a hardveralapon készül. A processzorok árának alapja nem a szilícium, hanem a fejlesztési költségek (kutatás-fejlesztés vagy K+F), így gazdaságilag életképes az olcsó processzorokban is ugyanazokat a magokat használni, mint a drágákban, de lágyan vagy keményen korlátozni a képességeiket.

Vegyük észre azt is, hogy a processzormagok számának növekedésével a frekvenciájuk és teljesítményük csökkenni kezdett – ami azt jelzi, hogy a platform teljesítményének további növekedését a hőcsomag megakasztotta, és a teljesítménynövekedés csak a magok számának növelésével érhető el. Tehát ha fogalmad sincs, hogy mivel és hogyan fogod tölteni a magokat, részesítsd előnyben a nagyobb teljesítményű processzorokat egy szálon, ez megint csak az E5-1620/1630/1650.

De összességében nem mondhatjuk, hogy a Xeon E5-1600 magjai gyengének tűnnek, a modellekben, amelyek a vásárlás iránti érdeklődést képviselik, a magonkénti teljesítmény még mindig elég aktuális a modern piacon, és a processzorok teljes teljesítménye lehetővé teszi számukra, hogy elég jól érezzék magukat, különösen figyelembe véve a kínai piac árait.

Xeon E5-2600 v3/v4 processzorok

Itt még mindig a Haswell-EP (v3) és Broadwell (v4) magokkal foglalkozunk, t.. negyedik és ötödik generációs Intel Core, de a megközelítés, hogy ez a vonal más, valamint a célja is más. Ha az E5-1600-ban kevés (a generációja mércéjéhez képest) gyors maggal volt dolgunk, akkor az E5-2600 sokkal lassabb magokat kínál nekünk, de rengeteg. Ítéld meg magad, ha E5-1600 lineup véget ért 8 magokkal, E5-2600, valójában nyolc maggal kezdődik csak, de az órajelek sokkal alacsonyabbak, csak 2 – 2,5 GHz. A Turbo Boost természetesen 3,5 GHz-ig képes növelni a frekvenciát, de az Intel ismét csak egymagú terhelés mellett éri el a maximális frekvenciát.

Általánosságban elmondható, hogy erre a felállásra sokan nagyon jól emlékeznek, és nem mindenki fog szeretettel emlékezni rá. A processzorok elnevezésének rendszere itt kegyetlen tréfát űzött. A felhasználók hozzászoktak az asztali sorokhoz, hogy minél magasabb a processzor indexe, annál termelékenyebb. Összességében ez így van. A szerverprocesszoroknak azonban megvannak a maguk sajátosságai, amelyeket kevesen értettek meg. Az összesített teszteredményeket tekintve az E5-2600 erősebb volt, de ahhoz, hogy ezt az eredményt a gyakorlatban is elérjük, ki kellett találnunk valamit, ami az összes rendelkezésre álló magot és szálat terheli.

Sok vásárló szemében az E5-1600 „junior” vonalként volt bemutatva, az E5-2600 pedig „senior” volt. Így persze, ha van pénz, akkor a „senior” vonalat kell venni, és csak utána rendezzük a helyzetet… Csak később ez egy igazán kellemetlen leszámolás lenne. A lényeg az, hogy ez a két sor nem „senior” és „junior”, hanem különböző célokat szolgál: az E5-1600 olyan rendszerekhez való, amelyek nagy teljesítményt igényelnek szálanként, kis számú ilyen szálakkal, az E5-2600 pedig nagyszámú párhuzamos feladathoz, amelyek nem igényelnek nagy teljesítményt minden egyes feladathoz.

Tipikus példa egy ilyen feladatra a tárhelyszolgáltatás, nagyszámú, viszonylag kis teljesítményű virtuális gép esetében fontosabb, hogy időben hozzáférjenek a DeepL processzor erőforrásokhoz, mint hogy nagy teljesítményű számítási kapacitással rendelkezzenek. Ennek a pontnak a meg nem értése E5-2600 alapú szerverek vásárlásához vezetett, például az 1C:Enterprise-hoz, majd eszeveszett próbálkozásokhoz, hogy valahogy működjön, és rosszul végződött. Elvileg lehetetlen elfogadható teljesítményt elérni egy 1C szerverrel, amelynek magjai ezen a soron vannak. A szó legszorosabb értelmében pénzkidobás volt.

Azért készítettünk ilyen terjedelmes bevezetőt, hogy a tesztek elég nagy teljesítményű eredményeit látva megértsék, hogy ezek az összes mag eredményei, és ha fogalmuk sincs, hogy mivel töltsék be őket, a valós eredmények sokkal szerényebbek lesznek.

Ismét az ár és a teljesítmény normalizált egységekben, az aktuális processzorok zöld színnel vannak jelölve, mindkét grafikon azonos értékekre van normalizálva, így összehasonlíthatóak egymással.

Ismét felhívja a figyelmet a v3 és a v4 közötti árkülönbségre, míg a két generáció hasonló modelljeinek teljesítménye nem különbözik jelentősen, így jelenleg csak a harmadik generációs processzorok érdekesek vásárolni. Maga az E5-2600 termékcsalád meglehetősen kiterjedt, ezért nem soroltuk fel az összeset, csak néhány kulcsfontosságú modellt választottunk ki. Mi kihagytuk a legolcsóbb modelleket, és az E5-2620-zal kezdtük (6 mag/12 szál), így szinte azonos áron a 2620/2630 alatti modellek megvásárlásának nincs sok értelme. Ezután a magok és a szálak száma csak növekszik, és a v3-as generáció esetében 18 magot/36 szálat tesz ki.

Ha megnézi a grafikont, úgy tűnhet, hogy az ebbe a sorba tartozó processzorok meglehetősen sikeresen versenyezhetnek a modern processzorokkal a Core i7-ig, de ez ne tévessze meg Önt, mert ez a teljesítmény csak akkor érhető el, ha az összes mag teljes mértékben terhelt. És a modern szoftverek még mindig nem olyan jól optimalizáltak a többszálúságra, hogy egységesen betöltsenek egy tucatnyi más szálat.

Egy másik dolog, amit érdemes megjegyezni, a kínai gyártók árazása, szándékosan vettük fel az összehasonlításba az E5-2673 v4. Mi a figyelemre méltó ebben a processzorban? Ha a teljesítményt nézzük, semmi, de nem 14, hanem 20 maggal és nem 28, hanem 40 szálakkal rendelkezik. Már az is elég, hogy a kínai piactereken az eladók abszolút nem megfelelő értékekig hajtották fel az árát.

Az egyszálas teljesítmény első pillantásra szintén jónak tűnik, de ismét ne feledjük, hogy az Intel processzorok csak akkor érik el maximális frekvenciájukat, ha egy mag van terhelve.

Bár még ez alapján is látható, hogy az E5-2600-as magok összteljesítménye maximális frekvencián alacsonyabb, mint az E5-1600-as magoké. A valós feladatokban mindig több terhelt mag lesz, és az egyes magok frekvenciája és ezáltal teljesítménye alacsonyabb lesz. Tehát hogyan érti meg ennek a tartománynak a valós teljesítményét egy tipikus általános célú PC-forgatókönyvben?? A negyedik generációs Core i7-et (Xeon v3 esetén) javasoljuk viszonyítási alapnak, amelyből megállapítható, hogy részlegesen terhelt magok esetén az első grafikonban szereplő eredmények körülbelül 40%-kal csökkennek.

Valójában csodák sosem történnek, a gyenge magok nem tudnak nagy teljesítményt nyújtani a mindennapi feladatokban, különösen, ha az alkalmazások túlnyomórészt egyszálasak, ebben az esetben jobb, ha nem a magok számát hajszoljuk, és az E5-1600 felé nézünk.

De még a magok alulterheltségét figyelembe véve is elég szép elrendezést kapunk: a junior modellek a mindennapi feladatokban nyújtott teljesítményük alapján valamivel a Core i3 alatt vannak, a senior modellek a Core i3 és a Core i5, valamint a 3. generációs Ryzen között helyezkednek el. De a kínai piacterek árait tekintve ez egy nagyon, nagyon vonzó ajánlat. Szinte a teljes termékcsaládot az E5-2670-ig bezárólag érdekes megvásárolni, mivel a legolcsóbb Core i3-as árának körülbelül a feléért lehet 12 magos processzort vásárolni, és még ha valahol veszít is az egyszálas feladatokban, összességében sokkal többet kaphat a processzortól, sokkal alacsonyabb költséggel.

Csak ne kövesse el azt a hibát, amit már leírtunk, és ne vásároljon processzorokat ebből a sorból többnyire egyszálas feladatokhoz, például ha 1C:Enterprise-szal dolgozik, az E5-2600-as sor választása kezdetben rossz ötlet.

Közelebbről megvizsgálva a processzorok több csoportját különböztethetjük meg. Kezdjük az E5-2620/2630-zal – ezek obszcénul olcsó hat és nyolcmagosak 85W-os hőhordozóval, ha nincs igényes egyszálas teljesítmény, akkor ez egy nagyon jó választás belépő szintű PC-nek. Nem sokkal rosszabb, mint az újabb Core i3, de lényegesen olcsóbb. Az alacsony energia- és hőleadás miatt ezek a modellek kényelmesen használhatók.

Következik az E5-2640/2650, 8 és 10 maggal, 90 és 105 W fogyasztással. Ugyanakkor, ha nincsenek olyan feladatai, amelyek a maximális számú magot igénylik, az E5-2640 érdekesebbnek tűnik a magonkénti nagyobb teljesítmény miatt.

A következő szintű E5-2660/2670 – 10 és 12 magos, megfelelő terhelés mellett képesek megelőzni a modern Core i5-öt és megközelíteni a Core i7-et és a Ryzen 5-öt, mint általános célú PC valahol a Core i3 és a Core i5 között, de még mindig olcsóbb, mint az első.

És tovább kell gondolkodni, az E5-2680/2690 árai a modern Core i3 és Ryzen 3 szintű processzorok szintjére kerülnek, így ha csak egy nagy teljesítményű számítógépre van szüksége, akkor jobb, ha a modern platformokra figyelünk.

De más a helyzet, ha pontosan tudod, hogyan kell betölteni ezeket a magokat és szálakat. A feladatok a videó szerkesztés, renderelés, virtualizáció, tervezése E5-2600 vonal lehetővé teszi nagyon olcsó összeállítása egy nagy teljesítményű munkaállomás, annál is inkább, hogy most már lehet vásárolni egy kétprocesszoros alaplap, szintén ne felejtsük el a négycsatornás memória mód.

A fentiek alapján az E5-2600-as termékcsalád nem nevezhető egyértelműnek. Igen, a junior modelleket érdekes megvásárolni az árukhoz képest, bár nem nevezhetők nagy teljesítményűnek, de ezért a pénzért nem lehet jobbat vásárolni. A magasabb processzoroknál, még hasonló áron is, a család hátrányai kezdenek megmutatkozni: magas energiafogyasztás és hőelvezetés, a magok alacsony teljesítménye. Ez az a pont, ahol, ha minden dolog egyenlő, figyelembe kell vennie, hogy. Ez azonban csak az általános célú PC-alkalmazásokra igaz.

Ha nagy teljesítményű munkaállomásokról beszélünk virtualizáció, grafika, videó és 3D modellezés céljából, akkor az E5-2600 sok esetben kiváló választás, különösen, ha szűkös a költségvetés.

Energiahatékonyság

Megértjük, hogy hazánkban a villamosenergia-költségek nem egy közös dolog, hogy számolni, de nem drága. Az energiahatékonyság, vagy inkább az energiahatékonyság hiánya mögött azonban más kérdések is meghúzódnak. A legtöbb modern, nagy teljesítményű CPU könnyen 65-95W-ig is lemehet, ami lehetővé teszi, hogy szinte bármilyen olcsó hűtőt használjon, bármilyen hőpasztával, ami kéznél van. Xeon esetén a legtöbb esetben ez nem így lesz. Hacsak nem akar problémákat a zajjal, túlmelegedéssel, stabilitással – akkor gondoskodnia kell a rendszer hűtéséről.

Kezdjük az E5-1600-as termékcsaláddal, a modern processzorok sárgával vannak jelölve:

Az energiahatékonyság itt finoman szólva sem jó… Nos, mi mást várhatnánk egy 140W-os fogyasztású processzortól?? Ezen a platformon nem lehet gazdaságosan és csendesen építeni valamit, éppen ellenkezőleg, meg kell oldania a hatékony hőelvezetés problémáját, ami további költségeket vonhat maga után.

E5-2600 termékcsalád:

Itt egy kicsit jobb a kép, bár a legtöbb processzor energiahatékonysága nem haladja meg egy olcsó Core i3 szintjét, ennek ellenére a vonal modelljei a konkrét feladatokban sokkal jobb teljesítményt tudnak felmutatni, a Ryzen 5 vagy a Core i7 szintjén, és a rendkívül alacsony árukat figyelembe véve a hatékony hűtés költségei még mindig a költségvetési megoldás koncepcióján belül vannak. Annál is inkább, hogy egy érdekes vásárolni része tartomány energiafogyasztás határain belül 85 – 120 W, amely lehetővé teszi, hogy nem nélkülözze viszonylag olcsó hűtők modellek.

Általánosságban meg kell érteni, hogy az eredeti szerver processzorok, és van néhány más megközelítés a hűtési kérdések, mindenesetre, ha a szerver zajos – ez rendben van, de a zaj a munka PC drámaian csökkentheti a kényelmet a munka vele, különösen, ha használja azt otthon. Tehát tartsa szem előtt ezt a kérdést a vásárlás tervezésekor, mivel egy hatékony és csendes, nagy teljesítményleadásra alkalmas hűtő drágább lehet, mint a megvásárolt processzor.

A tápegység kiválasztásakor figyeljen a +12V-os vonal teljesítménytartalékára, amelynek nem lehet kevesebb, mint 350 W, és nagyon kívánatos, hogy támogassa a 24+4+4 (24+8) szabványt.

Következtetés

A „kínai” Xeon megvásárlásának ésszerűségére vonatkozó bármilyen következtetést az aktuális piaci ár alapján kell levonni, amely idővel változhat, és jelentősen változhat. Ma még nincs gazdasági értelme v4-es sorozatú processzorokat vásárolni, de ez egy idő után megváltozhat.

Jelenleg a legérdekesebb processzorok a v3-as generációs processzorok mindkét termékcsaládból. Az E5-1600 esetében a legérdekesebbek a junior modellek az E5-1620/1630-ig bezárólag. Ha jól ismerjük az igényeinket, és képesek vagyunk teljes mértékben kihasználni a platform előnyeit, különösen a nagy számú magokat és a négycsatornás memóriamódot, akkor érdemes bármit megvenni, ami e felett van.

Figyelembe kell venni e sor nagy energiafogyasztását és hőelvezetését is, mivel egy hatékony hűtőrendszer költsége meghaladhatja a processzor árát.

Az E5-2600-as felállás meglehetősen kétértelmű: a skála egyik oldalán elég gyenge és alacsony frekvenciájú magok vannak, de sok, a másik oldalon nagyon alacsony ár és sok mag és szál van. A tényezők kombinációja azt jelenti, hogy ezeket a processzorokat sok esetben gazdaságilag indokoltnak találja, hacsak nem egyszálas alkalmazások teljesítményére van szüksége.

A sorozat másik felhasználási területe a dedikált munkaállomások és szerverek: virtualizáció, renderelés, videoszerkesztés és -tervezés stb.., Ahol a feladatok tökéletesen párhuzamosítottak, és a szálak számából származó nyereség nagyobb, mint a szálankénti teljesítményből származó nyereség. Figyelembe véve a kétaljzatos kártyák elérhetőségét, bizonyos feladatokra nagyon olcsó teljesítményű megoldást lehet építeni. De ugyanakkor nem ajánlaná ezeket a konstrukciókat standard PC-ként, a mindennapi feladatokhoz a pénzt a lefolyóba dobják.

Általánosságban elmondható, hogy habozás nélkül megvásárolhatja az egész vonalat az E5-2660/2670-ig, mindenesetre nagyon kis összegért jó teljesítményt kap, kivéve, hogy nincs értelme megvásárolni a legfiatalabb modelleket, mert az ár a termelékenyebb vezető modellekkel csak több száz rubel lesz.

Összefoglalva: az Intel Xeon az LGA2011-3 platformra érdemes megvenni – de csak az árat szem előtt tartva. Alapvetően ez egy elavult platform, a negyedik és ötödik generációs Intel Core-hoz hasonlóan, de még mindig releváns az alacsony ára és a magok és szálak magas száma miatt. A modern feladatokkal szemben jó teljesítményt kap a pénzéért, de nem többet, a modern CPU-kkal szemben nem beszélhetünk semmiféle fölényről.

Egy másik dolog, ha tudja, hol kell alkalmazni ezeket a magokat és szálakat, különösen az E5-2600 vonalra vonatkozik, amely lehetővé teszi a munkaállomások építését, amelyek nem engednek, sőt meghaladják a hasonló árkategóriájú modern megoldások teljesítményét igazán kis pénzért. De ez is csak a speciális alkalmazásokra vonatkozik.

És ne felejtsük el ennek a platformnak a jól ismert hátrányait: a magas energiafogyasztás és a hőelvezetés, valamint a kínai alaplapok problémái, amelyek széles körben ismertek.

A Dimitry Skoromnov által tartott hálózati tanfolyam kezdőknek és haladóknak egyaránt szól. A gyakorló rendszergazdák racionalizálják tudásukat és pótolják a meglévő hiányosságokat. Azok pedig, akik most kezdik a szakmát, az alapokat víz és túl sok elmélet nélkül kapják meg. A képzés után Ön képes lesz megválaszolni a következő kérdéseket – Az OSI-modell melyik rétegén működhetnek a kapcsolók? – hogyan lehet a legjobban megszervezni egy sok részlegből álló hálózati szervezetet?? – Miért használja a VLAN technológiát? – Miért helyezzen szervereket a DMZ-be? – Hogyan szervezzük meg a fiókirodák konszolidációját és a VPN-en keresztüli távoli hozzáférést az alkalmazottak számára?? és sokan mások. A fenti kérdésekre már tudja a választ? Vagy vannak kétségei?? Töltse ki a Hálózati alapismeretek kvízt. Összesen 53 kérdés van, egy tesztciklus 10 kérdésből áll. Minden alkalommal más kérdéssor. A teszt többször is lefuttatható anélkül, hogy elveszítené az érdeklődését. Ingyenes és regisztráció nélkül.

Vásárlói vélemények

Az alábbiakban néhány vásárlói véleményt olvashat az itt bemutatott modellekről:

Mikhail Litvinov, Intel Core i9-10900K:

Stabil és sokoldalú processzor, jól túlhajtja a játékokat, és nem melegszik fel. Lég- és folyadékhűtésen tesztelve – mindkét esetben egyformán hűvös. Nagyon jó memóriakezelés, a konkurens chipeknél alacsonyabb áron. Elégedett!

Dmitry Zavyalov, AMD Ryzen 5 3600:

Az előző processzorom után ez az egy mindennel elégedett, bár korábban csak az Intellel dolgoztam. A többszálúság és az energiahatékonyság elképesztő ebben a chipben, minden játékot gond nélkül húz, nem melegszik fel és nem eszik energiát. Fogtam a BOX csomagot, betettem, és működik.

Érdemes régi processzorokat vásárolni?

Ha szűkös a költségvetése, és szeretné a legtöbbet kihozni az új játékgépre költött pénzéből, akkor elkerülhetetlenül felteszi magának a kérdést, hogy nem tud-e egy régebbi modell processzorának megvásárlásával egy kis pénzt megtakarítani.

Az Intel és az AMD minden évben új processzorokat ad ki, amelyek frissítik architektúrájukat és potenciálisan némileg bővítik képességeiket. A játékhoz képest azonban ezek az éves frissítések csak marginális teljesítménynövekedést biztosítanak egymáshoz képest. Ha tehát bölcsen akarja elkölteni a pénzét, a régebbi processzorok elég vonzó vételnek számítanak.

A régi processzorokkal azonban az a probléma, hogy gyakran még drágábbak, mint az újak. Miért? Egyszerűen azért, mert a kereslet folytatódik, a termelés pedig leáll, így az árak emelkedhetnek.

Másrészt, ha használt számítógépet vásárol, pénzt takaríthat meg azzal, hogy régebbi processzort választ a játékgépéhez, de ez bizonyos kockázatokkal jár. Nem tudhatod biztosan, hogy milyen állapotban lesz ez a processzor, és hogy túlhajtották-e már. A processzor azonban az egyik legbiztonságosabb alkatrész az összes felhasznált alkatrész közül. A legtöbb esetben nem kell aggódnia a használt processzor teljesítménye miatt, mivel sokkal nehezebb károsítani, mint például egy videokártyát vagy egy merevlemezt. Azonban vigyázzon a processzorok hamisítvány: néhány ravasz eladók gravírozni korábbi generációk nevével tényleges chipek és egy figyelmetlen vevő vásárolhat néhány Core 2 Duo helyett top Intel Core i9.

Az Intel legjobb processzorai ár és minőség szerint

Ebben a kategóriában találhatók a kedvező árú játékosoknak szánt processzorok. Ezek a chipek tisztességes teljesítménnyel és átlagos túlhajtási potenciállal rendelkeznek.

Intel Core i3 Comet Lake frissítés

A legjobb Intel processzorok 2022-re

Ha pénzt szeretne megtakarítani, és egy Full HD-s PC-t szeretne építeni, GTX 1650/1660ti-vel és B560-as lapkakészlettel párosítva, javasoljuk, hogy figyeljen a viszonylag olcsó Intel Core i3 Comet Lake Refresh sorozatú processzorra. Abban különbözik a 10100F-től, hogy magasabb, 3.7 GHz-es túlhajtás és akár 4 GHz-es túlhajtás.4GHz dinamikusan túlhajtott. Egyébként ez ugyanaz a 4 mag 8 menettel és hőpasztával a fedél alatt. A gyártó biztosítja, hogy a „kő” 65W-os hőcsomagja alacsony, és a hőpaszta nem szárad ki folyamatos használat során. A gyakorlatban sok felhasználó, aki csúcsprojekteket játszik, megjegyzi a 70-75 fokos tartományban lévő magas üzemi hőmérsékletet. Figyelje meg a felére csökkentett 6 MB-os Layer 3 gyorsítótárat is, a 10400F-hez képest. Nem ajánlott a CyberPunk 2077, az RDR2 vagy a Microsoft Flight Simulator játékhoz, amelyek nyitott világúak és nagy feldolgozási teljesítményt igényelnek.

Előnyök:

  • Ideális egy olcsó számítógéphez;
  • magas működési frekvenciák;
  • alaplap elérhetősége.

Hátrányok:

  • Alacsony szintű 3-as gyorsítótár;
  • nem alkalmas csúcsjátékokhoz.

Intel Core i5-11600KF

Az Intel 2022 legjobb CPU-ja

Kezdjük mind a 11600K, mind a ma kapható „KF” előtaggal ellátott modellekkel. A különbség ezek között a processzorok között körülbelül 100 rubel, de a „K” -ot akkor vesszük, ha egy erős számítógépet tervez, de nincs elég költségvetés a videokártyához. oktatás 1 A processzorok között a különbség körülbelül 100 rubel. A beépített UHD Graphics 750 csak az irodai feladatokhoz nyújt kényelmes teljesítményt a számítógépnek, Full HD filmek nézésekor a videó késni és dadogni fog. Tehát jobb, ha a 11600KF, menteni egy kicsit, és kap a GTX 1070/1080 a másodlagos piacon. Összességében a processzor tisztességes teljesítményt mutat minden modern játékban, köszönhetően a 6 magnak, a 12 szálnak és a dinamikus túlhajtásnak, amely akár 4-ig is terjedhet.9 GHz magonként. Nem ajánlott 2 hőcsővel rendelkező féltorony vagy toronyhűtők használata. „A kő 95W hőleadással forróvá válik.

Előnyök:

  • Magas órajelek;
  • jó túlhajtási potenciál;
  • 3200 MHz-ig támogatja a memóriát.

Hátrányok:

  • nagy hőcsomag.

Intel Core i5-10400F

A legjobb Intel processzorok 2022-ben

Az Intel i5-10400F továbbra is a legjobb CPU ár/teljesítmény arányban, a 11-es és 12-es széria ellenére is. Valószínűleg a magas árak, a normál DDR5 memória és a vállalat chipjeinek legújabb generációihoz való alaplapok hiánya miatt. 10400 ajánlott, ha nincs pénzed, és szükséged van egy kis időre a beágyazott. A 10400F 14 nm-es processzortechnológián alapul, 6 maggal és 12 menettel. A dobozból „felhúzza” 2-re.9GHz automatikus túlhajtással 4 GHz-ig.3GHz. Nem ajánlott a dobozos változat az egyszerű hűtő miatt. Jobb, ha az OEM-változatot veszi, és hozzáadja például a DeepCool Lucifer 2-t.0 a stabil 4-re történő túlhajtáshoz.6-4.7GHz. A 2666 MHz-es RAM-támogatási korlátozást Z-chipset alaplap vásárlásával lehet megkerülni. Ha azonban nem tervezi, hogy a gyári túlhajtást meghaladja, a Gammax 400 jó választás.

Előnyök:

  • optimális ár;
  • magas dinamikus túlhajtási tartomány;
  • energiatakarékos üzemmód.

Hátrányok:

  • Alacsony RAM frekvencia támogatás.

Intel Core i7-10700KF

Az Intel legjobb processzorai 2022-ben

Ha középkategóriás Intel processzort keres, akkor az i7-10700KF-et ajánljuk, amely még mindig drága és erős megoldásnak számít. 8 mag 16 szál 3-tól 16 szál.9-től 5-ig.1GHz bármilyen modern projektet képes ellátni, akár 3D-s játékokhoz is. És ez nem is a frekvenciában, hanem a 16 MB-os L3 gyorsítótárban, valamint a 8 GT/s-os buszsávszélességben és a 14 nm-es processzorban rejlik. Ez lehetővé teszi a processzor számára, hogy gyorsan betöltse a már használt adatokat, ha azokat újra fel kell használni. A 100 fokos üzemi hőmérsékleti plafon és a 125 wattos hőcsomag léghűtést vagy kétrészes vízhűtést igényel, ha a „követ” túlhajtják. Az i9-9900K-hoz hasonló jellemzőkkel, de átdolgozott vezérlővel és nagyobb stabilitással.

Előnyök:

  • kiváló L3-cache;
  • nagy frekvenciájú túlhajtás;
  • A chip könnyen túlhajtott.

Hátrányok:

  • Fokozott hőelvezetés túlhajtás esetén.

Intel Core i5-10600KF

Az Intel legjobb processzorai 2022-ben

Az Intel legjobb ár-érték arányú és minőségű CPU-ja 2022-ben az Intel Core i5-10600KF. A felhasználók szeretik ezt a chipet a stabil teljesítmény, a könnyű túlhajtás és az elfogadható ár miatt. Jól teljesít a grafikai szerkesztésben, és a működési frekvenciák 4-től felfújtak.1-4.8GHz. A Layer 3 gyorsítótár nem olyan nagy, mint a 10700KF 12MB, de ez nem igazán látszik a játékokban. Ha háromrészes FJR-ed van, akkor 5 is elfér.2GHz, de ez csökkenti a stabilitást. Ez a processzor jó lehetőségeket kínál a túlhajtásra. A készülék 4 db.5 GHz minden magon, ami jó az összetett számításokhoz vagy nyílt világú játékokhoz. 2666 MHz-ig támogatja a memória sebességét, de ha egy XMP profil támogatással rendelkező Z590 lapkakészletű lapkát vásárolsz, a frekvencia akár 3200 MHz-ig is mehet.

Előnyök:

  • 4 alapfrekvencia.1 GHz;
  • stabil 4.5 GHz az összes magon;
  • megfelelő ár.

Hátrányok:

  • nincs.

Felső szerelvény – 178 900 rubel

Ha a költségvetésed szinte korlátlan, és szeretnél egy PC-t építeni a játékosok számára, hogy a jelenlegi és jövőbeli AAA kiadványokat nagy felbontásban és maximális grafikai beállításokkal futtasd

Jelenleg szerény véleményem szerint a legjobb processzor játékhoz az Intel Core i7-11700KF. Ez a processzor nyolc processzormaggal rendelkezik tizenhat szálon, 3,6 GHz-es alap órajelen, de a nevében lévő „K” jelzi számunkra, hogy a processzor többszörösére is túlhajtható. Ennek megfelelően egy jó hűtőrendszerrel stabil 5,0 GHz-et kapunk, ami nagyon szép. Persze ebben az esetben nem érdemes a BOX változatot választani, mivel úgyis további hűtést vásárol, ami azt jelenti, hogy nincs értelme pénzt pazarolni a következőkre.

Azt javaslom, hogy vásároljon Noctua NH-D15 hűtőt ehhez a processzorhoz, amely szinte a legjobbnak számít a piacon a szegmensében. Igen, sokba kerül, de helyette két 140 mm-es Noctua ventilátort és egy alumínium dupla hűtőbordát kap, hat hőcsővel. Ez elegendő a processzor hűtéséhez túlhajtás alatt (az Intel Core i7-11700KF névleges hőleadása 125W, de a valóságban majdnem kétszer ennyi lesz). A Noctua hűtőrendszer minősége pedig önmagáért beszél – ez a hűtő tovább tart, mint maga a CPU.

Rengeteg különböző alaplap létezik, amelyek lehetővé teszik, hogy PC-t építsen egy processzorral a túlhajtáshoz, de a legtöbbjük tele van fényekkel, díszítésekkel és felesleges funkciókkal, amelyek jelentősen megnövelik az árat. Ezért a legjobb választás az ASUS PRIME Z590-P lap – rendelkezik a szükséges chipkészlettel, elegendő porttal a perifériák csatlakoztatásához, a legmagasabb minőségű alkatrészekből épül fel, és praktikus BIOS-szal büszkélkedhet. Az utolsó pont különösen fontos ennél a PC-nél a frekvenciák beállításakor, és nem csak a.

A felső kategóriás szuperkészletben a RAM 16 GB helyett 32 GB lesz, de mi továbbra is ragaszkodunk a két slotos megoldáshoz, mivel a kétcsatornás üzemmód nagyon hasznos a munka és a játék során. Ezért a HyperX csomagot választottam, amely két 16 GB-os 3200 MHz-es, alacsony időzítésű kártyából áll. Ez alapvetően ugyanaz a készlet, mint az előző, csak több memóriával – a hűtőborda hasonló, a garanciaidő ugyanaz, és még a csomagolás is ugyanaz. Természetesen, ha szeretné, megvásárolhatja ugyanazt a készletet, csak megvilágított hűtőbordákkal, de ez ezer rubellel többe kerül – hogy van-e értelme túlfizetni a dekorációért, döntse el.

Az optimális felépítéshez hasonlóan itt is két meghajtó használata mellett döntöttem. A legfontosabb a WD Black SN850 lesz – ez az egyik leggyorsabb SSD jelenleg, nem csak egy PCI-E, hanem egy PCI-E 4.0, felháborító sebességet biztosítva a felhasználónak. Olvasási üzemmódban a meghajtó 7000 MB/sec, írási üzemmódban pedig 4100 MB/sec sebességet mutat. Ezek nem marketing számok, hanem a valós számok, így a játékok és az operációs rendszerek pillanatok alatt futnak majd ezzel az SSD-vel. Bár ez sok pénzbe kerül, ezért korlátozzuk magunkat 500 GB-ra, ami elég lesz pár-három nehéz játéknak, operációs rendszernek és programoknak.

Ha a korábbi buildekben meg tudtuk nélkülözni a zászlóshajó grafikus kártyát, akkor a csúcskészletben az RTX 30-as sorozatból szeretnénk valamit. Sajnos nem könnyű ilyen grafikus kártyát találni elfogadható áron. Véleményem szerint az MSI az MSI GeForce RTX 3060 VENTUS 2X 12G OC-t ajánlja. Ez a grafikus kártya 12 GB fedélzeti videomemóriával rendelkezik, ami minden modern videojátékhoz elegendő. A dobozból kivéve a grafikus mag frekvenciája állítólag 1807 MHz, de a játékos manuálisan túlhajtja a magot magasabb frekvenciára, vagy engedélyezheti az automatikus módok egyikét. A mostani pénzedért nem tudsz jobbat venni.

Egy manuálisan túlhajtott CPU és egy erős, szintén túlhajtott grafikus kártya kombinációja sok energiát fogyasztana. Ezért a számítógép tápegységének 750-850 W teljesítményűnek kell lennie, különben a tápegység vagy nem bírja el a terhelést, vagy eléri a teljes kapacitását. A 850W-os Super Flower LEADEX III Gold ideális megoldás ebben a helyzetben. Ahogy a névből már kitalálhattad, ez a tápegység 80 PLUS Gold tanúsítvánnyal rendelkezik, valamint néhány jó „töltelékkel” és hatékony hűtőrendszerrel. És általában véve ez az egyik legstabilabb tápegység a kategóriájában.

A ház kiválasztása nagyon fontos ebben az esetben – mindenképpen vegye figyelembe, hogy a CPU-hűtő 156 mm magas, és nem fog mindenhol elférni. Arra is ügyelnie kell, hogy jól legyen hűtve, mert az alkatrészek terhelés alatt felforrósodnak. Személy szerint én a Deepcool Matrexx 55 Blacket szeretem – sok hely van benne a számítógép könnyű összeszereléséhez, üveg oldallap, a hűtő gond nélkül elfér még tartalékkal, videokártyával is. Az eset viszonylag olcsó – ha van egy vágy, akkor legalább egy zászlóshajó 15 ezerért, ez ízlés kérdése.

Tartozékok Modell Ár (rubelben)
Processzor Intel Core i7-11700KF 30 100
Mat. tábla ASUS PRIME Z590-P 15 300
Grafikus kártya MSI GeForce RTX 3060 VENTUS 2X 12G OC 73 500
RAM HyperX Fury 2×16GB (HX432C16FB3K2/32) 16 000
A CP hűtése Noctua NH-D15 8 200
Tápegység Super Flower LEADEX III Gold 850W 12 650
No.1 tárolóeszköz WD Black SN850 PCI-E 500 GB WD Black SN850 PCI-E 500 GB 10 500
2. számú tárolóegység WD Blue SATA3 1TB 8 800
Az ügy Deepcool Matrexx 55 fekete 3 850
Az összes alkatrész teljes ára 178 900
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Avgustin Simon

Üdvözlöm a lakókomfort és a lakberendezés minden kedvelőjét! A nevem Avgustin Simon, egy tapasztalt tervező, akinek szíve tele van egy évtizednyi tapasztalattal és szenvedélyes szenvedéllyel az életterek átalakítása az időtlen elegancia és kényelem birodalmává.

Meghittseg.info -magazin belsőépítészetről, dekorációról és lakásfelújításról
Comments: 2
  1. Benedek Pál

    Melyik processzor javasolnád a legjobb teljesítményű játék PC-hez az elkövetkező évekre a 2021-2022-es rangsor alapján?

    Válasz
    1. Bence

      Az egyik legjobb teljesítményű játék PC-hez az elkövetkező évre a 2021-2022-es rangsor alapján az AMD Ryzen 9 5900X processzor javasolható. Ez a processzor 12 maggal és 24 szállal rendelkezik, valamint kiváló teljesítményt nyújt játékokban és többi számítási feladatban is. Emellett rendelkezik a legújabb Zen 3 architektúrával, ami további előnyöket nyújt a teljesítmény és az energiahatékonyság terén. Tehát a Ryzen 9 5900X kiváló választás lehet a legjobb játék PC-hez az elkövetkező évekre.

      Válasz
Megjegyzések hozzáadása