...

2022 külső biztonságos HDD és SSD meghajtó rangsora

Mivel a merevlemez nem csak elektronikus, hanem elektromechanikus eszköz, fő ellenségei a súlyos rezgések és ütések voltak és vannak. De míg a rezgés hatására a merevlemezek teljesítménye csökkenhet, mivel a fejegység letér a pályájáról és újraindítja a pozicionálási eljárást, addig egy elég jelentős rázkódás (nem is beszélve az esésről) is okozhatja a meghajtó teljes meghibásodását. Miért olyan törékenyek a merevlemezek, és milyen intézkedéseket tesznek a merevlemezgyártók a megbízhatóságuk javítása érdekében?? Nézzük meg.

A cikk tartalma

Interfész típus

A gyártók idővel két fő interfészt hoztak létre a külső hordozható meghajtók számára: a különböző fajtájú USB 3 és a Thunderbolt, valamint a sokkal ritkább Thunderbolt 3. Az, hogy melyik verzió a legjobb az Ön számára, attól függ, hogy milyen csatlakozók vannak a számítógépén vagy számítógépein. Ezek az interfészek legújabb generációjukban fizikai kompatibilitással rendelkeznek.

A Thunderbolt problémát jelenthet? A Thunderbolt már nem elsősorban az Apple Mac számítógépek egzotikus csatlakozója, bár még mindig a leggyakrabban a következő készülékeken található meg. A Thunderbolt 3 legújabb verziója sokkal átjárhatóbbá tette az interfészt. A Thunderbolt 2013-ban jelent meg, majd néhány évvel ezelőtt a Thunderbolt 2 az USB 3 elméleti sávszélességének négyszeresét kínálta.0 (20 Gb/s a Thunderbolt esetében vs. 5 Gb/s az USB 3 esetében).0).

LaCie Rugged Mini

A Lacie merevlemezei híresek tartósságukról, és a Rugged Mini a vállalat legendás termékcsaládjának egyik alapdarabja. Ez az ultra-kompakt meghajtó egy gyors memóriabank, amely USB 3.0 a gyors tartalomátvitelhez, valamint nyomás-, csepp- és vízálló. A Lacie biztonságos meghajtóival soha nem kell aggódnia a fontos adatok elvesztése miatt, így nyugodt lehet azokban a kemény munkákban, amelyeket korábban nem mert elvállalni.

  • Védelmi besorolás: N/Á
  • Kapacitások: 1-4TB
  • .

USB 3 és Thunderbolt 3

Az utóbbi években mindkét interfész modernebb és gyorsabb változatait találták meg néhány külső meghajtón. Potenciálisan kétszer nagyobb sávszélesség, mint az előző generációs szabványoknál. A sávszélesség eléréséhez a számítógép megfelelő portjaira van szüksége. A valóságban a sebességek nem nőnek annyit, mint elméletileg.

Az USB esetében a legújabb verzió az USB 3 nevet viseli.1 vagy USB Type-C. Először 2015-ben hallottunk róla az Apple MacBook nagyon vékony változatában. Ez a csatlakozó az újabb Windows számítógépeken és a MacBook Air és Pro laptopok legújabb generációjánál már elterjedtebb. Ez egy vékony port, amelynek csatlakozója mindkét oldalra illeszkedik. Azonban, hogy tovább bonyolítsuk a dolgokat, az „USB Type-C” technikailag egy dugó formára utal, és az USB 3.1 a sebességgel kapcsolatos specifikációhoz.

A legújabb rendszerekben található néhány elterjedt „A-típusú” USB-port (az általunk megszokott téglalap alakú USB) is támogatja az USB 3 szabványt.1. Néhány újabb külső meghajtó, amely támogatja az USB 3.1 két kábelt tartalmaz, az egyiket A-típusú csatlakozóval, a másikat C-típusú csatlakozóval.

Ezenkívül az USB 3.1 két fő változata van: Gen 1 és Gen 2. Az USB 3 nevű változat.1 Gen 2 maximális elméleti interfészsebessége 10 Gbps.

Nincs olyan külső meghajtó, amely ilyen sebességet tudna elérni, még a leggyorsabb szilárdtest-meghajtók sem.

USB 3.1 Gen 1 nem különbözik az USB 3 maximális potenciális sebességétől.0. Ne bonyolítsuk tovább a dolgokat az USB 3 leírásával.1 Gen 2×2. Ez a lehetőség is létezik, de ritka, és figyelmen kívül hagyható.

A külső tányéralapú merevlemezes meghajtók témáját folytatva, az interfész típusától alig, vagy egyáltalán nem függ. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az elnevezési elveket lassan átállítják az USB 3-ra.2 Gen 1 és USB 3.2 Gen 2. Ez annak a szervezetnek a felelőssége, amelyik felügyeli az USB-egységek fejlesztését.

A legjobb high-end hordozható merevlemezek

A legnagyobb kapacitású vagy leggyorsabb merevlemezek, amelyek a legjobb minőséget és a legbiztonságosabb tárolást kínálják.

G-Technology G-Drive USB-C

5.0

★★★★★

A szerkesztő véleménye

100%

A vásárlók ajánlják ezt a terméket

Első osztályú, Apple termékek felhasználói számára tervezett hordozható merevlemez-meghajtó.

Stílusos dizájn és erős teljesítmény, amely megkülönbözteti ezt a modellt a versenytársaktól. Többféle meghajtókonfiguráció áll rendelkezésre, a legnagyobb kapacitású akár 4 TB is lehet.

Kicsi, könnyű és karcsú alumíniumház. Teljesen Thunderbolt 3 kompatibilis USB-C csatlakozó a csatlakoztathatósághoz.

Annak ellenére, hogy Mac meghajtó, Windows rendszerrel is működik. Szükség esetén újraformázható.

Előnyök:

  • Alacsony súly.
  • Vékony, kompakt kialakítás.
  • USB-C interfész.
  • Stílusos design.

Hátrányok:

  • Drága.

Szép hordozható meghajtó, amely jól működik az Apple eszközökkel. Megéri az árcédulát azoknak, akik hajlandóak fizetni a karcsú felépítésért és a szép megjelenésért.

Western Digital My Book Duo

4.9

★★★★★

értékelés

98%

a vásárlók ajánlják ezt a terméket

Nagy, nagy kapacitású, 3,5 hüvelykes külső meghajtó, amely két RAID 0-n keresztül egyesített merevlemezből áll.

A mellékelt szoftver lehetővé teszi az eszköz újrakonfigurálását RAID 1 szintre. A technológia nagyobb írási vagy olvasási sebességet és megbízhatóbb tárolást kínál.

Adatbiztonság AES titkosítással. A legnagyobb tandemkonfiguráció akár 20 TB adatot is tárolhat.

A meghajtó nemcsak számítógépek, hanem játékkonzolok számára is használható fájltárolóként. USB 3 porton keresztül csatlakoztatható más elektronikai eszközökhöz.1 vagy USB-C.

A meghajtót úgy tervezték, hogy az íróasztalon elférjen, nem pedig hordozható legyen, ezért lényegesen nagyobb, mint más modellek.

A meghajtó függőleges alakú és elég kompakt ahhoz, hogy elférjen a szobában. A meghajtó áramellátásához konnektorra van szükség, és a mellékelt hálózati adapterrel kell csatlakoztatni.

Előnyök:

  • Számos kapacitáskonfiguráció.
  • Jó ár-érték arány.
  • Kiváló adatvédelem.
  • USB-C port.

Hátrányok:

  • Külső tápegység szükséges

    A technológia, az ár, a kapacitás és a teljesítmény jó aránya a legjobb a kategóriájában.

    iStorage diskAshur DT 2

    4.9

    ★★★★★

    A szerkesztő értékelése

    96%

    A vásárlók ajánlják ezt a terméket

    Ennek a meghajtónak a fő célja az adatbiztonság minden áron. Az iStorage kiváló biztonságáról ismert, a meghajtó számos átfogó biztonsági opciót kínál.

    Minden információ titkosítása AES 256 bites titkosítással és többféle választható formával, beleértve a PIN-alapú hozzáférés beállítását is.

    Ezenkívül a felhasználó beállíthatja, hogy a merevlemez szükség esetén önmegsemmisítse a rögzített adatokat, vagy beállíthatja, hogy a meghajtó egy bizonyos idő után automatikusan zárolódjon.

    A burkolat is rendkívül jól védett. A meghajtó USB 3 porton keresztül csatlakozik a számítógéphez.1 és támogatja az összes jelenlegi operációs rendszert. A merevlemez maximális kapacitása 14TB.

    Előnyök:

    • Maximális adatbiztonság.
    • Lenyűgöző megjelenés.
    • Robusztus burkolat.
    • Jó olvasási és írási sebesség.

    Hátrányok:

    • Ár.

    Ezt a készüléket elsősorban azok számára tervezték, akik a legmagasabb szintű biztonságot igénylik. Ezért a HDD rendkívüli megbízhatósága felülmúlja a jó, bár nem a legfejlettebb sebességmutatókat, valamint a magas költségeket.

    Forgási sebesség

    Ha robusztus merevlemezekről beszélünk, a tányérok forgási sebessége is szerepet játszik. A sebesség befolyásolja a teljesítményt. A legtöbb modell manapság 7200 fordulat/perc helyett szerény 5400 fordulat/perc sebességgel pörög.

    Az SSD-nek nincsenek mozgó alkatrészei. Még a leglassabb merevlemezek is felülmúlják a 7200-as fordulatszámú merevlemezek teljesítményét, néha többszörösére.

    Ha tényleg szüksége van az extra teljesítményre, de nem engedheti meg magának, hogy költség- vagy kapacitásproblémák miatt hordozható SSD-re költsön, számos robusztus 7200rpm külső merevlemez áll rendelkezésre (a G-Tech G-Drive eV ATC az egyik ilyen). A legtöbb esetben nem a pörgési sebességet tennénk meg fő tényezőnek egy SSD megvásárlásakor.

    A sors fintora: miért olyan törékenyek a merevlemezek?

    Először is, emlékezzünk arra, hogyan épül fel egy HDD. A merevlemez belsejében vékony fémlemezek (egyszerűen „palacsintáknak” nevezik őket) találhatók, amelyeket ferromágneses anyagréteggel vonnak be, amely olyan anyag, amely hosszú ideig képes mágnesezett maradni, még akkor is, ha nincs külső mágneses mezőnek kitéve. Ezek a tányérok óriási, 5400 fordulat/perc vagy annál nagyobb sebességgel forognak, és egy több, úgynevezett hangtekercsek által hajtott rúdból álló fejegység ellen mozognak.
    Az írófejek és az olvasóérzékelők mindkét kar csúcsán találhatók. A rögzítőfejek úgy vannak kialakítva, hogy a merevlemez-vezérlő parancsának megfelelően megfordítják a ferromágneses bevonat egyes területeinek (mágneses tartományok) mágnesezési vektorainak irányát. Minden tartomány egy-egy bit információt kódol, amely a mágnesezési vektor irányától függően „0” vagy „1” logikai értéket vesz fel.

    A mai HDD-olvasó modulok működése egy óriási magnetorezisztív hatáson alapul: az érzékelő elektromos ellenállása a ferromágneses rétegtartományok mágneses mezejének hatására változik, amit a HDD-vezérlő érzékel, amely viszont az ellenállás előre meghatározott szinthez viszonyított növekedését vagy csökkenését logikai nullaként vagy egyként értelmezi.

    A nagy rögzítési sűrűség megvalósítása érdekében a mágneses fejeknek rendkívül kicsinek kellett lenniük, mivel a mágneslemezen lévő sávok szélessége határozza meg a méretüket. A modern merevlemezek maximális írható modulmérete 120 nanométer, olvasható modulmérete pedig 70 nanométer.

    A merevlemez író- és olvasófeje méretének összehasonlítása egy 10 centes érme szélével
    Ez a miniatürizálás tette lehetővé, hogy a rögzítési sűrűség elérje a lenyűgöző 1 Tbit/inch2 -et, mégpedig a hagyományos CMR-módszerrel. Ennek a megközelítésnek azonban van egy mellékhatása is. Mivel a mágneses fejek sokkal kisebbek lettek, az általuk generált mágneses erő is csökkent, ami arra kényszerítette a mérnököket, hogy jelentősen csökkentsék a fejek és a mágneses lemezek felülete közötti távolságot.

    A HDD működés közben a mágneses fejek csak 12-15 nanométerrel lebegnek a palacsinták felszíne felett, és ezt a képernyőhatással érik el: minden egyes palacsinta alatt egy légpárna alakul ki, mint a felszálló repülőgép szárnyai, amely biztosítja a szükséges felhajtóerőt. Nem nehéz elképzelni, hogy maguknak a mágneses lemezeknek tökéletesen simának és mindenféle egyenetlenségtől mentesnek kell lenniük. És ez igaz is; az egyes lemezek közötti magasságkülönbség kevesebb, mint 0,6 nanométer. Elképzelhetetlen pontosság!

    Ennek azonban van egy nagy hátránya: a merevlemez meghajtó működés közben nagyon érzékeny az ütésekre. A modern fogyasztói és vállalati kategóriájú meghajtók ütésállósága nyugalmi állapotban 300-350G/ 2ms között van, olvasás/írás esetén pedig csak 30-50G/ 2ms.

    Ennek a széleskörű elterjedésnek az az oka, hogy a fejegység parkolva marad, amíg a hajtás feszültségmentes. Tekintsük meg az alábbi képet: minden tartó kap egy extra rögzítési pontot, amely a parkoló területén lévő műanyag oszlopokon nyugszik, úgy, hogy a fejek nem érnek a műanyaghoz, hanem túlnyúlnak rajta. Ebben az állapotban nem hatnak rájuk az erős rezgések vagy akár egy ütés.

    A merevlemez-meghajtómű működés közben nem rendelkezik kiegészítő támasztékkal, így egy megfelelő nagyságú ütközés, amelynek vektora merőleges a lemez síkjára (vagy a merőleges tengelyhez képest kis szögben), elkerülhetetlenül a fejek és a mágneslemezek érintkezéséhez vezet. A folyamat sematikus ábrázolása a következő.

    A fenti eset a legjobb forgatókönyv: a fejek kis mérete és a mágneslemezek nagy forgási sebessége miatt nagyon valószínű, hogy az író- és olvasómodulok leoldódnak a karról, és a merevlemez pillanatok alatt megsemmisül. Ha szerencséd van, és az eset csak a ferromágneses réteg karcolásaira korlátozódik, ne hidd, hogy ebben az esetben megúszhatod néhány törött klaszterrel. Sajnos, a merevlemez lassan, de biztosan elkezd „meghalni”, és az olvasási/írási hibák száma napról napra nőni fog. Itt van, hogy miért.

    1. probléma: a ferromágneses részecskék csapdában maradnak a mágneses lemez felületén

    Bár a meghajtó palacsinták óriási sebességgel forognak, a ferromágneses rétegben lévő szilánkok nem mennek sehová: túl kicsik és könnyűek, így a tartományok mágneses mezeje éppen elég ahhoz, hogy ellenálljon a centrifugális erőnek, és csapdába ejtse az apró részecskéket. A mágneslemez felületén való puszta jelenlétük önmagában is hajlamos az olvasási/írási hibákra, még akkor is, ha nem érintkeznek közvetlenül a fejekkel.

    2. probléma: A ferromágneses részecskék csiszolóanyagként viselkednek

    Mivel a mágneses lemezek és az olvasófejek felülete közötti távolság rendkívül kicsi, a ferromágneses részecskék mikroszkopikus részecskéi elkerülhetetlenül súrlódnak hozzájuk, és fokozatosan elhasználódnak, mint a csiszolópapír. Ezenkívül maga a palacsinta felülete egyre inkább karcos lesz, ami a törött klaszterek számának fokozatos növekedését eredményezi.

    3. probléma: A leolvasó érzékelő a súrlódás hatására felforrósodik

    Amikor a ferromágneses részecskék az érzékelőt érik, mikroszkopikus méretük miatt az érzékelő azonnal felmelegszik, ami az érzékelő ellenállásának gyors növekedését és az olvasófej adatainak téves leolvasását okozza. Ez számos olvasási hibát eredményez, még akkor is, ha az olvasófej még mindig ép.
    A fejegység károsodása nem az egyetlen (bár a legsúlyosabb) következménye a merevlemez sokkjának. A mágneses lemezcsapágyak is veszélyben vannak. A csapágyházban lévő golyó súlyos ütközése a csapágyház deformációját, a golyó vagy a futópálya sérülését okozhatja (néha egyszerre). Bár a merevlemez továbbra is működik, a sérült csapágy erősen rezeg, ami negatívan hat a meghajtó teljesítményére, és az orsómotor idő előtti kopását okozza.

    Végül a legkisebb baj a lemez-csomag csúszás, amikor egy vagy több palacsinta extra gyorsulással a többi palacsinta ellen fordul. Ez a probléma azonban ritkábban fordul elő, és csak minimálisan befolyásolja a merevlemez működését.

    Külső SSD vs. külső HDD

    Az SSD-k nem csak a notebookok és a PC-k piacát foglalják el, hanem a külső meghajtókban is használják őket. Könnyű elképzelni egy olyan jövőt, ahol minden külső meghajtó szilárdtest lesz. A merevlemezekkel szembeni előnyeik túl nagyok. Nincsenek mozgó alkatrészek, a hosszabb élettartam, a kevesebb zaj és hő érdekében.

    Az SSD-k egyetlen problémája a hasonló kapacitású HDD-khez képest az áruk. Ha összehasonlítjuk a hordozható merevlemezeket, amelyek akár 5 TB-ot is kínálhatnak, a külső SSD-k nem olyan terjedelmesek.

    A dolgok változnak, és gyakran találhatunk néhány terabájt kapacitású meghajtókat, de ezek drágák.

    A legtöbb hordozható külső SSD-t nem strapabíró meghajtóként hirdetik. A gyártók ADATA, LaCie, SanDisk és mások hasonló eszközöket kínálnak, ahol a portokat dugók védik. Bármely hordozható SSD-nek jobban kell túlélnie az eséseket és a táskában való szállítást, mint egy merevlemeznek. Ha ez elég Önnek, akkor egy hordozható SSD még a fokozott strapabíróság nélkül is jobban megfelel. Különösen akkor, ha nincs szüksége a nagy kapacitásra.

    Melyik a legjobb hordozható merevlemez?

    A közelmúltig a szabványos merevlemezes meghajtók (HDD-k) a számítógépek elsődleges adattároló eszközeként alternatívátlanok voltak.

    A gyorsabb szilárdtest-meghajtók (SSD-k) tömeges elterjedésével és a felhőalapú tárolás megjelenésével a merevlemezes meghajtók jelentősége és piaci részesedése jelentősen csökkent. De még mindig nagyon népszerűek, különösen azért, mert nagyobb kapacitást kínálnak és jelentősen olcsóbbak.

    Különösen azok számára, akiknek nincs elég tárhelyük a számítógépükön, vagy akik biztonsági másolatot szeretnének készíteni az adataikról, hordozható külső merevlemezeket gyártanak. Ezen eszközök széles választéka van a piacon.

    Vannak kisebb modellek, amelyeket a táskájában vagy zsebében hordozhat, és nagyobbak, amelyeket az asztalára helyezhet.

    A fizikai adatvédelem különböző szintjei. Tekintettel a merevlemezek relatív sérülékenységére, ez is egy olyan mutató, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni, különösen, ha a meghajtót gyakran kívánja magával vinni.

    A téma teljesebb megértéséhez és a készülékéhez való megfelelő választáshoz kérjük, olvassa el a külső merevlemez kiválasztásához szóló útmutatónkat.

    Ez a cikk pedig bemutatja Önnek a szakértők és a felhasználók szerint a 12 legjobb külső merevlemezt. Az összes bemutatott modell újonnan kapható.

    Ajánlások: 13 legjobb külső merevlemez

    15 legjobb külső merevlemez PC-khez

    19 legjobb merevlemez

    A burkolat típusa

    A meghajtót körülvevő burkolat általában tömített. Az anyagok és a külső megjelenés változhat, de a merevlemezlemez burkolata általában műanyagból vagy gumiból készül. Ez lehetővé teszi, hogy a táblák ellenálljanak a külső hatásoknak. Ezek a tokok nem tartalmazhatnak szennyeződés, por és víz elleni védelmet biztosító dugókat. A strapabíró külső SSD-k jellemzően fémházzal rendelkeznek, mivel az ütésvédelem kevésbé fontos.

    Egyes meghajtók levehető borítással rendelkeznek, amely további védőréteget biztosít a meghajtó és a tok között. Általában O-gyűrűkkel vannak lezárva teljes hosszukban, hogy további védelmet nyújtsanak a meghajtónak a nedvességgel szemben. Más esetekben a kivehető elem lehet egyszerűen egy gumi vagy szilikon, amely a külső fém- vagy műanyag tok köré tekeredik.

    Adata SD700

    A szilárdtest-meghajtók eleve robusztusak. A mozgó alkatrészek hiánya, a kisméretű forma és az esetenként strapabíró anyagokból készült ház azt jelenti, hogy a legtöbb SSD túléli a mindennapi ütéseket és leejtéseket. Ha ehhez hozzáadjuk a nagy teljesítményt, a szilárdtest-meghajtók méltó választásnak bizonyulnak külső merevlemezként. Az Adata SD700 tökéletesen ötvözi az SSD-k minden előnyét, sőt, még egy kicsit fel is dobja a tétet.

    Szilárdtest-meghajtóként az SD700 akár 1 TB-os kapacitással is rendelkezik. Bár az SD700 nem használja ki az USB-C interfész sebességét, a teljesítménye mindenképpen jobb a mechanikus meghajtókhoz képest, és a hasonló SSD-khez képest is tiszteletre méltó szintet ér el.

    Az SD700 szilárdtest-meghajtóként a robusztusságával tűnik ki. Kompakt, strapabíró váz Az SD700-at fekete vagy sárga színű gumiborítás veszi körül. Robusztus, IP68-as védettségű, ami azt jelenti, hogy 1,5 méteres mélységben 60 percig ellenáll a pornak és a víznek. Természetesen az USB-burkolatot le kell zárni ahhoz, hogy ezeket a szabványokat alkalmazni lehessen.

    Gyors, kompakt és megbízható – ezek az SSD-k előnyei a mechanikus merevlemezekkel szemben. Vannak olyan külső SSD-meghajtók, amelyek egy dologban jók, egy másikban jobbak, de nem sok olyan van, amely minden előnyt kínál. Az Adata SD700 rendelkezik az összes megfelelő specifikációval ahhoz, hogy egy nagyszerű külső merevlemeznek nevezhessük.

    ADDATA SD700 külső SSD

    Ami tetszett:

    • IP68 besorolás
    • Katonai szintű ütésvédelem

    • 3D NAND SSD technológia
    • Kompakt méret
    • Jó teljesítmény
    • Versenyképes áron
    • Robusztus

    Ami csalódást okozott nekünk:

    • Nincs USB-C
    • Gyenge biztonsági mentési szoftver

    Mitől lesz egy lemez védett?

    A robusztus kültéri meghajtó egyik legfontosabb jellemzője az IP67 vagy IP68 besorolás. Az IP a nemzetközi védelem vagy a behatolás elleni védelem rövidítése. A specifikáció a meghajtó vízzel, porral és szennyeződéssel szembeni védelmi szintjét írja le. Ezeket az előírásokat a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság tanúsítja. Ez egy nonprofit szervezet, amely szabványokat hoz létre.

    Nehéz meghatározni a függőleges zuhanás számszerűen megengedett magasságát. A legtöbb robusztus meghajtó, különösen az SSD-k, leeshetnek az asztalról, és továbbra is működőképesek maradnak. A szabványos merevlemezek nem olyan strapabíróak, különösen, ha a meghajtó leejtéskor működik.

    Mivel egy egyszerű külső merevlemez kemény műanyag burkolattal rendelkezik, a burkolat ütközéskor átadja az energiát a benne lévő meghajtónak. Ez az olvasófejek meghibásodását eredményezheti, ami nagyon rossz. A modern meghajtók gyorsulásérzékelőkkel rendelkeznek, amelyek érzékelik az esést, és gyorsan leparkolják a fejeket, hogy túléljék az ütközést, de ez nem mindig segít.

    Ha a tárcsát hajlékonyabb anyagba vagy puha ütközőbe csomagolják, a védelem nagyobb mértékben nyeli el az ütközési energiát. Azonban nem minden burkolatot terveztek maximális ütésállóságra. A robusztus meghajtó fémházzal rendelkezhet az ütés- és cseppvédelem érdekében. Ennek eredményeképpen a meghajtó gyártójának kell meghatároznia a maximális esési magasságot.

    A HDD-k ütés elleni védelmének legfontosabb megközelítései

    Bár a merevlemezek több mint 64 éves múltra tekintenek vissza, a merevlemezgyártók csak 1997-ben kezdtek el komolyan gondolkodni az ütésvédelemről. Ez a hozzáállás komolytalannak tűnik, de valójában elég egyszerű megmagyarázni a halogatást.
    A 90-es évek végén a kompakt külső HDD-k divatja még csak most kezdett elterjedni. A kiindulópont az 1999-ben megjelent IBM Microdrive bevezetése volt, amelyről korábban már beszámoltunk a külső adattárolásról szóló cikkben. A legveszélyeztetettebbek azonban a hordozható merevlemezek.

    IBM Microdrive megnyitva egy 50 eurocentes érméhez képest
    Képzeljünk el egy olyan helyzetet, amikor egy belső merevlemez, amely már be van építve egy PC-be, meghibásodhat ütközéskor, de ez nehéz (kivéve, ha úgy dönt, hogy szándékosan szétveri a tokot egy kalapáccsal). A masszív Full Tower keret több mint alkalmas a benne lévő merevlemezek megfelelő védelmére, hatékonyan elnyelve a mozgási energiát. Ha például véletlenül megütöd a számítógépedet a lábaddal, a merevlemezre gyakorolt hatás sokkal kisebb lesz, mint 30G per 2 ms (sőt, még 10G per 2 ms-nál is kisebb – a XX-XXI. század fordulóján gyártott HDD-k ennyit kibírtak), így nincs gyakorlati értelme különleges intézkedéseket tenni.

    Az akkori laptopok házai sem feleltek meg a mai szupervékony modelleknek: a 90-es évekbeli notebookok tisztességes merevlemezvédelmet nyújtottak, bár nem voltak olyan megbízhatóak, mint az asztali számítógépek.

    A régi laptopok sokkal keményebbek voltak. A képen: Siemens Nixdorf PCD-5ND

    Ezzel szemben a hordozható adattároló rendszerek HDD-it egy vékony műanyag burkolat választja el a külvilágtól, amely nem képes elnyelni az összes ütésenergiát. Hogyan védheti meg ebben az esetben a merevlemezt a károsodástól??

    Az IBM maga is úttörő szerepet játszott az ütésvédelmi rendszerekben. Az amerikai vállalat mérnökei hozták létre a Ramp Load/Unload nevű, nem túl bonyolult technológiát, amelyet ma már minden merevlemezen használnak, függetlenül az árkategóriától. A fent említett parkolási terület és a műanyag oszlopok, amelyek a HDD-t a helyén tartják, amikor a HDD-t leválasztják a tápegységről. A maga korában valóban innovatív megoldás, amely képes a nyugalmi állapotban lévő merevlemezek ütésállóságát többszörösére növelni.

    A régebbi HDD-k általában nem rendelkeznek fejegység parkolási rendszerrel

    A hasonlóan egyszerű, de hatékony intézkedések közé tartozik a Samsung ShockSkinBumper (SSB) technológiája. Mint könnyen kitalálható a név, a lényege az innováció áll a jelenléte a lökhárító épített esetben a meghajtó által képviselt vékony szilikon szegély körül a fém burkolat a merevlemez hermetikus zóna.

    Ha jobban megnézed, észreveheted a Samsung ShockSkinBumper ajkát

    A Samsung szerint a bumperumper rendkívül hatékonyan csökkenti a felére a merevlemez belső alkatrészeire ható stresszt, amikor ütésnek vagy leejtésnek vannak kitéve, és jelentősen növeli a merevlemez nyugalmi állapotban való ellenállását.

    A csapágysérülések szempontjából a merevlemezgyártók kezdetben a futópálya futófelületekkel és a futópálya méreteivel kísérleteztek, hogy megtalálják az optimális egyensúlyt a golyó/pálya érintkezési felület mérete (minél nagyobb, annál jobban túléli a csapágy az ütés okozta sérüléseket) és a felületük közötti súrlódás által keltett ellenállás között. A jövőben a hagyományos gördülőcsapágyakat felváltották a korszerűbb hidrodinamikus siklócsapágyak, amelyekben az orsó tengelyének forgása a motor működése által létrehozott nyomáskülönbség miatt a hüvelyen belül rekedt folyadékrétegben történik. Ez a megközelítés nem csak a meghajtók ütésállóságát javította, hanem a meghajtók működése közbeni rezgés- és zajkibocsátás csökkentéséhez is hozzájárult, valamint növelte a hibatűrést.

    Ha nincsenek golyók, nincsenek problémák

    A legfontosabb dolog azonban, amin kivétel nélkül minden merevlemezgyártó keményen dolgozott, hogy a merevlemez fejegységét a lehető legütésállóbbá tegye. A Quantum 1998-ban úttörő szerepet vállalt ezen a területen, amikor bevezette saját Quantum Shock Protection System (SPS) rendszerét, amelynek első gyakorlati megvalósítását a Fireball EL merevlemezeken láthattuk.

    A Quantum 2,5 gigabájtos Fireball EL fejlett ütésálló merevlemez-meghajtója

    Az SPS fejlesztési csomag összesen 14 technológiai fejlesztést tartalmaz, amelyek célja a működtető egységet érő ütések elnyelése és elnyelése. 1999-ben mutatták be az újratervezett SPS II-t, és az első meghajtó, amely támogatta a továbbfejlesztett ütéscsillapító technológiát, a Fireball Ict volt.

    A Quantummal párhuzamosan a közvetlen versenytársuk, a Maxtor Corporation is úttörő szerepet játszott az ütés- és cseppálló merevlemezek tervezésében. A vállalat mérnökei álltak a DiamondMax termékcsalád ShockBlock technológiájának kifejlesztésének élére.

    Maxtor DiamondMax Plus 21 merevlemez-meghajtó

    A Samsung a merevlemezfej-szerelvény fejlesztésében is nagyon aktívan részt vett, az Impact Guard nevű szabadalmaztatott technológiát, amely a tartó konzol, a felfüggesztés és a stabilizáló rendszer fejlesztését foglalja magában. A Western Digital megelőzte a korszakot: a Shock Guard javító készletet kifejezetten a Caviar merevlemezekhez tervezték, hogy a HDD-k ütésállóságát a mai HDD-k által elért szintre emeljék.

    Nincs értelme részletesen ismertetni az egyes technológiákat, mivel a merevlemezek ütésállóságának növelésére alkalmazott megoldások többé-kevésbé azonosak, még ha a megvalósításuk módjában vannak is különbségek. Soroljuk fel a főbb technikákat, amelyeket a HDD-gyártók az ütésállóság javítása érdekében alkalmaztak:

    • A mozgási energia elnyelése a burkolat szerkezeti elemei által;
    • a konzolok merevségének csökkentése a merevség növelésével;
    • ütéscsillapító fejfelfüggesztés beépítése az író/olvasó modulok és a közöttük lévő ferromágneses réteg sérülésének minimalizálása érdekében.

    Az utolsó pont további magyarázatra szorul. A vizsgálatok kimutatták, hogy a ferromágneses törés mértéke, valamint a mágnesfej törésének valószínűsége kevésbé függ az ütközés erejétől, mint attól, hogy az író- és olvasómodulok hogyan érintkeznek a palacsinta felületével. A legkiterjedtebb sérülések természetesen akkor keletkeznek, amikor a fej a tányérra éllel vagy szögben ütközik.
    Egy továbbfejlesztett felfüggesztési mechanizmus biztosítja, hogy a mágnesfejek „laposan” érjenek a tányérokhoz, teljes felületükkel, ahogy az alábbi ábrán látható.

    A szinte csikorgóan sima felület csökkenti a forgácsolódás (és még inkább a mágneses fejek teljes leválásának) lehetőségét, és a legjobb esetben mind a ferromágneses bevonat, mind maguk a modulok sértetlenek maradnak.

    A legjobb zsebben hordozható meghajtó IP68-as védelemmel: ADATA SE800

    A külső SSD kompakt mérete, robusztussága, megfizethetősége és sebessége. Nagyszerű kiegészítője a számítógépének.

    Előnyök:

    • Kicsi, könnyű és gyors.
    • Nagy tartósság.
    • Megfelelő gigabájtonkénti ár.
    • USB-C és USB-A kábel tartozék.

    Lehet, hogy nem úgy érzi:

    • Rövid kábelek.

    Yandex árak.Piac

    ADATA SE800

    Samsung T5

    A hordozhatóság egyre fontosabb a technológiánkban: a kütyüknek mindig velünk kell lenniük, bárhová is megyünk. A laptopokkal már nem vagyunk az asztali számítógépekhez kötve, így a perifériáknak ugyanolyan hordozhatónak (azaz kicsinek) kell lenniük. A Samsung Portable SSD T5 egy remek példa a hordozható külső merevlemezekre.

    Méretei 57,3 x 10,5 x 74 mm, ami valamivel nagyobb, mint egy köteg hitelkártya. Diszkrét, mégis stílusos kialakítás. Kis mérete ellenére az ütésálló fémváznak köszönhetően határozottan nem tűnik gyenge.

    A T5 háromféle kapacitással kapható: 500 GB, 1 TB és 2 TB. A 3D V-NAND flash architektúrát használó T5 szédítően gyors, akár 540 MB/s adatátviteli sebességgel. Kommunikál USB 3-on keresztül.1 És USB-C-C és USB-C-A kábellel érkezik. A telepítés egyszerű, köszönhetően a mellékelt szoftver segédprogramnak, amely jelszavas védelmet biztosít. A T5 exFAT formátumban van formázva, így okostelefonokon, táblagépeken, PC-ken és Mac számítógépeken is működik.

    A hordozhatóság áll a T5 középpontjában, egy külső merevlemez, amely tudja, hogy mire való, és nagyon jól csinálja. Több szoftverfunkciót és biztonsági mentési segédprogramot kínálhatna, de ez nem erre való a meghajtó. A T5 segít magával vinni a cuccait.

    Ami tetszett:

    • Kompakt méret
    • Ütésálló fém ház

    • Nagy olvasási/írási sebesség
    • USB-C csatlakozás
    • Nincsenek mozgó alkatrészek
    • Kompatibilis a legtöbb eszközzel

    Ami csalódást okozott nekünk:

    • Nincs mentési segédprogram
    • Drága

    A legjobb igényes felhasználóknak Thunderbolt 3-mal: LaCie Rugged SSD Pro

    Ezt a külső meghajtót professzionális használatra tervezték videoszerkesztők és mások számára, akik Thunderbolt 3 csatlakozóval rendelkező számítógépekkel rendelkeznek, általában Mac modellekkel. Kompakt, könnyű és még postázásra is alkalmas, megérdemli a jogot, hogy a „rendkívül” szót a „gyors és megbízható” elé tegye.

    Előnyök:

    • Nagy sebesség.
    • USB-C 3 portokkal működik.1 Gen 1 és Gen 2.
    • Rendkívüli védelem a por, víz, cseppek és ütődések ellen.
    • 5 év garancia.

    A legjobb hordozható merevlemez a költségvetéshez

    Ezek az eszközök nem rosszak vagy elavultak. Éppen ellenkezőleg – a felhasználók körében a legkedveltebbek a költségvetési merevlemezek.

    Seagate Backup Plus asztali meghajtó

    4.9

    ★★★★★

    szerkesztői értékelés

    96%

    A vásárlók nagyon ajánlják ezt a terméket

    Az amerikai Seagate cég kompakt külső merevlemeze akár 5 TB adatot is hordoz egy 2,5 hüvelykes meghajtóházban.

    Csatlakozás más eszközökhöz szabványos USB 3 interfészen keresztül.0. A rekordok átvitele gyorsabb a nagy fájlok esetében, mint a kis fájlok esetében.

    A merevlemez fájl- és mappák mentési és tükrözési lehetőségekkel, valamint robusztus biztonsággal, beleértve a jelszavas védelmet is.

    Támogatja a jelenlegi Windows és Mac operációs rendszereket. A rendelkezésre álló illesztőprogramoknak köszönhetően a merevlemez bármelyik rendszerrel használható, anélkül, hogy újra kellene formázni.

    Előnyök:

    • Jó felvételi sebesség és kapacitás.
    • Kis méret és könnyű súly.
    • Biztonsági mentés és helyreállítási funkciók.
    • Erős adatvédelem.
    • Windows és Mac támogatás.

    Hátrányok:

    • A merevlemez szoftver külön telepíthető.

    Gyors, megbízható külső meghajtó neves gyártótól, jól védve a behatolókkal és az adatvesztéssel szemben.

    Tökéletes a mindennapi használatra, és elég helyet kínál filmek vagy játékok számára egy szép árért.

    Western Digital My Passport Ultra

    4.8

    ★★★★★

    minősítés szerkesztése

    88%

    A vásárlók nagyon ajánlják ezt a terméket

    Lásd az áttekintést▶

    Jó alternatíva a Seagate modelljéhez. A My Passport Ultra külső meghajtó akár 4 TB tárhelyet, USB-C csatlakozást és egy sor szükséges szoftvert kínál. Adatvédelem jelszóval és AES hardveres titkosítással.

    Minden biztonsági funkció a szoftveren keresztül konfigurálható, akárcsak a biztonsági mentések kezelése és az illesztőprogramok telepítése, amelyek nem csak a támogatott Windows verziókkal, hanem a Mac verziókkal is használhatók.

    Kompakt és praktikus eszköz, de az írási sebesség nem elég gyors. Mindazonáltal a normál felhasználók számára ez teljesen elegendő. Értékelni fogják a merevlemezház stílusos kialakítását is.

    Előnyök:

    • Nagyszerű szoftver.
    • USB-C port.
    • Elegendő kapacitás.
    • Jó adatbiztonság.
    • Tervezés.

    Hátrányok:

    • Átlagos írási sebesség.

    Nem rossz a felhasználók széles körének, jó kapacitással, szép kialakítással és átfogó adatkezelési és adatvédelmi szoftverrel.

    ADATA HD710M Pro

    4.7

    ★★★★★

    szerkesztői értékelés

    85%

    A vásárlók erősen ajánlják

    Lásd a véleményt▶

    Megbízható és nagy kapacitású (akár 2 TB) HDD védett a por és szennyeződés, a magasból való leesés és a víz ellen. Használhatják utazók, szabadtéri rajongók, vadászok, építőipari munkások.

    Viszonylag alacsony árért nemcsak fizikai biztonságot kap az adatok számára, hanem jó általános funkcionalitást is.

    A meghajtó USB-3-on keresztül csatlakoztatható más eszközökhöz.1 (tényleges kapacitás 3.0), amelyet egy speciális vízálló borítással zárnak le, amikor a készüléket szállítják. Az írási és olvasási sebesség hasonló modellekhez hasonló – itt nincsenek csodák.

    Előnyök:

    • Rendkívül robusztus kialakítás.
    • Jó ár-érték arány, megbízhatóság és kapacitás.
    • Könnyű súly egy ilyen eszközhöz.
    • Kompakt.

    Hátrányok:

    • Műanyag burkolat.
    • Egységes álcázó színezés.

    Meglepően masszív külső merevlemez a minőséghez és a kapacitáshoz képest nagyon jó áron.

    Tökéletes utazóknak vagy olyan környezetben való használatra, ahol az elektronika megsérülhet.

    Toshiba Canvio Basics Portable

    4.7

    ★★★★★

    minősítés szerkesztése

    84%

    A vásárlók ajánlják ezt a terméket

    Egyszerű és kompakt merevlemez klasszikus, kellemes, matt felületű dizájnnal rendelkezik. A kisméretű formafaktor akár 4 TB adatot is tárolhat.

    USB 3 interfészen keresztül csatlakoztatható számítógépekhez.0 és nem igényel további szoftvert. A meghajtó kompatibilis az USB 2.0, ami jól jöhet a régebbi eszközökhöz való csatlakozás esetén.

    A modell támogatja a Windows modern verzióit, de Mac-hez való csatlakozáshoz újra kell formázni. A meghajtó kis méretének köszönhetően könnyen magával viheti bárhová, és remekül mutat az íróasztalán vagy otthonában.

    Előnyök:

    • Tágas.
    • Kis méret.
    • USB 2 kompatibilis.0.
    • Szép design.

    Hátrányok:

    • Nincs közvetlen kapcsolat a Mac-hez.

    Egy nagyon kényelmes és könnyen használható tárolóeszközt kap, ha ezt a modellt megvásárolja. Még a technikában járatlan utazók is könnyedén átvihetik a fényképeket vagy filmeket a számítógépükre.

    OLVASSA TOVÁBB

    9 legjobb merevlemez notebookokhoz

    A legjobb merevlemez multimédiás alkalmazásokhoz nagy sebességgel: LaCie Rugged RAID Shuttle

    A LaCie két meghajtóval rendelkező Rugged RAID Shuttle nagy kapacitású és nagy teljesítményű (csíkozott módban) vagy fél kapacitású, a második meghajtóra tükrözött adatokkal. Tökéletes mindazok számára, akik terepen dolgoznak és nagy mennyiségű adatot termelnek.

    Előnyök:

    • Lapos, könnyen hordozható tok.
    • RAID 0-ra állítható a nagy sebesség és kapacitás érdekében, vagy RAID 1-re állítható a meghajtók tükrözése érdekében.
    • USB Type-A és Type-C kábelek a számítógéphez való csatlakozáshoz.

    Lehet, hogy nem tetszik:

    • A Type-C port nem víz- vagy porálló.
    • Magasabb gigabájtonkénti ár a nagyobb tartósság és a RAID kialakítás miatt.

    Árak a Yandexen.Piac

    LaCie Robusztus RAID Shuttle

    A legjobb hordozható merevlemez a középső árkategóriában

    Az ebbe a szegmensbe tartozó modellek nagyobb kapacitást, jobb építési minőséget vagy robusztus alvázat kínálnak az olcsóbb egységekhez képest.

    ADATA HD830

    4.9

    ★★★★★

    szerkesztői értékelés

    96%

    A vásárlók ajánlják ezt a terméket

    Agresszív és harcias dizájn és mérete azonnal szemet gyönyörködtető.

    A 2,5 hüvelykes merevlemezt strapabíró és golyóálló műanyag házba burkolták, amely extra védelmet nyújt a por, a szennyeződés, az 1,2 méteres magasságig történő leejtés és az akár 3 tonnás nyomás ellen!

    A készülék körülbelül két órán át maradhat víz alatt az adatok károsodása nélkül. Egyszerűen zárja be az USB-csatlakozó fedelét.

    A merevlemez a beépített LED kijelzővel tájékoztatja a felhasználót a tárolt adatok állapotáról.

    Információátvitel az USB 3 interfészen keresztül.1 jó sebességgel, hogy megfeleljen más típusú és besorolású eszközöknek.

    Előnyök:

    • Erőteljes.
    • Rendkívül robusztus kialakítás.
    • Ütés-, víz- és porvédelem.
    • Jó ár-érték arány.

    Hátrányok:

    • Tömör.

    A nagyméretű és kissé nehéz külső merevlemez jól védett.

    Nagyszerű választás azok számára, akiknek nagy mennyiségű adatot kell menteniük a mindennapok forgatagában, távol az otthontól vagy akár a civilizációtól.

    LaCie Mobile Drive

    4.9

    ★★★★★

    minősítés szerkesztése

    94%

    A vásárlók ajánlják ezt a terméket

    Lásd a véleményt ▶

    A „Fancy” merevlemez elegáns, kifinomult megjelenésű, ugyanakkor jó műszaki jellemzőkkel rendelkezik. Akár 5 TB kapacitással több órányi HD-videót, több százezer képet vagy több ezer hangfájlt menthet el.

    Egy könnyen használható, külön telepíthető LaCie Toolkit segédprogram áll rendelkezésre az adatok mentéséhez, tükrözéséhez vagy helyreállításához. A szoftver letöltése a gyártó hivatalos weboldaláról.

    A jó megjelenésű elektronikai ínyencek értékelni fogják a dizájnt. Kicsi 2,5 hüvelykes merevlemez meghajtó vékony, éles élekkel ellátott alumínium házba csomagolva. Jól néz ki az Apple termékekkel együtt, amelyekhez elsősorban ezt tervezték.

    A meghajtó a Windows operációs rendszerekkel is kompatibilis. USB-C-n keresztül csatlakoztatható számítógéphez. Az adatátviteli sebesség körülbelül 130 MB/s.

    Előnyök:

    • Jó átviteli sebesség.
    • Stílusos design.
    • Robusztus fém ház.
    • Hasznos szoftvercsomag.
    • USB-C port.

    Hátrányok:

    • A szoftver külön letöltést igényel.

    Gyors, jól kinéző meghajtó alumínium házban, olyan Mac-felhasználók számára, akik szeretik stílusosan kialakítani a kütyüket, és értékelik a nagyobb fájlok hordozhatóságát.

    Seagate Backup Plus Ultra Touch

    4.8

    ★★★★★

    szerkesztői értékelés

    92%

    A vásárlók ajánlják ezt a terméket

    Kicsi és nagyon szép külső HDD, nem csak kinézetre, hanem tapintásra is. Olyan szövetborításba burkolták, amely megkülönböztethető és különbözik sok más hasonló HDD-től.

    Az Ultra Touch esztétikailag kellemes és lenyűgöző biztonsági funkciókat kínál: a szokásos jelszóbeállítás mellett az adatokat 256 bites AES hardveres titkosítás védi.

    A szinkronizálási, biztonsági mentési és helyreállítási lehetőségek biztonsága és konfigurációja a gyártó külön erre a célra kifejlesztett segédprogramjával kezelhető.

    Akár 2 TB-os kapacitás, ami elegendő a mindennapi használathoz. A meghajtó USB-3 porton keresztül csatlakoztatható Mac és Windows operációs rendszereket futtató számítógépekhez.0 és USB-C. Az adatok írási sebessége valamivel gyorsabb, mint más gyártók hasonló modelljeié.

    Előnyök:

    • Kicsi és könnyű.
    • tok az eredeti szövet textúrával.
    • Jó biztonság a hardveres titkosítással.
    • Hasznos extra funkciók.
    • Windows és Mac támogatás.

    Hátrányok:

    • A készülék szoftverét külön lehet letölteni.
    • A tok felülete csúszhat a kezében.

    Az erős adatvédelem, beleértve a hardveres titkosítást, és a jó teljesítmény minőségi kombinációja. Érdekes és egyedi szövettextúra növeli a modell vonzerejét.

    Transcend TS1TSJ25M3S (StoreJet 25M3)

    4.4

    ★★★★★

    A szerkesztő véleménye

    92%

    A vásárlók nagyon ajánlják ezt a terméket

    Lásd a véleményt▶

    Egy másik strapabíró külső merevlemez, amely ütés- és cseppálló, mégis kicsi és könnyű.

    A méretcsökkentés érdekében a gyártó feláldozta a nedvesség és a por elleni védelmet, de a készülék még mindig ajánlható az utazóknak és a szabadtéri sportok szerelmeseinek.

    A modell műszaki paraméterei is figyelemre méltóak. Az írási és olvasási sebesség megfelel a többi HDD-nek ebben az osztályban.

    A meghajtóhoz csomagban saját szoftver tartozik. Nemcsak a beállítások ellenőrzését és az adatok védelmét teszi lehetővé, hanem a készülék képességeit is bővíti.

    A felhasználók visszaállíthatják a már törölt információkat, vagy nyomógombos biztonsági mentést készíthetnek magáról a meghajtóról. USB-n keresztül csatlakozik a számítógéphez.

    Előnyök:

    • Ütésálló burkolat.
    • A gyártótól származó szoftver.
    • Viszonylag kis súly és méret.
    • Egy kattintással történő mentés.

    Hátrányok:

    • Nincs védelem víz és szennyeződés ellen.

    Ütésálló, bár nem olyan „páncélozott”, mint az ADATA külső merevlemeze, vékonyabb jellemzőkkel és gyönyörű dizájnnal rendelkezik.

    A megnövelt adatátviteli sebesség és a jó szoftvercsomag különbözteti meg ezt a készüléket a többi modelltől.

    OLVASSA TOVÁBB

    9 legjobb hálózati meghajtó

    A legjobb kültéri használatra: ADATA HD710M Pro külső merevlemez-meghajtó

    Az álcázott külsője vonzó lehet egyesek számára. Olyan jó, mint a design itt, a teljesítmény és a tartósság, és versenyképes áron.

    Előnyök:

    • Tartósság ejtési tesztekben.
    • Jó ár-érték arány.
    • Kis súly egy robusztus egységhez képest.
    • Kábeltárolás.

    Lehet, hogy nem tetszik:

    • Az álcázás talán nem mindenkinek ízlik.
    • Csak műanyag burkolat.

    Árak a Yandexen.Piactér

    ADATA HD710M Pro külső merevlemez-meghajtó

    Seagate Game Drive

    A külső merevlemezek szükségessége és hasznossága nem korlátozódik az asztali vagy laptop számítógépekre. Az olyan játékrendszerek, mint a Playstation 4 és az Xbox One, lényegében „játék” számítógépek, amelyekhez extra tárhelyre is szükség van, különösen mivel a modern játékok egyre nagyobb részt foglalnak el a játékrendszerek értékes belső tárhelyéből. Ha inkább az Xbox-ot választja, a Seagate Game Drive remek választás külső merevlemezként.

    Nem hagyja elfelejteni, hogy a Game Drive-ot Xbox játékrendszerekhez tervezték, a teljesen műanyag tok zöld előlapján az Xbox neve díszeleg (még a csomagoláson is szerepel, hogy az eszköz „Xboxhoz készült”). USB 3 interfészen keresztül csatlakoztatva.0. Egyszerűen és egyszerűen beállítható, mivel plug and play alapon működik. A Game Drive nem okoz csalódást a kiváló teljesítményével, nem csak a tárolás, hanem a játék szempontjából is.

    A Seagate azt állítja, hogy a 2 TB-os modell több mint 50 játékot (a 4 TB-os változat esetében több mint 100-at) tárol, így megspórolja a gyötrelmes döntést, hogy melyik játékot hagyja a konzolján. A Seagate Game Drive a külső merevlemez, amellyel megmentheted az univerzumot, megmentheted a bajba jutott kislányt, és beteljesítheted a játék végzetét.

    Ami tetszett:

    • Hatalmas tárolókapacitás
    • Gyors teljesítmény

    • Minősített „Xboxra”
    • Stílusos design
    • Könnyű telepítés
    • Megfizethető

    Amiben csalódtunk:

    • Csak 1 év garancia
    • Mechanikus meghajtás

    A külső merevlemezek esetében nincs egységes méret, ezért ezt át kell gondolnia.

    A legjobb a hordozható merevlemezek maximális védelmére: G-Technology ArmorATD

    Egy másik nagy szilárdságú merevlemez ettől a gyártótól, nagy sebességgel és jó gigabájtonkénti árral.

    Előnyök:

    • Vonzó megjelenés.
    • Kivehető védő lökhárító mindenhol.

    Lehet, hogy nem tetszik:

    • Nincs aktivitásjelző.
    • Nincs mentési segédprogram.
    • Magas gigabájtonkénti ár.

    Árak a Yandexen.Piactér

    G-technológia ArmorATD

    Méret, teljesítmény, hordozhatóság és tartósság

    Íme néhány megfontolandó tényező:

    • Méret: jó ökölszabály, hogy a belső meghajtó kapacitásának kétszeresével vagy a szükséges kapacitással rendelkező külső merevlemezt válasszon.
    • Teljesítmény: A HDD és SSD külső merevlemezek különböző sebességűek. Az ultramagas átviteli sebesség nem feltétlenül szükséges, ha az elsődleges igény a biztonsági mentés, de valós idejű operatív hozzáférés esetén a meghajtó sebessége sokat számíthat.
    • Hordozhatóság: Minden külső merevlemez esetében van egy bizonyos szintű hordozhatóság, de egyesek hordozhatóbbak, mint mások. A HDD-k a nagyon nem hordozható, hatalmas kapacitású asztali változatoktól a kisebb kapacitású, hátizsákba vagy laptop-táskába illeszkedő opciókig terjednek. Az SSD-k eleve nagyon hordozhatóak, mivel némelyik könnyen elfér a zsebében.
    • Hosszú élettartam: Ha a hordozhatóságot választja, az adatok fizikai védelme kulcsfontosságú. A mechanikus merevlemezek bizonyos szintű védelmet igényelnek. Még a fix alkatrészekkel ellátott SSD-k is hajlamosak a sérülésre. Ezekre az esetekre mindkettőnek létezik továbbfejlesztett változata.

    Nem feledkezve meg a stílusról, a könnyű használatról és a biztonságról sem.

    Nem gondolná, hogy nehéz lenne dönteni egy olyan egyszerű és egyszerű eszközről, mint egy külső merevlemez, de a rendelkezésre álló lehetőségek száma miatt összezavarodhat. A legjobb külső merevlemezek listája a helyes irányba mutathat.

    A legjobb elegáns meghajtó Thunderbolt 3 támogatással: Samsung Portable SSD X5

    Az elegáns és drága Samsung Portable SSD X5 a leggyorsabb egy meghajtóból álló külső meghajtót kínálja, amit pénzért lehet kapni, de elsősorban a gazdag tartalomkészítéssel foglalkozó szakemberek számára alkalmas, akik a legújabb Mac modelleket használják.

    Előnyök:

    • Ultragyors átviteli sebesség a Thunderbolt 3 és a PCIe NVMe interfészeken keresztül.
    • Többféle kapacitási lehetőség.
    • Elegáns kialakítás.

    Lehet, hogy nem fog tetszeni:

    • Ár.
    • Nehéz.
    • Nincs USB-támogatás.
    • Nehéz csatlakozni a Windows számítógépekhez.

    Yandex árképzés.Piac

    Samsung hordozható SSD X5

    IStorage DiskAshur 2

    A technológia és az összekapcsolhatóság napjainkban az adatbiztonság olyan dolog, amire mindannyiunknak folyamatosan gondolnunk kell. A külső meghajtók (különösen a hordozhatóak) esetében az adatbiztonság még fontosabb, mivel nem mindig csatlakoztathatók, és könnyen elveszhetnek. Logikus, hogy egy olyan perifériás eszköz, mint egy külső merevlemez, ugyanolyan védelemben részesüljön, mint amilyet az okostelefonjaink, laptopjaink, táblagépeink stb. nyújtanak.. Az IStorage diskAshur 2 egy külső merevlemez, amely nagyon komolyan veszi az adatbiztonságot.

    A DiskAshur 2 egy kompakt SSD, 500 GB és 5 TB közötti kapacitással. A készülék egy robusztus, IP56-os védettségű, víz- és porálló műanyag ház köré épül. Az USB-A (USB gen 3) csatlakozókábel elég rövid az oldalán.1). A DiskAshur 2 gyors átviteli sebességgel is büszkélkedhet.

    Ahol a DiskAshur 2 előnye a fizikai és szoftveres védelem. Az adatbiztonsági funkciók közé tartozik: egy kötélzáras nyílás, 256 bites AES-XTS katonai szintű valós idejű hardveres titkosítás a teljes meghajtó számára, 7-15 számjegyű PIN-kód használata, amelyet a meghajtó saját billentyűzetén keresztül kell beírni (15 sikertelen próbálkozás után a készülék megtámadottnak tekinti magát, és eltávolítja a titkosítási kulcsot), egy speciális PIN-kód programozásának lehetősége az „önmegsemmisítés” elindítására, az összes PIN-kód, adat és az adattitkosítási kulcs törlése.

    Ha aggódik az adatbiztonság miatt, az iStorage diskAshur 2 külső merevlemez az Ön számára készült. Biztonsági intézkedései az átlagfelhasználó számára szükségtelennek tűnhetnek, de az adatok biztonságban tudása megéri.

    Amit szeretünk:

    • SSD hardveres titkosítással
    • Jó átviteli sebesség

    • Széles teljesítménytartomány
    • OS független
    • Kiváló általános biztonság
    • Robusztus felépítés
    • Védő hordtáskával érkezik

    Ami csalódást okozott nekünk:

    • Drága
    • Rövid USB kábel

    A legjobb utazóknak maximális adatvédelemmel: iStorage DiskAshur Pro2 SSD

    Ha az adatbiztonság fontosabb az Ön számára, ez a meghajtó hardveres titkosítást kínál és támogatja a pin-kódot. Drága és nem a leggyorsabb, de a biztonságot feláldozza.

    Előnyök:

    • Többszintű fizikai és digitális biztonság.
    • Tartalmaz egy bepattintható tokot.

    Talán nem tetszik:

    • Magas gigabájtonkénti ár.
    • SSD szabványokhoz képest alacsony olvasási/írási sebességek.
    • Nehéz és rövid USB kábel.
    • Nincs USB-C adapter mellékelve.

    WD My Passport Ultra

    Amikor a lényegre térünk, a legtöbben azt szeretnénk, hogy a technológia egyszerűen és megbízhatóan működjön. Nincs is jobb a műszaki termékekben a plug-and-play elvnél. Csak be akarom dugni ezt a dolgot, és rávenni, hogy azt tegye, amire szükségem van. A könnyű használat és az egyszerűség a WD My Passport Ultra jellemzői.

    A My Passport Ultra mechanikus merevlemez, ami azt jelenti, hogy az SSD-kkel ellentétben mozgó alkatrészekkel rendelkezik, 5400 fordulat/perc fordulatszámú forgó tányérok formájában. A mozgó alkatrészek védelme érdekében a My Passport Ultra egy stílusos, eloxált fém tokban található, textúrázott, könnyen fogható felülettel. USB-C porton keresztül csatlakoztatva, amely gyorsabb sebességet, de átlagos olvasási/írási időt biztosít. A Windows 10 rendszerrel való használatra van formázva, így a dobozból kivéve azonnal használható – tényleg, csak csatlakoztassa, és máris készen áll.

    A My Passport Ultra a könnyű kezelhetőségével tűnik ki, amelyet egy nagyszerű szoftvercsomag egészít ki. A WD Discovery szoftvercsomag olyan funkciókat kínál, mint az automatikus biztonsági mentés és a jelszavas védelem hardveres titkosítással.

    A My Passport Ultra egy külső merevlemez, amely működik. Rengeteg hely és tisztességes teljesítmény; csak annyit kell tennie, hogy csatlakoztatja. Három év garancia – A My Passport Ultra egy nagyon alkalmas és megbízható külső merevlemez-meghajtó.

    Ami tetszett:

    • WD Discovery szoftver
    • Kompakt kialakítás

    • Hardveres titkosítás
    • USB-C csatlakozás
    • 3 év garancia
    • Automatikus biztonsági mentés beállításai
    • Stílusos megjelenés

    Csalódottságunk:

    • Átlagos teljesítmény
    • Mechanikus merevlemez

    A legjobb a természet szerelmeseinek: SanDisk Extreme Pro Portable SSD

    A SanDisk Extreme Pro Portable SSD sok mindent kínál, a szilíciummal borított alumínium ház hihetetlen átviteli sebességgel, de ez nem olyan masszív vagy jól megtervezett, mint néhány versenytársak.

    Előnyök:

    • IP55 védelem ütés, por és víz ellen.
    • A gumírozott alumínium tok könnyen megfogható.
    • Nagy olvasási és írási sebesség.
    • USB-A, USB-C kábelek és 5 év garancia.

    Lehet, hogy nem:

    • Drága.
    • A kifelé néző USB-port nem annyira biztonságos.
    • Nincs aktivitásjelző.
    • Rövid kábelek.

    Yandex árképzés.Piac

    SanDisk Extreme Pro hordozható SSD

    Seagate Backup Slim Plus

    A szilárdtest-meghajtók (SSD-k) végül a belső meghajtók esetében a szabványok közé kerülhetnek, de a külső mechanikus merevlemezek nem jelentenek veszélyt a közeljövőben. A mechanikus merevlemezek egyébként is beváltak és megbízhatóak, és olcsóbbak is, mint az SSD-k. Seagate Backup Plus Slim – Nagyszerű mechanikus külső merevlemez, minden tekintetben bizonyított.

    A bőséges 2 TB-os kapacitással (az opciók között 1TB és 5TB között választható), a Backup Plus Slim szerényen minimalista kialakítású, fém előlappal ellátott műanyag házban található. Bár nem éppen zsebméretű, könnyen elfér egy hátizsákban, laptop táskában stb.. Mindkét USB 3 csatlakozást támogatja.0/2.0, bár az USB-C csatlakozásokhoz adapterre lesz szüksége. Átlagon felüli átviteli sebesség, különösen mechanikus meghajtáshoz képest. Nincs szükség formázásra, a dobozból kivéve azonnal működik.

    Bónuszként a Backup Plus Slim mellékel egy linket a mentőszoftver és további alkalmazások letöltéséhez, beleértve egy egyéves előfizetést a Mylio Create (fotószervező szoftver) és egy kéthónapos próbaverziót az Adobe Creative Cloud csomaghoz.

    A Backup Plus Slim nem rendelkezik a technológiailag fejlettebb merevlemezek összes csengőjével és sípjával, de ez egy robusztus és bevált eszköz. A mechanikus meghajtó architektúrája elavult technológiának tekinthető, de a Backup Plus Slim egyértelműen bizonyítja, hogy a régi technológia még mindig működik, így ez egy nagyon funkcionális és hasznos külső merevlemez-meghajtó.

    Ami tetszett:

    • Választható, kipróbálható szoftver
    • Kompakt méret

    • USB 3 kompatibilitás.0/2.0
    • Nincs szükség formázásra
    • Jó átviteli sebesség
    • 2 év garancia

    Ami csalódást okozott nekünk:

    • Nem támogatja az USB-C-t
    • Nem túl elegáns
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Avgustin Simon

Üdvözlöm a lakókomfort és a lakberendezés minden kedvelőjét! A nevem Avgustin Simon, egy tapasztalt tervező, akinek szíve tele van egy évtizednyi tapasztalattal és szenvedélyes szenvedéllyel az életterek átalakítása az időtlen elegancia és kényelem birodalmává.

Meghittseg.info -magazin belsőépítészetről, dekorációról és lakásfelújításról
Comments: 1
  1. Richárd Pintér

    Hol találhatók megbízható források, amelyek a 2022-es külső biztonságos HDD és SSD meghajtók rangsorát tartalmazzák?

    Válasz
Megjegyzések hozzáadása