...

A legjobb távcsövek amatőröknek és profiknak 2022-ben

teleszkóp minősítés

A csillagos égbolt éjszakai megfigyelése sok embert megőrjít a szépségért, ezért is olyan népszerűek ma a távcsövek.

Ezek az eszközök lehetővé teszik a szakemberek számára a kutatást és a hétköznapi emberek számára az új elemek tanulmányozását.

A legjobb távcsövek értékelése a vélemények és a vásárlói visszajelzések alapján segít a helyes választás meghozatalában.

Hogyan működik a távcső

Minden távcső elve ugyanaz: a lencsék a fénysugarakat úgy gyűjtik össze, hogy egy ponton fókuszálják őket. Minél nagyobb a lencse felülete, annál részletesebb és tisztább a kép.

A távcsövek kialakításuktól és a fénnyel való „munkamódszertől” függően 3 alapvető típusba sorolhatók:

  1. A refraktor egy bikonvex lencse a tubus előtt. Miután áthaladt a lencsén, a fény megtörve összegyűlik a fókuszsíkban, és képet alkot. A minőségi refraktorok jó képet adnak, de csak egy hátrányuk van – a kromatikus aberrációnak nevezett színszegély. Ez a hiba a képen a spektrum színeinek – vörös, kék, zöld – világos határaival és az objektum szélei körül látható irizáló halóval jelenik meg. Ennek oka, hogy egy lencse nem képes a spektrum minden árnyalatát fókuszálni. A probléma megoldásához a gyártók vagy növelik a fókusztávolságot, vagy 2 különböző típusú üvegből készült lencsét használnak. A kromatikus refraktorok 2 különböző görbületű szférikus lencsével vannak felszerelve, ami csökkenti a kromatikus aberrációt.
  2. Reflektor – optikai távcső, amely lencsék helyett tükröket használ. A jó rekeszarány alkalmassá teszi ezeket a készülékeket halvány objektumok megfigyelésére. A jó képminőség és a megfizethető ár miatt ezek a reflektorok népszerűek az amatőrök körében. A nyilvánvaló előnyökön túl azonban a távcsöveknek is megvannak a maguk hátrányai. Maga a kialakítás növeli a felbontásveszteséget (az átlós tükrön áthaladó sugarak torzulnak). A probléma megoldható lenne az objektív átmérőjének növelésével, de akkor a tubus hosszát is arányosan meg kellene növelni. A kialakítás túlságosan terjedelmes lett volna.
  3. Tükörlencse – egyesíti a tükrök és az üveglencsék előnyeit. Kompakt kialakítás és kiváló képminőség.

A refraktorok ideálisak kezdőknek. Nincs bonyolult beállítás, nincs beépített elektronika, bárki által könnyen kezelhető. Ezek a modellek több mint kedvező árúak, és elegendő funkcióval rendelkeznek ahhoz, hogy a Naprendszer legtöbb objektumát láthassák. Az egyetlen hátránya, ha városi területeken használják – az utcai világítás, amely megvilágíthatja a képet. Így jobb, ha a csillagos égboltot valahol a városon kívül figyeljük meg. Egyébként a legtöbb refraktor összecsukható kialakítású, így nem lesz probléma a szállítással. A tükrös távcsövek alkalmasabbak a felnőttek számára. A sok beállítás kezelése a jó kép elkészítéséhez kihívást jelenthet a fiatalabb felhasználók számára.

A legjobb olcsó lézeres távolságmérő vadászathoz

A vadászatra szánt olcsó lézeres távolságmérők alacsony árúak, és a kezdő szabadtéri rajongóknak ajánlottak. Nagy pontosságú, alapvető funkcionalitás stabil eredményt biztosít 300-600 méteres lövéseknél. A nedvesség elleni védelem szintje nem a legmagasabb, ezért az ebbe az osztályba tartozó eszközökkel való bánásmód óvatos legyen.

Edkors CS600H

Függőleges elrendezésű, ami lehetővé tette a modul méretének csökkentését. A monokulár hatszoros nagyítással rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy egy tárgyat távolról is tisztán láthasson. Meghatározza a célponttól mért méterek számát a lézersugárnak a távolság megtételéhez szükséges idő alapján. Jellemzők alacsony hiba, a kapott adatok stabilitása. Pontosan kiszámítja a célpontok távolságát 4 és 1000 méter közötti tartományban.

A tok dombornyomott, figyelembe véve a tenyér anatómiai jellemzőit, ami lehetővé teszi a biztonságos fogást. Vezérlőbillentyűk a felső panelen. A vadász két gombot használ az üzemmódok közötti váltáshoz és a mérések elvégzéséhez, ami megkönnyíti a használatát. Az IP54-es tanúsítvánnyal rendelkező test vízálló, így a monokulár esőben is használható.

Előnyök:

  • A távcső jelenléte;
  • Zászlórúd mód a golfhoz;
  • -10 és +40 Celsius-fok közötti hőmérsékleten használható;
  • Alacsony súly;
  • Takarékos akkumulátor-fogyasztás.

hátrányok:

  • Nincs megfigyelve.

A készülék hatékonyan működik folyamatos mérési üzemmódban, akár 300 km/órás sebességet is rögzít, és a beépített szögmérő segít a tartomány kiegyenlítésében. Bizonyított teljesítmény ködös körülmények között: a vízpermet nem zavarja a lézernyalábot.

Veber LR 800

Kiváló minőségű megvilágított optika, nagy teljesítményű lézersugár-generátor. Monokulár magasság- és szögméréssel, amely segít a vadászatban a nehéz terepen is. Ütésálló kompozit anyagból készült ház; könnyű alumíniumötvözetből készült optikai ház. A tápegység megbízhatóan védett a nedvességtől.

A célkereszt és a célzási pont pontos beállítása. A pontosság kevesebb, mint 1 méter; a leolvasott értékek stabilak és nem driftelnek túlságosan. A távolsági pásztázó üzemmód lehetővé teszi a távoli kis objektumok követését. A funkciók kiválasztása a ház felső felületén található gombokkal történik.

Előnyök:

  • Informatív kijelző;
  • A metrikus rendszer kiválasztása;
  • Hatszoros nagyítás;
  • Gyorsan működő LCD kijelző;
  • Rázkódásvédelem.

Hátrányok:

  • Gyenge pontosság esőben és sűrű ködben.

Nikko Stirling 603

A japán álló modell könnyű és kényelmes testformátummal rendelkezik. A gumírozott bevonat biztonságos fogást biztosít forró vagy esős időben is. Jól védett a por, nedvesség ellen. Pontos leolvasásokat készít, 5 és 1200 méter közötti tartományban határozza meg a célponttól való távolságot. 1 másodperc alatt mér, beállítja a felhasználói dioptriákat.

Hatszoros optikai zoom, nincs lencse torzítás. Az LCD kijelző mutatja a célponttól való távolságot, az akkumulátor állapotát és a retikulát. A vadászok célzásra használhatják a retricket, a sportolók pedig értékelni fogják a hatékony zászlókereső üzemmódot. A kezelőfelületet a tok tetején lévő két gomb segítségével vezérli.

Előnyök:

  • Az optika jó védelme a mechanikai hatásoktól;
  • Automatikus kikapcsolás;
  • Alacsony energiafogyasztás;
  • A felhasználói beállítások a memóriában tárolódnak;
  • Robusztus tok.

Hátrányok:

  • A pontosság a tárgy fényvisszaverő tulajdonságaitól függ.

Mire kell figyelni

Magán a kialakításon kívül érdemes figyelmet fordítani a készülék következő paramétereire:

  • az optikai elem (lencse vagy tükör) átmérője – minél nagyobb, annál jobb a képminőség (a specifikációban D betűvel jelölve)
  • fényerősség (A);
  • közelség.

És van egy felbontási teljesítménye is – minél magasabb, annál több részletet látsz (a távcsővel nem láthatsz egymáshoz közeli objektumokat elszigetelten, csak egyet látsz, egy ikernézetet). Érdemes figyelembe venni a következő dimenziókat is. Ha a csillagos égboltot az erkélyről szeretné tanulmányozni – válasszon egy kompakt modellt.

BTA

A BTA a világ egyik legnagyobb monolitikus tükrével nyitja meg a legerősebb távcsövek rangsorát. Ez az 1970-es években épült behemót még ma is a legnagyobb csillagászati kupola előnyét élvezi. A több mint 6 méter átmérőjű tükör egy forgásparaboloid formájában készült. Tömege negyvenkét tonna, a váz súlyát nem számítva. Ennek a hatalmas dolognak a teljes tömege 850 tonna. A BTA vezető tervezője B.. Ionnisani. A fényvisszaverő tükör bevonata védtelen alumíniumból készült. A bevonatot tízévente kell cserélni.

A kialakítás jellemzői

Érdemes odafigyelni a távcső szerelvényére. A foglalat annak a szerkezetnek a része, amelyre az optikai tubust szerelik. Az alapból, a cső forgásáért felelős két tengelyből, a meghajtásból és a forgási szögek vonatkoztatási rendszeréből áll.

A használat egyszerűsége, a rögzítés megbízhatósága a munkapozícióban és a könnyű kezelhetőség a rögzítéstől függ.

2 fajta tartó létezik (a különböző változatokat nem számítva): egyenlítői és azimutális. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Az azimutális rögzítés például egy egyszerű és stabil rögzítés, amelyet intuitívan és könnyen lehet kezelni, akár egy gyermek is. Az azimutális szerelékkel ellátott távcsövek kompaktabbak, ezért könnyen magával viheti őket a vidéki házába.

Az azimutális rögzítésű készülékek általában drágábbak, de lehetővé teszik, hogy ne csak halvány és távoli objektumokat lásson, hanem asztrofotózzon is. Az ilyen távcsövek fő hátránya a nagy méret és a bonyolult beállítási folyamat, ezért kezdők számára aligha alkalmasak.

GTC

GTC, ami a Great Canary Telescope (Nagy Kanári Teleszkóp) rövidítése. A készülék mérete lenyűgöző. Ez az optikai tükrös teleszkóp rendelkezik a világ legnagyobb tükrével, amelynek átmérője meghaladja a tíz métert. 36 hatszögletű szegmensből áll, amelyeket a Zerodur üvegkristályos anyagból nyernek. Ez a csillagászati műszer aktív és adaptív optikával rendelkezik. A Muchachos kialudt vulkán tetején található a Kanári-szigeteken. A készülék egyik jellemzője, hogy képes különböző objektumokat látni nagyon nagy távolságban, egymilliárdszor halványabban, mint amit a szabad szem képes észlelni.

Hol lehet jobban vásárolni

A távcsöveket szaküzletekben kell megvásárolni. Először is, az eladók-tanácsadók szakmai szempontból minden modellről beszélnek, felesleges reklámok és kísérletek nélkül, hogy egy csomó további fogyóeszközöket adjanak el a frissítéshez. Az ilyen tanácsok különösen hasznosak lesznek a kezdők számára. Másodszor, a szaküzletekben az optikai választék többszöröse a hipermarketeknek.

A távcső megrendelhető online, csak ellenőrizze az oldal értékeléseit, és tegyen fel néhány kérdést a menedzsernek. Ideális esetben a gyártó weboldalának nem csak minimális jellemzőkkel rendelkező termékkártyákat kell tartalmaznia, amelyek egy kezdő számára egyáltalán nem mondanak semmit, hanem minden modell részletes leírását is. És igen, a futárszolgálatot kell választania, hogy elkerülje az optika sérülésének kockázatát.

A minősítés összeállításakor figyelembe vettük a felhasználók véleményét, az ár-érték arányt, a könnyű használatot és a beállításokat.

Melyik távolságmérő a legjobb vadászathoz?

Nincsenek univerzális modellek: a technika különbözik az árban, a tartományban, a különböző hatékonyságban egy éjszakai szafari során. Melyik távolságmérő választása vadászathoz – a tervezett költségvetéstől és a használt fegyverektől függ. A csapat a következő modelleket ajánlja:

  • Edkors CS600H – kis kaliberű puskákhoz;
  • Nikko Stirling 603 – a kezdő vadászok választása;
  • A Nikon Prostaff 1000 a megoldás a tapasztalt fotósok számára;
  • Nikon Coolshot 20 – a kültéri fotózás szerelmeseinek;
  • Bushnell Trophy Xtreme – Az íj vagy számszeríj tulajdonosának választása.

Melyik távolságmérő méltó a legjobb címre?? A felülvizsgálatban szereplő összes modell megérdemli a vadászok figyelmét, de csak a legstabilabbak érdemelték ki a szakértők választását.

A legjobb gyermek távcsövek 2022-re

A gyermekeknek szánt távcsövek kis objektív átmérőjű (40-70 mm), kompakt eszközök. A fő különbség a drágább testvérekhez képest a könnyű kezelhetőség. Választáskor figyeljen a cső rögzítésének megbízhatóságára és az állvány stabilitására.

Sturman F60050M

Kompakt, mindössze 1,3 kg tömegű refraktor, intuitívan egyszerű kezelőszervekkel és alt-azimutális rögzítéssel. Magasságban állítható állvány tartozék. Lásd halvány csillagok a lencsén keresztül egy távcső 50 mm átmérőjű, természetesen nem fog működni, de a gyűrűk a Szaturnusz vagy a Hold kráterek – eléggé. A távcsővel megfigyelhetők a Földön lévő objektumok – egy repülő repülőgép nagyítása vagy az égen lévő felhők megtekintése. Mindent összevetve, egy jó, oktató játék kevés pénzért. Plusz, egy nagyszerű ötlet a gyermekével való közös időtöltéshez.

Ár – 2995 rubel

Sturman F60050M

Előnyök:

  • könnyű kezelhetőség;
  • tömörség;
  • Nagyszerű ajándék egy gyermeknek;
  • ár-érték arány.

Hátrányok:

  • nincs.

Meade Infinity

A 60 mm-es objektív átmérőjével sok bolygót, csillagot, ködöt láthat – a gyerek imádni fogja. Kompakt, állítható magasságú, alumíniumból készült háromlábú állvány. Alt-azimutális szerelés, a lehető legegyszerűbb, még azok számára is, akik még soha nem használtak távcsövet.

A többrétegű bevonattal ellátott lencsékkel és a mellékelt Barlow-lencsével (amely az effektív gyújtótávolság növeléséért felelős) tiszta képet ad. A forgó cső csavarokkal biztonságosan rögzítve van az alaphoz, a vezérlés kézzel történik egy mikrométeres csavarral a magassághoz.

A távcsővel együtt mindent megkap, amire szüksége van a megfigyelés megkezdéséhez: 2 db 26 mm-es és 9 mm-es okulár, egy direktképes prizma és egy Red Dot kereső. Helyezze az összes tartozék lehet egy speciális polcon, amely csatlakozik az állványhoz.

Ár – 7200 rubel

Meade Infinity

Előnyök:

  • A cső megbízható rögzítése;
  • Kényelmes polc a kiegészítők tárolására;
  • állítható állvány;
  • zökkenőmentes vezérlés.

Hátrányok:

  • A beállítások könnyen összezavarhatók.

Celestron AstroMaster

Kompakt műszer 60 mm-es objektívvel. A kiváló minőségű optika és a többszörösen bevonatos optikai felületek teszik az egyik legjobb távcsővé a kategóriájában. Lehetővé teszi a csillagok, ködök részletes megtekintését. A beépített StarPointer keresővel pedig bármilyen érdekes objektumot megtalálhat. Használható távcsőként a természet megfigyeléséhez.

A rögzítés alt-azimutális, ami az alsó kategóriás modelleknél szabványos. Az acél állvány stabil és állítható magasságú pozíciót biztosít. Tartalmaz két 10 mm-es és 20 mm-es okulárt, egy polcot a tartozékok tárolására és egy TheSky X szoftverrel ellátott lemezt, amely a távoli galaxisokról, a Naprendszerről és a Naprendszerről tájékoztatja a felhasználót.

Ár – 24000 rubel

Celestron AstroMaster

Előnyök:

  • tizenévesek számára alkalmas;
  • Stabil acél állvány;
  • Tiszta, részletes kép.

Hátrányok:

  • ár.

Atacama Large Millimeter Array

Elsődleges tükör átmérője: 12 méter és 7 méter

Helyszín: Chile, Atacama-sivatag, 5058 méter tengerszint feletti magasságban

Típus: rádióinterferométer

A csillagászati interferométer jelenleg a legdrágább földi távcső, amely jelenleg működik, 66 12 és 7 méter átmérőjű rádióteleszkóp közül. Az Egyesült Államok, Japán, Tajvan, Kanada, Európa és természetesen Chile mintegy 1,4 milliárd dollárt költött rá.

Mivel az ALMA célja a milliméteres és szubmilliméteres hullámok tanulmányozása, egy ilyen műszer számára a legkedvezőbb a száraz és hegyvidéki éghajlat, ami megmagyarázza mind a hat és fél tucat teleszkóp elhelyezését egy sivatagi fennsíkon Chilében, 5 km magasan a tengerszint felett.

A teleszkópokat fokozatosan adták át, az első rádióantennát 2008-ban helyezték üzembe, az utolsót pedig 2013 márciusában, amikor az ALMA hivatalosan is teljes tervezett kapacitással elindult.

Az óriás interferométer fő tudományos célja a kozmosz fejlődésének tanulmányozása a világegyetem legkorábbi szakaszában; különösen az első csillagok születése és további dinamikája.

Az ALMA rendszer rádióteleszkópjai / ©ESO/C.Malin

A legjobb távcsövek kezdőknek 2022-ben

Sky-Watcher BK 705AZ2

Egy kis akromatikus nagyszerű a Hold és a Naprendszer bolygóinak megfigyelésére. 70 mm átmérőjű objektív, amely minimális optikai hibával (ugyanezek a kromatikus aberrációk) éles képet eredményez. És a többrétegű bevonatú lencsék tisztává teszik a képet. 2 Kellner 10 és 25 mm-es okulárral, optikai előpozícionáló keresővel, 2 Barlow-lencsével, alumínium állvánnyal. A szerkezet súlya összeszerelve 6,9 kg.

Ár – 12000 rubel

Sky-Watcher BK 705AZ2

Előnyök:

  • Minden, ami a megfigyelés megkezdéséhez szükséges, benne van;
  • állítható állvány;
  • egyszerű beállítás;
  • jó optika;
  • Kompakt.

Hátrányok:

  • Nem lehet távoli bolygókat vagy halvány objektumokat látni.

Bresser Messier AR-70/700 AZ

Hosszú fókuszú refraktor, alkalmas hold- és bolygómegfigyelésre. Tiszta képet ad – még a Jupiter légkörében is láthatók a sávok. Plusz a beépített adapternek köszönhetően asztrofotókat készíthet okostelefonos kamerával is. A stabil állvány akár egyenetlen felületre is felállítható – az egyes lábak magassága állítható. És egy kényelmes polc-tálca mindent kéznél tart, amire a megfigyeléshez szüksége van. Vezérlés – a lehető legegyszerűbb, a cső négy irányban szabadon mozog. Tartalmaz okulárokat, csillagtérképet és Red Dot keresőt.

Ár – 18000

Bresser Messier AR-70/700 AZ

Előnyök:

  • könnyű kezelhetőség;
  • Az állvány stabilan állítható, még egyenetlen talajon is.
  • erős optika;

Hátrányok:

  • nincs.

Bresser Pluto 114/500 EQ

A kompakt Bresser Pluto könnyen elfér egy közepes méretű táskában (a lenyűgöző 12 kg-os súlya ellenére). Alkalmas kezdők és tapasztalt amatőrök számára a csillagászatban. Kiváló minőségű optikával rendelkezik, részletes képeket biztosít minimális optikai torzítással.

A Bresser Pluto segítségével láthatja, hogyan változik a marsi nyár őszről őszre, nyomon követheti az üstökösök mozgását, láthatja a halvány objektumokat és a fényes ködöket.

A beépített kereső segít gyorsan megtalálni a keresett objektumot, az ekvatoriális tartóval pedig nyomon követheti a bolygók napszakos mozgását. A beépített adapterrel lenyűgöző képeket készíthet okostelefonja kamerájával.

Németországban gyártott, a Thirty Meter márka által, ami csúcsminőséget jelent, 5 év garanciával.

Ár – 30000 rubel

Bresser Pluto 114/500 EQ

Előnyök:

  • A lencsét átlátszó optikai bevonattal látják el;
  • Akár 375x képnagyítás (okulárokkal együtt)
  • Az asztrofotózás lehetősége;
  • Nem igényel további tartozékok vásárlását;
  • Éles képet biztosít.

Hátrányok:

  • Eleinte kissé trükkös lehet a beállítása.

3. Harminc méteres távcső

A főtükör átmérője: 30 méter

Helyszín: Egyesült Államok, Hawaii, Mauna Kea, 4,050 méter tengerszint feletti magasságban

Típus: fényvisszaverő, optikai

A TMT célja és jellemzői hasonlóak a GMT és a hawaii Keck teleszkópokhoz. A nagyobb TMT a Keck sikerén alapul, ugyanazzal a technológiával, amelyet a főtükör több hatszögletű elemére osztottak (csak ezúttal az átmérője háromszor nagyobb), és a projekt kitűzött kutatási céljai majdnem pontosan megegyeznek a GMT-ével, egészen a legkorábbi galaxisok fényképezéséig, szinte az univerzum széléig.

A médiában a projekt költségei 900 millió dollártól 1,3 milliárd dollárig terjednek. Ismeretes, hogy a TMT-ben való részvételi szándékot India és Kína is kifejezte, és Kína vállalja a pénzügyi kötelezettségek egy részét.

A helyszínt már kiválasztották az építkezéshez, de a hawaii kormányzat egyes erői még mindig ellenzik azt. A Mauna Kea hegy a hawaii őslakosok számára szent hely, és sokan közülük hevesen ellenzik egy extra nagy teleszkóp építését.

Feltételezhető, hogy minden adminisztratív kérdés hamarosan megoldódik, és az építkezés teljes befejezése körülbelül 2022-re várható.

A harminc méteres távcső koncepciója / ©Thirty Meter Telescope

A legjobb távcsövek tapasztalt felhasználók számára 2022-re

Sky-Watcher Dob 6″

Ez gyakorlatilag egy miniatűr csillagvizsgáló. Alkalmas vidéki házakhoz (az erkélyen sajnos aligha fér el). 153 mm-es, nagy teljesítményű parabolikus tükörrel felszerelve, amely lehetővé teszi a kettőscsillagok, aszteroidák, üstökösök, ködök, és ha szerencsés, a fényes galaxisok spirális szerkezetének nyomai láthatóvá válnak. A vékony távtartók, amelyekre a szekunder tükröt szerelik, nem befolyásolják a képminőséget.

a rögzítés azimutális, nem igényel bonyolult beállításokat. A beépített adapterrel nem csak az égitesteket fényképezheti, hanem videót is készíthet okostelefonja kamerájával. Fogasléces fókuszáló kényelmes fogantyúkkal az optikai cső pozíciójának beállításához.

Az alapállvány kerete laminált forgácslapból készült, amely ellenáll a karcolásoknak. Összecsukható állványt tartalmaz minimális szerszámkészlettel és egy pár okulárral.

Ár – 36000 rubel

Sky-Watcher Dob 6″

Előnyök:

  • magas képminőség;
  • Könnyen kezelhető, csak egy csuklómozdulattal;
  • a fogasléces fókuszálónak köszönhetően ellenáll a széllökéseknek és a rezgéseknek;
  • Kiváló optikai jellemzők.

Hátrányok:

  • minimális tartozékkészlet.

Bresser National Geographic 90/1250 GOTO

Tükörlencsés, kompakt, önvezető és Maksutov-Kassegren optika. Az adatbázisban a számítógépes mount elektromos meghajtóval tárolt információkat több mint 270000 objektumok. A kiváló minőségű optika lehetővé teszi a Hold megfigyelését, a Szaturnusz gyűrűinek megtekintését. Tuning – a lehető legegyszerűbb, a kis hibák (mint például a kóma) igazolással korrigálhatók. A kép tiszta és világos, a beépített követő rendszernek köszönhetően hosszú ideig lehet figyelni a bolygókat anélkül, hogy a látás károsodna.

A kép tisztaságának fokozása érdekében a távcsőhöz asztrokamera is csatlakoztatható, amely megkönnyíti az új részletek meglátását és lefényképezését.

Állvány, planiszféra, 2 okulár, iránytű, holdszűrő és vörös pontkereső tartozék.

Ár – 67000 rubel.

Bresser National Geographic 90/1250 GOTO

Előnyök:

  • Az automatikus mutatással könnyen megtalálhatja, amit keres;
  • könnyű beállítás;
  • gyártói garancia: 10 év
  • a mellékelt holdszűrő lehetővé teszi, hogy a krátereket tisztán láthassa;
  • Nincs optikai torzítás.

Hátrányok:

  • nem, ebben az esetben még a magas ár is indokolt.

7. Gran Telescopio Canarias

A főtükör átmérője: 10,4 méter

Helyszín: Spanyolország, Kanári-szigetek, La Palma, 2267 méter tengerszint feletti magasságban

Típus: fényvisszaverő, optikai

A GTC 2009-ben készült el, ugyanabban az évben, amikor hivatalosan is felavatták. még I. Juan Carlos spanyol király is eljött az ünnepségre. A projektre összesen 130 millió eurót költöttek: 90%-át Spanyolország finanszírozta, a fennmaradó 10%-ot pedig egyenlő arányban osztották el Mexikó és a Floridai Egyetem között.

A távcső képes csillagokat megfigyelni az optikai és a közép-infravörös spektrumban, és rendelkezik a CanariCam és az Osiris műszerekkel, amelyek lehetővé teszik a GTC számára, hogy csillagászati objektumok spektrometriai, polarimetriai és koronagráfiai vizsgálatát végezze.

Gran Telescopio Camarias / ©Pachango

Ítélet

Ha lemaradt volna a teljes útmutatóról, itt a véleményünk a piacon kapható három legjobb asztrofotós távcsőről:

A Sky-Watcher ProED a szerkesztőnk választása a legjobb távcső a piacon. Ez a refraktor, amely két év garanciával rendelkezik, és súlya mindössze 13.6 kg, 120-as rekesznyílással és 900 mm-es fókusztávolsággal rendelkezik.

A Celestron StarBright XLT a következő ajánlásunk, ha frissíteni szeretné a választékát. A Schmidt-Cassegrain típushoz hasonlóan ez is egy kicsit fejlettebb. Bár egy kicsit nehezebb 29,5 kg-os súlyával, 280 mm-es rekesznyílással és 2800 mm-es gyújtótávolsággal kárpótol. 40 000 égi objektumot tartalmazó adatbázissal is rendelkezik.

Celestron AstroMaster 114 EQ a mi olcsó választásunk a piacon. A reflektor súlya mindössze 7,7 kg, de 114 mm-es rekesznyílással és 1000 mm-es fókusztávolsággal rendelkezik, ami minőségi képeket jelent.

Reméljük, hogy tetszett ez a cikk, és reméljük, hogy megkönnyítettük a vásárlási döntését!

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Avgustin Simon

Üdvözlöm a lakókomfort és a lakberendezés minden kedvelőjét! A nevem Avgustin Simon, egy tapasztalt tervező, akinek szíve tele van egy évtizednyi tapasztalattal és szenvedélyes szenvedéllyel az életterek átalakítása az időtlen elegancia és kényelem birodalmává.

Meghittseg.info -magazin belsőépítészetről, dekorációról és lakásfelújításról
Comments: 2
  1. Dániel

    Hol érhetőek el ezek a távcsövek?

    Válasz
  2. Roland Kovács

    Melyik távcsőt ajánlanád nekem, ha kifejezetten amatőrként érdeklődöm a csillagászat iránt, és szeretném kipróbálni ezt a hobbit? És milyen távcsövet javasolnál egy tapasztaltabb, profi csillagásznak, aki már több éve űzi ezt a szép tudományt? Előre is köszönöm a segítségedet!

    Válasz
Megjegyzések hozzáadása