...

Az AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU-kat a Computex 2022 rendezvényen jelentik be a harmadik negyedév elején

Központi feldolgozó egység – a számítógép agya. Integrált áramkör, amely az utasítások (kódok) közvetlen végrehajtásáért és a hardverkomplexum vezérléséért felelős. Mondjuk ki rögtön: hasonlóan egy lánchoz, amelyben a leggyengébb láncszem elszakad, a gép teljesítményét az összes alkatrész megfelelő egyensúlya határozza meg. Tehát a legerősebb processzor gyenge videokártyával vagy korlátozott RAM-mal nem segít a játékokban. Lehetőségei kihasználatlanok maradnak. Tehát a teljes rendszer költségvetése! Most elmondjuk, hogyan ne csessze el, és melyik 10 AMD processzor közül választhat a legjobbat.

  • Műszaki adatok
  • AMD: generációk
  • Top 10 AMD CPU
  • GYIK

Műszaki specifikációk és processzorválasztási tippek az AMD-től

Generáció

Az iparág a legdinamikusabban fejlődik. A két évvel ezelőtti mércének számító chipek már nem érnek fel a mai chipekkel. Az ok – a mikroarchitektúra folyamatos fejlesztése, amely nagyobb hatással van a teljesítményre, mint a frekvencia. Tehát törekedjen egy modern modellre.

Processzor mérete

Szorosan kapcsolódik a generációhoz. Egyszerűen fogalmazva, ez a tranzisztor bázisának mérete. Minél kisebb a terhelés, annál több elemet lehet elhelyezni a chipen, ami növeli a hatékonyságot. Ideális: 12nm.

Órássebesség

Vonalsebesség – órajelciklusok/műveletek száma másodpercenként (MHz). Megegyezik az elülső oldali busz frekvenciájának és egy speciális tényezőnek a szorzatával. Kritikus kiválasztási kritérium egy kikötéssel: a frekvencia-összehasonlítás csak azonos architektúrájú processzorokra érvényes. Ellenkező esetben az órajelciklusonként végrehajtható utasítások száma változik.

A mutató a „túlhajtás” lehetőségét is befolyásolja. Az a tény, hogy a legtöbb „kövek” blokkolt változás szorzó, kényszerítve, hogy felgyorsítsa a rendszer busz. Tanulmányozza ezt a szempontot részletesen, de ne feledje: így vagy úgy, a „túlhajtás” növeli a meghibásodás kockázatát és csökkenti az élettartamot. Ne ragadtassa el magát!

Magszám

Meghatározza, hogy a CPU hány adatfolyamot tud egyszerre kezelni a teljesítmény csökkenése nélkül.

1. esettanulmány. A terhelésnek a magok közötti egyenletes elosztásával (ami nem könnyű feladat), nagyszámú program párhuzamos működése érhető el a maximális.

2. esettanulmány. Néhány igényes alkalmazás kezdetben támogatja a többszálú feldolgozást, de ezeknek az útvonalaknak a száma korlátozott. Ez azt jelenti, hogy egy 8 magos CPU teljesen haszontalan lesz egyetlen alkalmazáshoz.

Cache

Saját ultragyors memória a gyakran használt információblokkok tárolására. Több egymást követő szintje van (L1, L2, L3), amelyek késleltetésben és mennyiségben különböznek egymástól (az L1 a leggyorsabb és legkisebb). A gyorsítótár jelentősen javítja a teljesítményt, mivel csökkenti a RAM-hoz való hozzáférések számát, ami lassabb.

RAM-vezérlő

A feldolgozó mag és a RAM közötti adatáramlást vezérli. Diktálja a memória típusát, a csatornák számát és a szálak számát. Ne feledje, hogy egy nagy sebességű CPU lassú RAM-mal nem fog semmit sem csinálni.

Beépített grafikus mag

Könnyedén kezeli a rutinfeladatokat, mint az FHD videónézés, irodai alkalmazások, igénytelen játékok közepes beállítások mellett, internetböngészés. Lehetővé teszi a diszkrét grafikus kártya megtakarítását.

Aljzat

A mikrochip alaplapi aljzatba történő integrálására szolgáló csatlakozó típusa. Vigyázzon a kompatibilitásra! Ellenkező esetben meg kell változtatni.

Energiafogyasztás, hőelvezetés, üzemi hőmérséklet

Ne hagyja figyelmen kívül ezeket a paramétereket, mivel ezek határozzák meg a hűtési követelményeket, a megbízhatóságot és a tartósságot. A mag túlmelegedésének kockázata.

AMD: A vállalatról

Advanced Micro Devices. A két legnagyobb CPU/GPU, chipset gyártó egyike. A vállalat messze lemarad az Intel végtelen hajszájában. 10-15%-nál kisebb piaci részesedés. Miért? A fő tényezők: nem túl hatékony marketing, a versenytárs megingathatatlan hírneve és népszerűsége. A „piros” és „kék” rajongók szájukat járatják, hogy bizonyítsák „az ő” márkájuk felsőbbrendűségét. A közvélemény-kutatások eltérőek:

  • „Az Intel mikroarchitektúrája jobb, extra teljesítményt biztosít”;
  • „a játék Intel „nehéz” alkalmazásokhoz és éles grafikához igazodik”;
  • „Az Intel a hőelvezetésre és az üzemi hőmérsékletre van optimalizálva, az AMD úgy melegszik, mint egy kályha”;
  • „Az AMD többmagos technológiája többszálú feldolgozásban megsemmisíti a versenytársak zászlóshajóit”;
  • „Az AMD low-end modelljei vezető ár-teljesítmény arányt mutatnak”;
  • „Az AMD korlátlan túlhajtási lehetőséget biztosít, az Intel csak a K-kategóriás modelljeinél engedi meg a kísérletezést”;
  • „Az AMD túl mereven kötődik egy bizonyos RAM frekvenciához, ami nehézségeket okoz”.

Az alábbi állítások mindegyikében van igazság. Mindenesetre ez nem jelenti azt, hogy az AMD termékek rosszabbak lennének. Csak akkor van értelme összehasonlítani a konkrét modelleket. Csak egy vitathatatlan tény van – az AMD chipek sokszor olcsóbbak.

AMD Sempron, AMD Athlon hibrid processzorok.

Az AMD Sempron és AMD Athlon hibrid CPU-k, amelyek azonos nevű elődeikhez képest továbbfejlesztett változatok, nagy teljesítményt és többfeladatú működést kínálnak, a következők rovására:

  • AMD Radeon R3 integrált grafikus kártya DirectX 11 támogatással.2,
  • Beépített memóriavezérlő DDR3 támogatással,
  • USB 3 beágyazott vezérlő.0,
  • Fedélzeti SATA 3 – 6 Gbps vezérlő.

A processzorok négymagos (AMD Sempron X2) vagy négymagos (AMD Sempron X4, AMD Athlon X4) processzorok AM1 foglalathoz 25W-os fogyasztással kaphatók.

Modellszámok és AMD Sempron hibrid processzorok összehasonlítása
Modellszám 3850 2650
AMD Radeon grafika Radeon R3 grafika Radeon R3 grafika
CPU-magok száma 4 2
CPU órajele 1.3 GHz 1.45GHz
Termikus tervezési teljesítmény 25W 25W
Teljes dedikált L2 memória gyorsítótár 2 MB 1 MB
Radeon magok száma 128 128
GPU órajele 450 MHz 400 MHz
GCN technológia Igen Igen
Platform AM1 AM1
DDR3 sebesség 1600 1333
AMD Athlon hibrid processzor modellszámok és összehasonlítás
Modellszám 5350 5150
AMD Radeon grafika Radeon R3 grafika Radeon R3 grafika
CPU-magok száma 4 4
CPU órajel frekvencia 2,0 GHz 1.6GHz
Becsült hőteljesítmény 25W 25W
Megosztott dedikált L2 memória gyorsítótár 2 MB 2MB
Radeon magok száma 128 128
GPU órajele 600 MHz 600 MHz
GCN technológia Igen Igen
A platform AM1 AM1
DDR3 sebesség 1600 1600

AMD: generációk

Anélkül, hogy túl messzire mennénk vissza a történelemben.

Buldózer/Piledriver

A régi AMD K8/K10 lecserélte a régi AMD K8/K10-et. A buldózer 2011-ben kezdte meg sorozatgyártását. 2012 második felében. Őket követi a továbbfejlesztett Piledriver. Folyamat: 32 nm. Akár 8 mag az asztali számítógépekhez.

ZEN

Úttörő új építészet, amelyet 2022 márciusában mutatnak be a nagyközönségnek. A processzor processzormérete 14 nm-re csökkent. Az egy órajelciklusra jutó utasítások 40%-os növekedése. Klaszteres többszálú futás helyett párhuzamos futás. A modern AM4 foglalat kétcsatornás DDR4 RAM támogatással helyettesíti az AM3-at+.

ZEN+

ZEN+ mikroarchitektúra (2022. április 2022).) átalakította a gyártási folyamatot a modern 12 nm-es méretekre. Az órajelsebesség, a gyorsítótár és a RAM sebessége mind nő. Másrészt nem változtattak az utasításvégrehajtási rendszereken.

Zen 2

A jelenlegi generációs Zen 2 processzorok folytatják a Zen vonalat, de továbbfejlesztett 7 nm-es processzor technológiával. Ezáltal a hatékonyság és a hőleadás csökkenése a korábbi felülvizsgálatokkal megegyező teljesítmény mellett.

Melyik AMD processzor jobb vásárolni 2022-ben?

Tehát ha nem tudja, hogy melyik processzort vásárolja meg az AMD-től, akkor kellő figyelmet kell fordítania a trendekre, és figyelembe kell vennie, hogy ma már nem áll rendelkezésre olyan sok termék. Ami a mi véleményünket illeti:

  1. Egy jó processzor egy olcsó számítógéphez az Athlon 200GE;
  2. A modern PC-khez szükséges minimum – Ryzen 3600X;
  3. Jó AMD processzor játékhoz – 2600X;
  4. Az AMD prémium chipje – 5600X.

Ne felejtsen el csatlakozni a vitához, mivel a hozzászólásai visszajelzést és motivációt jelentenek íróink számára.

Top 10 processzor az AMD-től

Az AMD legjobb processzorai játékhoz és igényes feladatokhoz

AMD Ryzen Threadripper 2990WX

32 mag (64 szál). 3000/4200 MHz. DDR4 2933 MHz (4 csatorna). L2/L3 16384/65536 KB.

126 000 rbl. ez az sTR4 aljzatú mérnöki csoda képes megbirkózni a legösszetettebb szakmai feladatokkal, tudományos számításokkal, 3D-rendezéssel és virtualizációval is. Több sáv a perifériák és grafikus kártyák számára. 250W hőleadás vízhűtést igényel. Az egyszálas nettó teljesítmény az Intel versenytársai alatt van.

AMD Ryzen 7 2700 Pinnacle Ridge AMD Ryzen 7 2700 Pinnacle Ridge

8 mag (16 szál). 3200/4100 MHz. DDR4 2933 MHz (2 csatorna). L2/L3 4096/16384KB.

Egy ellentmondásos választás a borsos 16,500 RUR-ért. Igen, a többszálú feldolgozásban a CPU teljes potenciálját kiaknázza, de ez nem könnyű feladat. Eközben a nyíltan gyenge magok (3200MHz) veszélyeztetik az alapteljesítményt, és arra kényszerítenek, hogy „túlhúzzák” a követ. Hőleadás: 65W, 95C.

AMD Ryzen 5 2600X Pinnacle Ridge AMD Ryzen 5 2600X Pinnacle Ridge

6 mag (12 szál). 3600/4200 MHz. DDR4 2933 MHz (2 csatorna). L2/L3 3072/16384KB.

Optimális választás „nehéz” játékokhoz és igényes feladatokhoz szerény áron 11 700 rubel. Előnyök: Teljesítmény. További hátrányok. A készülék nagyon szigorú követelményeket támaszt a megfelelő alaplap és memória kiválasztásával kapcsolatban, fokozott hűtést igényel (95W, 95C). A felhasználók nehézségeket észlelnek a 4200 MHz-ig történő „túlhajtással” kapcsolatban (a túlhajtás a kristályok romlásához vezet).

Az AMD legjobb processzorai munkához és tanuláshoz

Ryzen 5 2600

6 mag (12 szál). 3400/3900 MHz. DDR4 2933 MHz (2 csatorna). L2/L3 3072/16384 KB. Vitathatatlanul az egyik legjobb Zen modell az ár (kb. 12 000 rub) és a teljesítmény szempontjából.

A magonkénti két szál a párhuzamos útvonalak teljes számát 12-re emeli. Az alap órajele sok kívánnivalót hagy maga után, de támogatja az automatikus túlhajtást 3900 MHz-ig – és ez nem rossz. A lenyűgöző Layer 3 gyorsítótár megmenti a gyakori kéréseket. Nincs panasz a hőelvezetésre (65W, 95C).

Az egyetlen többé-kevésbé jelentős hátrány – nagyon válogatós a memóriakártyák számát, típusát és sebességét illetően. Tökéletes alap a legolcsóbb játék PC-hez.

AMD Ryzen 3 2200G Raven Ridge AMD Ryzen 3 2200G Raven Ridge

4 mag. 3500/3700 MHz. DDR4 2993 MHz (2 csatorna). L2/L3 2048/4096KB.

A Raven Ridge emellett integrált grafikus maggal (Vega 8, 1100 MHz) van felszerelve, amely bármilyen irodai feladatra alkalmas. Nincs szükség drága grafikus kártyára. A RAM sebessége 2993 MHz-re nőtt. Sajnos a gyorsítótár memória mennyisége nem túl nagy.

Az AMD legjobb processzorai a túlhajtáshoz

AMD Ryzen 3 3100

4 mag (8 szál). 3600/3900 MHz. DDR4 3200 MHz (2 csatorna). L2/L3 2048/16384 KB.

Viszonylag olcsó, mégis hűvös, gazdaságos és produktív AMD AM4 foglalatú processzor a jelenlegi 7 nm-es gyártástechnológiával. A többszálas technológia még erősebbé teszi ezt a processzort, mint az előző generációs Ryzen 3, míg a gyors DDR4 memória 3200 MHz-es memóriát támogat, és igazi játékeszközzé teszi ezt a processzort.

AMD Ryzen 3 3200G OEM

4 mag. 3600/4000 MHz. DDR4 2933 MHz (2 csatorna). L2/L3 2048/4096 KB.

Olcsó és gyors „kő”, amely jól túlhajt, és felszabadítja a legerősebb grafikus kártyák teljesítményét. Nagyon hűvös: A hőleadás kevesebb, mint 65 W, a maximális hőmérséklet 95 fokos.

Az egyetlen dolog, ami hiányzik ebből a processzorból, az a többszálú feldolgozás támogatása. De az 1250 MHz-es Vega 8 integrált grafikus mag lehetővé teszi, hogy a processzort diszkrét grafika nélkül is használhassa – internetezéshez, irodai munkához, filmekhez és egyszerű játékokhoz elég a szemnek.

AMD FX-4300 Vishera

4 mag. 3800/4000 MHz. DDR3 1866 MHz. L2/L3 4096 KB. AM3 foglalat+.

Nagyon népszerű modell nagyszerű véleményekkel. Rendkívül alacsony ár (2 400 rub).) határozza meg a maximális teljesítményt fordulatszámonként. FSB és szorzó szerint túlhajtás lehetséges. Gyengeségek: elavult foglalat/folyamat, lassú memória. Felmelegszik (95W). Az alacsony üzemi hőmérséklet (70 C) megkérdőjelezi a megbízhatóságot.

A legjobb olcsó AMD processzorok

AMD A6-7470K OEM

2 mag. 3700/4000 MHz. DDR3 2133 MHz.

Kissé elavult, de még mindig nagyon hasznos AMD socket FM2 processzor+. Annak ellenére, hogy a kő 28 nm-es feldolgozási technológiával készül, nem olyan meleg és nagyon kevés energiát fogyaszt: 65 watt hőleadás nem haladja meg a 71,3 fokos maximális üzemi hőmérsékletet.

Természetesen ez semmiképpen sem egy játékeszköz, de az üzleti feladatokhoz az A6-7470K jellemzői elégségesek lesznek. Nem rossz alap egy működő PC-hez, különösen a mindössze 2650 rubeles áron.

AMD A6-7480

2 mag. 3500/3800 MHz. DDR3 2133 MHz.

A legtöbb paraméter szerint ez az AMD processzor az előző modell fiatalabb testvére: ugyanaz a processzorfolyamat, ugyanaz a vonal, ugyanaz az energiafogyasztás, egy kicsit alacsonyabb órajellel és árral. Az integrált grafikus mag R5, amely 900 MHz-es frekvenciával működik, lehetővé teszi, hogy az A6-7480 alapján egy teljes értékű irodai PC-t építsünk, és ne költsünk pénzt a diszkrét grafikára, amelyre a munkában amúgy sincs szükség.

Az AMD processzorok előnyei és hátrányai

Az AMD CPU-k fő előnye a költségük a kiadásuk pillanatában és egy adott modell létezésének első hat hónapjában. Sok vásárló általában úgy gondolja, hogy az Intel és az AMD egyfajta monopolisztikus összeesküvést sző egymás profitjának biztosítására. Rengeteg körülményes tényező utal erre, de ha csak azt nézzük, hogy kiknek a tulajdonában vannak ezek a cégek, akkor semmilyen „összeesküvés” nem kizárt.

Egyszerűen az AMD vállalat nem kevesebb potenciállal rendelkezik mind a piackutatás, mind néhány új megoldás kifejlesztése terén, de az Intellel ellentétben a kísérletek eredményei csak a garantált siker esetén kerülnek „napvilágra”. Ahogy az Athlon-XP, Athlon-64 vagy ThreadRipper esetében is volt. Az Intel viszont vezető pozícióját kihasználva megengedheti magának, hogy akár nyíltan kudarcot vallott ötleteket (mint például a Slot-1, a Celeron-D és mások) is népszerűsítsen, anélkül, hogy féltenie kellene a jövőjét.

Egyszerűen szólva, az AMD egyfajta „hibákon alapuló munkát” végez, amelyet az Intel a fejlesztései és marketingpolitikája során végzett. Ezért az AMD megoldásai, bár lehetséges, hogy néhány pontot veszíthet egy versenytársnak, de nyugodtan mondhatjuk, hogy a nyilvánvaló „hibák” a chipjeiben ez a gyártó sokkal kevesebbet enged, mint a versenytársa.

Azonban minden érmének két oldala van. Az AMD megpróbál hasonlítani, vagy akár megelőzni versenytársait bizonyos tekintetben, az AMD akarva-akaratlanul is bevezet néhány korlátot, amelyek gyakran a termékeik korlátozott teljesítményében fejeződnek ki (bár az áruk még mindig jelentősen alacsonyabb, mint az Intel analógjainak).

Így marad az AMD CPU-k fő hátránya – szinte mindig legalább egy kicsit lassabbak, mint közvetlen versenytársaik.

Ennek az akciónak az oka nagyon egyszerű, és a piac pszichológiájában rejlik. Például egy felhasználó, aki látja, hogy az AMD FX, bár 30-40 százalékkal olcsóbb, mint az i3, 10 százalékkal veszít a teljesítményéből. A felhasználó nagyobb teljesítményt szeretne, de természetesen nem fog i3-at vásárolni, mivel egy Ryzen 1700-at kínálnak neki, amely olcsóbb, mint az i5, bár egy kicsit lassabb, mint az i5. És így tovább.

És hasonló a helyzet a piac minden szegmensében. Az AMD ezzel a szerény módon ösztönzi a felhasználókat, hogy magasabb teljesítményre és árszintre frissítsenek. A legfontosabb, hogy mindenki nyer: a felhasználó, aki kevesebb pénzért kap egy korszerűbb számítógépet, és a gyártó, aki el tudja adni az új terméket.

Összefoglalva: az AMD termékek előnyei az árukban rejlenek (alacsonyabb teljesítmény alacsonyabb költséggel), a hátrányok a hasonló termékek kissé csökkent teljesítményében rejlenek.

A legjobb AMD CPU-k összehasonlító táblázata

Név Főbb jellemzők Ár
AMD A6-7470K OEM 2 mag. 3700/4000MHz. DDR3 2133 MHz. ₽ 2 650
AMD A6-7480 2 mag. 3500/3800 MHz. DDR3 2133 MHz. ₽ 2 500
AMD Ryzen 3 2200G Raven Ridge AMD Ryzen 3 2200G Raven Ridge 4 mag. 3500/3700 MHz. DDR4 2993 MHz (2 csatorna). L2/L3 2048/4096 KB. ₽ 6 790
Ryzen 5 2600 6 mag (12 szál). 3400/3900 MHz. DDR4 2933 MHz (2 csatorna). L2/L3 3072/16384KB. ₽ 11 200
AMD Ryzen 5 2600X Pinnacle Ridge AMD Ryzen 5 2600X Pinnacle Ridge 6 mag (12 szál). 3600/4200 MHz. DDR4 2933 MHz (2 csatorna). L2/L3 3072/16384KB. ₽ 15 290
AMD Ryzen 7 2700 Pinnacle Ridge AMD Ryzen 7 2700 Pinnacle Ridge 8 mag (16 szál). 3200/4100 MHz. DDR4 2933 MHz (2 csatorna). L2/L3 4096/16384 KB. ₽ 16 500
AMD Ryzen Threadripper 2990WX 32 mag (64 szál). 3000/4200 MHz. DDR4 2933 MHz (4 csatorna). L2/L3 16384/65536 KB. ₽ 126 020
AMD FX-4300 Vishera 4 mag. 3800/4000 MHz. DDR3 1866 MHz. L2/L3 4096 KB. AM3 aljzat+. ₽ 2 430
AMD Ryzen 3 3200G OEM 4 mag. 3600/4000 MHz. DDR4 2933 MHz (2 csatorna). L2/L3 2048/4096 KB. ₽ 11 139
AMD Ryzen 3 3100 4 mag (8 szál). 3600/3900 MHz. DDR4 3200 MHz (2 csatorna). L2/L3 2048/16384KB. ₽ 8 727

K-sorozat

1996-ban indult útjára a K sorozat első családja, amelyet K5-nek neveztek el. Egy Socket 5 nevű univerzális aljzatot használtak a processzor felszereléséhez. A család egyes modelljeit úgy tervezték, hogy illeszkedjenek a Socket 7 aljzatba. A processzorok egy maggal rendelkeztek, 50-66 MHz buszsebességgel, 75-133 MHz-es órajelekkel. 8+16 KB gyorsítótár.

AMD5k processzor sorozat

A K-sorozat következő generációs processzorcsaládja K6. A gyártás során saját nevet adnak a magoknak, amelyeken alapulnak. Így az AMD K6 modell esetében a megfelelő kódnév Littlefood, az AMD K6-2 Chomper, a K6-3 pedig Snarptooth. A Socket 7 és Super Socket 7 aljzattípusok voltak a szabványosak. A processzorok egy maggal rendelkeztek, és 66 és 100 MHz közötti frekvencián működtek. Layer 1 gyorsítótár 32KB. Egyes modellekhez 128 vagy 256 KB-os második szintű gyorsítótár is rendelkezésre állt.

AMD K6 processzorcsalád

1999-től kezdődően a K7-sorozatot alkotó Athlon modellek kerültek piacra, amelyek széles körű népszerűségre tettek szert és sok felhasználó körében elfogadottak. Ebben a tartományban a Duron, valamint a Sempron költségvetési modellek. A buszfrekvenciák a 100-200 MHz-es tartományban voltak. A processzorok maguk is 500 és 2333 MHz közötti órajelen működnek. 64 kB Layer 1 gyorsítótárral és 256 vagy 512 kB Layer 2 gyorsítótárral kapható. Aljzat A vagy Slot A. Megjelent 2005-ben.

AMD K7 sorozat

A K8 sorozatot 2003-ban mutatták be, és már tartalmaz egy- és kétmagos CPU-kat is. A modellek száma meglehetősen változatos, mivel mind az asztali, mind a mobil platformok megjelentek. A telepítéshez különböző csatlakozókat használnak, amelyek közül a legnépszerűbbek a Socket 754, S1, 939, AM2 és a Socket 754. A buszsebesség 800 és 1000 MHz között, a processzorok órajelének tartománya pedig 1400 MHz és 3200 MHz között mozog. Az L1 gyorsítótár 64Kb, az L2 256Kb és 1Mb között van. A sikeres példák közé tartoznak az Opteron processzorokon alapuló, Santa Rosa kódnevű Toshiba noteszgépek.

AMD K10 processzorcsalád

A K10 processzorok új generációja 2007-ben indult, mindössze három modellel – Phenom, Athlon X2 és Opteron – indult. A processzor buszfrekvenciája 1000-2000 MHz, az órajel frekvenciája pedig elérheti a 2600 MHz-et. Minden processzor 2, 3 vagy 4 maggal rendelkezik a modelltől függően, a gyorsítótár pedig 64 KB az első szinten, 256-512 KB a második szinten és 2 Mb a harmadik szinten. Socket AM2, AM2+, F aljzatra szerelhető.

A K10 sorozat logikus folytatása volt a K10.5, amely a modelltől függően 2-6 magos processzorokat tartalmaz. A processzor buszsebessége 1800-2000 MHz, az órajelek sebessége 2500-3700 MHz. 64+64Kb L1 gyorsítótárat, 512Kb L2 gyorsítótárat és 6Mb Layer 3 gyorsítótárat használ. Socket AM2+ és AM3.

Gyakran ismételt kérdések

Mondja meg, hogy az AMD processzor normális-e vagy sem? Azt mondják, hogy folyamatosan melegednek.Ez egy igazi hiba néhány modellben. De ne hagyatkozzon megalapozatlan véleményekre. Vezérelje a hőelvezetés. Például, ha 95W maximális 70C hőmérsékleten, akkor jó hűtésre van szükséged. Összehasonlításképpen az Intel Core i3-2100 Sandy Bridge csak 65W-ot termel. Másrészt a legújabb Intel Core I5-9600K Coffee Lake ugyanezt a 95W-ot generálja, bár az üzemi hőmérséklet 100C-ra emelkedett.

Hogyan lehet „túlhajtani” egy AMD processzort?Könnyen. Az AMD saját fejlesztésű OverDrive segédprogramjával, amely többek között teszteli a. Túlhajtás lehetséges a BIOS-on keresztül. Ez a módszer elméleti ismereteket és előzetes felkészülést igényel.

Melyik AMD modell az Intel Core I5-9600K Coffee Lake megfelelője??Próbálja ki az AMD Ryzen 5 2600X Pinnacle Ridge-t. A kibocsátás ára: 12 000 rubel. (40%-kal olcsóbb).

Mihez van szüksége az AMD A6-9500 Bristol Ridge processzorra??Ez a „pass” változat (2 mag, 3500 MHz, DDR4 2400 MHz, L2 1024 KB) a modern Ryzen háromszázadik chipsetjének firmware-elésére szolgál. Ideiglenes megoldás otthonra és irodába. Nem annyira vonzó, de egyszerű feladatokat is megoldja.

Igaz, hogy az AMD ZEN nem működik a Windows 7 rendszerrel??Vannak panaszok. Másrészt a Microsoft már 2022-ben bejelentette, hogy az összes legújabb processzoron futni fog a Windows 10. Például már az Intel Core Kaby Lake esetében a rendszer blokkolta az új frissítések betöltését. Vizsgálja meg a problémát az adott processzormodell, az alaplap specifikációi és a BIOS verziója tekintetében.

Hogyan válasszunk egy jó AMD processzort?

Ha nem tudja, hogyan válasszon AMD processzort, javasoljuk, hogy kövesse szerkesztőségünk néhány univerzális tippjét:

  1. Irodai és olcsó számítógépek esetén az Athlon sorozat és annak 2 és 4 magos modelljei is választhatók. Ezek a legalacsonyabb árú, alacsony hűtésű modellek.
  2. A Ryzen termékcsalád az x600-as modellekkel kezdve (ahol az x a generációs szám) kényelmes beállítások mellett, bőséges teljesítmény mellett alkalmas játékra. Az alsó kategóriás modelleket igénytelen játékra és médiaközpontok fejlesztésére tervezték.
  3. Ne feledkezzünk meg a nem gyári túlhajtott modellekről sem. Például Ryzen 2600, 3600 stb.. A gyárból származó túlhajtott modellek megvásárlása túlfizetés olyasmiért, amit magad is megtehetsz.
  4. Emellett pénzt takaríthat meg, ha a BOX verzió helyett OEM-et választ. Az utóbbi esetben túlfizet egy alumínium alaplappal és alacsony hőleadással rendelkező stock hűtőért.
  5. Legyen éber az alaplap és a RAM kiválasztásakor. A tápegység áramköreinek képesnek kell lenniük mind a túlhajtást, mind az alulfeszültséget kezelni, ha a processzort túlhajtják, és a memóriafrekvenciáknak a processzor által támogatott frekvenciatartományba kell esniük. Ebben az esetben ezek az összetevők nem korlátozzák egymás lehetőségeit.

Ami érdekes a Ryzen termékcsaláddal kapcsolatban?

Érdekessége, hogy az FX-sorozathoz képest energiahatékonyabb, köszönhetően a Zen-feldolgozási technológia fejlődésének és a memóriabusz és a processzorok közötti függőség megszüntetésének.

Miért van olyan kevés modell a rangsorban??

A nagy kereslet miatt a vásárlók gyorsan felvásárolják az összes modellt, ezért a legolcsóbbakat emeltük ki.

Az FX sorozat naprakész??

6 és 8 magos modellek vannak forgalomban. Nem ajánljuk őket játékra, mert elavult platformjuk és a további fejlesztések lehetőségeinek hiánya miatt. De használhatók irodai vagy multimédiás központban is.

Miért nincsenek Threadripper modellek?

A Threadripper sorozat a számítási munkát, hosszú e-mail archívumokat vagy videoszerkesztést végző szakembereknek szól. A Tridripperek a specifikációjuk miatt jól hangoltak ezekre a feladatokra, de túlárazott a játékhoz és keményen megterheli a pénztárcát.

Érdemes megfontolni a Ryzen 1000 és 2000 sorozatot??

Abszolút megéri. A rengeteg hátránya ellenére ez a sorozat a 3000-es és a felette lévő szériákhoz képest kedvezőbb árakat és a támogatott alaplapok sokaságát kínálja.

Hogyan válasszunk AMD processzort és mire figyeljünk??

Ahhoz, hogy olyan processzort vásároljon, amelyben nem fog csalódni a jövőben, csak annyit kell tennie, hogy meghatározza a számítógép fő célját.

És ebből kiindulva tanulmányozzuk a főbb jellemzőket:

  1. Magok/áramok. Ilyen egyszerű. Négymagos – otthon, iskolában, irodában. Hat – játékok, tesztelés, szimuláció. Nyolc vagy több – Erőteljes programozás. A szálak kétszeres száma lehetővé teszi több feladat/rendszerparancs egyidejű feldolgozását. De ha lehet, ajánlott legalább négy mag és nyolc szál, vagy egy hatmagos architektúrájú chip. Ez a fajta processzor tovább tart.
  2. Integrált grafika. Nem szükséges, ha egy nagy teljesítményű munka- vagy játékgépet épít, de nagyszerű kiegészítője az otthoni vagy irodai eszköznek az egyszerű feladatokhoz – szövegszerkesztés, internet, videó, stb.
  3. Órássebesség. Kulcsteljesítménymutató. Ha túlhajtott chipet szeretne, érdemes 3 GHz-től indulnia, és legalább némi túlhajtással rendelkeznie, hogy nagy kapacitású alkalmazásokban dolgozhasson.
  4. Szállítás. A processzorokat kétféleképpen értékesítik – külön, tartozékok nélkül, és dobozban, azaz kiegészítő hardverrel együtt. Leggyakrabban egy közepes teljesítményű hűtőt talál egy dobozban, amely első alkalommal elég jó (és néha egyáltalán nem).

Az AMD új technológiái

2022 telén jelentette be az AMD a nagy teljesítményű processzorok legújabb generációját. AMD Ryzen 3000 sorozat. Ez lesz a cég legfőbb „fegyvere” a cég kezében az örök rivális Intel ellen.

A piaci fölény megszerzése érdekében a vállalat az új terveket több maggal (egyes esetekben akár 16 maggal) szerelte fel, valamint növelte a maximális órajelet, amely elérheti az 5 GHz-et. Az adatok feldolgozásához szükséges nagyszámú szál lehetővé teszi több folyamat egyidejű futtatását nehéz munkaterhelés nélkül. A szerver verziók akár 64 egyidejű szál kezelésére is képesek.

Az AMD 7 nm-es technológián alapuló termékeket kínál. Lehetővé teszi a processzorok méretének csökkentését és több elem egyazon területen való elhelyezését. Egyidejűleg megnövelt teljesítmény és félvezető tranzisztor áteresztőképesség.

A 7 nm-es technológiával gyártott, legalacsonyabb teljesítményű chipek a számításigényes játékokat, valamint a grafikus és videoszerkesztőket támogatják.

Természetesen az AMD processzoroknak is megvannak a hátrányai. A legtöbb esetben magas energiafogyasztás. De még mindig megfizethetőbbek, mint az Intel termékek.

Ajánlások: Az Intel 12 legjobb processzora

A 14 legjobb játékprocesszor

A 16 legjobb CPU-hűtő

Top 4 legjobb erős AMD Ryzen 9 processzorok

AMD Ryzen 9 3900X

Stabil, megbízható és erős képviselője a vállalat kínálatának, méltó arra, hogy 2021-2022-ben más gyártók modelljeivel versenyezzen.

Munkaállomás vagy professzionális játékeszköz építéséhez használják, a szakértők és a vásárlók kiváló minősítést adtak neki. A rendszer nagyon gyors, a sebességben vagy a teljesítményben nincs ugrás, és minden parancsot azonnal végrehajt.

Lehetőség van a 3,8 GHz-es belépőszintről 4,6 GHz-re túlhajtani.

Egy jó hűtőrendszer kiválasztásával nem kell félnie a magas hőmérséklettől és a vészleállásoktól.

Még stresszes körülmények között is megmarad a magas teljesítményszint.

A gyors RAM (3,2 GHz) és a nagy gyorsítótár a második és harmadik szinten még évekig releváns lesz a chip, így a vásárlás mindenképpen megéri a pénzt.

Fő jellemzők:

  1. Építészet – Matisse.
  2. Magok/szálak száma – 12/24.
  3. Gyakoriság (órajelezve/túletapasztva, MHz) – 3800/4600.
  4. Memória (típus/fázis, MHz) – DDR4, 3200.
  5. Cache ((L1/L2/L3) – 768KB/6MB/64MB.
  6. A hőmérséklet határértéke 95 fok.

Előnyök

  • ár/teljesítmény egyensúly;
  • A dobozból kivéve azonnal használható, nincs szükség konfigurációkra;
  • Többszálú futás;
  • A frekvencia automatikusan beállítódik.

Hátrányok

  • Időnként hőmérséklet-emelkedések fordulnak elő;
  • Meg kell majd spórolni a hűtésen.

AMD Ryzen 9 3950X

Azok számára, akik szeretnek „ultra” beállításokkal játszani, és a számítógépes hardverek nagy teljesítményét értékelő rajongók számára, közelebbről is megnézheti ezt a processzormodellt.

A tizenhat maggal és kettős szálakkal a lapka nehéz munkaterhelést kezel, és fantasztikus teljesítményt nyújt.

A feloldott szorzó lehetővé teszi a kő túlhajtását 3,5 GHz-ről 4,7 GHz-re, ami azt jelzi, hogy a következő néhány évben is jelen lesz.

Ezt a processzort munkaállomások, miniszerverek, nagy teljesítményű játék PC-k, és nagy teljesítményű játék PC-k építésére használják. A nagy második és harmadik szintű gyorsítótárnak köszönhetően minden rendszerparancs azonnal végrehajtásra kerül.

A mesterséges intelligencia egyenletesen osztja el a terhelést, hogy a hőmérsékletet optimális szinten tartsa.

Kulcsfontosságú jellemzők:

  1. Építészet – Matisse.
  2. A magok/szálak száma 16/32.
  3. Frekvencia (órajelezve/felülórajelezve, MHz) – 3500/4700.
  4. Memória (típus/fázis, MHz) – DDR4, 3200.
  5. Gyorsítótár ((L1/L2/L3) – 768 KB/8 MB/64 MB.
  6. Hőmérsékleti határérték – 95 fok.

Előnyök a

  • Magas szintű teljesítmény;
  • A terhelés egyenletes elosztásának és a hőmérséklet szabályozásának képessége;
  • Jó túlhajtási képesség.

Hátrányok

  • nem található.

AMD Ryzen 9 3900XT

A szálak száma és a jó gyorsítótár-kapacitás mindhárom szinten biztosítja a rendszerfeladatok, letöltések és műveletek azonnali feldolgozását.

A CPU azonban forró is lehet, ezért érdemes követni a gyártó tanácsát, hogy erős hűtőt vagy folyadékhűtőt használjon ehhez a modellhez.

A dobozos hűtő csak az első alkalomra jó.

A processzor jó túlhajtási potenciállal rendelkezik, így szükség esetén a felhasználó kézzel is túlhajtja a chipet 3,8 GHz-ről 4,7 GHz-re.

Ezekkel a tulajdonságokkal a követ nem kell majd évek múlva cserélni. Ajánlott nagy teljesítményű játékeszközök építéséhez, valamint igényes professzionális programokkal való munkához.

Főbb jellemzők:

  1. Építészet – Matisse.
  2. Magok/szálak száma – 12/24.
  3. Frekvencia (órajel/orsó, MHz) – 3800/4700.
  4. Memória (típus/frekvencia, MHz) – DDR4, 3200.
  5. gyorsítótár (L1/L2/L3) – 768KB/6MB/64MB.
  6. Hőmérsékleti határérték – 95 fok.

A

  • naprakész teljesítmény
  • jó túlhajtási képesség;
  • Multithreading.

Hátrányok

  • A processzor erős hűtést igényel.

AMD Ryzen 9 5950X

Az egyik legerősebb játék CPU-ként értékelték, a szakértők és a professzionális játékosok kiváló minősítést adtak neki.

A 16 magos processzor ideális a mai legigényesebb játékokhoz, a 32 szál gyors feladatfeldolgozást, késleltetés és hibák nélküli működést biztosít.

A sebességet a minden szinten kibővített gyorsítótár-kapacitás és az órajelsebesség is befolyásolja, amely a 3,4 GHz-es alapszintről akár 4,9 GHz-ig is képes felgyorsulni.

A stabilitás akkor is megmarad, ha a processzor és az alváz nagyon felforrósodik. Nincs teljesítménycsökkenés még akkor sem, ha a hőmérséklet eléri a 80 fokot.

Megfelelő hűtőrendszer telepítésével (a gyártó azt javasolja, hogy vagy egy nagyon erős hűtőt vagy egy „vízhűtőt” használjon) azonban az ilyen fűtés nagyon ritka.

Vegye figyelembe, hogy ennek a processzornak az ára egyensúlyban van a minőséggel és a teljesítménnyel.

Főbb jellemzők:

  1. Építészet – Matisse.
  2. Magok/szálak száma – 16/32.
  3. Frekvencia (órajel/túllépés, MHz) – 3400/4900.
  4. Memória (típus/frekvencia, MHz) – DDR4, 3200.
  5. Cache ((L1/L2/L3) – 728KB/8MB/64MB.
  6. Hőmérsékleti határérték – 105 fok.

Előnyök a

  • Kiváló teljesítmény és stabilitás;
  • nem kell aggódnia a magas hőmérséklet miatt;
  • 32 szál, 16 mag.

Hátrányok

  • Erőteljes hűtés (lehetőleg folyadékhűtés).
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Avgustin Simon

Üdvözlöm a lakókomfort és a lakberendezés minden kedvelőjét! A nevem Avgustin Simon, egy tapasztalt tervező, akinek szíve tele van egy évtizednyi tapasztalattal és szenvedélyes szenvedéllyel az életterek átalakítása az időtlen elegancia és kényelem birodalmává.

Meghittseg.info -magazin belsőépítészetről, dekorációról és lakásfelújításról
Comments: 1
  1. Orsolya Kozma

    Mikor pontosan lesznek elérhetőek az AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU-k a Computex 2022 rendezvény után?

    Válasz
Megjegyzések hozzáadása